Legacy Of The Beast World Tour 2018 - Setlista spekulacje
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Legacy Of The Beast World Tour 2018 - Setlista spekulacje
Clive Burr był najlepszym perkusistą młodego pokolenia, które wypłynęło na przełomie 1979/1980... Nie tylko nurtu NWOBHM. Nie był dziełem przypadku fakt, iż w roku 1983 w plebiscycie "Kerrang" na najlepszego perkusistę ever zaliczył pozycję #3.
Ja piszę o nim, kiedy zaczyna się jakaś dyskusja, a nie wyskakuję jak diabeł z pudełka w losowych chwilach i zachwycam się jego bokobrodami.UptheIronsWro pisze: ↑śr sty 03, 2018 3:10 pm Niesmaczne jest to jak został przemilczany. Nie piszę o nim w każdym temacie więc przesadzasz. Myślę, że piszę o nim tyle ile Ty o o Bayleyu.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
-
UptheIronsWro
- -#Trooper

Już proszę Was dajcie spokój z tym offtopowaniem. Czytam fora internetowe od jakichś 15 lat i nigdy nikt tam specjalnie tego nie przestrzegał. Sama rozmowa fanów powinna być jakąś wartością i wymiana zdań. Setlista będzie 26 maja i wtedy będziemy mogli komentować.
Wszystkie przykłady, które podałeś są z innej beczki.
Wyman, Menza, Poland, Ward, Rudd, Appice to nie są wokaliści. Jest jednak spora różnica między solowymi projektami gitarzystów czy perkusistów, a wokalistów. U Adriana ten projekt solowy trwał zbyt krótko i nie wiadomo czy gdyby jego kariera nie trwała z 10 lat nie odniósłby jakiegoś sukcesu. British Lion to typowy projekt poboczny grany bardziej dla zabawy, tutaj na małą popularność wpływ ma delikatnie mówiąc średni poziom muzyków. Jedynym wokalistą, którego wymieniłeś jest Turbin, ale powiedzmy sobie szczerze Anthrax to jest nisza przy Iron Maiden. Ciekawym przykładem jest Oliver/Dawson Saxon. Jakby nie patrzeć 2/5 oryginalnego składu Saxon i legendarni muzycy NWOBHM. Sam się zastanawiałem dlaczego nikogo nie interesują. Dla przykładu Wolf Hoffman bez Udo wskrzesił Accept i mu się udało. Równie dobrze to Udo mógłby zrobić "swoje" Accept z kilkoma byłymi muzykami i to on by miał wszystkie splendory. Bardzo ciekawa sprawa.
Wszystkie przykłady, które podałeś są z innej beczki.
Wyman, Menza, Poland, Ward, Rudd, Appice to nie są wokaliści. Jest jednak spora różnica między solowymi projektami gitarzystów czy perkusistów, a wokalistów. U Adriana ten projekt solowy trwał zbyt krótko i nie wiadomo czy gdyby jego kariera nie trwała z 10 lat nie odniósłby jakiegoś sukcesu. British Lion to typowy projekt poboczny grany bardziej dla zabawy, tutaj na małą popularność wpływ ma delikatnie mówiąc średni poziom muzyków. Jedynym wokalistą, którego wymieniłeś jest Turbin, ale powiedzmy sobie szczerze Anthrax to jest nisza przy Iron Maiden. Ciekawym przykładem jest Oliver/Dawson Saxon. Jakby nie patrzeć 2/5 oryginalnego składu Saxon i legendarni muzycy NWOBHM. Sam się zastanawiałem dlaczego nikogo nie interesują. Dla przykładu Wolf Hoffman bez Udo wskrzesił Accept i mu się udało. Równie dobrze to Udo mógłby zrobić "swoje" Accept z kilkoma byłymi muzykami i to on by miał wszystkie splendory. Bardzo ciekawa sprawa.
Tak jakbyście Panowie ciut z tematu zeszli...
To co z tą setlistą, jakieś typy?
To co z tą setlistą, jakieś typy?
A co ma robić? siedzieć w domu, bo jest za mały na wielkie hale/stadiony i wspomnianych festiwalowych headów?UptheIronsWro pisze: ↑śr sty 03, 2018 3:10 pmTak się mierzy wielkość muzyka, a nie robieniem setki małych, klubowych koncertów i przybijaniem piątki z fanami.
A co do dorobku artystycznego poza IM, to Blaze nagrał 5 bardzo dobrych płyt i 3 mniej dobre (według mnie), a jeszcze kolejna niebawem. No i przypomnij sobie jakie hale zapełniał Dickinson po odejściu z Maiden... i dlaczego wrócił do zespołu.
www.MetalSide.pl
Bruce po odejściu nagrał jeden album średni (Tattooed), dwa ciekawe (Balls i Skunkworks) jeden b. dobry (Tyranny) i dwa kanoniczne, które byłyby klejnotami w dyskografii IM (Chemical i Accident).
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Ale mimo nazwiska Dickinson wcale nie przychodziły na niego tłumy.
Bo Iron Maiden to jednak zjawisko kolektywne.
3 bardzo dobre, reszta średniawka
www.MetalSide.pl
-
UptheIronsWro
- -#Trooper

Bruce też podlega krytyce, oczywiście. Jego odejście z zespołu w 1993 r. było podyktowane koniunkturą. Powrót do Iron Maiden podobnie. U Brusa mi się wiele rzeczy nie podoba, przesadny indywidualizm i "granie na siebie" zbyt często. Najbliżej mi z Iron Maiden jeśli chodzi o stosunek do muzyki do Adriana Smitha. Łączył skromność z dużymi wymaganiami wobec siebie i zespołu. Jego odejście było podyktowane tylko kwestiami muzycznymi dlatego, że w 1990 r. nic nie zapowiadało spadku popularności Iron Maiden i heavy-metalu. Bardzo ładnie się także zachował w 2000 r. gdy nie dopuszczał by Janick za sprawą jego powrotu opuścił zespół. Jeśli kiedyś maestro Shirley da szanse komuś innemu za konsoletą to będzie w dużej mierze jego zasługa.
Ja prdl, jak Wy to robicie...
Znow jeb, 3 podstrony.
Tym razem o karierze solowej bylych muzykow Maiden
Temat: setlista - spekulacje
I nie pieprz bzdur upthe... bo w ten sposob w ogole mozna polikwidowac tematy i walnac wszystko w jeden wor i niech kazdy sobie pisze co chce
Znow jeb, 3 podstrony.
Tym razem o karierze solowej bylych muzykow Maiden
Temat: setlista - spekulacje
I nie pieprz bzdur upthe... bo w ten sposob w ogole mozna polikwidowac tematy i walnac wszystko w jeden wor i niech kazdy sobie pisze co chce
-
UptheIronsWro
- -#Trooper

Uważam, że Ikara może zabrać tylko decyzja zespołu przed samą trasą. To utwór katorżniczy dla wokalisty mimo niespełna czterech minut. Absolutnie jeden z największych popisów Dickinsona porównywalny z Rime of the Ancient Mariner, Caught Somewhere in Time, Alexander the Great i Infinite Dreams. Z tych utworów odważyli się w ostatnich latach grać tylko Marinera. Dickinson śpiewał to w latach 90 więc jest nadzieja, że teraz też temu podoła. Bardzo na to liczę, ale gdyby w ramach rekompensaty za jego brak walnęli Die With Your Boots On też nie byłoby źle. Torpeda koncertowa, utwór typowy na letnie festivale, bardzo żywiołowy i bez spiny dla wokalisty.
Zastanawia mnie dobór utworów z Seventh Son of a Seventh Son. Myślę, że największe szanse są na Evil that Man Do i The Clairvoyant oraz może Can I Play with Madness . Podobnie z Somewhere in Time usłyszymy raczej Wasted Years i Heaven Can Wait, a z Powerslave Aces High i Two Minutes to Midnight. Doliczmy do tego pewne Trooper, Number of the Beast i Run of the Hills oraz bardzo prawdopodobne Wicker Man i to daje nam bardzo singlowy set tej trasy. Absolutnie nie wierzę w żadne Sign of the Cross, Rime of the Ancient Mariner, Paschendale nie mówiąc o Alexander the Great.
Zastanawia mnie dobór utworów z Seventh Son of a Seventh Son. Myślę, że największe szanse są na Evil that Man Do i The Clairvoyant oraz może Can I Play with Madness . Podobnie z Somewhere in Time usłyszymy raczej Wasted Years i Heaven Can Wait, a z Powerslave Aces High i Two Minutes to Midnight. Doliczmy do tego pewne Trooper, Number of the Beast i Run of the Hills oraz bardzo prawdopodobne Wicker Man i to daje nam bardzo singlowy set tej trasy. Absolutnie nie wierzę w żadne Sign of the Cross, Rime of the Ancient Mariner, Paschendale nie mówiąc o Alexander the Great.
Akurat Ikar nie jest taki trudny do zaśpiewania, bo jest cały w jednej tonacji. Byle tylko nie grali go zbyt szybko to będzie wszystko dobrze, Bruce dobrze sobie radzi z górkami.
UptheIrons generalnie mądrze mówisz. Też bym b. chętnie usłyszał Die with your boots. Uwielbiam ten kawałek. Ale z drugiej strony dałbym się pokroić, żeby zagrali Rymy o Marynarzu...
- WICKER MAN
- -#Rainmaker

