Legacy Of The Beast World Tour 2018 - Setlista spekulacje

Wszystko na temat Legacy Of The Beast World Tour 2018

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Re: Legacy Of The Beast World Tour 2018 - Setlista spekulacje

Post autor: gumbyy »

Też uwielbiam WY, ale mają tyle niegranych super numerów, że bez problemu bym oddał na tej trasie ten numer :)
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
marian_Fe
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: marian_Fe »

gumbyy pisze: sob mar 31, 2018 12:18 am Też uwielbiam WY, ale mają tyle niegranych super numerów, że bez problemu bym oddał na tej trasie ten numer :)
W gruncie rzeczy tys prowda
Awatar użytkownika
iron_fox
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: iron_fox »

ciekawe czy jest jakaś realna szansa na jakiś instrumentalny kawałek (nie jako intro) lub utwory które były grane na żywo tylko kilka razy (Out of the Silent Planet, From Here to Eternity, etc.). Szczerze mam nadzieję zostać czymś zaskoczony nawet gdyby to nie był jakiś z moich ulubionych kawałków.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

No chyba każdy by tego chciał. Taki jeden nieoczywisty numer to oni powinni od zawsze grać na każdej kolejnej trasie. Tyle mają materiału, a klepią ciągle te numery "z karuzeli"... echhh...
www.MetalSide.pl
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Dickinson w wywiadzie dla KAOS TV (w ostatnich słowach) stwierdził, iż co jak co, niemniej początek show zapamiętają wszyscy na długo, nie wiadomo czy chodzi o efekty specjalne, czy o utwór otwierający stawkę. Mówił także, iż zespół miał wiele propozycji stadionowo/festiwalowych na lato, niemniej starał się zabookować jak najwięcej koncertów typu indoor, właśnie ze względu na specyfikę show, które "zdecydowanie przerośnie TBOS". Jeśli chodzi o utwory "z karuzeli" - znowu jakby ich nie grali - 80% fanów którzy kupili bilety, byłoby zawiedzionych, zwłaszcza w Ameryce Północnej. W USA ludzie zdecydowanie oczekują klasycznych kompozycji na każdej trasie, dla Amerykanów piosenki z płyt "po SSOASS" to już tylko ciekawostka. W Europie i Ameryce Południowej, publiczność jest jednak bardziej elastyczna i oczekiwania okazują się bardziej różnorodne. Powiem tak, fajnie gdyby zagrali Flight, Where Eagles Dare, Clansman, FTGGOG czy owego Aleksandra, byłbym niezwykle zadowolony. Jednak gdyby w secie zabrakło Number, Fear, Trooper itd. zareagowałbym w stylu WTF!!? Czyli tak po prawdzie, każda grupa fanów ma swoje racje. Podczas trasy 2006 zagrali cały AMOLAD kosztem klasyków, ja byłem wniebowzięty, jednak szereg osób zwłaszcza w USA, Kanadzie i UK - zdegustowanych. Wszystkim nie dogodzisz, sądzę, iż tym razem zespół nieco 'wypośrodkuje' - będą kotlety (czyli utwory znane i lubiane) ale i też kilka mniej oczywistych rzeczy, może jakiś kompletnie zaskakujący kawałek... Tak czy inaczej, zawsze będą powody do narzekania :)

No i informacja z ostatniej chwili... Według mojego znajomego (ten, od którego mam info o biletach) rzeczywiście początkowo IM mieli zagrać na stadionie w Polsce, chodziło o Narodowy w konfiguracji 50% (do 30 k). Grupa jednak nalegała na koncert typu indoor, Kraków od samego początku był bookowany na dwa wieczory. Ogłoszenie tylko pierwszego koncertu było krokiem marketingowym, LN liczyli iż ten wieczór szybko się wyprzeda. Ze względu na dużą ilość imprez skierowanych do podobnego targetu odbiorców w tym regionie Polski, sprzedaż nie była jednak błyskawiczna. Dowiedziałem się również, iż LN są z odzewu na obie daty bardzo zadowoleni.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

RALF pisze: sob mar 31, 2018 10:34 am Dickinson w wywiadzie dla KAOS TV (w ostatnich słowach) stwierdził, iż co jak co, niemniej początek show zapamiętają wszyscy na długo, nie wiadomo czy chodzi o efekty specjalne, czy o utwór otwierający stawkę.
Może na Aces High będzie samolot, jak u Watersa na koncertach z trasy The Wall? :D

Nie wiem, kto dziś oczekuje od IM grania 17 nieoczywistych numerów. Dla mnie TNOTB czy FOTD to swego rodzaju niewygodny aksjomat. Zagrają z 4 rzadkie i dobre numery i będzie ok. I to nawet nie Alexandra, ale utwory leżące w ich zasięgu. Clansman jak najbardziej takim jest.
Kiedyś czytałem o jakieś umowie zawiązanej między Blazem, a Maidenami. Nie wiem, czego dotyczyła, ale czy możliwe jest, że to ona jest powodem absencji numerów z jego ery w setach?

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: PanPrezes »

Kiedyś czytałem o jakieś umowie zawiązanej między Blazem, a Maidenami. Nie wiem, czego dotyczyła, ale czy możliwe jest, że to ona jest powodem absencji numerów z jego ery w setach?
Raczej nie, w końcu utwory z ery Blaze'a pojawiły się na składance From Fear to Eternity, tylko z tym, że w wersjach koncertowych.

A co do jakości setlist na ostatnich trasach to kompletnie nie jestem w stanie zrozumieć tego całego narzekania. IM to nie jest zespół grający koncerty w klubach na 1000 osób, na które przychodzą jedynie bardzo świadomi fani, ale wielka instytujcja przyciągająca tłumy ludzi, niekoniecznie dozgonnie oddanych sprawie i znających na pamięć całą dyskografię. I to oni są głównym targetem. Na tle innym zespołów ze swojej ligi i tak wypadają bardzo dobrze, chyba tylko Meta pozwala sobie na więcej szaleństwa przy układaniu setlis i mieszanie w nich w trakcie trasy. W każdym razie niewiele zespołów pozwala sobie na takie zabiegi jak granie na żywo ponad połowy promowanej płyty, albo trasę praktycznie pozbawioną klasycznych kompozycji jaką zagrali w 2010 roku.
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

RALF pisze: sob mar 31, 2018 10:34 am Jednak gdyby w secie zabrakło Number, Fear, Trooper itd. zareagowałbym w stylu WTF!!?
Ja bym zareagował "WTF?! No w końcu!"
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

PanPrezes pisze: sob mar 31, 2018 11:34 am

A co do jakości setlist na ostatnich trasach to kompletnie nie jestem w stanie zrozumieć tego całego narzekania. IM to nie jest zespół grający koncerty w klubach na 1000 osób, na które przychodzą jedynie bardzo świadomi fani, ale wielka instytujcja przyciągająca tłumy ludzi, niekoniecznie dozgonnie oddanych sprawie i znających na pamięć całą dyskografię. I to oni są głównym targetem. Na tle innym zespołów ze swojej ligi i tak wypadają bardzo dobrze, chyba tylko Meta pozwala sobie na więcej szaleństwa przy układaniu setlis i mieszanie w nich w trakcie trasy.
Też nie rozumiem tego narzekania. W setach jest 5-6 stałych pozycji , reszta jest wymienna jak nie na nowy materiał to jakiś starszy także nie pitolcie już tak. Zobaczcie ile odświeżyli kawałków przez ostatnie kilka tras; Materiał na Early Days Tour,22AA, Rime of the Ancient, Seventh Son, Moonchild,Afraid to shoot, Phantom of The Opera, The Prisoner, Children czy Powerslave. Do tego mnóstwo nowego materiału. Naprawdę narzekanie typowo polskie...
PanPrezes pisze: sob mar 31, 2018 11:34 am
W każdym razie niewiele zespołów pozwala sobie na takie zabiegi jak granie na żywo ponad połowy promowanej płyty, albo trasę praktycznie pozbawioną klasycznych kompozycji jaką zagrali w 2010 roku.
Chyba miałeś na myśli 2006 rok :P
Ostatnio zmieniony sob mar 31, 2018 11:48 am przez Deleted User 1499, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

Myślę, że większości chodzi nie o to co grali, ale o to czego nie grali np brak Infinite Dreams na Maiden England 2012-2014, czy CSIT na Somewhere Back in Time.
Deleted User 1499

Z tym się zgadzam. Zdupili kilka razy, mając okazję jeszcze bardziej dopieścić set. Tyle że po tym co tu czytam to odnosze wrażenie że jednak ludzie mają problem ze stałymi numerami które muszą być i nawet taka Meta która żongluje setem , ma też swoje stałe utwory typu Creeping Death, Enter Sandman, For Whom the Bell Tolls , Master of Puppets, Nothing Else Matters , Seek & Destroy, Fade to Black czy Welcome Home (Sanitarium).
Ostatnio zmieniony sob mar 31, 2018 11:53 am przez Deleted User 1499, łącznie zmieniany 1 raz.
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: PanPrezes »

Nie, chodzi mi o pierwszą odnogę The Final Frontier Tour.

https://www.setlist.fm/setlist/iron-mai ... 42fd3.html

Dałbym się pokroić za taki set.
Myślę, że większości chodzi nie o to co grali, ale o to czego nie grali np brak Infinite Dreams na Maiden England 2012-2014, czy CSIT na Somewhere Back in Time.
Infinite Dresams nie zagrali, bo ten numer jest w metrum 7/8 i mieli z nim problemy na próbach, a CSIT nie wychdził za dobrze na żywo już na trasie albumowej. Wiele utworów świetnych w wersjach studyjnych nie koniecznie dobrze wychodzi na żywo, na koncerty najlepiej nadają się proste wałki.
Ostatnio zmieniony sob mar 31, 2018 11:57 am przez PanPrezes, łącznie zmieniany 2 razy.
Deleted User 1499

Aaaa. No ten też był bardzo spoko.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

MaidenFan pisze: sob mar 31, 2018 11:47 am Myślę, że większości chodzi nie o to co grali, ale o to czego nie grali np brak Infinite Dreams na Maiden England 2012-2014, czy CSIT na Somewhere Back in Time.
Dokładnie o tym mowa. Mi nie przeszkadzają kotlety, ale fajnie jakby na każdej trasie grali coś czego jeszcze nie było w secie. Jeden numer. Dosłownie JEDEN. Taka wielka dyskografia i karuzela...

A Blaze został spłacony (podobnie jak Di'Anno) i z tymi numerami mogą robić co chcą.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

PanPrezes pisze: sob mar 31, 2018 11:53 am
Nie, chodzi mi o pierwszą odnogę The Final Frontier Tour.

https://www.setlist.fm/setlist/iron-mai ... 42fd3.html

Dałbym się pokroić za taki set.
Infinite Dresams nie zagrali, bo ten numer jest w metrum 7/8 i mieli z nim problemy na próbach, a CSIT nie wychdził za dobrze na żywo już na trasie albumowej. Wiele utworów świetnych w wersjach studyjnych nie koniecznie dobrze wychodzi na żywo, na koncerty najlepiej nadają się proste wałki.
Ale set :shock: swietny.
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Wildest Dreams zastąpić Flight, zamiast Eldorado np. Where Eagles Dare i już by było pozamiatane. Nie wykluczam, iż tak to będzie wyglądało.
Awatar użytkownika
beaviso
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: beaviso »

Nie mam pojęcia w jakmi metrum jest Infinite Dreams, ale pewnie w kilku różnych, bo utwór jest wielowątkowy. Na trasie albumowej zagrali go idealnie, więc wytłumaczenie słabe (albo za mało włożonej pracy!) Właśnie o to chodzi, by przestali iść na łatwiznę.

CSIT dla mnie nierealny. Lepiej, by go nie grali, bo wzruszenie by mnie zbiło z nóg... Ale faktycznie na trasie albumowej nie miał tego "czegoś" co ma na LP. To kwestia wyjątkowego "kosmicznego" brzmienia LP, bo np. Wasted Years też wg mnie na koncercie nie ma tego klimatu co na płycie, mimo że szczerze lubię ten kawałek.

M.
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: erosinho »

Podejrzewam, że najlepsza reakcja publiczności była na 5 ostatnich kawałkach. Tak więc jak mówi przysłowie - uważajmy o czym marzymy, bo może się spełnić... :)

Naprawdę wolelibyście usłyszeć No More Lies albo These Colours od Troopera, Number czy 2Minutes? Zauważcie, przy tych oklepanych kawałkach zawsze na trybunach jest najlepsza zabawa, zarówno wśród zagorzałych jak i mniej zagorzałych fanów. Zespół to widzi i nigdy z nich nie zrezygnuje, dorzuci 1-2 kawałki jakieś nieoczywiste aby zadowolić wszystkich i jak zwykle im się uda.
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

erosinho pisze: sob mar 31, 2018 6:37 pm
Naprawdę wolelibyście usłyszeć No More Lies albo These Colours od Troopera, Number czy 2Minutes?
Zdecydowanie tak :)
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
joseba
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: joseba »

erosinho pisze: sob mar 31, 2018 6:37 pm Naprawdę wolelibyście usłyszeć No More Lies albo These Colours od Troopera, Number czy 2Minutes?
Trooper już mi się fest przejadł, jest świetnym galopem, patatajką, ale tak oklepanym, że nie wzbudza już emocji we mnie
za to No More Lies pomimo w nieskończoność powtarzanym refrenem jest jak danie w mordę, cuci Cię i daje niesamowitego powera
ODPOWIEDZ