Metalowe Tortury

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer

Metalowe Tortury

Post autor: LukaSieka »

Jak niektórzy jeszcze zapewne pamiętają niegdyś polskie radio serwowało nam audycje takie jak Metalowe Tortury, Kuźnia, Muzyka Młodych, Wieczór Płytowy z muzyką rockowa i metalową...
Mam pytanie związane z jedną z nich. Konkretnie chodzi o audycje radiową "Metalowe Tortury" emitowaną w pr. III polskiego radia, którą prowadzili Wojciech Mann, Marek Niedźwiecki i Roman Rogowiecki. Od dłuższego czasu już zastanawiam się z jednym znajomym w trakcie spotkań natury alkoholowo – obyczajowej :wink: nad tym jaki utwór, jakiego zespołu rozpoczynał te audycje.....
I tak jak pamiętam, że w Muzyce Młodych prowadzonej przez Marka Gaszyńskiego i Krisa Brankowskiego zawsze na początku leciał "Diabolic Force" z pierwszej płyty Running Wild, tak za cholere nie mogę sobie przypomnieć co rozpoczynało Metalowe Tortury.
Może ktoś pamięta i pomoże mi w rozwiązaniu tej zagadki ?
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
LukaSieka

Re: Metalowe Tortury

I jak? Nikt, nic nie pamięta, nie kojarzy?
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
mic7
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: mic7 »

Lukasieka ,tu sama młodzież ;)
Clan Of Xymox 7.02 ; E.Clapton 29.04 ; Hellhaim,Orgasmatron 16.05 ;Metallica 19.05 ;Savatage + 11.08 ;Deep Purple 8.10 ; Acid Drinkers 12.12
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

http://rockjazz.pl/

Lukas zapytaj tutaj, na pewno ktoś będzie wiedział, a jak coś to sam mogę zapytać, bo mam tam konto.

Edit: pozwoliłem sobie skopiować Twój post, czekam na odpowiedź, jak ją dostanę to wrzucam od kopa.
Awatar użytkownika
LukaSieka

Invader pisze: śr mar 01, 2017 1:27 pm http://rockjazz.pl/

Lukas zapytaj tutaj, na pewno ktoś będzie wiedział, a jak coś to sam mogę zapytać, bo mam tam konto.

Edit: pozwoliłem sobie skopiować Twój post, czekam na odpowiedź, jak ją dostanę to wrzucam od kopa.
Ok, bardzo dziękuje!
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Póki co, tylko taka odpowiedź

Czasem w zastępstwie Ro Ro audycję prowadził K.Wacławiak, on po prostu czasem na początku zapodawał jakiś metalowy utwór, a dopiero potem zapowiadał płytę główną.
filip
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: filip »

Postanowiłem sięgnąć do źródła i po prostu zadzwoniłem do P.Romana Rogowieckiego ( telefon i mail na oficjalnej stronie),podziękował bardzo za tel., wiadomo trochę kurtuazji, powiedział,że niestety nie pamięta, najprawdopodobniej coś IM albo Meta. zasugerował,że są maniacy,którzy pewnie coś mają ponagrywane, ich trzeba odnaleźć. Można jeszcze wysłać mail do Manna, pan Wojtek wciąż siedzi w PR3, pewnie ma dostęp do jakichś archiwów.
Pamiętam,że pod koniec lat 80tych R.Rogowiecki puszczał tylko jedną stronę płyty, np. Operation Mindcrime Queensryche, co było trochę bez sensu akurat w przypadku takich koncepcyjnych płyt,
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zakkahletz »

filip pisze: śr mar 01, 2017 7:59 pm Postanowiłem sięgnąć do źródła i po prostu zadzwoniłem do P.Romana Rogowieckiego
To musiał się zdziwić nagłą popularnością tematu, bo w ostatnich dniach napisałem do niego w tej sprawie na Twitterze, odpowiedział mi właściwie to samo, co Tobie, tylko krócej. ;) Zapytałem też o to Bartka Chacińskiego, ale nie odpowiedział. :? No nic, działajmy, w końcu się uda. :)
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

Mann może wiedzieć, myślę, że może pamiętać. Można jeszcze odezwać się do autorów Jaskini Hałasu. Tam były tematy o starych czasach, więc możliwe, że są bardziej na świeżo, mimo, że książka wyszła jakieś 3 lata temu chyba.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Takich czasów to i ja nie pamiętam ;) Zresztą, jedyne radio jakiego słuchałem, to Wawa i Z Rock 50
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
mic7
-#Nomad
-#Nomad

