Iron Maiden Survivor 2017 - Komentarze

Zbiór ankiet i Waszych opinii dotyczących Iron Maiden i ich dokonań nagraniowych,koncertowych itd...

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

pz
-#Administrator
-#Administrator

Re: Iron Maiden Survivor 2017 - Komentarze

Post autor: pz »

A mnie Paschendale... nudzi. :)

Co do słabszych kawałków, to rzeczywiście jest kilka numerów równie słabych jak Wildest Dreams. Ale on jest pierwszy i robi fatalne wejście w album.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Mnie sie zawsze podobal i jako otwieracz sprawdizl sie doskonale, jesczze jak na 30 ton lecialo to bylem dumny :P, ale najgorszy otwieracz to oczywiscie ten z nastepnej plyty, dla mnie AMOLAD to ich najgorszy album, nawet nie wiem na co pierwsze glosowac :)
Deleted User 2259

Mój ranking utworów z DoD :

11. Montségur
10. New Frontier
9. Gates of Tomorrow
8. No More Lies
7. Journeyman
6. Rainmaker
5. Wildest Dreams
4. Age of Innocence
3. Dance of Death
2. Face in the Sand
1. Paschendale
pz
-#Administrator
-#Administrator

Invader pisze: czw cze 15, 2017 4:44 pm Mnie sie zawsze podobal i jako otwieracz sprawdizl sie doskonale, jesczze jak na 30 ton lecialo to bylem dumny :P, ale najgorszy otwieracz to oczywiscie ten z nastepnej plyty, dla mnie AMOLAD to ich najgorszy album, nawet nie wiem na co pierwsze glosowac :)
Na całą na raz. Ja też nie wiem. W sumie płyta nie jest zła - lubię sobie czasem puścić, ale te utwory od razu wylatują mi z głowy i żaden mi się nie kojarzy. Co do otwieraczy, to obok Wildest Dreams stawiam jeszcze Satellite 15… The Final Frontier. To w sumie dobry numer, ale za nim zdąży się rozpędzić można zasnąć.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
Awatar użytkownika
nexus6
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: nexus6 »

Ja tam jak słucham DoD to mi się bardziej podoba niż AMoLaD, a jak słucham AMoLaD to bardziej mi się podoba niż DoD. :D
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

Invader pisze:Czas na 11 krążek Dziewicy
chyba 13 ;)
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
Roberrcik
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Roberrcik »

U mnie Dance of Death prezentuje się tak:

11. Wildest Dreams
10. Gates of Tomorrow
9. Journeyman
8. New Frontier
7. Montsegur
6. No More Lies
5. Age of Innocence
4. Rainmaker
3. Face in the Sand
2. Paschendale
1. Dance of Death
Deleted User 2259

Sardi pisze: czw cze 15, 2017 7:16 pm
Invader pisze:Czas na 11 krążek Dziewicy
chyba 13 ;)
Oczywiście, jest 11 utworów na albumie i dlatego mi się coś pomyliło 8)
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: hipcio_stg »

pz pisze: czw cze 15, 2017 4:41 pm A mnie Paschendale... nudzi. :)
Mnie nudził Empire. Dopiero jak się człowiek wsłucha w tekst to robi się z jednego i drugiego przejmująca opowieść.
Hospes
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Hospes »

Na DoD mamy wielką dwójkę: tytułowy i Paschendale. Z tej dwójki nieco wyżej cenię ten drugi utwór. Ktoś pisał, że nudzi. Jak dla mnie to nie wiem jak to może być aby nudził :-) ale oczywiście każdy ma swoje odczucia. Ma właściwie wszystko co lubię w dłuższych nagraniach, są różne partie gitarowe, dobry wokal, przerywniki - wydłużony akord gitarowy, szczególnie ten pod koniec kawałka: znakomita rzecz, mógłby się dalej ciągnąć ;-)
Na 3 miejscu był Montsegur, ale ostatnimi czasy już nie jestem pewien tego 3 miejsca. Mimo to dobry numer, ciut więcej napisałem w innym miejscu. Obok Montsegur Rainmaker, Age of innocence, No more lies - tu mały komentarz: utwór z wielkim potencjałem, niestety wg mnie niewykorzystanym, trochę zbyt monotonne te powtórzenia "no more lies" ale warstwa muzyczna bardzo dobra, Face in the sand - tu też mała dygresja: czasem naprawdę bardzo dobrze mi się go słucha, czasem gorzej - nie wiem dlaczego; a więc jest gdzieś w połowie stawki albumu. Pozostałe nagrania już odstają, są takie średnie bądź przeciętne i z tego powodu DoD uważam za album nierówny i nie jest w czołówce dyskografii w moim odczuciu. Ale z pewnością nie jest jednym z najsłabszych.
"Still my heart calculate and pray"
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

U mnie to chyba tak się prezentuje:

