Wywiady i newsy

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Wywiady i newsy

Post autor: RALF »

Oki, sorry - dla ciekawości wkleiłem link i tyle.
Awatar użytkownika
Pajong
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Pajong »

gumbyy pisze: czw mar 29, 2018 12:11 pm No ale po co to drążyć? Stefan zakosił kawał tekstu, zapłacił za to i tyle. Nie ma co udawać, że "chcieli szybko przywrócić do setu". A z jakich powodów ktoś domaga się kasy to nie zmienia faku, że bezprawne użycie było.
Ralfa i tak nie przekonasz, że czarne jest czarne a białe jest białe. Będzie trwał w obronie Stefana zażarcie niczym żołnierz Volkssturmu na berlińskiej ulicy w kwietniu 1945 roku. :wink:
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Ale ja Go nie bronię, ludzie! Podebrał ten fragment tekstu i fragment interludium na potrzeby IM - to jest oczywiste! Inna rzecz, iż zapłacił już raz członkowi Beckett za prawa do owego fragmentu muzycznego. Teraz okazuje się, iż tak na prawdę za sprawą o plagiat nie stali wcale muzycy Beckett - była to inicjatywa McKaya, jako ich przedstawiciela. Quinn (gitarzysta Backett) dowiedział się o przebiegu negocjacji i finale rozmów z prawnikami IM z... internetu. To McKay kręcił i kręci na wszystkim lody a światu opowiada, iż 'tu chodzi tylko i wyłącznie o uczciwość i sprawiedliwość'. Ta, to niech zamiast forsy zażąda od managementu IM, by w książeczce CD i na oficjalnej stronie zespołu znalazła się informacja o wkładzie autorskim Backett, zaś podczas wszelkich wywiadów dla prasy obowiązkowo muzycy IM MUSZĄ zaznaczyć, iż twórczość starszych kolegów wspomogła ich dwie kompozycje. Backett czuliby się chyba usatysfakcjonowani faktem, iż jako bardzo mały zespół odcisnęli jednak trwałe piętno na spuściźnie jednego z największych przedstawicieli rocka - sprawiedliwości stało by się zadość. Mało tego ani Steve, ani żaden z muzyków Maiden nie wypierają się i nigdy nie wyparli się faktu, iż Backett wywarł na nich ogromny wpływ. Harris postąpił nieodpowiedzialnie i bardzo nierozważnie dogadując się z jednym z muzyków bez udokumentowania tego faktu prawnie, bo ja osobiście nie mam pretensji o to, iż postanowił nabyć prawa do fragmentu muzyki - tak było, jest i będzie zawsze, to nie grzech. Źle zrobił, iż nie popracował dłużnej nad fragmentem tekstu zaczerpniętego do "Hallowed". Niby parę słów zmienił (bo zmienił) niemniej - to za mało... Tak, zatem Steve Harris JEST WINNY!!!
Nie godzę się z faktem, iż Barry McKay przedstawia się w prasie jako wojownik o sprawiedliwość, zasady i prawdę dla samej idei, jednocześnie w imię owej 'prawdy' sam chce tylko i wyłącznie dobrze zarobić. To typowa dla różnej maści przedstawicieli prawa, polityki, sądownictwa - hipokryzja, za którą nie kryje się nic innego, prócz chęci uzasadnienia swojego postępowania motywowanego chciwością. Jestem pewien, iż IM w niedługiej przyszłości czeka szereg potyczek prawnych związanych z zarzutami o 'kradzież tekstów' do najwcześniejszych kompozycji, typu "Iron Maiden", "Wrathchild" czy "Sanctuary". Ciekawi mnie jedno - jakie pan McKay przedstawi dowody na poparcie swoich oskarżeń, tym razem sprawa nie będzie się mieć tak ewidentnie, jak z Backett... Tyle w temacie.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Stefan ukradł i dwa zdania na ten temat. O winie kogośtam innego - całe wypracowanie :lol:
www.MetalSide.pl
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: PanPrezes »

Ciekawe kiedy Andy Powell, albo ktoś inny z Wishbone Ash upomni się o riff zakoszony z utworu Warrior.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Chyba chodzi o podobieństwo riffu w podkładzie do tego z "Aftermath" w przypadku IM?! Jeśli tak, no cóż - podobny jest, jednak riff IM różni się bynajmniej nie tylko tonacją. Na tej zasadzie bez trudu znajdę w twórczości Deep Purple riff/zagrywkę bardzo podobną do tego, który towarzyszy utworowi "When The River Runs Deep" na ostatniej płycie IM. O plagiacie jest mowa wówczas gdy nie tylko zachodzi podobieństwo, lecz mamy pewność iż jest to dosłowna kopia... Jeśli by tak nie było, to tzw. plagiatu można się dopatrywać w niemal każdym utworze zagranym w podobnym stylu, co wykonawcy (młodsi i starsi) będący jego reprezentantami, np. Trouble a Black Sabbath, Airborne a AC/DC, Rose Tatoo a Ac/Dc. Jest to momentami bardzo podobne granie (i kompozycje!), lecz nie identyczne...
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Ten riff jest ewidentnie zerżnięty w najbardziej chamski sposób.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Posłucham jeszcze więcej, niemniej dla mnie to nie jest takie oczywiste.
E: Podobieństwo istnieje, jednakże nie byłbym pewny czy to jest plagiat. Jeśli czujesz się w potrzebie, zawiadom kierownictwo Wishbone Ash, lub nawet Powella o tym fakcie. Świat jest mały, jak ktoś chce to dojście znajdzie. Może da się gdzieś odnaleźć maila. Wiesz, ja tego nie zrobię z dwóch powodów: ta sprawa mnie nie dotyczy, wychowano mnie tak, iż 'się nie kapuje'. Można jednak spróbować, ciekawe co Powell by odpowiedział?
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

frostNO
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: frostNO »

