28/04/2018 - Metallica - Kraków

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Papuh
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Re: 28/04/2018 - Metallica - Kraków

Post autor: Papuh »

no ok ale nie 50% setlisty :D
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

10 lat? popatrz na sety z trasy Magnetic, 5 stałych numerów, 13 szło wymiennie. Na obecnej trasie coś mniej wymieniają, ale bez przesady, że dzieje się tak od 10 lat xD
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
qracoss
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: qracoss »

Na koncercie nie bylem ale widac ze Meta do swoich wystepow podchodzi bardzo profesjonalnie.Innowacje i inne smaczki w postaci coverow na kazdy kraj pokazuje zaangazowanie,wiadac ze im sie chce a Maidanki? Sam Bronek w ostatnim z wywiadow wspominal ze popadli przez ostatnie lata w rutyne i ciezko sie z nim nie zgodzic,dlatego moze zblizajaca sie trasa wreszcie odmieni nieco oblicze Dziewicy i pokaze ze chciec to móc !!!!!! I tak na marginesie...najlepszem zespolem jakim widzialem na zywo i raczej zadne Maidanki i Mety ich nie przebija to Rush - to naprawde najwyzsza polka i pelna profeska.
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

sekcjazwlok pisze: ndz kwie 29, 2018 4:18 am Meta zagrała wechikuł czasu dżemu. Fajnie. Ale po jaki ch*j ? Co ma na celu granie w każdym kraju jakiegoś lokalnego klasyka. Management mety jest bardziej godny podziwu niż sam zespół.
A co w tym złego? Fajny smaczek, miły dla zarówno dla twórców, jak i fanów, którzy mogą pośpiewać z muzykami. To jest takie czepianie, byle się czepiać. Coś tak czuję, że gdyby Maideni ten pomysł by zaadaptowali wcześniej, to na forum wszyscy pialiby z zachwytów.

Ochłonąłem po wczorajszym koncercie, mogę więc skrobnąć parę zdań. Metallica, czy się to komuś to podoba czy nie, to koncertowa ekstraklasa, oni w najwyższej lidze rozdają karty. Scena - super. Choć na filmikach wydawała się większa, a gdy ją zobaczyłem, to się lekko zdziwiłem. Byłem na trybunach, więc widok miałem zacny. Wszystko jak na dłoni. Scenografia, może bez jakiś wielkich fajerwerków, ale te ekrany w kształcie sześcianów, robiły wrażenie, co tu ukrywać. Setlista? Naprawdę spoko. Mogę się jedynie przyczepić, że zagrali tylko po jednym utworze z moich dwóch ulubionych albumów, czyli Master of Puppets i ...and Justice for All.

Jedynie co mnie zawiodło to brzmienie, zwłaszcza na początku. Na trybunach, ja byłem w wyższym rzędzie, taki Hardwired zabrzmiał po prostu źle. Później ludzie odpowiedzialni za akustykę w zespole jakoś to ogarnęli. Ewentualnie to ja się przyzwyczaiłem :wink:

Show warte każdych pieniędzy - jednym zdaniem.
Sardi pisze: ndz kwie 29, 2018 2:16 pm 10 lat? popatrz na sety z trasy Magnetic, 5 stałych numerów, 13 szło wymiennie. Na obecnej trasie coś mniej wymieniają, ale bez przesady, że dzieje się tak od 10 lat xD
Niektórzy będą się czepiać Metalliki, byle się czepiać. :lol: Nawet wymienianie kilku utworów każdego wieczoru, ich nie przekona. Grają to samo. Koniec kropka.
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

no właśnie dziwi mnie to, że napisano to na forum Iron Maiden, które przecież jeśli chodzi o wymienianie numerów w setach jest najwspanialsze
Ostatnio zmieniony ndz kwie 29, 2018 2:44 pm przez Sardi, łącznie zmieniany 1 raz.
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

No właśnie: ta ich scena jest znacznie lepsza dla fanów na trybunach niż na płycie.

Zaś co do zachwytów nad oprawą, to one są uzasadnione w odniesieniu do takich reliktów rocka jak Maiden czy Saxon. Bo teatry mają przewagę nad komercją poprockową
Najbliższe koncerty w 2026: Geoff Tate, Eric Clapton, Frontiers Rock Festival, Neil Zaza, Paul Quinn, Uli Jon Roth, SBB, IRON MAIDEN
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Michał »

Czy muzycy Mety sporo chodzą po scenie?
Czy jak staniesz w złym miejscu to cały koncert patrzysz od dupy strony?

