27-28/07/2018 - Kraków (TAURON ARENA) (27 SOLD OUT)

Wszystko na temat Legacy Of The Beast World Tour 2018

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
brezdi
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Re: 27/07/2018 - Kraków (TAURON ARENA)

Post autor: brezdi »

"Spacerowanie po molo" było bardziej przenośnią do tego, że Panów bardziej interesuje okoliczna architektura i atrakcje niż przygotowanie dla fanów odpowiedniego nagłośnienia :) Z jednej strony nie ma w tym nic złego, a z drugiej potem mamy jeden wielki dudniący pogłos :)
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Uczestniczyłem w koncertach IM, gdzie brzmienie było wspaniałe, natomiast kilka z nich określiłbym mianem "kakofonia" m.in. Atlas Arena w Łodzi, bardzo dużo zależy od obiektu i realizatora. Nie słyszałem również aby IM robili kiedykolwiek próby dźwięku przed każdym kolejnym koncertem trasy.
Awatar użytkownika
brezdi
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

No to może właśnie powinni zacząć praktykować te próby, żeby potem nie było jak w Atlasie?

Gdzie było to wspaniałe nagłośnienie? Byłem na blisko 10 koncertach i w większości było raczej przyzwoicie/nieźle/bardzo źle. Bemowo bardzo przeciętnie, Gwardia bardzo przeciętnie, Atlas... Ergo niewiele lepiej. Sziget w Budapeszcie chyba w 2010 roku.. masakra tam była.
Awatar użytkownika
brezdi
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Tauron jest najlepszą akustycznie halą w Polsce. Jeżeli tam dźwięk zostanie położony to więcej na Iron Maiden nie jadę. Wystarczy. Fani tacy jak my mogą przymykać na pewne rzeczy oko, ale jedziesz z narzeczoną, która przyzwyczajona jest do słuchania Seventh Sona czy Somewhere z płyt o najwyższej jakości, a potem mówi, że ze wszystkich zespołów na koncertach których byliśmy Iron Maiden jest blisko gorszego podium to ciężko potem ją namówić, żeby znowu dać 700 zł za 2 bilety.
Awatar użytkownika
beaviso
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: beaviso »

Lenistwo. Przylatują czasami na parę godzin przed koncertem i mają w nosie próbę dźwięku. A jakaż by to była atrakcja dla fanów czekających pod halą - usłyszeć "te" dźwięki na podkręcenie atmosfery wyczekiwania :)
Harris z Lwem robią próby nawet gdy grają koncert w "klubokawiarni" dla 200 osób. Zwykle koło 16-17, próba trwa do 10 minut.

M.
Awatar użytkownika
brezdi
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Dla wprawionych muzyków i dobrego dźwiękowca to na prawdę jest żaden problem. Wystarczy poświęcić 15-20 minut, na stadionie może 45. Wiele zespołów tak robi chociażby Muse czy Queen. I później to słychać. Najlepszym przykładem jest Atlas Arena. Iron Maiden brzmiało tam jakby grali w przeręblu. Muse brzmiało po stokroć lepiej. Ja wiem, że to zupełnie inny rodzaj muzyki, ale jakoś łatwiej jest zespołowi wybaczyć gorsze nagłośnienie, jeżeli ma się świadomość, że dołożyli dużych starań, żeby było ok. Na Iron Maiden wygląda to tak, że do 5 utworu gość próbuje w ogóle ustawić głośność instrumentów. Początek koncertu na Bemowie to było w ogóle najgorsze nagłośnienie jakiego doświadczyłem w koncertowym życiu.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Przeciez to już techniczni mogliby zrobic porzadny soundcheck. Myślę, że problem nie leży w braku soundchecku, tylko w niskich kwalifikacjach dzwiekowcow.
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Ale przecież nie mówimy o pierwszym lepszym zespole, którego może być nie stać na zatrudnienie fachowców od dźwięku. Zresztą JP z tym samym kolesiem za konsoletą brzmiało o wiele lepiej.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Ale JP miało z nim konspirację i on celowo sabotował koncerty IM xDDD A przynajmniej takie teorie się już tu pojawiały.

Mnie w 2013 w Łodzi nie było, ale 2 lata później Priest brzmiało tam bardzo dobrze. Ironi mają 3 gitary i to może być pewien problem dla dźwiękowców.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Wszystko jest możliwe, w showbizie są różne układy a Priest i Maiden za sobą nigdy nie przepadali, choć oficjalnie dementują wszelkie sugestie odnośnie antagonizmów. Co do nagłośnienia, byłem w Spodku w 2000 i było b. dobrze, nie inaczej w Czechach w 2008, czy na Wacken 2008 i 2010, stałem jakieś 20 metrów od centrum estrady i dźwięk był znakomity. Co do Polski - na Gwardii siedzieliśmy z kolegą zaraz obom wieży i oboje mieliśmy wrażenie, iż słychać było b. dobrze. Rzecz jasna usytuowanie też ma znaczenie.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

