Przetrwają najsilniejsi - BLACK SABBATH

Zbiór ankiet i Waszych opinii dotyczących innych zespołów.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Re: Przetrwają najsilniejsi - BLACK SABBATH

Post autor: Adrian S.O.S. »

LukaSieka pisze: czw gru 27, 2018 1:11 pm
pucha pisze: czw gru 27, 2018 12:18 pm Fanbojstwo zwolenników Osbourne'a tragicznie wypacza wyniki tego głosowania.

Ja rozumiem że klasyka, podwaliny metalu itd., no ale nikt mi nie wmówi że "Sabotage" jest lepszy niż "Mob Rules" albo że "13" jest lepsze niż "Dehumanizer". Zakładam że cały plebiscyt wygra zapewne jedynka albo "Paranoid", a takie "Heaven and Hell" odpadnie lada chwila, bo w ścisłym finale zostaną pewnie same płyty z Ozzym.
Ja mam identycznie jeżeli chodzi o Iron Maiden. Oczywiste jest, ze musiałaby wygrać jakaś płyta z Dickinsonem, bo Dickinson to jedyny wokalista prawdziwego Iron Maiden :D.
Co do Sabotage to jest lepszy od "Mob Rules", dokładnie jakieś 46 razy lepszy. Jedyna taka płyta Black Sabbath, jedyny niepowtarzalny klimat. Szkoda, ze później obrali taki a nie inny kurs.
Vorgel pisze: czw gru 27, 2018 12:00 pm Symptom of the Universe i Megalomania to bardzo przebojowe kawałki.
Bardzo przebojowe ?? :D :D Zwłaszcza właśnie "Megalomania" :D. Dziwne, że fani takich kawałków "Into The Void", "War Pigs", "Sabbra Cadabra" czy "Iron Man" nie lubią zbytnio tych utworów, bo są za ciężkie i kompletnie nie melodyjne. Niestety kilkakrotnie sie spotkałem z takimi opiniami...
Prawda jest taka, że w tych najbardziej popularnych płytach i utworach żaden z Sabotage sie nie łapie.Nie słyszałem jeszcze żeby ktoś poza Lukasem tak chwalił te płytę. Pośród ulubionych utworów Black Sabbath wśród moich znajomych pewnie zadnen nbie wymieniulby w pierwsze 30tce jednego utworu z Sabotage. I mówie to o takich fanach właśnie, który najbardziej lubią posiedzieć sobie rpzy dzwiękach Paranoid, War Pigs, N.I.B., Iron Man, Fairies Wear Boots, Wheels of Confusion, Snowblind, Children of the Grave.

i głos na Mob Rules w tym wypadku
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Vorgel »

Pewnie dlatego Candlemass zaczynają Black Sabbath Medley z Ancient Dreams Symptomem. Pewnie dlatego utwór znalazł się na składance w hołdzie Black Sabbath Nativity in Black. To nie jest pierwsza 30 a pierwsza 10! Guitar World też przypadkowo wspomina o tym utworze wśród największych riffów BS https://www.guitarworld.com/artists/iro ... test-riffs

PS. Znam kolesia, dla którego to jest najlepszy numer w ogóle, nie tylko Black Sabbath.
Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer
-#The Man Who Would Be Spammer

Post autor: LukaSieka »

Vorgel pisze: czw gru 27, 2018 3:51 pm Znam kolesia, dla którego to jest najlepszy numer w ogóle, nie tylko Black Sabbath.
Black Sabbath "Sabotage" to moja ulubiona płyta muzyczna w ogóle, tak na marginesie.

Ty cały czas, na okrągło mówisz o zupełnie innych ludziach, z innym podejściem, mówisz za siebie, za kolesi z podziemnych kapel, a nie za tych, którzy ogólnie decydują o tym co jest popularne. Jasne, dla mnie osobiście "Symtom Of The Universe" jest chwytliwy i wpadający w ucho, tak jak Obituary albo Morbid Angel, który sobie słucham do kolacji albo zmywania okien, ale dla ogółu i np. swobodnie z dwudziestu moich znajomych słuchających Black Sabbath nie tak wnikliwie i zawzięcie, zaangażowanie jak powiedzmy ja, już nie, bo takimi utworami są np. "A National Acrobat ", "Paranoid", "Into The Void", "Heaven And Hell ", "N.I.B", "Snowblind", "Neon Knights", "War Pigs", "Sweet Leaf", "Children Of The Grave", "The Mob Rules", "Snowblind", "Zero The Hero", "Sabbra Cadabra", "Sabbath Bloody Sabbath", " Turn Up The Night ", "Falling Off The Edge Of The World ", "Tomorrows Dreams", "Die Young", "Looking For Today", "Dirty Women", "Voodoo ", nie wspominając o kawałkach z płyt po "Born Again". Nie każdy ma o tej muzyce wyobrażenie jak ja czy Ty. Nie każdy wyłapuje te same rzeczy. Dla mnie melodyjny jest Entombed, Morbid Angel, Dismember, Death albo Hate Eternal czy Disgorge z Meksyku, a dla dużej części ludzi słuchających metalu już nie. Ludzie którzy słuchają na co dzień Slayer albo Pantery mają problem z e znalezieniem melodii w At The Gates albo takim Vital Remains, kiedy te kapele są kurewsko melodyjne.
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Przecież napisałem tylko tyle, że Symptom jest jednym z najpopularniejszych riffów (utworów) Black Sabbath. To są fakty, a nie że tylko ja tak myślę. Jest na prawie każdej składance zespołu i na prawie każdej płycie koncertowej z Ozzym (a nawet z Martinem go grali). Abstrahując od tego, czym była płyta Sabotage, Symptom of the Universe to klasyk BS, wymieniany jednym tchem obok innych klasyków takich jak Iron Man czy War Pigs. Nie ma też znaczenia, czy ktoś uważa go za melodyjny czy nie. Fakty są faktami. Wpisz sobie w przeglądarkę google : black sabbath best songs. Fani decydują. Nie Twoi czy moi kumple tylko ogół fanów Black Sabbath. Nawiasem mówiąc, te podziemne zespoły to też fani.

