Wywiady i newsy

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Re: Wywiady i newsy

Post autor: gumbyy »

barsiarz pisze: wt mar 13, 2018 10:01 am Po pierwsze - nie UFO a Uriah Heep, a po drugie pamiętam, że po premierze TBoS pojawił się tweet zdziwionego muzyka UH ze wstawką TRATB, więc mało prawdopodobne, aby się wcześniej dogadali.
Poza tym Ralf naprawdę mylisz priorytety, ukradli to ukradli, a Ty najbardziej ubolewasz, że Rod zjebał sprawę, że nie dopilnował. Zjebał ten co ukradł. Przez wiele lat słuchając The Nomad czekałem tylko na ten fragment - jak się dowiedziałem o kradzieży to już nie jest to samo i mam gigantyczny niesmak, nawet nie wiem czy od tamtego czasu choć raz słuchałem tego kawałka. To nie jest "tylko minuta" - to jest fragment który nadaje charakter tej kompozycji.
Otóż to - nie prawnicy, nie manager winny, tylko ten co ukradł :)

Z Nomad mam podobnie. Nie mam już dużej przyjemności z tego wiadomego fragmentu.

"tylko minuta" i "dwa wersy" ;)
www.MetalSide.pl
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Popatrzcie sobie na logo MAMA'S BOYS - identyczne litery i krój jak wczesne IM.
Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: sajki »

Niezłe, ale okładka, którą ja wkleiłem była pierwsza. A może było coś jeszcze wcześniej...?
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Było z 1968 roku, nieco inne ale baaaardzo podobne, kiedyś to na jakimś forum widziałem, nie mogę znaleźć.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

To widzę, że Stefan bardzo intensywnie wymyślał logo ;) Taka czcionka była znana wcześniej.
www.MetalSide.pl
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

gumbyy pisze: wt mar 13, 2018 2:58 pm To widzę, że Stefan bardzo intensywnie wymyślał logo ;) Taka czcionka była znana wcześniej.
Całą noc siedział i myślał... co by tu jeszcze podp... :D A nie było łatwo, nie było wtedy googla, który by mu znalazł fajne logo w kilka sekund. Ale trzeba mu przyznać, że składa te kradzione pomysły bardzo zgrabnie. Hallowed i Nomad to świetne utwory. Hallowed to jeden z najlepszych, jeżeli nie najlepszy. Logo też bardzo ładne.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Co prawda to prawda :D Złodziejaszek z niego niezły ;)
www.MetalSide.pl
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Nie wiem, mnie to do zespołu nie zniechęca. W przemyśle muzycznym (szczególnie pop) podkradanie i przerabianie po swojemu cudzych pomysłów jest normą, niechlubną ale jednak - jest. Led Zeppelin to przykład koronny a Queen - swego czasu prezentowano utwór z niemal identyczną melodią, jak "Bohemian Rapsody" która skomponowano na długo przed szlagierem Queen. "TR" kiedyś zaprezentował fragment kompozycji mało znanej kapeli z lat '70, w której bass był jota w jotę taki sam jak motyw wiodący w "Another One Bites the Dust". Ale to Freddie i koledzy uczynili z tego majstersztyk. Na dobra sprawę, jak już tak mówimy o sprawiedliwości - to taki Nocny Kochanek powinien spodziewać się pozwów od JP, IM, Running Wild, Helloween - podobieństwo niektórych tematów wręcz bliźniacze. AC/DC mogłoby sądzić się z TSA o kradzież... większości pomysłów, David Bowie (RIP) powinien pozwać Marilyna Mansona za kradzież jego wizerunku w 1998 - bo to była ewidentna zrzyna z Bowiego. Wstęp do takiego "I don't like the drugs... but drugs like me" to jota w jotę riff z "Fame" D. Bowie!!! IM powinno zaskarżyć np. Metę o bezczelne podebranie fragmentu "Children Of The Damned" do Unforgiven II, albo riffu przed mostkiem w "Total Eclipse" do "Seek And Destroy" - tego jest mnóstwo. "Invitation" z "KOTSK II" Helloween, to melodycznie "Ides Of March" w zwolnionej wersji, już w 1988 wiele osób na to zwróciło uwagę, Harris - także i... powiedział, że jest z tego dumny, iż wywarł tak ogromny wpływ, na młodszy, fantastyczny zespół. Papa Roach "Last Resort" riff zjechany z "Hallowed" - tego jest 100 razy więcej.