Rime, bazujac na grafice z plakatu i ostatnich wypowiedziach Bruce´a, na 99% zajmie miejsce glownego epika na tegorocznej trasie.
Jeszcze raz macie liste kawalkow, ktore potwierdza grafika z plakatu, a Bruce sam mowil, ze zawiera ona wskazowki odnosnie setlisty.
1. 2 Minutes To Midnight
2. Heaven Can Wait
3. The Trooper
4. The Flight of Icarus
5. The Clansman
6. For The Greater Good of God
7. Fear of The Dark
8. Moonchild
9. Rime of The Ancient Mariner
10. Be Quick Or Be Dead
11. Sun & Steel lub Flash of The Blade - raczej ten pierwszy, Bruce wspomina o nim w autobiografii oraz w ostatnich wywiadach ja promujacych.
12. The Number of The Beast
13. Flight of Icarus
Jedyne wieksze niewiadome to:
- Mucha - Lord of The Flies? Raczej nie sadze...
- Skrzydlata smierc - Dance of Death? Raczej za dlugi...
- Armaty - Paschendale ("Running straight at the cannon fire") lub The Trooper
- Anubis - Powerslave, ale raczej plyta, a nie numer tytulowy, ktory grali na ostatniej trasie...
Jeszcze raz macie liste kawalkow, ktore potwierdza grafika z plakatu, a Bruce sam mowil, ze zawiera ona wskazowki odnosnie setlisty.
1. 2 Minutes To Midnight
2. Heaven Can Wait
3. The Trooper
4. The Flight of Icarus
5. The Clansman
6. For The Greater Good of God
7. Fear of The Dark
8. Moonchild
9. Rime of The Ancient Mariner
10. Be Quick Or Be Dead
11. Sun & Steel lub Flash of The Blade - raczej ten pierwszy, Bruce wspomina o nim w autobiografii oraz w ostatnich wywiadach ja promujacych.
12. The Number of The Beast
13. Flight of Icarus
Jedyne wieksze niewiadome to:
- Mucha - Lord of The Flies? Raczej nie sadze...
- Skrzydlata smierc - Dance of Death? Raczej za dlugi...
- Armaty - Paschendale ("Running straight at the cannon fire") lub The Trooper
- Anubis - Powerslave, ale raczej plyta, a nie numer tytulowy, ktory grali na ostatniej trasie...
- WICKER MAN
- -#Rainmaker

Powyzsze wskazuje na setliste z najmocniejszymi elementami trasy Somewhere Back In Time, ktora obchodzi juz swoje 10-te urodziny, wraz ze sporym akcentem na 35-letni Piece of Mind... I potwierdza fakt, ze od kilku tras setlista jest ukladana przez Bruce´a i Steve´a (wyjatkiem byl TBOS, ulozony przez Bruce´a pod jego mozliwosci glosowe po walce z choroba...) - zawiera ulubione kawalki obu Panow (Steve - FTGGOG, Clansman, Bruce - Icarus, Rime, Moonchild). Do tego kilka perelek w postaci Sun & Steel, Be Quick czy Icarusa bardzo odswieza setliste.
-
UptheIronsWro
- -#Trooper

Mogę się założyć o rację, że Marinera i Be Quick or Be Dead nie będzie. Moonchild też wydaje mi się mocno wątpliwy. Zdecydowanie ten zestaw utworów za mało hitowo- festivalowy. Chciałbym się mylić, ale obstawiam, że niestety będzie bardzo dużo z zestawu: Wrathchild, Hallowed, Number, Run to the Hills, Trooper, Two Minutes to Midnight, Wasted Years, Evil, Fear, Can i Play with Madness, Wicker Man. Heaven Can Wait to będzie pierwszy utwór o którym byśmy się dowiedzieli bo zwykle robią na kilka tygodni przed pierwszym koncertem konkurs dla fanów.
O ile jeszcze w Marynarza jestem w stanie uwierzyć tak w Be Quick a tym bardziej w Sun and Steel już zdecydowanie nie.
Jak zagrają raz Ikara to już będzie coś, ale jak dwa razy???
Będzie szybka i sprawna podmianka na Wrathchild 
Jak zagrają raz Ikara to już będzie coś, ale jak dwa razy???
To byłby świetny set.WICKER MAN pisze: Steve - FTGGOG, Clansman, Bruce - Icarus, Rime, Moonchild)
W Be Quick i Sun and Steel raczej nie wierzę, ale nie zależy mi specjalnie na nich.
-
UptheIronsWro
- -#Trooper

Bardziej właśnie wierzę w Sun and Steel niż Marinera i Be Quick or Be Dead. W grze jest postać Eddiego Samuraja. To w sumie prosty, szybki utwór, dość przebojowy. Tylko coś za dużo już wtedy tych utworów z Piece of Mind. Z takich rarytasów ja uważam, że są szanse na inne utwory. 22 Acacia Avenue i Killers . 22 Acacia Avenue dlatego, że bardzo dawno nie był grany. Killers dlatego, że powinno coś być z tej płyty i Wrathchild mogą uznać za już zbyt ograny. Z kolei zamiast ogranych Evil that Man Do i Can I Play with Madness mogą zdecydować się na nieco rzadziej granego Clairvoyanta.