No przekichane to wszystko, a najgorsze te samoloty, co rozpylają trucizny. I te szczepionki powodujące autyzm i raka :roll:

We Wrocławiu na GC było bardzo dobrze, w Pozaniu na trybunach naprzeciwko sceny gorzej, ale wciąż znośnie.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

RALF pisze: sob gru 16, 2017 5:31 pm Wszystko jest możliwe, w showbizie są różne układy a Priest i Maiden za sobą nigdy nie przepadali
Ja pierdole xD

Helloween United udowadnia, że mozna brzmiec dobrze na 3 gitary.
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Tak sobie myślę, gdzie by ich można spotkać w Krk, może Bruce odwiedzi muzeum lotnictwa?
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

Schizoid pisze: sob gru 16, 2017 5:35 pm No przekichane to wszystko, a najgorsze te samoloty, co rozpylają trucizny. I te szczepionki powodujące autyzm i raka :roll:
:lol:

Brak soundchecków to taka trochę bylejakość z ich strony - jak Dżozef wspomniał - przecież ich techniczni mogą to za nich zrobić.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Tak szczerze przyznam, byłem w życiu na ponad stu najróżniejszych koncertów i doprawdy niewiele z nich mógłbym uznać za nagłośnione idealnie, czy świetnie z mojego punktu widzenia. To ważne - z mojego punktu - bowiem pod hasłem "bardzo dobre nagłośnienie" niemal każdy człowiek rozumie coś innego. Ostatnio zauważyłem tendencję do "przebasowania" koncertów, nienawidzę tego, bas wręcz zagłusza muzykę, niemniej wielu osobom, które znam - taki format dźwięku jak najbardziej odpowiada. Mnie - niekoniecznie. Ja oczekuję brzmienia dość zrównoważonego z podbitą górą, może dlatego brzmienie najnowszej koncertówki IM tak mi przypadło do gustu? Jeśli Tauron będzie huczeć od basów, nie zaliczę tego show w poczet "dobrze nagłośnionych" :)
Awatar użytkownika
brezdi
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Ja muszę przyznać z przykrością, że właśnie większość koncertów na których byłem była bardzo fajnie nagłośniona (unikam Narodowego jak tylko mogę) właśnie z wyjątkiem Iron Maiden. Dla mnie ich nagłośnienie jest żenująco słabe bez względu czy stoję metr od sceny, 100 metrów od sceny czy siedzę na trybunach niższych/wyższych (przerobiłem wszystkie opcje). Nie wiem dlaczego tak się dzieje. Mimo wszystko miłość do Maiden zawsze wygra, bo uwielbiam ich oglądać na żywo. Robię Kraków i Tallin na trasie. Oby było lepiej.
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

RALF pisze: ndz gru 17, 2017 12:52 pm Tak szczerze przyznam, byłem w życiu na ponad stu najróżniejszych koncertów i doprawdy niewiele z nich mógłbym uznać za nagłośnione idealnie, czy świetnie z mojego punktu widzenia. To ważne - z mojego punktu - bowiem pod hasłem "bardzo dobre nagłośnienie" niemal każdy człowiek rozumie coś innego. Ostatnio zauważyłem tendencję do "przebasowania" koncertów, nienawidzę tego, bas wręcz zagłusza muzykę, niemniej wielu osobom, które znam - taki format dźwięku jak najbardziej odpowiada. Mnie - niekoniecznie. Ja oczekuję brzmienia dość zrównoważonego z podbitą górą, może dlatego brzmienie najnowszej koncertówki IM tak mi przypadło do gustu? Jeśli Tauron będzie huczeć od basów, nie zaliczę tego show w poczet "dobrze nagłośnionych" :)

To stań dalej od sceny. Im większa odległość, tym basów mniej. Ja na koncertach Maiden ostatnio narzekam na haratanie uszu wysokimi tonami. Nie podchodzę jednak bliżej sceny, bo lubię sobie w spokoju postać. Korzystam w związku z tym z zatyczek, którymi przytłumiam sobie nadmiar wysokiego pasma, od którego po jakimś czasie bolą uszy.
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: PanPrezes »

We Wrocławiu był bardzo dobry dźwięk, przynajmniej tam gdzie ja stałem. Po środku GC jakieś 10-15 m od sceny słychać było wszystko dokładnie i nic się nie gubiło.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Niestety, ja siedziałem na najwyższych miejscach po lewo, zaraz przy scenie! Lewe ucho miesiąc czasu do siebie dochodziło. Dlatego w Krakowie będę po środku płyty i mam nadzieję na bardzo dobry dźwięk.
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: PanPrezes »

A to faktycznie nie miałeś szans na pozytywne doznania dźwiękowe. W takim miejscu wszystko się odbija od zadaszenia i robi się ubojnia trzody chlewnej, na co nawet najlepszy inżynier dźwięku nic nie poradzi.
ODPOWIEDZ