Helloween
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
-
Deleted User 5490
Re: Helloween
Mówisz o tej Expanded Edition z pudełkami w kartonikach od Walls of Jericho po Better Than Raw? Jeśli tak, to chciałbym kontynuacji z następnymi tytułami. 
Pytanie do wackenowców - ponoć na zakończenie Kai potwierdził, że będzie album PU, prawda to? Słyszeliście?
Bo nic takiego nie mówił
Myślę, że obowiązują póki co wypowiedzi z cytowanego gdzieś powyżej wywiadu - komfortowo im grając koncerty, nie mają ciśnienia na nagrywanie teraz. Mogą tę trasę jeszcze pociągnąć, byle wprowadzić trochę zmian w setliście. Mnie pasowałoby też odejście od klimatu wodewilu i tej celebracji duetów Kiske - Deris (mam wrażenie, że na W:O:A było tego mniej, ale zapewne przez krótszy set), ale domyślam się, że dla wielu to może być jeden z atutów ich scenicznego zachowania podczas tej trasy. Tak jak podobały mi się koncerty, tak nie zazdroszczę im jednak zbliżającej się małymi krokami decyzji "co dalej?". Nie do końca wierzę, że są w stanie nagrać coś na miarę Keeperów czy Better Than Raw, choć oczywiście nie mam na poparcie tej niewiary żadnych argumentów hehe. Może poza tym, że ostatnią płytą Helloween której byłem w stanie słuchać w całości z przyjemnością była ta z królikami. Gamma Ray radzą sobie ciut lepiej, ostatni album jest naprawdę fajny.
Wciąż nie jestem do końca przekonany do płyty pod szyldem PU. No dobra, nagrają krążek, na pewno to nie będzie nowy Keeper, bo Keepery już były, to już wymyślono i już nie wróci. Żaden zespół powermetalowy nagrywając teraz płytę nie jest w stanie nawiązać do sukcesów sprzed lat i to jest normalne. Ta dwuletnia trasa jest wyjątkowa bo jest okazyjna, a po nagraniu płyty ruszą z trasą promocyjną? Nieee to już nie będzie to.
Moim zdaniem muzycy powinni wrócić do swoich codziennych projektów. Gamma Ray powinna nagrać płytę. Oczywiście to też nie będzie arcydzieło ale Gamma to Gamma. Poza tym trochę to dziwnie wygląda - Kai namaścił Franka Becka na nowego wokalistę GR po czym tak naprawdę zamknąłby działalność zespołu, bo tym de facto byłaby nowa płyta PU i trasa promocyjna. Unisonic też powinien wydać krążek, tym bardziej że dwa poprzednie są bardzo dobre a i Dennis Ward daje radę w innych projektach. Czy Helloween w codziennym składzie miałby wydać płytę? Hmm tu już pewnie byłoby trudniej.
Za, powiedzmy, dwa lata można wrócić do PU, przemeblować solidnie setlistę i ruszyć w trasę PU vol. 2. Szczególnie że jest jeszcze mnóstwo świetnych kawałków które można zagrać.
Myślę, że ani my, ani zespół, nie spodziewaliśmy się takiego sukcesu tej trasy, stąd też trudność decyzji.
Moim zdaniem muzycy powinni wrócić do swoich codziennych projektów. Gamma Ray powinna nagrać płytę. Oczywiście to też nie będzie arcydzieło ale Gamma to Gamma. Poza tym trochę to dziwnie wygląda - Kai namaścił Franka Becka na nowego wokalistę GR po czym tak naprawdę zamknąłby działalność zespołu, bo tym de facto byłaby nowa płyta PU i trasa promocyjna. Unisonic też powinien wydać krążek, tym bardziej że dwa poprzednie są bardzo dobre a i Dennis Ward daje radę w innych projektach. Czy Helloween w codziennym składzie miałby wydać płytę? Hmm tu już pewnie byłoby trudniej.
Za, powiedzmy, dwa lata można wrócić do PU, przemeblować solidnie setlistę i ruszyć w trasę PU vol. 2. Szczególnie że jest jeszcze mnóstwo świetnych kawałków które można zagrać.
Myślę, że ani my, ani zespół, nie spodziewaliśmy się takiego sukcesu tej trasy, stąd też trudność decyzji.
Mi to wygląda trochę na takie niekończące się pożegnanie. Panowie chyba nie spodziewali się takiego sukcesu no i nie potrafią skończyć, nie wiedzą co dalej a zarazem chcą wycisnąć z tego patentu maksimum. Jestem też zdania że niektórzy robią to tylko dla kasy, dlatego też reszta wciąż nie potrafi się określić co dalej i unika odpowiedzi na to pytanie.
Szczerze to nie wiem czy chciałbym aby wydawali w tym składzie pełną płytę, ten skład jest jednak bardziej koncertowy niż albumowy - potwierdził to chociażby singel który niby zły nie był, ale chyba nie wywołał aż takiej wrzawy jaką z założenia miał wywołać, pomijając już to że był to zupełnie przeciętny numer, fajny ale bez fajerwerków.
