Legacy of the Beast World Tour 2018 - trasa
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Legacy of the Beast World Tour 2018 - trasa
W sumie to ich zachowanie jest po prostu przykre.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
W jakim sensie przykre? To znaczy tak: jakby się głębiej zastanowić to albo trzymają go na trasę pożegnalną (chociaż osobiście wolałbym na takowej usłyszeć inne, moim zdaniem lepsze utwory od Alexandra) albo chcą pokazać fanom kto tu rządzi i że nie będą się uginać tylko pod ich naporem (co wydaje się brzmieć niedorzecznie) albo nie potrafią go zagrać dobrze na próbach, albo najzwyczajniej w świecie nie lubią tej kompozycji. W obliczu tego, że panowie mają już swoje lata i ze zdrowiem w każdej chwili tak na prawdę może być różnie, a i sami dobrze nie maja konkretnego pomysłu kiedy zakończą karierę takie przeciąganie liny może być zgubne i ostatecznie mogą nie zagrać go nigdy. Tak czy owak, ja mam do nich zasadniczo 2 zarzuty:
1. Nie rozumiem jak taki zespół może być tak żenująco nagłośniony (w przypadku Maiden jak nie ma jednego jazgotu tylko da się rozróżnić dźwięki to już jest super - mówie przynajmniej o koncertach w Polsce i tym w Budapeszcie w 2010 roku.
2. Lenistwo. Kasy mają jak lodu, wątpię, że grają koncerty tylko dla niej. Wydaje się, że przebywanie razem na scenie nadal sprawia im przyjemność. Więc dlaczego nie pobawić się setem, potasować nim, pograć różnych kawałków. Mają tak bogaty repertuar. Ja wiem, że 80% ludzi chce kotletów. Tylko jak byłbym takim muzykiem z ich statusem, z ich pozycją, repertuarem to CHYBA stwierdziłbym ok, zróbmy to na co mamy ochotę i tyle. Jak przyjdzie 18000 ludzi zamiast 36000 to i tak będzie super. W życiu nie dałbym rady pałować 30 tych samych utworów przez 18 lat. Nawet jak się słucha muzyki to człowiek ma fazy, a to więcej Killers, za kilka miesięcy więcej Virtuala, a potem A Matter jest na tapecie. Spróbujcie słuchać przez 18 lat 30 tych samych kawałków. A oni je grają...
1. Nie rozumiem jak taki zespół może być tak żenująco nagłośniony (w przypadku Maiden jak nie ma jednego jazgotu tylko da się rozróżnić dźwięki to już jest super - mówie przynajmniej o koncertach w Polsce i tym w Budapeszcie w 2010 roku.
2. Lenistwo. Kasy mają jak lodu, wątpię, że grają koncerty tylko dla niej. Wydaje się, że przebywanie razem na scenie nadal sprawia im przyjemność. Więc dlaczego nie pobawić się setem, potasować nim, pograć różnych kawałków. Mają tak bogaty repertuar. Ja wiem, że 80% ludzi chce kotletów. Tylko jak byłbym takim muzykiem z ich statusem, z ich pozycją, repertuarem to CHYBA stwierdziłbym ok, zróbmy to na co mamy ochotę i tyle. Jak przyjdzie 18000 ludzi zamiast 36000 to i tak będzie super. W życiu nie dałbym rady pałować 30 tych samych utworów przez 18 lat. Nawet jak się słucha muzyki to człowiek ma fazy, a to więcej Killers, za kilka miesięcy więcej Virtuala, a potem A Matter jest na tapecie. Spróbujcie słuchać przez 18 lat 30 tych samych kawałków. A oni je grają...
No i właśnie tak robią od lat
www.MetalSide.pl
No tak wnioskuję, tylko z perspektywy muzyka amatora nie jestem w stanie tego pojąć. Nie mieści mi się to w głowie.
Doskonale wiedzą, że fani czekają na ten numer 32 lata i zamiast wziąć się w garść, odstawiają takie cyrki i snują obietnice niczym podchmieleni panowie na dworcu, którym brakuje do Harnasia.
