Dream Theater

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Deleted User 2259

Re: Dream Theater

Post autor: Deleted User 2259 »

Część 3:

Będzie trochę krócej, bo weny dziś nie mam :)

3. Awake - Po nagraniu takiego albumu jak Images and Words, zespół postawił sobie poprzeczkę prawie nie do pobicia. Ten album to naturalna kontynuacja obrazów i słów wzbogacona ona o cięższe brzmienie i nowe elementy (mamy tutaj 7 strunową gitarę, perkusja brzmi mocarnie) połączone z wyjątkowo zadziornym wokalem Jamesa brzmi doskonale nawet po latach. Jak czas pokazał był to ostatni album z Kevinem Moore na klawiszach. Jest to także jedyny album, na którym każdy członek zespołu napisał przynajmniej jeden tekst. Każdy z utworów na albumie to prawdziwy klasyk, nie ma się co rozpisywać, po prostu posłuchać trzeba :P Co do okładki, jest to moja ulubiona zrobiona przez kogokolwiek. No i najlepsze sample DT znajdują się właśnie na Awake :wink:

Innocence Faded z Providence jeszcze przed zatruciem Jamesa:

https://www.youtube.com/watch?v=FaIKtc8dAJ4

2. Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory - Po przygodach z wytwórnią, mogąc się już w pełni rozkręcić, DT postawiło wszystko na jedną kartę, i nagrało swój pierwszy concept album. Album to kontynuacja utworu Metropolis pt.1 z wiadomej płyty. Mamy tutaj wirtuozerie na najwyższym poziomie, ale nie odczuwam tutaj przerostu formy nad treścią. Fabułę zna chyba każdy, ale można ją interpretować na wiele sposobów. Miejsce drugie, bo jednak cenie sobie jeden album jeszcze wyżej. BTW polecam film Dead Again.

Metropolis Pt. 2: The Alternate Mix

https://www.youtube.com/watch?v=j_JDs5rqYUQ

1. Images and Words - Przełomowy album zespołu i gatunku, nie mogło byc inaczej. Jest to także mój album wszech czasów. Mamy tutaj największy hit zespołu, nowego wokalistę, doskonałe brzmienie (niektórzy czepiają się brzmienia garów) niesamowite kompozycje, techniczne, ale i piękne zarazem. Każdy muzyków moim zdaniem był wtedy w życiowej formie, znakomicie przyjęta trasa. I pomyśleć, ze album początkowo ukazał się na rynku tylko w 8000 tys nakładzie. To właśnie ten album osiągnął największy sukces komercyjny spośród wszystkich ich albumów, czy słusznie? - zdecydowanie tak. Wstyd nie mieć na półce ;) choć mogli zostawić Don't Look Past Me, którego miejsce zajął Pull Me Under, byłoby jeszcze lepiej :D

Na deser jeden z moich najukochańszych bootlegów:

Images & Words 15th Anniversary (Fan Club CD 2007)

https://www.youtube.com/watch?v=ZHh2Zj822Kw

Oraz kapitalna wersja Learning to Live z Bostonu '06

https://www.youtube.com/watch?v=ufLCo48-A4k
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

Invader pisze: pn gru 24, 2018 2:13 pm Moim zdaniem to właśnie na tej płycie znajduje się ich najlepszy instrumental - Hell's Kichten
Nie wierzę, że może być lepszy instrumental od Stream of Consciousness :D :D Na razie Hell's Kitchen nie sprawdzam, wszystko w swoim czasie.
Deleted User 2259

Od Streama stawiam jeszcze wyżej Eve (singiel The Silent Man), Erotomania ,Overture 1928, The Dance of Eternity, sporo wałków cenie wyżej niż SoC jak widzisz :) ale to tylko mój gust.
Deleted User 2259

John Myung autorem 2 (jak na razie) tekstów na albumie, tak wiele jeszcze nigdy nie napisał na poszczególny krążek: Fall into the Light, oraz S2N. Więc został nam jeszcze jeden kawałek bez autora :)
Deleted User 7649

Post autor: Deleted User 7649 »

Invader pisze: śr gru 26, 2018 8:46 pm Część 3:

Będzie trochę krócej, bo weny dziś nie mam :)

3. Awake - Po nagraniu takiego albumu jak Images and Words, zespół postawił sobie poprzeczkę prawie nie do pobicia. Ten album to naturalna kontynuacja obrazów i słów wzbogacona ona o cięższe brzmienie i nowe elementy (mamy tutaj 7 strunową gitarę, perkusja brzmi mocarnie) połączone z wyjątkowo zadziornym wokalem Jamesa brzmi doskonale nawet po latach. Jak czas pokazał był to ostatni album z Kevinem Moore na klawiszach. Jest to także jedyny album, na którym każdy członek zespołu napisał przynajmniej jeden tekst. Każdy z utworów na albumie to prawdziwy klasyk, nie ma się co rozpisywać, po prostu posłuchać trzeba :P Co do okładki, jest to moja ulubiona zrobiona przez kogokolwiek. No i najlepsze sample DT znajdują się właśnie na Awake :wink:

Innocence Faded z Providence jeszcze przed zatruciem Jamesa:

https://www.youtube.com/watch?v=FaIKtc8dAJ4

2. Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory - Po przygodach z wytwórnią, mogąc się już w pełni rozkręcić, DT postawiło wszystko na jedną kartę, i nagrało swój pierwszy concept album. Album to kontynuacja utworu Metropolis pt.1 z wiadomej płyty. Mamy tutaj wirtuozerie na najwyższym poziomie, ale nie odczuwam tutaj przerostu formy nad treścią. Fabułę zna chyba każdy, ale można ją interpretować na wiele sposobów. Miejsce drugie, bo jednak cenie sobie jeden album jeszcze wyżej. BTW polecam film Dead Again.

Metropolis Pt. 2: The Alternate Mix

https://www.youtube.com/watch?v=j_JDs5rqYUQ

1. Images and Words - Przełomowy album zespołu i gatunku, nie mogło byc inaczej. Jest to także mój album wszech czasów. Mamy tutaj największy hit zespołu, nowego wokalistę, doskonałe brzmienie (niektórzy czepiają się brzmienia garów) niesamowite kompozycje, techniczne, ale i piękne zarazem. Każdy muzyków moim zdaniem był wtedy w życiowej formie, znakomicie przyjęta trasa. I pomyśleć, ze album początkowo ukazał się na rynku tylko w 8000 tys nakładzie. To właśnie ten album osiągnął największy sukces komercyjny spośród wszystkich ich albumów, czy słusznie? - zdecydowanie tak. Wstyd nie mieć na półce ;) choć mogli zostawić Don't Look Past Me, którego miejsce zajął Pull Me Under, byłoby jeszcze lepiej :D

Na deser jeden z moich najukochańszych bootlegów:

Images & Words 15th Anniversary (Fan Club CD 2007)

https://www.youtube.com/watch?v=ZHh2Zj822Kw

Oraz kapitalna wersja Learning to Live z Bostonu '06

https://www.youtube.com/watch?v=ufLCo48-A4k
no pieknie,Moja AWAKE na 3 miejscu
Deleted User 2259

Killers54 pisze: czw gru 27, 2018 4:21 pm no pieknie,Moja AWAKE na 3 miejscu
Czyli mówisz, że jest tak?

Obrazek
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Vorgel »

Największym survivorem na forum pozostaje Invader. Przesłuchać płytę Dream Theater 163 razy pod rząd (a to są ponad godzinne kloce) trzeba nie lada twardziela.
Deleted User 2259

Dzięki za komplement, zawsze staram się słuchać jak najwięcej, gdy wychodzi nowy album ;)
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Gdyby ktoś słuchał raz dziennie, zajęłoby mu to prawie pół roku, przy dwóch razach dziennie prawie trzy miechy, przy trzech razach dziennie (4 godziny dziennie na słuchanie jednej płyty!) to prawie dwa miesiące z Dream Theater pod rząd ;) Srogo :D
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Ja osobiście nie dałby rady :D Chyba że ze starszymi albumami, które uwielbiam. Obecnie nie mogę słuchać Jamesa za długo :D
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Pomijam już przesadną przesadę typu najlepszy debiut w historii debiutów, bo to jeszcze za jakiś czas zweryfikuje ;)
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Przesłuchać jakąkolwiek płytę tyle razy z rzędu to nie lada wyczyn. Ja też słuchając nowości (zwłaszcza jak mi się spodobają przy pierwszym odsłuchu) potrafię robić to wiele razy w dość krótkim okresie. Ale ponad 150 razy, bez żadnego przerywnika?! @Invader nie obawiasz się, że sobie obrzydzisz wydawnictwo lub się znudzisz? U mnie to zazwyczaj wygląda w ten sposób, że słucham intensywnie przez kilkanaście dni (powiedzmy do 2-3 razy dziennie, jeżeli mnie naprawdę złapie), ale poza tym słucham też innych rzeczy.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Deleted User 2259

Nie, mnie nie nudzi, co najwyżej po takim razie jestem trochę zmęczony, ale po jakimś czasie to mija, i mogę słuchać znowu.
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Ja tam Invadera rozumiem. Od 2015 roku przesłuchałem The Book of Souls~~1678 razy, co moge potwierdzić swoim lastfm.
Ostatnio zmieniony sob gru 29, 2018 6:23 pm przez MaidenFan, łącznie zmieniany 1 raz.
Deleted User 2259

Swój człowiek, ja DT mialem z 200 tys na lastfm, ale usunalem, bo wlasciwie to tylko słucham muzyki z płyt :)
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

To Iron Maiden mam 139008 obecnie. Ja dużo słucham na komputerze/telefonie, ale z CD też. Praktycznie cały czas słucham muzyki, więc przy okazji mi się zapisuje na lastfm. :D
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

@MaidenFan Ciebie to znalazłem na laście i podziwiałem :D ja przez to, że studiuję i dużo siedzę poza mieszkaniem, w komunikacji itp. to słucham dużo na telefonie, od razu scrobblując, nieraz mi się to przydało, jak nie pamiętałem nazwy czegoś co mi się podobało :D
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Deleted User 7649

Post autor: Deleted User 7649 »

https://www.youtube.com/watch?v=cS3VcvYOQm8

Obadajcie to, Invader mi właśnie pokazuje
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Invader pisze: sob gru 29, 2018 6:10 pm Swój człowiek, ja DT mialem z 200 tys na lastfm, ale usunalem, bo wlasciwie to tylko słucham muzyki z płyt :)
Czego 200 tysięcy? Tyle razy ich płyty przesłuchałeś? Zdajesz sobie sprawę, że gdybyś słuchał dziennie jednej płyty przez 100 lat nabiłoby zaledwie 36500? Prawie 550 lat byś potrzebował by przesłuchać tyle razy dowolny album DT, ale nawet gdybyś słuchał po kilka płyt dziennie, niechby i 5 wciąż potrzebowałbyś ponad 100 lat. Ludzie myślcie!
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

200 tys odtworzeń numerow chyba ;)
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
ODPOWIEDZ