U IM mam wrażenie, że by to nie przeszło (w sensie ta scena 360), Dave i Adrian z dwa razy by się obrócili a przez resztę czasu jak kołki w miejscu. Steve by tam trochę pochodził ale Tylko Janicka i Brusa by każdy widział dobrze.
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM

Awatar użytkownika
Abstract
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Abstract »

PRzesadziłeś, że na trasie Death Magnetic stałe było tylko 5 utworów. Ale fkt, rotacja wtedy byla wieksza.
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

FaithNoMore pisze: ndz kwie 29, 2018 2:28 pm
sekcjazwlok pisze: ndz kwie 29, 2018 4:18 am Meta zagrała wechikuł czasu dżemu. Fajnie. Ale po jaki ch*j ? Co ma na celu granie w każdym kraju jakiegoś lokalnego klasyka. Management mety jest bardziej godny podziwu niż sam zespół.
A co w tym złego? Fajny smaczek, miły dla zarówno dla twórców, jak i fanów, którzy mogą pośpiewać z muzykami. To jest takie czepianie, byle się czepiać. Coś tak czuję, że gdyby Maideni ten pomysł by zaadaptowali wcześniej, to na forum wszyscy pialiby z zachwytów.

Ochłonąłem po wczorajszym koncercie, mogę więc skrobnąć parę zdań. Metallica, czy się to komuś to podoba czy nie, to koncertowa ekstraklasa, oni w najwyższej lidze rozdają karty. Scena - super. Choć na filmikach wydawała się większa, a gdy ją zobaczyłem, to się lekko zdziwiłem. Byłem na trybunach, więc widok miałem zacny. Wszystko jak na dłoni. Scenografia, może bez jakiś wielkich fajerwerków, ale te ekrany w kształcie sześcianów, robiły wrażenie, co tu ukrywać. Setlista? Naprawdę spoko. Mogę się jedynie przyczepić, że zagrali tylko po jednym utworze z moich dwóch ulubionych albumów, czyli Master of Puppets i ...and Justice for All.

Jedynie co mnie zawiodło to brzmienie, zwłaszcza na początku. Na trybunach, ja byłem w wyższym rzędzie, taki Hardwired zabrzmiał po prostu źle. Później ludzie odpowiedzialni za akustykę w zespole jakoś to ogarnęli. Ewentualnie to ja się przyzwyczaiłem :wink:

Show warte każdych pieniędzy - jednym zdaniem.

Niektórzy będą się czepiać Metalliki, byle się czepiać. :lol: Nawet wymienianie kilku utworów każdego wieczoru, ich nie przekona. Grają to samo. Koniec kropka.
Wiesz co, dla mnie to po prostu smaczek robiący szum wokół niczego. Ale to dla mnie, tobie się podobało? W porządku :)
Wkurza mnie tylko ta podnieta na FB że jaka to meta super bo człowiek małpa śpiewał ryśka. Ale na jak na co dzień jest jechana po tym bandzie to jest ok. Gdyby Maideni zaadaptowali taki pomysł, nic by to nie zmieniło. Nie toleruje takich pomysłów, grania coverów i wszelkiego rodzaju rzympolenia drum solo , guitar solo, vokal solo i inne tremolo :D

Ten układ scen też średnio mi się widzi, bo jestem przyzwyczajony do klasycznego teatru i ten układ odpowiada mi najbardziej. Szcześciany za to wyglądały fajnie, nowocześnie. Podoba mi się ta gra świateł, tego Maideni mogli by się od Mety nauczyć.
Czytałem właśnie na FB że część osób narzekała na nagłośnienie i to z trybun jak i spod sceny.
Ancient Mariner
-#Invader
-#Invader

Post autor: Ancient Mariner »