I zrobią nam wielką łaskę, jak już go zagrają...Ten niesamowicie skomplikowany numer, do którego Adrian "zapomniał solówki". No super. Mają na to okazję na praktycznjd każdej trasie. Najlepsze opcje mają już za sobą: SBIT Tour i LOTB.
Nie kupuje mnie teoria z ostatnią trasą w historii zespołu. Na niej będą właśnie kotlety, na których ten zespół zbudował sobie markę. Do tego jeśli *rzekomo* Alexander był grany na próbach w różnych okresach kariery i nie wypadał dobrze, to zespół przechodzący na emeryturę ma go nagle grać dobrze?
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
1.Jak będzie wypadał słabo to wtedy nie będzie miało znaczenia bo ich forma nie zaważy o frekwencji na następnej trasie bo już następnej nie będzie.
2.Ostatnia trasa i tak pewnie w całości będzie cała sold out więc jeden słabiej wykonany utwór nikogo nie odstraszy
3. Ucieszy fanów a i niedzielnych słuchaczy przyciągnie bo będzie to medialne wydarzenie.
Dlatego może wychodzić na ostatniej trasie beznadziejnie a i tak samo fakt jego wykonania będzie plusem.
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM
1. Przecież obecna trasa też świetnie schodzi. Nie ona jedyna zresztą. Widzisz gdzieś Alexandra w secie?
2. Fanów ucieszy na każdej trasie, niedzielnych słuchaczy nie przyciągnie, bo jeśli idą, to na kotlety. Nie przekona ich utwór, o którym sami muzycy wydają się nie pamiętać.
1. Bo utwory które grają wychodzą superSchizoid pisze: ↑ndz lip 22, 2018 6:57 pm1. Przecież obecna trasa też świetnie schodzi. Nie ona jedyna zresztą. Widzisz gdzieś Alexandra w secie?
2. Fanów ucieszy na każdej trasie, niedzielnych słuchaczy nie przyciągnie, bo jeśli idą, to na kotlety. Nie przekona ich utwór, o którym sami muzycy wydają się nie pamiętać.
Gdyby grali utwory które wychodzą im słabo to by tak nie było. Gdyby grali koncerty nie mając formy to mogłoby się odbić frekwencją na następnej trasie
2. Gdyby grali kotlety to nie byłoby szumu medialnego a odkopanie np. Ikara odbilo się echem po Internecie.
Taki szum przyciągnie sporo osób które nie byłyby zainteresowane koncertem Ironów, bo jeśli caly rockowo/metalowy internet o tym piszę to musi być wielkie wydarzenie, więc ludzie chcieliby na to iść.
- blackcocker
- -#Moderator

Totalnie nie rozumiem takiego podejścia. Szczerze nie wiem jak jeden numer na kilkanaście miałby przesądzić o pójściu lub nie na koncert. Ktoś wybawi się na tym jednym, a na reszcie, której ma dość/nudzi musi/itp. będzie stać pod ścianą i kląć pod nosem jak to nie może już słuchać tego czy tamtego? Druga kwestia: jeśli jest jakiś duży event i dużo osób o nim gada i pisze to czy są osoby pierwotnie niezainteresowane tym wydarzeniem, ale gdy widzą, że ludzie piszą o nim to zdecydują się wydać kupę kasy, aby być tylko na tym co dużo ludzi? Jakoś mi się to nie klei
#blackcocker2023
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Nic nas nie zatrzyma.
Echem? No faktycznie, może i Blabbermouth czy Teraz Rock napisało o tym newsa, ale nie róbmy z tego czegoś wielkiego. Słowa Bruce'a na temat burzy medialnej okazały się być nieco na wyrost. Zresztą to my odbieramy takie wydarzenia jako duże sprawy, dla normika to po prostu kolejny utwór grany przez IM na koncercie.
