The Great Unknown - opinie

Wszystko na temat nowej płyty

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Jak oceniasz nowy utwór Iron Maiden

10
7
16%
9
8
18%
8
15
34%
7
6
14%
6
4
9%
5
3
7%
4
0
Brak głosów
3
1
2%
2
0
Brak głosów
1
0
Brak głosów

Liczba głosów: 44

RidingOntheWind
-#Trooper
-#Trooper

Re: The Great Unknown - opinie

Post autor: RidingOntheWind »

Adrian lubi utwory w średnim tempie, z ponurym intrem i przeistaczające się w typowe granie Iron Maiden. Przykłady; Face in the Sand, These Colours Don't Run czy Mother of Mercy. Każdy z tych utworów jest u mnie w czołówce na albumie i tak jest z Great Unknown. Utwór nie nudzi mi się ani troszkę, choć dostrzegam w nim parę mankamentów, Bruce przede wszystkim niepotrzebnie tak wysoko śpiewa zwrotki. Mimo to ze względu na jego zalety jakoś to mi tak nie przeszkadza. Całościowo utwór bardzo dobry, a nie, że trzeba wyszukiwać najlepsze fragmenty jak w większości utworach na albumie.
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: erosinho »

The Great Unknown ma fajny potencjał, ale niestety niewykorzystany. Utwór ma znakomity wstęp, rosnące napięcie, świetny prechorus, ale - niestety - skopany jest refren. Zlewa się w jedną całość z prechorusem, nie odróżnia się od niego. Nawet teraz, jak staram sobie przypomnieć refren, to nie jestem w stanie. W ogóle TGU jest przykładem, jak można napisać piosenkę bazując na jednym pomyśle. Szczęśliwie, że zespół nie uległ pokusie przeciągnięcia go o kolejne kilka minut.
Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: sajki »

Lubię ten numer, ale masz dużo racji. Podobna sprawa z refrenem była w Reincarnation of Benjamin Breeg.
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: dostoevsky »

A ja nie mam żadnych zastrzeżeń do refrenu (jest fantastyczny), struktury utworu, w zasadzie do niczego. Mam tylko jedno "ale" - ten numer powinien być dłuższy! :)
RidingOntheWind
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: RidingOntheWind »

Dlatego, że trwa ile trwa jest taki dobry.
Awatar użytkownika
Mr.Hankey
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Mr.Hankey »

Dokładnie, magia tego utworu polega między innymi właśnie na tym, że trwa tyle, ile powinien. Bogu dzieki, że Harris nie wpadł na pomysł zrobienia z niego "epika" bo wyszło by tylko słabiej.
Awatar użytkownika
ir0nka94
-#Invader
-#Invader

Post autor: ir0nka94 »

Mr.Hankey pisze:Dokładnie, magia tego utworu polega między innymi właśnie na tym, że trwa tyle, ile powinien. Bogu dzieki, że Harris nie wpadł na pomysł zrobienia z niego "epika" bo wyszło by tylko słabiej.
Dokładnie. Wtedy Panowie by przedobrzyli, a tak jest to jeden z jaśniejszych punktów na płycie według mnie. Początek utworu genialny, ten klimat i narastające napięcie, świetne.
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Legacy smierdzi mi tutaj na kilometr.Teraz troche ruszylo, solo Janka nic specjalnego.Adrian lepiej, Dave juz slabiej.Daje 6, niech nie mecza buły.
ODPOWIEDZ