Nocny Kochanek - Randka w ciemność 2020
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Nocny Kochanek - Randka w ciemność 2019
Pożyjemy, zobaczymy.
Wierzę w chłopaków. To inteligentni ludzie, mają smykałkę do biznesu. Jeśli jeszcze będą mieli szczęście, to przeskoczą z poziomu undergroundowego (czyli poza telewizją, poza radiostacjami) do ligi krajowej. A wtedy będą mogli zarabiać nie tylko na juwenaliach, ale także na imprezach samorządowych. Wtedy Kochanek może złagodnieć, ucywilizować się, grać covery polskie i międzynarodowe.
Wierzę w chłopaków. To inteligentni ludzie, mają smykałkę do biznesu. Jeśli jeszcze będą mieli szczęście, to przeskoczą z poziomu undergroundowego (czyli poza telewizją, poza radiostacjami) do ligi krajowej. A wtedy będą mogli zarabiać nie tylko na juwenaliach, ale także na imprezach samorządowych. Wtedy Kochanek może złagodnieć, ucywilizować się, grać covery polskie i międzynarodowe.
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Jest jeszcze jedna kwestia odnośnie "wyczerpywania formuły". Nie da się chyba w żadnym gatunku ciągnąć w jednym stylu dłużej niż kilka sezonów. Zresztą na popularnych scenach muzycznych i polskich i światowych widać podział na dwie grupy wykonawców: "klasykę", czyli zespoły grające po 20,30 i więcej lat albo nowości. W Polsce fajnie to widać na różnych Dniach Wsi/Miast gdzie obok siebie grają Lady Pank i jakieś disco-polo co akurat jest na topie. Na tych pierwszych ludzie przychodzą, żeby posłuchać Stare Dobre Znane Utwory na tych drugich, bo akurat jest popularne i nowe. Najgorzej mają zespoły grające 5-15 lat. Ani to "muzyka starszego pokolenia" ani to nowość. Nieważne czy to disco-polo czy Najbardziej Ambitna Muzyka Świata, po jakimś czasie hype spada i wykonawca nie jest taki popularny jak kiedy miał swoje 5 minut. Z Kochankami będzie to samo, to nieuniknione, więc wtedy może nadejdzie czas na granie jako Night Mistress i większą popularność tegoż szyldu
Po swoim szczycie popularności warto robić przerwę od grania, jak np. Podsiadło ostatnio zrobił - 1,5 roku przerwy i wyprzedaje 30 kilka koncertów w 4 minuty. Tylko zazdrościć takiej popularności.
U Kochanków jeszcze teraz trasa po trzeciej płycie będzie miała wzięcie, może nawet jeszcze czwartą nagrają i popromują i dopiero wtedy będzie czas na przerwę.
Trochę mi to przypomina sytuację z Luxtorpedą. Litzy nagle niespodziewanie wypalił projekt i właściwie przez 7 lat był niezły hype na Luxów, 4 płyty, kilka live i dvd, Złoty Bączek na Woodstocku, 60-80 koncertów rocznie. Dopiero po 4 płycie zaczął stopniowo maleć i dopiero w tym roku do 40 zjechali. Tylko u jednych teksty o cyckach i hehe ruchaniu, a u drugich bardziej moralne
U Kochanków jeszcze teraz trasa po trzeciej płycie będzie miała wzięcie, może nawet jeszcze czwartą nagrają i popromują i dopiero wtedy będzie czas na przerwę.
Trochę mi to przypomina sytuację z Luxtorpedą. Litzy nagle niespodziewanie wypalił projekt i właściwie przez 7 lat był niezły hype na Luxów, 4 płyty, kilka live i dvd, Złoty Bączek na Woodstocku, 60-80 koncertów rocznie. Dopiero po 4 płycie zaczął stopniowo maleć i dopiero w tym roku do 40 zjechali. Tylko u jednych teksty o cyckach i hehe ruchaniu, a u drugich bardziej moralne
@pz Trudno mi się zgodzic bardziej z Twoją diagnozą dotyczącą Nocnego Kochanka, aczkolwiek dla mnie personalnie juz ta formuła się wyczerpuje. Nową płytę pewnie kupie, (być może bardziej dla syna niż dla mnie) ale na koncert sie nie wybieram. Moje jednak odczucia sa raczej odosobnione, po tym jak się sprzedają bilety na nową trasę, a raczej wyprzedają, to nie sądzę, aby Kochankon groziło jakies trzęsienie ziemi. Chyba, że się rozsadzą od srodka i zmęczą samym sobą. A tu jest potrzebny dobry menago, który nat tym zapanuje. Na pewno na ich plus działa to, że trzon kapeli to chłopaki z jednego podwórka, którzy sie znają od przedszkola, a więc ich przyjaźnie mają tez watki poza muzyczne. Kiedyś wysnułem diagnozę, że moga skończyć jak Ich Troje, która najlepiej pokazuje na czym polega wyczerpanie formuły. Może troche brutalne porównanie, ale tak jest, kiedy zespół leci na jakiejs fali popularnosci, a nie ma ugruntowanego muzycznie pokładu fanów. W sensie....fani NK, którzy nie wiedza nic poza tym o ogólnie pojetym metalu.pz pisze: ↑pt gru 28, 2018 10:59 pm
@Dzosef - przesłuchałem (prawie) jedną płytę Atlantean Kodex (jak zawsze - polecasz - słucham). W teksty się nie wsłuchiwałem, bo niestety zmęczyli mnie muzycznie. Zbyt "podniosłe" to dla mnie było, muzyka + sposób śpiewania. A niestety najlepsze teksty nic nie dadzą, jeżeli coś nie pasuje muzycznie. Myślę, że za jakiś czas dam im jeszcze kolejną szansę i zobaczymy. Może mi podejdą. Tylko czytając i słuchając Twoich zachwytów na ich temat spodziewałem się czegoś naprawdę niesamowitego, a dostałem w moim odczuciu zespół jakich wiele.
Natomiast ad vocem Atlantean Kodex...Poniewaz jadę na Keep It True, przegladam z Youtube'a kawałki z tego festiwalu i trafił mi się własnie tez Atlantean Kodex. I szczerze wymiekłem po jednym utworze. Nie chciałem o tym pisać po pyskówce z Dzosefem, bo mogłoby to zostać uznane jako chamska retorsja, ale jak widze nie jestem jedyny, który tej kapeli po prostu nie trawi i nie toleruje. Bardzo słaby i wtórny klon Manowar. Ale mimo wszystko....nie życze im rozpadu, pożarcia się o kasę, wyjebania w kosmos itp. Niech sobie grają, dla swoich wiernych fanów. Innym kapelom fanów nie zabiorą, a Ci którzy ich lubią, mają po prostu interesujący gust. Ale obiektywnie, poza wszelkimi moimi animozjami personalnymi to zarówno Nocny Kochanek jak i najbardziej hejtowana metalowa kapela na tym forum robi ich bez mydła. Zarówno instrumentalnie jak i wokalnie. Stwierdzenie faktu.
Zresztą posłuchajcie sami:
https://www.youtube.com/watch?v=xiEbxj0T7Uo
15.08 Rock Castle (Running Wild), 23.08 Turbo - Śląskie Larmo, 21.09 Lady Pank - Opole, 08.11 Mikkey Dee - Oslo
Dobry menago to podstawa. Moim zdaniem poprzedni taki był, chociaż nie wiem dokładnie jak to od wewnątrz wyglądało. Jak to wygląda teraz nie podejmuję się jeszcze ocenić. Z drugiej stronie działania PR NK mogą do mnie nie trafiać, bo ja nie jestem ich docelowym odbiorcą. 
Co do bazy fanowskiej, to fani metalu wśród fanów NK to pewnie przede wszystkich osoby, które zaczynały od Mistressów. Może trochę nowych się pojawiło, ale większość to raczej nie są ludzie słuchający heavy na co dzień (jak to już kilka osób słusznie zauważyło).
Co do bazy fanowskiej, to fani metalu wśród fanów NK to pewnie przede wszystkich osoby, które zaczynały od Mistressów. Może trochę nowych się pojawiło, ale większość to raczej nie są ludzie słuchający heavy na co dzień (jak to już kilka osób słusznie zauważyło).
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Myślę, że fani metalu w środowisku odbiorców NK to głównie randomy, które jednak słuchają takiej muzyki. Z tym, że im wystarcza playlista Iron Maiden, Master Of Puppets, składanka AC/DC i koncert Dżemu w piątek podczas Dnia Kiełbasy. Bardzo rzadko trafiam na kogoś muzycznie ogarniętego w tym fandomie, zazwyczaj (jeśli mówimy o słuchaczach metalu) to ludzie o bardzo mizernej wiedzy na temat gitarowej muzyki, a o Night Mistress coś tam słyszeli, ale zespół poznali dopiero niedawno.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Może i masz rację. Fear i Painkiller (gdy chłopakom zdarzało się je grać) zawsze wzbudzały entuzjastyczną reakcję, a to już bardziej elementy szeroko rozumianej popkultury niż metal
Bez gdybania i przypuszczeń mogę za to powiedzieć, że osoby, które znam i widuję na koncertach NK w zdecydowanej większości zaczynały od NM. Ale jednocześnie są to osoby zawyżające średnią wieku na tych koncertach 
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Gust gustem, bo nie wymagam od kogoś komu się podoba Scream Maker, ale takie stwierdzenie po jednym numerze jest idiotyczne. Pomijam fakt, że nie, to nie jest klon Manowar i różnice sa znaczne.Bardzo słaby i wtórny klon Manowar.
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Możesz jakieś wymienić?Ale prawda jest taka, że spora część zespołów metalowych nie ma nic do zaoferowania poza "smokami i gołymi babami".
Bardzo chętnie poznam wiele zespolow takich jak Kodex.a dostałem w moim odczuciu zespół jakich wiele.
Wobec powyższego należy zapoznac się lepiej z tworczoscia Manowar. Tak, wojna o metal i wojowniczy image to konwencja. Ale poza tym zespol ma znaaaacznie więcej do zaoferowania. Sam fakt, że muszę tlumaczyc roznice miedzy jednym z najważniejszych przedstawicieli gatunku i tym nowotworem jest trochę dziwny, ale ok... Manowar już na pierwszej plycie potrafił do kawalkow typu "wpadamy do miasta i wysadzamy głośniki", dodac np. Dark Avengera z narracją legendarnego Orsona Wellsa. Do tego tytułowy "Battle Hymn", który muzycznie był absolutnym przełomem, czymś czego wczesniej nikt nie grał.Te są dobre, ale te o alkoholu albo Andżeju już nie. Słyszę wtedy, ale oni mają taką konwencję, że śpiewają o smokach albo ubierają się w ciasne skóry i smarują oliwką (i śpiewają woman be my slave*) i to jest zajebiaszcze (w przeciwieństwie do tego, że łatwa nie była). No to pora przyjąć do wiadomości, że w przypadku NK konwencją jest śpiewanie żenujących tekstów o alkoholu i relacjach damsko-męskich.
Na drugiej płycie była okładka z mieczami i kontrakt podpisany krwia, czyli konwencja, ale też odważne siedmio i osmiominutowe kompozycje. Guyana, numer o samobójczym Jonestown. Achilles, 22-minutowy osmioczesciowy kolos. Manowar może powierzchownie wydawac się monotematyczny, ale tak nie jest. Element konwencji jest wazny, ale stoi za nim świetny i pionierski heavy metal. Także nie, nie można tych zjawisk w ogóle porównać.
Ja Cię kolego od idiotów nie wyzywam. Ale pewnie kiedyś bedzie mi dane wrócić do tego tematu.
15.08 Rock Castle (Running Wild), 23.08 Turbo - Śląskie Larmo, 21.09 Lady Pank - Opole, 08.11 Mikkey Dee - Oslo
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Rozumiem, że emocje itd, ale nie nazwalem idiota Ciebie, tylko twoje stwierdzenie. Powiedzenie czegos głupiego nie oznacza jeszcze bycia idiota
I nie strasz już, bo jakbym mial dostawać dyche za kazda grozbe w necie, to bym już nie musiał pracować
Muszę się z Tobą zgodzić Schizoid, chociaż sam jestem wyjątkiem, bo ogarniam underground i chociaż słucham aktualnie innej muzyki to naprawdę oblatany jestem. Nocny mi się bardzo podoba pod względem muzycznym i wokalnym, bo musimy przyznać, że Sokołowski ma świetny głos. Owszem teksty są strasznie głupie, ale można "nuszkom potópać" 
Nie wiem, czy jesteś oblatany i co rozumiesz przez underground, bo Cię nie znam, a zazwyczaj takie głosy słyszę ze strony ludzi, którzy znają 5 kapel poza Iron Maiden i Slipknotem. Nie będę jednak tego roztrząsał i uwierzę na słowo.
No widzisz, ja nie słucham muzyki "bo nuszkom można potupać", bo jestem z bardzo klasycznej szkoły pojmowania muzyki jako pełnoprawnej sztuki, więc Nocny Kochanek to dla mnie pewna abominacja, tak samo disco polo. Dla mnie słuchanie muzyki to obcowanie z danym artystą, jego pracą, czasami przemyśleniami i ocena tego wszystkiego. Co ma mi do zaoferowania Nocny Kochanek? Ograny do porzygu heavy metal? Cóż, kiepska opcja dla kogoś, komu metal coraz bardziej się nudzi na korzyść innych gatunków, do tego w Spotify mam plejadę dużo lepszych kapel, które gwarantują mi lepszą zabawę i brak debilnych tekstów dla imprez polibudy.
Co innego lekko puszczać oko do słuchacza, fajnie wykorzystywać groteskę (Misfits ery Gravesa byli w tym mistrzowscy) ale utrzymywać całość w kompletnym i bezpiecznym stylu, co innego odwalać takie szopki.
Sokołowski ma dobry technicznie głos, zresztą całe NK nie jest w tym aspekcie złe.
No widzisz, ja nie słucham muzyki "bo nuszkom można potupać", bo jestem z bardzo klasycznej szkoły pojmowania muzyki jako pełnoprawnej sztuki, więc Nocny Kochanek to dla mnie pewna abominacja, tak samo disco polo. Dla mnie słuchanie muzyki to obcowanie z danym artystą, jego pracą, czasami przemyśleniami i ocena tego wszystkiego. Co ma mi do zaoferowania Nocny Kochanek? Ograny do porzygu heavy metal? Cóż, kiepska opcja dla kogoś, komu metal coraz bardziej się nudzi na korzyść innych gatunków, do tego w Spotify mam plejadę dużo lepszych kapel, które gwarantują mi lepszą zabawę i brak debilnych tekstów dla imprez polibudy.
Co innego lekko puszczać oko do słuchacza, fajnie wykorzystywać groteskę (Misfits ery Gravesa byli w tym mistrzowscy) ale utrzymywać całość w kompletnym i bezpiecznym stylu, co innego odwalać takie szopki.
Sokołowski ma dobry technicznie głos, zresztą całe NK nie jest w tym aspekcie złe.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Potraktowałeś to chyba trochę osobiście.
- To zespół, który wszyscy znają, więc wiadomo o czym mowa.
- To zespół, który przyjął dość wyraźną konwencję - przede wszystkim image, ale również część utworów (zacytowany przeze mnie fragment, podany przez Ciebie przykład, gods made heavy metal, itp.).
- Ta konwencja może być traktowana poważnie przez "pryszczatego gimnazjalistę", później wywołuje już raczej tylko uśmiech politowania, ale jednocześnie nikt jej nie krytykuje (a przynajmniej ja się z otwartą krytyką nie spotkałem).
Zupełnie nie chodziło mi o muzykę czy wszystkie teksty (pomijając te, które stanowią element konwencji). Poza lubię Manowara, tylko ich konwencja... mnie śmieszy.
Co do AK to pisząc "zespół jakich wiele" miałem na myśli, że niczym się dla mnie nie wyróżniają. A nie, że słyszałem mnóstwo zespołów, które grają w dokładnie jak oni. Zespołów grających poprawne heavy - jedni bardziej maidenowe, inni bardziej "tru" - ale nic do czego chciałbym wrócić. Sporo takich zespołów, o których mogę tak powiedzieć można posłuchać na kanale yt "NWOTHM Full Albums". A na AK zawiodłem się tym bardziej, że do tej pory wszystko co mi polecałeś trafiało w mój gust
Chłopaki przed rozpoczęciem trasy będą mieli kilka spotkań w Empikach:
11.01 - Warszawa, Empik Junior
14.01 - Wrocław, Empik Renoma
15.01 - Poznań, Empik Plac Wolności
16.01 - Łódź, Empik Manufaktura
17.01 - Gdańsk, Empik Galeria Bałtycka
Jak by ktoś chciał iść pogratulować sukcesu lub miał ochotę im pocisnąć, że grają ch*jnię to ma okazję
11.01 - Warszawa, Empik Junior
14.01 - Wrocław, Empik Renoma
15.01 - Poznań, Empik Plac Wolności
16.01 - Łódź, Empik Manufaktura
17.01 - Gdańsk, Empik Galeria Bałtycka
Jak by ktoś chciał iść pogratulować sukcesu lub miał ochotę im pocisnąć, że grają ch*jnię to ma okazję
Night Mistress Fan Club Łódź
Tyle, że Atlantean Kodex to nie jest NWOTHM tylko ... doom metal. Grają dużo ... wolniej. Tu chodzi muzycznie o zupełnie coś innego. Jak w Candlemass czy w naszym Evangelist, płycie rP 2018 !!
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
To kwestia nazewnictwa. Wiadomo o co chodzi. Metal is metal.
no to mamy dwie frakcje, ja też się od lat jaram Kodeksami jak stodoła w Jedwabnem
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

No, ale zazwyczaj polecam Ci rzeczy okołoheavymetalowe, Kodex jak wspomniał Krus ma w sobie bardzo dużo doomu (chociaż jeden z dwóch niewydanych jeszcze numerów jest trochę Maidenowy. Jak się spotkamy to Ci go puszczę).
Spoko. Niezależnie od tego, że to mi nie przypadło do gustu, liczę na kolejne polecenia
Niezależnie od tego czy chcesz im pogratulować czy nawrzucać, to stanie w tym celu w kolejce z małolatami wydaje się średnim pomysłemLando pisze: Chłopaki przed rozpoczęciem trasy będą mieli kilka spotkań w Empikach:
...
No i jak wrażenia z odsłuchu płyty?
Po pierwszym dniu powiedziałbym, że płyta jest fajna. Czyli tak 7.5 do 8 w skali od 1 do 10.
Czegoś takiego się spodziewałem
Po pierwszym dniu powiedziałbym, że płyta jest fajna. Czyli tak 7.5 do 8 w skali od 1 do 10.
Czegoś takiego się spodziewałem