I taki jeden utwór nie skłoni nikogo, kto nie jest fanem do wzięcia udziału w koncercie. Kto ma przyjść, to przyjdzie, nieobecnych randomów nawet Alexander do tego nie skłoni (co innego zapaleńców, którzy po prostu odpuszczają sobie daną trasę).
No i ostatnia trasa Maiden nie będzie potrzebowała specjalnych niespodzianek w secie, by okazać się sukcesem. Hasło "farewell tour" zapewni im tłumy tak, czy inaczej.
I taki jeden utwór nie skłoni nikogo, kto nie jest fanem do wzięcia udziału w koncercie. Kto ma przyjść, to przyjdzie, nieobecnych randomów nawet Alexander do tego nie skłoni (co innego zapaleńców, którzy po prostu odpuszczają sobie daną trasę).
No i ostatnia trasa Maiden nie będzie potrzebowała specjalnych niespodzianek w secie, by okazać się sukcesem. Hasło "farewell tour" zapewni im tłumy tak, czy inaczej.
Oboje macie racje, jeden utwór nikogo dodatkowego nie przyciągnie, ale mogą grać nawet i wrathchild i jeśli będą o tym wszędzie pisali to przykuje to uwagę i więcej osób się tym zainteresuje.
Nie tylko teraz rock i Blabbermouth - po pierwszym koncercie miałem pełno informacji na Facebooku o tym, że ironi grają dawno nie grane utwory.
Nie tylko teraz rock i Blabbermouth - po pierwszym koncercie miałem pełno informacji na Facebooku o tym, że ironi grają dawno nie grane utwory.
- blackcocker
- -#Moderator

Chyba mówimy o osobach, które chcą mieć w kajeciku odhaczony kolejny koncert, o którym było głośno
#blackcocker2023
Nic nas nie zatrzyma.
Nic nas nie zatrzyma.
Przecież to z Blabbermouth to tylko pewne zobrazowanie tego, że cała ta "burza" była mniejsza, niż niektórzy myśleli, że będzie...Zdaję sobie sprawę z tego, że jak największy zespół heavymetalowy świata zagra jakiś rzadszy utwór, to pisze o tym więcej serwisów, naprawdę
A głównym newsem było "Iron Maiden rozpoczęło nową trasę koncertową". I to ten news jest największą reklamą. Ikar to tylko sprawa poboczna.
A głównym newsem było "Iron Maiden rozpoczęło nową trasę koncertową". I to ten news jest największą reklamą. Ikar to tylko sprawa poboczna.
No i o takich osobach napisałem tu:blackmailer pisze: ↑ndz lip 22, 2018 8:11 pmChyba mówimy o osobach, które chcą mieć w kajeciku odhaczony kolejny koncert, o którym było głośno![]()
Taki szum przyciągnie sporo osób które nie byłyby zainteresowane koncertem Ironów, bo jeśli caly rockowo/metalowy internet o tym piszę to musi być wielkie wydarzenie, więc ludzie chcieliby na to iść
Gdyby news nosił nazwę "Iron Maiden rozpoczęło nową trasę koncertową" to nikogo by nie zainteresował bo tras rozpoczynali wiele i nie mieli dłuższej przerwy w graniu więc co to za news?Schizoid pisze: Przecież to z Blabbermouth to tylko pewne zobrazowanie tego, że cała ta "burza" była mniejsza, niż niektórzy myśleli, że będzie...Zdaję sobie sprawę z tego, że jak największy zespół heavymetalowy świata zagra jakiś rzadszy utwór, to pisze o tym więcej serwisów, naprawdę![]()
to tak jakby napisać 'Real Madryt rozpoczyna nowy sezon', szok normalnie. Muszą jakoś zainteresować czytelników więc w wyżej wymienionym przykładzie brzmiałoby to "Real Madryt rozpoczyna nowy sezon, niesamowite wzmocnienia", i tak też większość artykułów brzmiała
"Iron Maiden rozpoczęło nową trasę koncertową, zagrali utwór po 30 latach!"
I wchodziło się w to by zobaczyć jaki utwór grali.