Jesli mowa o Aftermath to bardziej Black Sabbath i Anno Mundi
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Wiesz, ja tego nie zrobię z dwóch powodów: ta sprawa mnie nie dotyczy, wychowano mnie tak, iż 'się nie kapuje'. Można jednak spróbować, ciekawe co Powell by odpowiedział?
Myślę, że Andy dobrze o tym wie, to w końcu nie nowa sprawa.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Jeśli nie ma pretensji, zatem nie uważa tego za plagiat. Tak stoi od Prawa Rzymskiego: nie ma pokrzywdzonego, nie ma przestępstwa. A tak zupełnie poważnie, nie jestem na 100% pewien, iż ten casus wyczerpuje znamiona plagiatu, choć owszem - podobieństwo jest.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

RALF pisze: pt mar 30, 2018 11:41 pm Jeśli nie ma pretensji, zatem nie uważa tego za plagiat. Tak stoi od Prawa Rzymskiego: nie ma pokrzywdzonego, nie ma przestępstwa.
A jak jest pokrzywdzony to wtedy "hurr durr" jak on śmie po latach się upominać! Powinien być wdzięczny, że wspaniałe IM raczyło wykorzystać fragment jego twórczości :lol:
www.MetalSide.pl
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

W sprawie z Backett 'pokrzywdzony' poczuł się McKay - muzycy zespołu nie kwapili się z pozwami. Poczytaj ostatnie artykuły. Quinn zdecydowanie zażądał, aby redakcja usunęła informację, iż to on i jego byli koledzy z dawnego zespołu wnieśli roszczenia przeciw Maiden. McKay opiekował się kiedyś Backettem, wykorzystał ten fakt i wyrwał od Smallwooda sporo kasy (a raczej dostał ją na zasadzie ugody, nie zaś w wyniku orzeczenia o plagiacie). Przyznać trzeba, iż to nieco zmienia postać rzeczy. Oczywiście, że te linijki tekstu zostały wzięte z "Life's Shadow", nieco przerobione (tylko dwie są identyczne) i wykorzystane w "Hallowed", to samo tyczy się środkowej sekwencji w "Nomad". Tyle, że akurat za muzykę Harris juz raz zapłacił kompozytorowi (w 1999 roku), wina w tym wypadku polega na tym, iż nie zrobił tego legalnie. Gdyby miał 'papier' - nie byłoby sprawy. Tysiące kompozytorów, twórców różnej maści odkupuje fragmenty czyjegoś dzieła na potrzeby własnej twórczości. Tak było m.in z ... J. S. Bachem! Mam jego biografię, czytałem i nie uważam, aby to było naganne działanie, pod warunkiem iż obie strony się na to godzą a umowa znalazła potwierdzenie w stosownym dokumencie... Tutaj załatwiono rzecz 'po harcersku' - to jest wina Harrisa i Smallwooda, który jako główny manager powinien z miejsca zareagować i powiedzieć: "Steve, jak chcesz to załatwić dobrze, to załatw to formalnie, bo ktoś kiedyś morze to przeciw Tobie wykorzystać, chłopie". Niestety, tak się nie stało. Musieli płacić drugi raz, tym razem już "formalnie". Jestem w kontakcie z S. Jurasem - autorem szeregu książek dedykowanych albumom Maiden (i nie tylko) - w tomiku o "TNOTB" będzie specjalny rozdział dotyczący kulis owych oskarżeń. Będzie do ściągnięcia w PDF, przeczytamy sobie na spokojnie (eng.) Ja już zasięgnąłem języka u autora (koresponduję z nim od ponad 2 lat) ten człowiek to nie lada spec od Maiden, ujawnił masę rzeczy które są dla zespołu "niewygodne", mało tego - sam zwraca uwagę na głębokie podobieństwa w twórczości, do riffów, pomysłów spotykanych u innych wykonawców, w tym nawet klasycznych wykonawców pop czy dance (lata '70te, '80te). Warto się zapoznać.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Serio... daj już spokój :)
www.MetalSide.pl
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Przepraszam, powiedziałem co wiem i będę się sprawą interesował, niemniej - polecam trochę poszukać, oczywiscie jeśli ktoś ma na to ochotę, niemniej - rzeczywiście temat się nieco przeciągnął :)
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Fajnie się zapowiada ta seria książek. Kiedy premiera?

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Kupić możesz ze strony maidencroatia lu ściągnąć sobie ebook PDF za darmo! Lada tydzień będzie TNOTB, teraz zbierane są zamówienia na TXF. Szata graficzna, tekst, trafność spostrzeżeń, drobiazgowość autora - powala.
Awatar użytkownika
beaviso
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: beaviso »

Ralf, Beckett, a nie "Backett" jak uparcie piszesz.
Beckett, zespół słynny z fragmentu tekstu, dzięki temu, iż tenże trafił wskutek plagiatu do utworu grupy, której udało się trwale zaistnieć :p

M.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Właśnie, sorki - mój błąd. IM już wcześniej ich 'wypromowali' (cover na B-sajdzie) w wywiadach setki razy przyznawali się do fascynacji ich albumem i polecali innym posłuchać tej płyty. Nie dziwi mnie, iż ex-muzycy tej formacji w sumie nie mieli żadnych pretensji do Harrisa. Ale na ten temat już wszystko zostało powiedziane i nie ma sensu tego rozwijać.
ODPOWIEDZ