Pierwszy raz widziałem Metę w hali i koncert oceniam na 7/10. Na plus zdecydowanie setlista, mnie osobiście podeszła idealnie, zwłaszcza Motorbreath, bo z KillEmAll to mój drugi ulubiony utwór. Nowe utwory też na żywo trzymają poziom, zwłaszcza Halo on Fire całkowicie pozamiatał, instrumentalna końcówka zaśpiewana przez publikę była genialna. Wehikuł Czasu - bardzo pozytywne zaskoczenie.
Nie widziałem wcześniej oprawy i sceny na YouTube, nie chciałem sobie psuć zabawy, ale muszę powiedzieć, że to jedno z dwóch rozczarowań tego wieczoru. Nie przekonały mnie te sześciany, może dlatego, ze byłem pod sceną,nie wiem. Na plus zdecydowanie drony.
Drugie negatywne zaskoczenie to dźwięk. Najpierw byłem w połowie odległości od sceny, gdzie James zaczynał koncert, a potem dotarłem do 5 rzędu i nigdzie nie było idealnie. Początek wręcz słaby, przy bardziej dynamicznych utworach źle słyszałem Jamesa, a bębny i bas brzmiały dość przeciętnie. Spodziewałem się cudów, po kilku świetnie nagłośnionych koncertach stadionowych/open air Mety które widziałem, a dostałem jakość niewiele lepszą niż Maiden w ostatnich latach z Walkerem. Powiem szczerze, że porównując do halowych koncertów Maiden z lat 2003-2008 wczorajszy dźwięk był jedna gorszy, takie mam odczucia.
Niemniej jednak Meta to koncertowa ekstraklasa i dobrze, że idą z duchem czasu i że im się chce (vide Wehikuł Czasu). Chciałbym, żeby Maideni wzięli z nich przykład, chodzi bardziej o podejście, rotacje w secie, pokazanie coś nowego na koncertach.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Pewnie zawsze można coś tam znaleźć, cóż IM po zapowiedziach Dickinson'a mają okazję w tym roku pokazać się z lepszej strony. Rotacji w secie bym się nie spodziewał, niemniej unowocześnienia oprawy i lepszego nagłośnienia - owszem. W końcu za bilety się płaci a słychać powinno być dobrze.
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

A sprawdzali dowody?
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zakkahletz »

Na miejscu Adama Otręby chyba do końca życia bym żałował, że mnie tam nie było.
https://kultura.onet.pl/muzyka/wiadomos ... su/dqwjncw
Awatar użytkownika
kam
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: kam »

Invader pisze: ndz kwie 29, 2018 10:38 pm A sprawdzali dowody?
Tak.
https://www.last.fm/user/kamooo
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Taką inicjatywę wsparła Meta przy okazji wczorajszego koncertu, ładnie z ich strony:
www.gazetakrakowska.pl/wiadomosci/krako ... a,13136456
Awatar użytkownika
Frank Drebin
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Frank Drebin »

Koncert przyzwoity. Bardziej niż "Wehikuł..." (bądź co bądź fajny akcent) podobał mi się fakt, że po ostatnim utworze muzycy zostali stosunkowo długi czas na scenie - nie jest to zbyt częste w przypadku zespołów takiego formatu.

Największy minus - nagłośnienie. Siedziałem na trybunach za 399 zł i na początku zacząłem się zastanawiać, kiedy ostatnio byłem na metalowym koncercie halowym. na którym dźwięk był aż tak złej jakości. Wokal został nagłośniony przyzwoicie, natomiast gitary znacznie poniżej średniej, wszystko zagłuszał lejący się bas. Już Maiden we Wrocławiu brzmiało bardziej selektywnie. Ogólnie koncert tak na 3,5/6.
FotD = TOP5 albumów Maiden
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

sekcjazwlok pisze: ndz kwie 29, 2018 4:18 am [...] bo człowiek małpa śpiewał ryśka. [...]
Aha... Sam nie wiem jak to skomentować - chyba uśmieszkiem politowania. :lol: Takie wpisy powodują właśnie, że tracę wiarę w ludzkość. Nie lubisz Truijllo? Ok, spoko, nie każdy musi cenić danego muzyka. Ale pisanie "małpa" jest strasznie słabe.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Wiesz, Trujilio ma meksykańskie korzenie, określenie kogoś 'człowiek - małpa' ma wydźwięk rasistowski, już za coś takiego należy się bann. Nie muszę kochać Mety, niemniej obrażać ludzi i wyzywać ich od małp nie zamierzam... Przykre, jak retoryka rasistowskiego KKK.
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Abstract pisze: ndz kwie 29, 2018 3:16 pm PRzesadziłeś, że na trasie Death Magnetic stałe było tylko 5 utworów. Ale fkt, rotacja wtedy byla wieksza.
6. Seek, One, Master, NEM, SBT i Sandman. Inne może były często ale nie zawsze.
setlist.fm/user/matt01
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

sekcjazwlok pisze: ndz kwie 29, 2018 5:35 pmczłowiek małpa
-10/10. :facepalm:
ODPOWIEDZ