11. Wildest Dreams (brzmi jak odrzut z BNW)
10. Journeyman (taki Angel & the Gambler tylko na szczęście krótszy :lol: )
9. Montsegur
8. Face in the Sand
7. Gates of Tommorow
6. New Frontier (zwrotki średnie, coś nie do końca zagrało, ale świetny refren mocno podwyższa ocenę)
5. No More Lies
4. Rainmaker (drugi najlepszy rocker po reunion po Wiklinowym imho)
3. Age of Innocence (te riffy, ten klimat, ten feeling Dickinsona, tutaj to wszystkie świetnie zagrało w porównaniu do takiego Montsegur czy New Frontier, TOP5 najbardziej niedocenianych kawałków w dyskografii imho)
2. Paschendale
1. Dance of Death (pierwszej dwójki nie trzeba tłumaczyć)

Pierwsza dwójka na 99% pewna, za to co będzie na trzecim miejscu i przejdzie do dogrywek to nie odważyłbym się obstawiać :wink:
filip
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: filip »

Ja bardzo lubię Montsegur- dziwiłem się, że to nie był wybór do setlist ,bo wg mnie to byłaby petarda . Podobnie jak bardzo niedoceniany The Duellists.
Podoba mi się w tej zabawie to jak różnorodnie oceniamy poszczególne utwory, choć niektóre można typować w ciemno. Duża różnorodność opinii w odróżnieniu od typowania całych albumów, tu zgodność opinii prawie 100%. Jeszcze jedna rzecz, która mnie zaciekawiła to ocena utworów zależnie od nastroju, przesytu itd. Ja mam tak, że hierarchia mi się nie zmienia od pierwszego przesłuchania pyty, owszem znajduję jakieś smaczki ale jak np. nie przepadałem za To Tame a Land w 1984( bo wtedy dopiero usłyszałem PoM) tak nie przepadam dzisiaj.
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Djuk_416 »

hipcio_stg pisze: pt cze 16, 2017 9:58 am
pz pisze: czw cze 15, 2017 4:41 pm A mnie Paschendale... nudzi. :)
Mnie nudził Empire. Dopiero jak się człowiek wsłucha w tekst to robi się z jednego i drugiego przejmująca opowieść.
Nie wiem, moze się nie znam, ale mnie jakoś jeden ani drugi nie kręci. Wole z tej dwójki Empire, ale i tak jakoś nie przemawia za bardzo do mnie ten utwór.
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: hipcio_stg »

Jako drugi poleciał Montsegur... Uważam, że to sporo niespodzianka, bo utwór jest dobry i nie zasługuje na to miejsce. Generalnie to spory rozstrzał był w tej rundzie.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Ja bardzo lubię ten utwór. Dla mnie czołówka albumu. Może refren troszkę monotonny, ale jeszcze bez przesady.

Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

Kiedyś leżąc w szpitalu w Grodzisku Maz. kuzyn pożyczył mi swoje płyty, żebym mógł jakoś zabić czas - i było m.in. Dance of Death. Wtedy słuchałem codziennie tej płyty. I przekonałem się do kawałków "Gates of Tomorrow" czy "New Frontier". Zła nie jest ale tutaj już czuć, że coś się z chłopakami dziać zaczyna.
Pamiętam jak czekałem na tę płytę i w sumie nie powaliła mnie ale też miałem odczucie, że jest gęsta, duszna i nie mogłem się do całości długo przekonać.
A kolejna A matter to już kibel był. Jakoś na początku ok, ale potem to już się gubiłem czasem jak słuchałem - jedna papka.
Awatar użytkownika
Felcio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Felcio »

Invader pisze: czw cze 15, 2017 4:33 pm IMO pojedynek gigantów bedzie miedzy Tytulowym a Paschendale, co bedzie na 3 to nie mam pojecia.
Tytułowy to się jeszcze zgodze, bo wyróżnia sie na tej płycie na tle choćby Montsegur, New Frontier czy Gates of Tomorrow. Ale ten Paschendale od zawsze mnie drażnił. Płyte dzisiaj przesłuchałem i szkoda, ze nie oddałem na niego głosu w pierwszej rundzie. Zwłaszcza ten początek utworu jest według mnie niestrawny. Ogólnie rzecz biorąc płyta nie najlepsza z kilkoma fajnymi momentami.
Deleted User 2259

Tytułowy ostatnim utworem, który nie dostał jeszcze głosu.
pz
-#Administrator
-#Administrator

To mnie nie dziwi. Jak dla mnie to zdecydowanie najlepszy utwór na płycie.

Awatar użytkownika
Roberrcik
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Roberrcik »

Dla mnie Dance of Death to jeden z najlepszych kawałków po reunion, chyba nawet top3. Na płycie, mimo że Paschendale uważam za naprawdę świetny kawałek, nie ma żadnej konkurencji.
ODPOWIEDZ