Bilety - kupowanie, zmiany danych, itp.

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Saul
-#Invader
-#Invader

Bilety - kupowanie, zmiany danych, itp.

Post autor: Saul »

Z racji, że ten wątek przewija się praktycznie w każdym temacie i jest dużo różnych informacji, niekiedy sprzecznych, a jeszcze więcej pytań, na które nikt nie zna odpowiedzi zakładam temat, gdzie podzielę się swoimi doświadczeniami, przy okazji wczorajszego koncertu Depeche Mode w Łodzi, organizowanego przez livenation. Z racji bliskości miejsca zamieszkania postanowiłem się wybrać i z czystej ciekawości przekonać się na własnej skórze jak TO wszystko wygląda.
Na terenie Atlas Areny pierwsza rzecz, która mi się rzuciła w oczy to punkt, gdzie można zmienić dane osobowe na bilecie (z dotychczasowych informacji podanych na stronie, które już zostały zmienione widniała informacja, że zmiana możliwa jest do 2 tygodni przed eventem i tylko w szczególnych wypadkach takich jak choroba, śmierć, wypadek. Teraz jest info, że można to zrobić bez podania przyczyny, koszt to 30zł plus wysyłka duplikatu biletu, nie ma jednak informacji, że istnieje taka opcja w dniu koncertu https://www.ticketmaster.pl/feature/personal/
Obrazek

Kolejna rzecz to ogromna niewiedza wsród ludzi, którzy mają bilety i nie zdają sobie sprawy, że nie wejdą na nie swój bilet, że naprawdę sprawdzane są dowody itd. Widziałem jak osoby chciały odsprzedawać bilety, oddawać do kas, wymieniać się dowodami itd. Jednym słowem CHAOS. I trzeba wziąć na to poprawkę ze ogrom ludzi, nie siedzi na forach, nie przegląda stron, nie czyta regulaminów itd Kupili bilet, chcą iść na koncert i reszta ich nie interesuje. Dziewczyna od której udało mi się odkupić bilet miała dwa bilety na swoje nazwisko, widocznie przy zakupie podała dwa razy swoje dane myśląc, że nie ma to wielkiego znaczenia bo przecież idzie z mężem. Kolejny przypadek, gdzie zwykli zjadacze chleba po prostu się gubią w tym wszystkim.
Po odstaniu w kolejce dostajemy formularz, który wypełniamy z właściciele biletu, wygląda on tak:
Obrazek

Jeżeli jest z Tobą właściciel biletu to nie ma problemu, podaje swoje dane, numer dowodu, wpisujemy dane nowego właściciela i heja! Aaaa, jeszcze opłata 30zł. Była możliwość płatności kartą i gotówką:
Obrazek

Schody pojawiają się kiedy masz bilet, a nie ma właściciela wejściówki. Wtedy oprócz wypełnionego formularza musimy mieć kopie jego dowodu osobistego. Dziewczyna, w okienku obok która miała taki problem, miała zdjęcie dowodu właściciela w telefonie i jej się udało. Na moje pytanie czy istnieje taka możliwość że mam bilet, a nie ma właściciela i mam jego dowód(kopie), upoważnienie i wypełniony formularz, pani w okienku odpowiedziała:
- Raczej tak
- Raczej, czy napewno bo to różnica, rozumie Pani...
- Tak, raczej nie powinno być problemu.
- ...
Z drugiej strony, jeśli ktoś odsyła bilet z kopią dowodu itd, robi to drogą wysyłkową to dlaczego miałby być problem... Widać na to pytanie nie potrafili odpowiedzieć nawet sami pracownicy. Sądzę, że przy odrobinie sprytu, wykorzystując wszechobecny chaos, nie powinno być żadnych problemów.
Po odstaniu swojego, dostajemy nowy bilet, który jest już przedziurkowany (mój był z pingwinem...adekwatnie do pogody), przy wejściu nie było już żadnych problemów.
Obrazek

Sprawdzajcie czy dane na bilecie są poprawne, byłem świadkiem jak pewien jegomość, musiał dwa razy odstać w kolejcem bo po zmianie danych osobowych pojawiła się literówka i nie został wpuszczony. Dla posiadaczy biletów z ebilet.pl, było osobne okienko, więc na to też warto zwrócić uwagę, żeby stanąć do właściwego.
Co do całego procederu, uważam, że z perspektywy firmy jest to genialne posunięcie. Legalne pośrednictwo w nielegalnym procederze, jakim jest sprzedaż biletów "na czarnym rynku". Z jednej strony dbamy o Was, żeby koniki nie miały życia, z drugiej jak jednak komuś się uda to My bierzemy za to "tylko" trzy dyszki.
Mam nadzieję, że chociaż częściowo ten post będzie pomocny, jak to będzie wyglądało przy okazji kolejnych koncertów, tego nie wie nikt, pewnie nawet samo livenation.
Fanem Depeche Mode nie zostane, ale było warto zobaczyć ich na żywo :mrgreen:
5!
scorpio
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Re: Zmiana danych osobowych na biletach - jak to wygląda w rzeczywistości

Post autor: scorpio »