https://www.thetoptens.com/black-sabbath-songs/
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Adrian S.O.S. »

Vorgel pisze: czw gru 27, 2018 5:47 pm Wpisz sobie w przeglądarkę google : black sabbath best songs. Fani decydują. Nie Twoi czy moi kumple tylko ogół fanów Black Sabbath. Nawiasem mówiąc, te podziemne zespoły to też fani.
Ja wiem o co chdozi Lukasowi. Są fani i fani. Zapytałbyś większosci ludzi pod halą w Krakowie przed koncertem Black Sabbath o Symptom of the Universe to pewnie większość nie kojarzyłoby w ogóle tytułu. A Megalomania ? Prosze was. Kto to w ogóle zna z tego typu "fanów" :) .
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Pytałeś "większość ludzi" pod halą w Krakowie? :D Zapewne są tacy "fani" BS, którzy znają jedynie Iron Man i Paranoid. Na tej samej zasadzie, na jakiej "fani" Motorhead znają jedynie Ace of Spades, a "fani" Ironów Fear of the Dark czy The Trooper. Wątpię że ktoś, kto nie zna Symptom of the Universe, zna Into the Void albo Children of the Grave. A te utwory zostały wymienione, nie mówiąc już o Wheels of Confusion, bo ten numer w skali popularności jest daleko za Symptomem i nie wchodzi nawet w orbitę najlepszych numerów BS. Nie rozumiem po co brnąć w rzecz nie do obrony. Rozumiem kwestionowanie popularności Megalomanii (chociaż też bez przesady), ale Symptom of the Universe? To ścisła klasyka Black Sabbath rozpoznawalna nie mniej niż inne klasyki.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

LukaSieka pisze: czw gru 27, 2018 1:11 pm Ja mam identycznie jeżeli chodzi o Iron Maiden. Oczywiste jest, ze musiałaby wygrać jakaś płyta z Dickinsonem, bo Dickinson to jedyny wokalista prawdziwego Iron Maiden :D.
A to był jakiś inny? :D Co do dalszych wypowiedzi to zgoda. Dla przeciętnego słuchacza BS to Sabotage to raczej nieznane wydawnictwo. Obstawiam też, że większość uczestników koncertu w Krakowie skojarzyłaby riffy Paranoida, Iron Mana, War Pigs czy (z czasów Dio) Heaven and Hell i na tym koniec. Oczywiście ich nie pytałem, ale twierdzę tak na podstawie rozmów ze znajomymi, którzy słuchają takiej muzyki. W większości przypadków nie interesuje ich co to za numer ani jakiego zespołu. Podoba im się to spoko, słuchają. Nie podoba, robią next i tyle. Ja (i myślę, że spora część osób na forum podobnie) lubię słuchać albumów w całości, więc naturalną koleją rzeczy wiem czego słucham i lepiej kojarzę poszczególne utwory.

PS. Zaraz podliczam

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
pz
-#Administrator
-#Administrator

Adrian S.O.S. pisze: czw gru 27, 2018 3:46 pm i głos na Mob Rules w tym wypadku
To Twój drugi głos w tej rundzie. :)

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
pz
-#Administrator
-#Administrator

Odpada Sabotage - 10 głosów. Głosowało 21 użytkowników. To rekord w temacie Sabbathów.

Black Sabbath (1970)
Paranoid (1970)
Master of Reality (1971)
Vol. 4 (1972)
Sabbath Bloody Sabbath (1973)
Heaven and Hell (1980)
Mob Rules (1981)

Dotychczasowa kolejność:

08 Sabotage (1975)
09 Born Again (1983)
10 Headless Cross (1989)
11 Dehumanizer (1992)
12 13 (2013)
13 Tyr (1990)
14 Cross Purposes (1994)
15 The Devil You Know (2009)
16 Never Say Die! (1978)
17 Technical Ecstasy (1976)
18 The Eternal Idol (1987)
19 Seventh Star (1986)
20 Forbidden (1995)

Ode mnie Paranoid.

Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Mob Rules
Awatar użytkownika
Sadek
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Sadek »