Legacy Of The Beast World Tour 2018 - Setlista spekulacje
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Legacy Of The Beast World Tour 2018 - Setlista spekulacje
Kurczę, nawet nie wiedziałem, że wykonywali ten utwór w latach 90-tych. A w 2005 roku skracać musieli go tylko na części koncertów, wersje z Ullevi i Rock am Ring są normalne.
-
Deleted User 2259
No chyba, ,że zagrali szybciej, mnie się wydaje, że czegoś tam w 2005 też brakowało, czas z Ullevi o 30 sekund krótszy niż na płycie. Dawno nie słuchałem tej wersji, może Ralf będzie wiedział

O jakim utworze mówicie? Zgaduję, że Where Eagles Dare. Na zapisie koncertu z Ullevi na pewno był krótszy. Pocięli pasaże gitarowe, było mniej powtórzeń. Teraz już nie pamiętam, ale zwrotek też zdaje się było mniej, ale oryginału studyjnego nie słyszałem dobre kilkanaście lat (!)
Podobny manewr jest także stosowany na początku Revelations.
M.
M.
Nigdy na to nie zwróciłem uwagi.
-
Deleted User 2259
To chyba jedne z niewielu przypadków, kiedy Ironi znacząco zmienili grany utwór. Solówki to inna bajka.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
chodziły to słuchy o Revelations, że jest szansa, aby wszedł do seta. jeśli jednak mieliby go w jakiś sposób poddać kastracji, to mam mieszone uczucia, co do grania, chyba że zmieniają grane partie, ale nie ucinają części utworu? jest gdzieś dostępne wykonanie takiego zabiegu w tym utworze?beaviso pisze: ↑śr kwie 11, 2018 7:43 pm O jakim utworze mówicie? Zgaduję, że Where Eagles Dare. Na zapisie koncertu z Ullevi na pewno był krótszy. Pocięli pasaże gitarowe, było mniej powtórzeń. Teraz już nie pamiętam, ale zwrotek też zdaje się było mniej, ale oryginału studyjnego nie słyszałem dobre kilkanaście lat (!)
M.
Revelations od reunion zawsze grają w wariancie skróconym. Tak "skróconym", że nikt się nie kapnął
Chodzi dokładnie o sam wstęp, zamiast 4 powtórzeń motywu są 2. Trudno to nazwać jakąkolwiek kastracją. Po prostu tak to zmienili i już.
Where Eagles Dare oryginalnie miało 4x przejście motywu gitarowego przed partią solówek i ponownie 4x po tej partii. Przy czym pierwsze dwa przejścia są zwykłe, w trzecim jedna gitara wyraźnie harmonizuje, a w czwartym jeszcze bardziej. Tak to jest w oryginale.
W 2005 skrócili każdą sekwencję 4 przejść do 2, przy czym drugie jest harmonizowane. Utwór jest przez to krótszy o jakieś 45-50 sekund.
Ale właśnie dziś słuchałem koncertu z 1986, na którym przed solówkami zagrali 4x motyw, a po nich 3x i wynikało to raczej z pomyłki
M.
Where Eagles Dare oryginalnie miało 4x przejście motywu gitarowego przed partią solówek i ponownie 4x po tej partii. Przy czym pierwsze dwa przejścia są zwykłe, w trzecim jedna gitara wyraźnie harmonizuje, a w czwartym jeszcze bardziej. Tak to jest w oryginale.
W 2005 skrócili każdą sekwencję 4 przejść do 2, przy czym drugie jest harmonizowane. Utwór jest przez to krótszy o jakieś 45-50 sekund.
Ale właśnie dziś słuchałem koncertu z 1986, na którym przed solówkami zagrali 4x motyw, a po nich 3x i wynikało to raczej z pomyłki
M.
ok, to jeśli taka zmiana, to luz i dalej po cichu liczę na Revelations
a faktycznie niuanse, na które na co dzień nie zwraca się uwagi
Raczej będzie w secie. Na jednym z witraży jest oko krokodyla, czyli oko Nilu, więc dość jednoznaczna wskazówka (na Be Quick bym nie liczył).ok, to jeśli taka zmiana, to luz i dalej po cichu liczę na Revelations
W 2014 grali normalnie.
Fakt, pomyliłem się
Za często sięgam do koncertu z Ullevi 2005. Byłem bardzo mocno przeświadczony o tym, że ten skrót stał się powszechny, ale faktycznie luknąłem na 2008 i 2014, no i powtarzają jak w oryginale.
M.
M.
Też bym bardzo chciał, żeby to było Oko Nilu
Mogą wystartować
1Where Eagles Dare, 2Revelations, 3Flight of Icarus i 4Trooper. W końcu mamy 30 lecie PoM, jeśli to ma jakiekolwiek znaczenie dla nich.
1Where Eagles Dare, 2Revelations, 3Flight of Icarus i 4Trooper. W końcu mamy 30 lecie PoM, jeśli to ma jakiekolwiek znaczenie dla nich.
30-lecie to Siódmego Syna, POM to 35 lecie.
Ale swoją drogą chyba nie przywiązują do tego wagi.
Ale swoją drogą chyba nie przywiązują do tego wagi.
Niby obecnym zdjęciem profilowym IM na Facebooku jest właśnie Eddie z Piece Of Mind.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
No dobra, przyznaję się bez bicia. Uwielbiam ten album. I otwieracz w postaci Where Eagles byłby dla mnie rewelacyjny
Na innym forum piszą, że Nicko na NAMM potwierdził Where Eagles Dare i Flight of Icarus. Do tego chciałby powrotu 22 Acacia Avenue i Stranger in a Strange Land.
zaś pobudzacie nadzieję... a taka Akacja byłaby wręcz, jak wysłuchanie moich modłów