Ja tak się zastanawiam jak to jest z imiennymi e - ticketami. Każdy z nawet minimalną wiedzą potrafi sobie edytować takiego pdfa. Ciekawe czy na skanerze też wyświetlają się dane? Ja w to wątpie bo raczej takiej bazy nie mają. A wy jak myślicie?
Awatar użytkownika
mikdyb
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: mikdyb »

scorpio pisze: sob lut 10, 2018 5:49 pm Ja tak się zastanawiam jak to jest z imiennymi e - ticketami. Każdy z nawet minimalną wiedzą potrafi sobie edytować takiego pdfa. Ciekawe czy na skanerze też wyświetlają się dane? Ja w to wątpie bo raczej takiej bazy nie mają. A wy jak myślicie?
Live Nation PL z reguły nie oferuje e-ticketów. Na Lennym Krawitzu jest opcja samodzielnego wydrukowania, ale bilety nie są spersonalizowane. Natomiast jeśli chodzi o skanery, to wyświetla się tam tylko informacja czy bilet "przeszedł" czy nie.
scorpio
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Na Metallice do Pragi mam imienne e tickety. To przecież Livenation tyle, że nie PL.
Awatar użytkownika
SOBER1Z
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: SOBER1Z »

Nasze LN nie oferuje e-ticketów w przypadku koncertów z imiennymi biletami. Czesi może nie przykładają do tego większej uwagi albo u nich etap weryfikacji danych następuję w momencie skanowania biletu przez terminal. U nas póki co nie mają takiej możliwości (dane na bilecie weryfikuje z Twoim dokumentem tożsamości ochroniarz przy wejściu na teren imprezy), na wyświetlaczu pojawia się tylko nr biletu i podświetla na zielono jeśli jest ok, specjalnie się przyjrzałem w minioną środę.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

cenny wpis!
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Czyli ogólnie tragedii nie ma...
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

W takim razie to tylko niepotrzebne utrudnienie, bo koników nie eliminuje :P

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Dobry post. Widać Evil Nation stwierdziło, że po co eliminować koników, skoro przecież i na nich można jeszcze zarobić :lol:
rafalfcb
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: rafalfcb »

W Niemczech było tak,że właściciel biletów wskazuje osobę,która wchodzi z nim na imprezę,i nie trzeba zmieniać danych.Starczy,że pokaże dowód osobisty,jeśli dane potwierdzą się na np. trzech biletach(będzie-Jaś Kowalski),ochrona pyta kto z nim wchodzi(ten i ten),i wszystko gra,ale nieee,polskie zjeby musiały okraść fanów na dodatkowe 30 zeta!Jebać złodziei!!!
scorpio
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Na Mecie w Czechach zero sprawdzania danych.
Deleted User 4876

Post autor: Deleted User 4876 »

No byłem w szoku, a w Wiedniu przychodziłą Pani i czarnym markerem robiła "kóleczko" na imieniu i nazwisku.. jak ktoś miał marker i "obcy" bilet to też by wszedł :D aczkolwiek widziałem kontrole przed Stingiem w Tauronie i tam weryfikowali każdego... kwestia tych schodów przed halą. W Czechach by musieli odgrodzić od ulicy i tam weryfikację robić, że pod halą już tylko sprawdzeni. No ale tam jest ciąg komunikacyjny do tego centrum handlowego.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Czy jak wezmę prawo jazdy to uznają to za wystarczający dokument moich danych osobowych?
Czy trzeba paszportu? A i wywód szlachectwa na 10 pokoleń wstecz by nie zaszkodził?

Chodzi o koncert Metalliki ;)
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
Mefisto76
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Mefisto76 »

SOBER1Z pisze: sob lut 10, 2018 8:59 pm Nasze LN nie oferuje e-ticketów w przypadku koncertów z imiennymi biletami.
Oczywiście, w końcu można jeszcze zarobić na kurierze, kasują wszak 19,90 zł za wysyłkę ohydnego kartonika. Swoją drogą to za największy skandal uważam fakt, że przy tych wszystkich "opłatach serwisowych", "administracyjnych", a nawet prowizji 3% za przelew online (!) można nie zrobić porządnego, pamiątkowego biletu kolekcjonerskiego, tylko wysłać chamską tekturkę z drukarki bez pokrywki z kończącym się tonerem. :evil:
I'M WRECK, I'M SLEAZE, I'M ROCK N'ROLL DISEASE!
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Przed Ozzym zmiana była za darmo, a na wejściu zupełnie nie sprawdzali dowodów.
www.MetalSide.pl
Kusy
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Kusy »

nie sprawdzali to to klapa frekwencyjna, jakby mieli jeszcze nie wpuścić ludzi z biletami to Ozzy śpiewałby do samej Sharon ;)
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Kusy pisze: czw cze 28, 2018 2:18 pm nie sprawdzali to to klapa frekwencyjna, jakby mieli jeszcze nie wpuścić ludzi z biletami to Ozzy śpiewałby do samej Sharon ;)
Bez przesady ;) Frekwencja była całkiem niezła :)
www.MetalSide.pl
rafalfcb
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: rafalfcb »

Jak było ze zmianą danych na Ironach?
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

Były poustawiane budki pod areną i bez problemu można było zmienić.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Za zmiane danych na bilecie z ebilet nie musiałem placiv
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
ODPOWIEDZ