U mnie to samo.Cały tydzień czekało sie na tą audycję Roberta Kilena.Jedno z nielicznych źródeł dostępu do nowości wtedy dla mnie.
Clan Of Xymox 7.02 ; E.Clapton 29.04 ; Hellhaim,Orgasmatron 16.05 ;Metallica 19.05 ;Savatage + 11.08 ;Deep Purple 8.10 ; Acid Drinkers 12.12
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

To nie był program idealny, bo ja wtedy słuchałem klasycznego heavy i pudli (których było sporo), ale on preferował brudasów z Seattle, ale było co posłuchać !!
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
mic7
-#Nomad
-#Nomad

Grunge było sporo bo wiadomo pierwsza połowa lat 90-tych - Pearl Jam ,Soundgarden,Nirvana,AiC czy Stone Temple Pilots wydawały swoje najlepsze płyty(to wtedy było na topie) więc były na liście ale bez przesady leciały tam po prostu nowe metalowe kawałki ,które nagrywało się na kaseciaka.Pamiętam ,że Kilen prowadził też swój program Kilen Zone,też fajnie sie tego słuchało :) i pomyśleć ,że w radiu Wawa w tamtych czasach była TYLKO taka muza przez 24/7 a teraz??? polska szmira leci..

Ps.to co teraz puszczają np.w takiej Esce Rock nawet nie ma co porównywać...
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Adrian S.O.S. »

Kiedys ludzie nagrywali całe audycje na kasety, wiec moze ktoś gdzies coś by jeszcze miał ze starej gwardii :).
Awatar użytkownika
fork
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: fork »

Gdzie Iron Maidem czy Metallica:) - Running Wild... nie pamiętam tytułu ale tak mi się wyryło w mózgu że regularnie to nucę:)

Znalazłem: Diabolic Force!!!

Mam niezłe historyjki z tym programem związane:) To były czasy! Ciągle są:)

Happy New Year 2019!!!
Awatar użytkownika
fork
-#Charlotte
-#Charlotte

Przeczytałem całego posta:) Gaszyński i Diabolic Force to właśnie Metalowe Tortury - dam sobie rękę uciąć ale... mogę się mylić:) Marek (Z francuskim R) Gaszyński niedziela 7rano:) na BANK!
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Adrian S.O.S. »

fork pisze: śr sty 02, 2019 5:35 pm Przeczytałem całego posta:) Gaszyński i Diabolic Force to właśnie Metalowe Tortury - dam sobie rękę uciąć ale... mogę się mylić:) Marek (Z francuskim R) Gaszyński niedziela 7rano:) na BANK!
Ten fragment leciał w audycji Muzyka Młodych, a nie w Metalowych Torturach.
Awatar użytkownika
fork
-#Charlotte
-#Charlotte

Ok, a na czym sie opierasz? Nie ze podgrzewam ale moja pamiec podpowiada mi Metalowe Tortury. Popytam kumpli - o ile jeszcze zyja:)
Awatar użytkownika
fork
-#Charlotte
-#Charlotte

Skonsultowałem się z kolesiami. Było jak pisałem Gaszyński - Diabolic Force - Metalowe Tortury. Wiadomość opieram na pamięci swojej + 2 osób:)
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

Fragment Diabolic Force poprzedzał audycję Muzyka Młodych prowadzoną przez Marka Gaszyńskiego. Audycja przez długie lata była nadawana 2 razy w tygodniu. W poniedziałki o 15.10 i powtórki w niedziele o 7.00 rano. Wiem i doskonale pamiętam, bo przez lata byłem wiernym słuchaczem i miałem sporo kaset nagranych. To była dla mnie kultowa audycja, jedna z dwóch ulubionych obok niedzielnego Wieczoru płytowego.
Jestem wiarygodnym źródłem, bo to moje czasy, moja młodość a pamięć w niektórych sprawach mam doskonałą.

Nadmieniam, że słuchając tych audycji byłem zawsze trzeźwy, nie zażywałem w młodości środków psychoaktywnych, nigdy nie miałem wypadku skutkującego zanikiem pamięci.

www.youtube.com/watch?v=CZOoasayKDM

https://www.youtube.com/watch?v=vgxGtHePZ5A
ODPOWIEDZ