Mam wrażenie, iż tutaj parę osób bardzo sobie IM i Harrisa idealizowali, ja też taki byłem, np. w wieku 13 - 16 lat. Niestety, przemysł rozrywkowy to nie "ideały" lecz najzwyklejszy biznes pełen mniejszych i większych przekrętów. Pewnie jeszcze nie raz ktoś, coś zarzuci Harrisowi. No cóż, każdy ma prawo zabiegać o zadośćuczynienie, jeśli czuje się pokrzywdzony. Już jako osoba bardziej świadoma nigdy, żadnego zespołu sobie nie idealizowałem. Owszem - jedne praktyki raziły mnie bardziej, drugie mniej - niemniej, to są tylko ludzie, nie jacyś kryształowi aniołowie... Rozumiem, iż niektórzy fani czuja się takimi praktykami zawiedzeni. Przypomnijmy, iż to jednak Harris uczynił arcydzieła z "Hallowed" i "Nomad" czego nie udało się muzykom Backett. Ten undergroundowy zespół art-rocka dzięki IM jest dziś słynniejszy niż kiedykolwiek i może jeszcze na tym skorzystać. W pewnym sensie IM ich wylansowali - teraz masa ludzi będzie chciała ich posłuchać, wzrosła również liczba odsłuchów "Hallowed" i "Nomad". Nie da się ukryć, iż choć Harris I Smallwood wykorzystali bezprawnie fragmenty twórczości tej grupy, to marketingowo Beckett jest większy niż kiedykolwiek. Na ich miejscu bym to wykorzystał!

Co do liter - najwyraźniej ta czcionka nie jest zastrzeżona i nie była. Nad logo IM też nie widzę "erki" jak to ma miejsce z KISS. Jest masa stron a nawet firm w Necie, która używa takiej samej, lub podobnej do Maiden czcionki - jakoś nie ganiają ich po sądach. Ileż to razy "Kerrang!", "Metal Hammer" i inne magazyny używali w artykułach i reklamach nie traktujących o Maiden - identycznej czcionki, jaka widnieje w logotypie formacji. Przypadek? Nie sadzę, najwyraźniej nikt przedtem ani potem jej nie zastrzegł na wyłączność... jakaż to zatem kradzież?!

Jak już powiedziałem - koncepcję i wykonanie wielu wcieleń Eddiego na upartego można uznać za plagiat...

Z komentarzy kilku osób wynika, iż rozczarowanie postępowaniem muzyków IM i Smallwood w pewien sposób dyskredytuje tę formację w ich oczach. OK! Tylko, co moi drodzy zrobicie, gdy za kilka lat dowiecie się, iż oto muzycy innych grup, które 'nigdy nic nie ukradły' będą musieli zmierzyć się z podobnymi zarzutami, jak Maideni? Wyrzucicie za okno ich płyty?!
pz
-#Administrator
-#Administrator

Ralf, ale ja mam wrażenie, że to Ty najbardziej idealizujesz Stefana i nie możesz przeżyć tej sytuacji, że jednak to ukradł.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Nie, zupełnie NIE!!! Już od lat nikogo i niczego w życiu nie idealizuję - podkradł, fakt - niemniej nie on jeden i nie pierwszy, nie ostatni. Dostał nauczkę, z "Nomad" nie postąpił właściwie. Trzeba było spisać umowę prawną albo zamieścić adnotację przy kompozycji w booklecie płyty.
Jednak ten incydent w moich oczach nie obniża wartości IM jako CAŁOŚĆ. W kolejnych biografiach Maiden będzie o czym pisać, nawet dobrze, że ta postać jest nieco odbrązowiona. Słuchałem dziś "Hallowed" - już sam klimat tego arcydzieła sprawił, iż zapomniałem o całej sprawie i nawet nie zorientowałem się, kiedy te parę nieszczęsnych linijek wykrzyczał Bruce.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Przecież nikt tu nie skreśla Maiden. Harris jest kłamliwym kypem, ale muzyka nie traci na wartości. Jeśli ma się niesmak przy Nomad, to nie jest to nic dziwnego, ale ja o sprawie z Beckett wiem od lat i nie przeszkadza mi to w słuchaniu HBTN.
To, że nie tylko IM podkrada patenty, to nie jest jakiejkolwiek wytłumaczenie. Oni mieli tego pecha, że komuś się zachciało dochodzić swoich praw, zresztą słusznie. Z Zeppelinami było nie inaczej i uważam, że słusznie.
Za przerażające zaś uważam głosy oburzenia "hurr durr nic nie umio a kasę wyżydzajo". Zaskakujące, jak łatwo można manipulować ludźmi za pomocą autorytetów. Słuchacze i fani nie powinni mieć klapek na oczach, a przeglądając komentarze na FB, idealnie widać, że dla niektórych liczy się jedynie to, by wygrało Maiden. A prawda to kwestia drugorzędna.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

