AC/DC

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Deleted User 7379

Re: AC/DC

Post autor: Deleted User 7379 »

Podejrzewałem że skoro Slash rusza ze swoim zespołem w trase to znaczy że Axl ma na 2019 plany z AC/DC a tu taka niespodzianka. Ciekawe czy w tym składzie bez Cliffa ruszą w trase
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zakkahletz »

Schizoid pisze: śr sie 08, 2018 6:31 pmNo większość nie. Cliff na emeryturze, Bon i Malcolm nie żyją. Tym sposobem mamy 2/5 składu z Highway To Hell.
Nie napisałem o składzie z czasów tej płyty, tylko o większości składu klasycznego, czyli chyba rozumie się, że z czasów największych sukcesów i sprzed nadejścia grubych problemów personalnych? I tu byłaby taka większość: Angus, Brian i Phil.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Skład klasyczny to ten stojący za największymi płytami. A nimi są te nagrane za życia Bona. To na nich są największe numery zespołu, skład z Johnsonem poza Back In Black nie miał płyty wypełnionej wielkimi kompozycjami. Do dziś setlisty w dużej mierze oparte były na latach 70, które swoją drogą zjadały każdą kolejną dekadę w historii tego zespołu.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

To Twoja (i osób faworyzujących okres AC/DC z Bonem) opinia. Moja jest inna, najbardziej lubię okres od płyty "Back in Black" do kawałka "Big Gun" z filmu "Last Action Hero" z Arnoldem, czyli caaałe ejtisy i początek najntisów. Cały ten okres to czasy składu klasycznego - a nie napisałem, że chodzi mi o skład pierwszy/pierwotny/założycielski/etc., tylko właśnie klasyczny.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Ja bym uznał składy z Bonem i Brianem za klasyczne. Oba stworzyły wiele klasyków.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Jeśli w składzie będą Brian i Phil mi to pasito. Ciekawe kto na basie.
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Jak dla mnie mógłby być Duff McKagan - TO by było świetne wsparcie ze strony Gunsów. ;)
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Zakkahletz pisze: śr sie 08, 2018 7:21 pm To Twoja (i osób faworyzujących okres AC/DC z Bonem) opinia. Moja jest inna, najbardziej lubię okres od płyty "Back in Black" do kawałka "Big Gun" z filmu "Last Action Hero" z Arnoldem, czyli caaałe ejtisy i początek najntisów. Cały ten okres to czasy składu klasycznego - a nie napisałem, że chodzi mi o skład pierwszy/pierwotny/założycielski/etc., tylko właśnie klasyczny.
No spoko, że wolisz ejtisy, ale fakty są takie, że to nie z Bonem nagrywali kupsztale pokroju Fly On The Wall, które do dziś nie mają zbyt dobrych opinii. Po śmierci Bona, który był z tego samego grona muzyków, co Lemmy, popadli w monotonnię i zaczęli zjadać własny ogon.
Skład klasyczny to ten, który nagrał klasyki. A żaden album po For Those About To Rock nim nie jest. Flick Of The Switch to ostatnie podrygi (i tak patrząc z perspektywy wtedy już nużące) tej kapeli. Edge było pewną reanimacją i tyle w temacie tego składu. Z Brianem, którego ten zespół bardzo ograniczał, nagrali 2 świetne albumy i masę przeciętnych. Kto dziś pamięta o Let There Be Rock, a kto o Ballbreaker? To chyba samo w sobie mówi dużo na temat tego zespołu.
Ciekawi mnie, co wyjdzie im tym razem. Bez Malcolma będzie ciężko.
Ostatnio zmieniony czw sie 09, 2018 1:39 pm przez Schizoid, łącznie zmieniany 2 razy.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

pz pisze: śr sie 08, 2018 8:22 pmJa bym uznał składy z Bonem i Brianem za klasyczne. Oba stworzyły wiele klasyków.
+1

cc: Schizoid
Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer
-#The Man Who Would Be Spammer

Post autor: LukaSieka »

Zakkahletz pisze: śr sie 08, 2018 8:44 pm Jak dla mnie mógłby być Duff McKagan - TO by było świetne wsparcie ze strony Gunsów. ;)
Wtedy już na pewno wywaliłbym wszystkie płyty AC/DC jakie mam w domu. I kto wie czynie czasem jeszcze wszystkie zespoły na A jakie mam na półce..... Niech jeszcze pałkera z Bon Jovi wezmą i klawiszowca z Europe albo Skid Row.
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Python
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Python »

Może łatwiej by było gdyby Slash wrócił na stałe do grania solo, a Angus po prostu dołączył do axela. Mniej roszad w AC/DC, a zespół axela jest obsadzony w ponad 100%.
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

https://www.loudersound.com/news/now-st ... -vancouver Jest Stevie i Angus. Czyli tylko jedna zagadka nam pozostała - kto na tym basie zagra? W sumie, Duff to wcale nie taka nierealna opcja.
Awatar użytkownika
zgo
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: zgo »

I Bon i Brian to są wokaliści AC/DC.
Każdy zapisał się w historii zespołu i wyprodukował podobną ilość przebojów.
"Fly on the wall" miało być "surowym" albumem (wdg. pomysłu Malcolma) jakby zespół grał w klubie do piwka (wide: teledyski). Taki zamysł był i taka płyta jest.
Ballbreaker nie jest taki zły, tytułowy utwór, hard is a rock czy hail ceasar są spoko.
Jestem weeelkim fanem AC/DC i dla mnie jedyna płyta której nie mogę słuchać to "Stiff upper lip".
Jeżeli ktoś ma problem z tym, że każda płyta AC/DC brzmi tak samo to nie musi ich słuchać. W AC/DC właśnie o to chodzi, że ma być tak samo. To jest muzyka, żeby poskakać, wypić piwko, potupać nóżką.

Newsem, że może wrócić "oryginalny" skład (bez Malc, wiadomo) bardziej mnie nakręca niż wszystkie inne newsy razem wzięte :D

Znając zespół, ok. grudnia ogłoszą nowy krążek i trasę :)
Przed tym zawsze jest jedna wielka cisza i pilnowanie przed przeciekami.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Ta, tylko porównaj sobie surowość Fly do tego, co było przed Highway To Hell. Inne światy. Co do przebojów: no nie wiem, z Brianem do tego grona mogę zaliczyć wiele utworów z BIB, tytułowy z For Those i potem ze 3 numery, które dalej bronią się po latach i nie były tylko i wyłącznie przebojami w miesiącu premiery. A reszta utworów jest banalna do zapomnienia. Co innego starsze rzeczy. Żaden numer z Highway nie dorównał tytułowemu pod względem komercyjnym, ale Touch Too Much czy Night Prowler na pewno nie są po prostu kolejnymi piosenkami w dyskografii zespołu.

A AC/DC nie zawsze brzmiało "tak samo". Nigdy nie byli Pink Floyd, ale z Bonem te płyty były dużo bardziej różnorodne. No ale cóż, Bon umarł, to i z pomysłami gorzej. A nie każdy umie grać na jednym schemacie i robić to dobrze przez dekady na takim poziomie, jak Lemmy.

Deleted User 7379

Post autor: Deleted User 7379 »

Jeśli chodzi o bas, to gdyby Cliff nie zdecydował się wrócić to według mnie Angus lub Stevie zarejestrują partie basu, a na trase wezmą kogoś znanego... a może w rodzinie Youngów jest ktoś jeszcze kto podejmie się tego zadania :D
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

Kto zostanie basistą? Tutaj kilka typów: https://www.loudersound.com/features/if ... os-on-bass
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Michał »

FaithNoMore pisze: pt sie 10, 2018 12:23 pm Kto zostanie basistą? Tutaj kilka typów: https://www.loudersound.com/features/if ... os-on-bass
Niektóre abstrakcyjne jak dla mnie

Ale Duff to byłoby coś
Jestem jak najbardziej za
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM

Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

http://loudwire.com/report-new-acdc-alb ... ng-guitar/

Nowy album AC/DC w składzie z Philem, Brianem i Cliffem z riffami Malcolma zarejestrowanymi przed laty? Jakby się to sprawdziło jarałbym się bardzo :B
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

https://vimeo.com/308228032
Czy to jest serio nowy utwór AC/DC?
Awatar użytkownika
zgo
-#Moonchild
-#Moonchild