Pełno stron o tym pisało, koncert zrobił się mocno nagłośniony i hype rósł i mamy (prawie) wyprzedane dwie halę.
- blackcocker
- -#Moderator

Czyli, gdyby nie wspaniały Teraz Rock, Antyradio itp. to by się nie wyprzedały? Według mnie jest tak jak napisał Schizoid - kto miałby być ten będzie, niedzielniaka nie przekona żaden Ikar bo nawet go na uszy nie słyszał 
#blackcocker2023
Nic nas nie zatrzyma.
Nic nas nie zatrzyma.
No myślę, że news dość spory, bo jak ktoś nie śledzi tego wszystkiego na bieżąco, to nie jest na czasie z tym, co obecnie porabia Iron Maiden. A tak to pan Marek, który był na koncercie w 1984 sobie przeczyta, pomyśli "kurde, w sumie dawno ich nie widziałem", pójdzie do Empiku i kupi bilet. I myślę, że Ikara (lub jakikolwiek inny pojedynczy utwór) będzie miał w poważaniu.
Większość osób na koncertach jednak nie przywiązuje wagi do setlisty, idą by zobaczyć kapelę. To fani, którzy widzieli zespół pierdyliard razy uzależniają swoją obecność na koncercie od tego, czy zespół zagra 2 numery, których nie grał 30 lat.
Większość osób na koncertach jednak nie przywiązuje wagi do setlisty, idą by zobaczyć kapelę. To fani, którzy widzieli zespół pierdyliard razy uzależniają swoją obecność na koncercie od tego, czy zespół zagra 2 numery, których nie grał 30 lat.
Nie rozdzielajmy na konkretne strony, patrzmy całościowo na dziennikarstwo muzyczne: gdyby nie pisali o tym to by się nie sprzedały, a przynajmniej nie w takiej ilości.blackmailer pisze: ↑ndz lip 22, 2018 8:30 pm Czyli, gdyby nie wspaniały Teraz Rock, Antyradio itp. to by się nie wyprzedały? Według mnie jest tak jak napisał Schizoid - kto miałby być ten będzie, niedzielniaka nie przekona żaden Ikar bo nawet go na uszy nie słyszał![]()
Schizoid pisze: No myślę, że news dość spory, bo jak ktoś nie śledzi tego wszystkiego na bieżąco, to nie jest na czasie z tym, co obecnie porabia Iron Maiden. A tak to pan Marek, który był na koncercie w 1984 sobie przeczyta, pomyśli "kurde, w sumie dawno ich nie widziałem), pójdzie do Empiku i kupi bilet. I myślę, że Ikara (lub jakikolwiek inny pojedynczy utwór) będzie miał w poważaniu.
Piszesz, że nie ma znaczenia dla niektórych co grają bo oni idą zobaczyć zespół i nie przywiązują wagi do setlisty, a wcześniej pisałeś:
W takim razie co za znaczenie czy grają kotlety czy ich nie grają skoro idą ludzie po prostu zobaczyć zespół?niedzielnych słuchaczy nie przyciągnie, bo jeśli idą, to na kotlety. Nie przekona ich utwór, o którym sami muzycy wydają się nie pamiętać.
- blackcocker
- -#Moderator

No właśnie nic XD Po prostu chcą iść obejrzeć i posłuchać 
#blackcocker2023
Nic nas nie zatrzyma.
Nic nas nie zatrzyma.
Rozumieją, że idąc na zespół, usłyszą największe hity.
Schizoid pisze:Rozumieją, że idąc na zespół, usłyszą największe hity.
Eh Panowie nie dojdziemy do porozumieniablackmailer pisze: ↑ndz lip 22, 2018 8:44 pm No właśnie nic XD Po prostu chcą iść obejrzeć i posłuchać![]()
Ja zostaję przy swoim, że ma znaczenie co zagrają
Bo odkopanie starych utworów = pisanie o tym przez muzyczne dziennikarstwo = reklama i nagłośnienie koncertu = większa publiczność