Legacy Of The Beast World Tour 2018 - Setlista spekulacje
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Legacy Of The Beast World Tour 2018 - Setlista spekulacje
raczej nie licze na jakis bombowy set ale moze zagraja chociaz Clamsmana i Core u rzeznika...ostatnio grali te numery w 2003 roku na trasie Give me Edd do tego Paschandale i Greater i bede bardzo happy 
2MtM też prawdopodobne... w sumie nie mam nic przeciwko, numer świetnie się sprawdza na koncertach.
-
UptheIronsWro
- -#Trooper

Dlatego bardzo brakowało go na koncertach w 2008, 2011, 2013, 2014 i 2016 roku.
Najważniejsze by odpuścili Wasted Years i Blood Brothers. Mam już serdecznie dosyć tych utworów. W tym momencie dwa najmniej przeze mnie słuchane z Somewhere in Time i Brave New World. Zamiast tego Heaven Can Wait i tytułowy, które kiedyś przecież były sztandarowymi wyborami koncertowymi z tych płyt.
Nie rozumiem tego parcia na Heaven Can Wait, już lepiej RTTH 
Nie rozumiem żadnego z nich. RTTH to niezły numer, ale strasznie mi się przejadł (przesłuchał?). Ja bym chętnie usłyszał Evil (dawno nie słyszałem), a Wasted Years mogę słuchać na okrągło - genialny numer.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Już pisałem, przed SBIT set ustalony był zaraz po ostatnim koncercie poprzedniej trasy.UptheIronsWro pisze: ↑śr lis 22, 2017 9:58 am Obstawiam, że witraż nie będzie żadną wskazówką. Zespół, który spotyka się na 2-3 tygodnie przed trasą już teraz zaplanowałby set?
Na Clansmana liczę z innych powodów niż szkocka flaga na witrażu. Myślę, że idealnie sprawdzi się do typowo best-offowego setu. Niestety obok ogranych klasyków i i utworów z ostatnich pięciu płyt.
Zresztą ten witraż w ogóle nie ma sensu, jeśli nie pełni roli, którą tu obstawiamy. Mogłoby go w ogóle nie być, lub przedstawiałby najbardziej znane utwory. Chyba, że oni zrobili to specjalnie, by bardziej kumaci fani napalili się na Clansmana i inne i kupili bilety z tego powodu. Aczkolwiek byłoby to strasznie nieludzkie.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Ja obstawiam taki set:
1. The Wicker Man
2. 2 Minutes
3. Flight of the Icarus
4. Revelations
5. FTGGOG
6. The Trooper
7. Death or Glory
8. Clansman/Ghost of the Navigator
9. Clairvoyant
10. Alexander
11. Fear
12. IM
13. Number
14. Evil
15. RTTH
Czyli 11 oklepanych numerów i 4 nieoklepane perełki, więc wszyscy zadowoleni. Myślę, że Alexander jest jak najbardziej prawdopodobny na tej trasie. Panowie dobrze zdają sobie sprawę z kultu jakim obrósł, a Bruce by sobie z nim spokojnie poradził. Linia wokalna nie jest w nim aż tak karkołomna jak w TRATB czy BoS, w głównej mierze skupia się na średnich rejestrach gdzie Bruce brzmi teraz doskonale.
1. The Wicker Man
2. 2 Minutes
3. Flight of the Icarus
4. Revelations
5. FTGGOG
6. The Trooper
7. Death or Glory
8. Clansman/Ghost of the Navigator
9. Clairvoyant
10. Alexander
11. Fear
12. IM
13. Number
14. Evil
15. RTTH
Czyli 11 oklepanych numerów i 4 nieoklepane perełki, więc wszyscy zadowoleni. Myślę, że Alexander jest jak najbardziej prawdopodobny na tej trasie. Panowie dobrze zdają sobie sprawę z kultu jakim obrósł, a Bruce by sobie z nim spokojnie poradził. Linia wokalna nie jest w nim aż tak karkołomna jak w TRATB czy BoS, w głównej mierze skupia się na średnich rejestrach gdzie Bruce brzmi teraz doskonale.
Niezły, ale nie wierzę w Alexandra i 3 numery z POM.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
-
UptheIronsWro
- -#Trooper

Wasted Years i Heaven Can Wait studyjnie stawiam blisko siebie, ale koncertowo to ten drugi utwór jest dużo lepszy. Nie rozumiem narzekania na ten kiedyś popularny utwór. Kultu Wasted Years też nie, bardzo dobry ale gdzie mu np. do utworów sąsiadujących z nim.
Ten set u górze biorę w ciemno; Clansman, Icarus, Alexander. Gdyby pojawiły się dwa utwory z czwórki: trzy podane obok i Sign of the Cross byłoby bardzo dobrze. Po cichu liczę też na Killers i może 22 Acacia Avenue. Jednak pamiętajmy, że to Iron Maiden i set może zostać wybrany z klucza najbardziej popularnych utworów dla masowej publiki. Wtedy może być bardzo kiepsko. To jedna z ostatnich tras Iron Maiden więc trzeba wierzyć.
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Faktycznie, pytanie czy kacze gestapo nie aresztuje Ironow po takim jawnym zamachu na reżim.
Co niektórzy mają w głowie...
Ja mam takie wishful thinking - Caught Somewhere In Time i Duellists - niestety Bruce by nie podołał. Wyobrażam sobie, że Bronek siedzi z Google translatorem , czyta nasze wymysły i cedzi przez zęby-" chcą mnie wykończyć ".
Caught Somewhere in Time nie jest trudniejsze niż Great Unknown czy The Book of Souls, dałby radę, spokojnie!
Ja mam nadzieję, że NIE BĘDZIE Run to the Hills. Mam za to nadzieję na Brave New World.
Ja mam nadzieję, że NIE BĘDZIE Run to the Hills. Mam za to nadzieję na Brave New World.
Jeśli będzie coś z ery Blaze'a, plus coś z AMOLAD i coś dawno nie granego z DoD czy BNW to0 będe zadowolony. Zależy mi znacznie bardziej na kawałkach od X Factor wzwyż niż na latach 80.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Dokładnie te 2 kawałki wskazałbym jako najbardziej upragnione spośród niemożliwych. Do tego grona zaliczyłbym jeszcze Infinite Dreams i Strangera, choć akurat te dwa nie są na do końca niemożliwej pozycji... Anyway... Wishful thinking
M.
-
UptheIronsWro
- -#Trooper

Caught Somewhere in Time mogłoby stracić na trzy gitary. Myślę, że klimat tego utworu w obecnych czasach, z obecnym głosem Brusa no i trzema gitarami ciężko już odwzorować. Oczywiście sam fakt, że słyszy się taką legendę na żywo to jest wielki plus.
Mam trochę do nich żal za te sety. Przy 16-17 utworach na koncercie tak można sobie to poukładać, że fani usłyszą bardzo duży wycinek twórczości.Przecież młodzi fani Iron Maiden nie słyszeli nic z twórczości z Blazem Bayleyem, z Killers może jedynie Wrathchilca, z Piece of Mind tylko Troopera i może Revelations, nic z No Prayer for Dying i tak dalej. Wydaje mi się to jakieś niepełne. Zespół powinien chcieć by ludzie pamiętali ich nie tylko z kilkunastu utworów.
Mam trochę do nich żal za te sety. Przy 16-17 utworach na koncercie tak można sobie to poukładać, że fani usłyszą bardzo duży wycinek twórczości.Przecież młodzi fani Iron Maiden nie słyszeli nic z twórczości z Blazem Bayleyem, z Killers może jedynie Wrathchilca, z Piece of Mind tylko Troopera i może Revelations, nic z No Prayer for Dying i tak dalej. Wydaje mi się to jakieś niepełne. Zespół powinien chcieć by ludzie pamiętali ich nie tylko z kilkunastu utworów.
Ale na koncertach jest dużo osób, które są pierwszy raz. Takich maniaków jak u nas na forum, którzy mają zaliczone kilkanaście - kilkadziesiąt koncertów nie ma znowu tak dużo. A ci, którzy są 1.-2. raz będą chcieli usłyszeć te największe przeboje (jak to brzmi
): Fear, TNOTB, Iron Maiden, Trooper, RTTH itp. Oni na pewno są zadowoleni. Nam pozostaje się cieszyć pojedynczymi utworami, które odświeżają czasami.
Odnośnie setlisty jedno jest pewno - nie będzie numeru z The Book of Souls.
-
UptheIronsWro
- -#Trooper

Myślę, że akurat ludzie którzy są pierwszy raz idą przede wszystkim dla samego widowiska. Iron Maiden jeśli chodzi o sety można krytykować, ale już sam show jest znakomity i zachowanie muzyków świetne. Sam fakt zobaczenia legend jest wystarczającym powodem. Nie znam za bardzo osób, które dopiero zaczęło przygodę z zespołem więc ciężko mi się wypowiadać. Jak jechałem kiedyś w busie gdzie spora grupa jechała pierwszy raz na koncert to raczej Run to the Hills i Fear of the Dark nie były marzeniami koncertowymi. Faktycznie Trooper i Hallowed Be thy Name są takimi utworami, które rozpalają emocje najbardziej. Co człowiek to inne podejście, ale mimo tego co napisałeś uważam, że wszystko można tak poukładać by i młodzi fani i weterani byli zadowoleni. Można ustalić listę największych hitów do 4-5 na każdym koncercie, a resztą setu żonglować. Wszystko da się zrobić.
Skąd to wiadomo?
No ie byłbym tego pewien 
Myślę, że gdyby przy każdej trasie wyciągali 3-4 dawno nie grane utwory i jeszcze na dodatek robili podmiankę 1-2 z nich między koncertami, to większość byłaby wniebowzięta