http://www.kerrang.com/features/up-the- ... s-a-beast/

Najnowszy art w Kerrang o Maiden - okładka z TNOTB na coverze...
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Schizoid pisze: wt mar 13, 2018 4:58 pm Przecież nikt tu nie skreśla Maiden. Harris jest kłamliwym kypem, ale muzyka nie traci na wartości. Jeśli ma się niesmak przy Nomad, to nie jest to nic dziwnego, ale ja o sprawie z Beckett wiem od lat i nie przeszkadza mi to w słuchaniu HBTN.
To, że nie tylko IM podkrada patenty, to nie jest jakiejkolwiek wytłumaczenie. Oni mieli tego pecha, że komuś się zachciało dochodzić swoich praw, zresztą słusznie. Z Zeppelinami było nie inaczej i uważam, że słusznie.
Za przerażające zaś uważam głosy oburzenia "hurr durr nic nie umio a kasę wyżydzajo". Zaskakujące, jak łatwo można manipulować ludźmi za pomocą autorytetów. Słuchacze i fani nie powinni mieć klapek na oczach, a przeglądając komentarze na FB, idealnie widać, że dla niektórych liczy się jedynie to, by wygrało Maiden. A prawda to kwestia drugorzędna.
Dokładnie, nic dodać i nic ująć. IM dalej dla mnie jest numerem jeden i ulubionym zespołem. Mam pewien niesmak związany z tymi "pożyczkami", ale co zrobić? ;)

Nie popieram takich praktyk i tłumaczenie, że inni też to robią uważam za dziecinne. Nie wsominając o tym, że to "przecież promocja tego okradzionego i oni powinni w sumie dziękować" :roll:
www.MetalSide.pl
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Ależ ja też takich praktyk nie popieram! A że takie a nie inne "standardy" panują w szołbizie - co zrobisz. A w nauce, to nie - ponoć 3/4 Teorii Względności Alberta Einsteina to tak de facto M. Planck... Harris jak już chciał coś podwędzić, to mógł to jakoś sparafrazować, coś dodać, odjąć... poszedł na łatwiznę i teraz za to dostał po łapach. Jestem niemal przekonany, iż HBTN zagrają na najbliższych koncertach - Bruce powinien w zapowiedzi zaznaczyć, iż ogromna inspiracją było dzieło zapomnianej grupy Backett. To by było w pewnym stopniu zadośćuczynienie i zwrot honoru.
Awatar użytkownika
beaviso
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: beaviso »

Schizoid pisze: wt mar 13, 2018 4:58 pmZa przerażające zaś uważam głosy oburzenia "hurr durr nic nie umio a kasę wyżydzajo".
Prawda jest niby jedna, ale cokolwiek wzruszona w posadach, gdy ktoś wnosi sprawę dopiero tyle lat po fakcie. Było protestować od razu, skoro o prawdę chodzi.

Czysty skok na kasę, który 35 lat po HBTN czy 17 lat po Nomadzie (owszem, chamska zrzyna) sprawia oczywiste wrażenie, że prawda ma dla kogoś znaczenie przede wszystkim materialne, gdy jest przeliczalna na $$$ zwłaszcza w chwili potrzeby, a nie dla samej prawdy.

Dociekanie prawdy traci szlachetny wymiar, gdy staje się zarobkowym sposobem na życie, a sama sprawa w momencie zaistnienia ani krótko po nim nie wzbudziła wyraźnego protestu. Naiwnym byłoby sądzić, że prawdę tę właśnie dopiero co odkryto. Nie, nie odkryto teraz prawdy, lecz ktoś odkrył sposób jak wycyganić kasę. Wycyganić, bo można wręcz stwierdzić, że przez te wszystkie lata zwlekał z dochodzeniem prawdy, aby od sprawy nagromadziły się dostatecznie duże procenty i dopiero teraz postanowił ugryźć je grubym klopsem.

M.
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: PanPrezes »

Wszystko to jest dość niejednoznaczne biorąc pod uwagę, że jeszcze stosunkowo niedawno członkowie obu zespołów utrzymywali ze sobą dobre kontakty.
https://www.youtube.com/watch?v=jq0Q0_uBrFw
Raczej nikt od tak nie przypomina sobie nagle o uczuciu krzywdy, które powinno go trawić od wielu lat.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Poczucie krzywdy wzbudzają pracujący za procent prawnicy.

RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Taaa, pijawki i tyle. Burza w szklance wody. W Necie ludziska się cieszą, że HBTN wraca do setu - przynajmniej może tak być. Ale o takie sprawy jak odpowiednie rozliczenia i umowy to akurat manager powinien zadbać. Było, minęło. Ironów z encyklopedii muzyki to nie wykreśli :)
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

RALF pisze: wt mar 13, 2018 7:49 pmBurza w szklance wody.
RALF pisze: wt mar 13, 2018 7:49 pmByło, minęło.

Tja... "dwa wersy" i "tylko minuta" ;)
RALF pisze: wt mar 13, 2018 7:49 pmIronów z encyklopedii muzyki to nie wykreśli :)
Taaa... a gdyby tak się stało? ;)

Strasznie Ralfie fanbojujesz... :)
www.MetalSide.pl
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Fan - BOYZZ RULEZZ!
ODPOWIEDZ