Niemniej jednak chętnie zobaczylbym ich znowu w PL, choć może niekoniecznie w tej nieszczęsnej Hali Koło.
Szczerze to nie wiem czy chciałbym aby wydawali w tym składzie pełną płytę, ten skład jest jednak bardziej koncertowy niż albumowy - potwierdził to chociażby singel który niby zły nie był, ale chyba nie wywołał aż takiej wrzawy jaką z założenia miał wywołać, pomijając już to że był to zupełnie przeciętny numer, fajny ale bez fajerwerków.
Niemniej jednak chętnie zobaczylbym ich znowu w PL, choć może niekoniecznie w tej nieszczęsnej Hali Koło.
Sorry że post pod postem, ale wyjaśniła się ta tajemnicza zajawka.
Reedycje, ale dość kiepsko moim zdaniem. Generalnie BOX z klasycznymi płytami Helloween z okresu Noise Rec. ale jednak dość dziwny, wybiórczy wybór:
- Helloween EP
- Judas EP
- Walls of Jericho
- Keeper 1
- Keeper 2
- The Best The Rest The Rare
oczywiście wznowienia Live in the UK niet, bo po co.
Singli Dr. Stein, Future World i I Want Out też niet.
Nie lubię takich niekompletnych wznowień, pomijam już że oczywiście koniecznie trzeba było to zrobić na winylach, bo CD to nośnik wszak niepopularny
Reedycje, ale dość kiepsko moim zdaniem. Generalnie BOX z klasycznymi płytami Helloween z okresu Noise Rec. ale jednak dość dziwny, wybiórczy wybór:
- Helloween EP
- Judas EP
- Walls of Jericho
- Keeper 1
- Keeper 2
- The Best The Rest The Rare
oczywiście wznowienia Live in the UK niet, bo po co.
Singli Dr. Stein, Future World i I Want Out też niet.
Nie lubię takich niekompletnych wznowień, pomijam już że oczywiście koniecznie trzeba było to zrobić na winylach, bo CD to nośnik wszak niepopularny
A ja mam gdzieś te wznowienia. Mam na CD w starych wydaniach i mi styka. Keeperów i Live in the UK mam dodatkowo na starych vinylach, więc zupełny luz 
www.MetalSide.pl
-
Deleted User 5490
Ja chciałbym tylko EPki i Live in UK, którego nie przewidziano. Resztę mam. No ale pewnie dla tych EPek się zastanowię.
Fajna byłaby koncertówka z jakimś poszerzonym materiałem, bo oryginał był przecież bardzo krótki. No, ale w takim razie nic interesującego dla mnie w tym zestawie nie ma.
Daliby cały set i byłoby świetnie, np.
https://www.setlist.fm/setlist/hellowee ... 12858.html
czy
https://www.setlist.fm/setlist/hellowee ... 8602f.html
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Trochę szkoda, że wytwórnie traktują kwestię reedycji po macoszemu. Zawiodłem się na przykład że przy okazji reedycji Running Wild pominięte zostało skądinąd kapitalne "Ready for Boarding", a w sumie przy okazji poprzednich reedycji Helloween panowie "zapomnieli" o takich fajnych tytułach jak "Live In UK", "High Live" czy "Metal Jukebox". Wiem że to nagminne (Maiden zapomina o "Soundhouse Tapes" i "Live +One"), ale jednak nie potrafię się z tym pogodzić :/
Słusznie, świetne setlisty. Ale nawet jeśli mają to nagrane, to zapewne gula im skacze, bo tam już Grapow na gitarze gra.krusejder pisze: ↑czw sie 09, 2018 8:45 am Daliby cały set i byłoby świetnie, np.
https://www.setlist.fm/setlist/hellowee ... 12858.html
czy
https://www.setlist.fm/setlist/hellowee ... 8602f.html
w 88 na pewno grał Hansen, Grapowski był wtedy jeszcze mechanikiem 
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
-
Deleted User 4876
Kurde piszę z fona, więc krótko, ale dzisiejszy news od Dyni na ich fejsie miażdży
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Mogles chociaz napisać o co chodzi 
Będzie nowa płyta w 2020 roku z Hansenem i Kiske.
W 2019 będzie koncertówka, CD+DVD. Mam nadzieje, ze z ujeciami z Pragi i Madrytu
Będzie nowa płyta w 2020 roku z Hansenem i Kiske.
W 2019 będzie koncertówka, CD+DVD. Mam nadzieje, ze z ujeciami z Pragi i Madrytu
-
Deleted User 2259
Dobre brzmieniowo są te ostatnie remasterki Helloween? kupiłem sobie Keepera 1, ale jeszcze nie otworzylem. I tak się zastanawiam, czy brnąć w te remasterki i je uzbierać do końca.
I znowu będę musiał Twoją gębę na ekranie oglądać
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen