Iron Maiden Survivor 2017 - Komentarze

Zbiór ankiet i Waszych opinii dotyczących Iron Maiden i ich dokonań nagraniowych,koncertowych itd...

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Re: Iron Maiden Survivor 2017 - Komentarze

Post autor: Geri666 »

Myślałem, że Legacy wygra.
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Mój ranking utworów z Final Frontier :

10. El Dorado
9. The Alchemist
8. Satellite 15... The Final Frontier
7. The Man Who Would Be King
6. Coming Home
5. The Talisman
4. When the Wild Wind Blows
3. Isle of Avalon
2. Mother of Mercy
1. Starblind
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

u mnie na tą chwilę:

10. The Man Who Would Be King
9. Starblind
8. The Alchemist
7. El Dorado
6. Satelite 15...The Final Frontier
5. Isle of Avalon
4. The Talisman
3. Coming Home
2. Mother of Mercy
1. When the Wild Wind Blows

ale muszę sobie przypomnieć ten album bo kupe czasu nie słuchałem
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Deleted User 2259

1.The Reincarnation Of Benjamin Breeg - nawet ok
2. Brighter Than A Thousand Suns - nawet ok
3. Lord Of Light - za wysoko
4. For The Greater Good Of God - za wysoko
5. These Colours Don't Run - za nisko
6. Different World - za nisko
7. The Longest Day - moze byc
8. The Legacy - moze byc
9. The Pilgrim - ok
10. Out of the Shadows - ok
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

No to lecimy z drugim najlepszym albumem po reunion:

10. El Dorado 5/10 (taki średniaczek, niby fajne intro, riff, refren w miarę, ale całości czegoś brakuje, jakby go nie umieścili byłoby chyba lepiej)
9. Coming Home 5/10 (również średnio, posłuchać można, balladka trochę lepsza niż Out of the Shadows, ale to koniec plusów, też ostatecznie mogliby sobie darować i tak btw polecam sobie puścić na youtubie w szybkości 1,25 jak dla mnie o wiele lepszy utwór się robi :D )
8. The Alchemist 6,5/10 (przyjemny rocker, kiedyś wyżej, teraz stopniowo spada, ale wciąż taki miły szybki przerywnik w połowie albumu pomiędzy dłuugimi utworami)
7. When the Wild Wind Blows 7/10 (kiedyś nie trawiłem tego kawałka całkowicie, ostatnio w końcu się spodobał, dobry riff, ale ostatecznie te 11 minut trochę się rozlazło w nic nadzwyczajnego, brakuje tej magii co na większości albumu, stąd dopiero 7 miejsce)
6. Mother of Mercy 7,5/10 (ciekawe kawałek w trochę innym stylu niż reszta, mógłby być lepszy gdyby nie męczenie się Bruce'a, ale wciąż jest dobrze)
5. The Man Who Would Be King 8,5/10 (TOP 5 najbardziej niedocenianych kawałków Maiden, gdyby go zagrali live byłby drugi sztos jak Fear, przez to że go ominęli niestety trochę zapomniany, a to naprawdę świetny utwór)
4. Starblind 9/10 (tu jest to czego zabrakło na AMoLaD, nietypowe tempo rzeczywiście brzmi świetnie, a nie nieskładnie; "gwiezdny" klimat czuć mocno i ta część instrumentalna w drugiej części utworu jako wisienka na torcie; palce lizać, mniam mniam)
3. Isle of Avalon 9/10 (niesamowity klimat, pasujące długie intro, wpadający w ucho refren, pomimo 9 minut konkretny strzał, od pierwszego przesłuchania uwielbiam i nic się nie zmienia)
2. Satelite 15... The Final Frontier 10/10 (jeden z dwóch arcyutworów na albumie, genialne intro, inne od wszystko co nagrali, a potem w części TFF ten feeling hard rocka lat '70, połączenie idealne, wady próbuję znaleźć, ale nie mogę, stąd 10)
1. The Talisman 10/10 (Talisman jest król The Final Frontier jak lew jest król dżungli, idealne liryczne intro, a potem POTĘĘĘĘŻNA jazda przez prawie 7 minut, takie armaty mogliby częściej nagrywać prosiłbym ładnie, bezapelacyjnie 10 i nr 1)

Średnia: 7,75, co idealnie odzwierciedla ocenę: 7,5 w kierunku 8.
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

Mr. M - całkowicie podzielam Twoją opinię odnośnie The Man Who Would Be King, Starblind i Isle of Avalon.
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

10. El Dorado 5/10 - na początku nawet mi się podobał, super zwrotki, średni refren, typowy singiel.
9. The Alchemist 5/10 - ciekawy pomysł, mógłby być naprawdę dobrym utworem, ale na nieciekawie wyprodukowanym TFF brzmi zupełnie jakby był pozbawiony mocy :/
______________________ i tu zaczynają się schody, bo TFF to dla mnie świetny i wyrównany album.
8. Coming Home 7/10 - dużo lepsza balladka niż Out of the Shadows i Journeyman, nie słucha się tego tak źle, mnie osobiście nie męczy.
7. Mother of Mercy 7/10 - brzmi trochę jak utwór, który miał być na AMOLAD, ale się tam nie zmieścił i chyba nawet ktoś z zespołu nawet kiedyś potwierdził, że tak właśnie jest. Podobno grali go na próbach, szkoda, że zrezygnowali - pewnie na rzecz 2 Minutes to Midnight :/
6. Isle of Avalon 8/10 - świetny klimat, intro jedno z najciekawszych po reunion, uwielbiam Bruce'a w tym utworze!
5. The Man Who Would Be a King 8/10 - tutaj z kolei intro to najsłabsza część tego utworu, ale jak już się rozkręca jest super.
4. Satellite 15...The Final Frontier 8.5/10 - Pamiętam jak wydali samo ucięte The Final Frontier bez intra, od razu bardzo mi się spodobało, czuć tutaj taką przestrzeń. Gdyby utwór rozdzielić, to The Final Frontier byłoby dla mnie numerem 1 po reunion jeśli chodzi o "4-minutowce".
3. When the Wild Wind Blows 9.5/10 - w tym utworze bardzo podoba mi się gra Janicka. Świetny, klimatyczny, jeszcze lepszy na żywo.
2. The Talisman 9.5/10 - intro po minucie trochę zaczyna męczyć, ale późniejsza część utworu wszystko wynagradza.. i ten refren!
1. Starblind 10/10 - od samego początku mój faworyt, brzmi fenomenalnie, znakomita część instrumentalna - szczególnie moment około 5 minuty brzmi genialnie!!
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

10. Mother of Mercy - brzmi jak odrzut z AMOLAD. Nigdy mnie nie porwał.
9. El Dorado - Dobry rocker, ale tak jakby niedokończony. Sekcja instrumentalna w środku i solo każdego z panów jakby na siłę.
8. Isle of Avalon - nigdy nie mogłem się do końca przekonać do tego kawałka. Za długie intro. Tak naprawdę przewijam zawsze do połowy.
7. Satellite 15...The Final Frontier - dobry rocker i świetny koncertowy otwieracz. Uważam, że intro idealnie pasuje i wprowadza w klimat płyty.
6. The Man Who Would Be a King - czuć Seventh sona i za to go lubię. Zwłaszcza za końcówkę.
5. The Alchemist - fajny rocker, żałowałem, że nie było nam dane słyszeć go na żywo.
4. Coming home - Fajna ballada, mam duży sentyment.
3. The Talisman - Dobry początek, świetna druga faza utworu. Tylko sekcja instrumentalna i solo kuleje.
2. Starblind - absolutny majstersztyk, czuć SIT i SSOASS. Dlaczego on nie był grany na koncertach?!
1. When the Wild Wind Blows - absolutny król i przyszły klasyk. Dużo melodii jak w Fear of the dark i niekwestionowany jego następca. Jeden z moich ulubionych utworów Maiden.
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

chyba już czas na podsumowanko :)
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Deleted User 2259

To jedziesz :P
Deleted User 2259

TALIZMAN ostatnim utworem, ktory nie dostal jeszcze glosu
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

I oby tak do końca :D
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Talisman i Starblind to fantastyczne utwory, bez konkurencji na płycie. Ciekawe wygląda ta płyta w naszym głosowaniu, druga połowa jest zdecydowanie mocniejsza.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

pz pisze: ndz lip 09, 2017 9:27 pm Talisman i Starblind to fantastyczne utwory, bez konkurencji na płycie. Ciekawe wygląda ta płyta w naszym głosowaniu, druga połowa jest zdecydowanie mocniejsza.
Wg mnie top 3:

1. Starblind
2. WTWWB
3. The Talisman
Deleted User 2259

L1P4 pisze: pt lip 14, 2017 12:21 pm When The Wild Wind Blows
To juz odpadlo
pz
-#Administrator
-#Administrator

Teraz nie wiem co wybrać. Muszę posłuchać.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer
-#The Man Who Would Be Spammer

Post autor: LukaSieka »

A tak odbiegając od tych bieżących spraw, zapytam o koncertowy survivor Iron Maiden. Byl taki w planach. Nie wiem tylko czy robimy go w temacie Iron Maiden Survivor 2017 czy robimy jakis osobny, odrębny temat ?? Pytam, bo chce, żeby było czytelnie, ładnie, składnie i w ogóle :). A poza tym został jeszcze tylko jeden lp - "The Book Of Souls" i w sumie można by ruszać niebawem.
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
Lipa
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Lipa »

LukaSieka pisze: pt lip 14, 2017 1:21 pm A tak odbiegając od tych bieżących spraw, zapytam o koncertowy survivor Iron Maiden. Byl taki w planach. Nie wiem tylko czy robimy go w temacie Iron Maiden Survivor 2017 czy robimy jakis osobny, odrębny temat ?? Pytam, bo chce, żeby było czytelnie, ładnie, składnie i w ogóle :). A poza tym został jeszcze tylko jeden lp - "The Book Of Souls" i w sumie można by ruszać niebawem.
jestem za! I róbmy w tym temacie. :)
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: hipcio_stg »

LukaSieka pisze: pt lip 14, 2017 1:21 pm A tak odbiegając od tych bieżących spraw, zapytam o koncertowy survivor Iron Maiden. Byl taki w planach. Nie wiem tylko czy robimy go w temacie Iron Maiden Survivor 2017 czy robimy jakis osobny, odrębny temat ?? Pytam, bo chce, żeby było czytelnie, ładnie, składnie i w ogóle :). A poza tym został jeszcze tylko jeden lp - "The Book Of Souls" i w sumie można by ruszać niebawem.
Chyba po TBOS jeszcze top of the pop ;)
pz
-#Administrator
-#Administrator

No i dogryweczka musi być przed finałem. Pamiętam, że gdzieś w temacie jest lista płyt live, które mieliśmy brać pod uwagę.

ODPOWIEDZ