Metalowe Tortury

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer
-#The Man Who Would Be Spammer

Re: Metalowe Tortury

Post autor: LukaSieka »

Na 666% "Diabolic Force" był dżinglem do audycji Muzyka Młodych, a nie "Metalowe Tortury". Z resztą pisałem o tym w pierwszym poście.
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

Był taki fajny okres nadawania tej audycji, że puszczali całe dyskografie zespołów w kolejności chronologicznej. W ten sposób zapoznałem się z całą ówczesną dyskografią Black Sabbath. Wolałem tą formułę, bo dzięki niej półeczka zapełniała się kasetami z konkretnymi pozycjami.
Awatar użytkownika
wojakwojak
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: wojakwojak »

Przepraszam, że trochę zboczę z tematu, ale przeczytałem o PR3, Marku Gaszyńskim i mi się przypomniało. Czy może ktoś z Was pamięta taki polski zespół Metal Rock Band i coś o nim wie? Na pewno był puszczany przez Gaszyńskiego, miałem kiedyś nagrania tych audycji na kasetach. Niestety już ich nie mam. Teraz w necie nie mogę o nich nic znaleźć.
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

Moje kasety już dawno poszły do jakiegoś lapidarium z przeżytkami techniki i innymi skamielinami. :)
Awatar użytkownika
fork
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: fork »

Niestety. Metal Rock Band nie pamiętam:(
pastor1972@o2.pl
-#Prowler
-#Prowler

Post autor: pastor1972@o2.pl »

Witajcie koledzy.
Widzę że szukacie odpowiedzi na temat czołówki Metalowych Tortur znam odpowiedz.Muzyka Młodych Marka Gaszyńskiego i Krisa Brankowskiego to oczywiście Diabolic Force Runnig Wild.
Metalowe Tortury R Rogowieckiego i W Mana to utwor zespolu Massacre Dawn Of Eternity
https://youtu.be/dO8SfWn2QHY
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Djuk_416 »

pastor1972@o2.pl pisze: pn lut 15, 2021 5:24 pm Metalowe Tortury R Rogowieckiego i W Mana to utwor zespolu Massacre Dawn Of Eternity
https://youtu.be/dO8SfWn2QHY
Później po 1991 roku może i tak, ale w latach osiemdziesiątych to był jakiś heavy albo speed metalowy numer. Utwór Dawn of Eternity wyszedł dopiero w 1991 roku na płycie Massacre - From Beyond
Dreamdeath
-#Invader
-#Invader

Post autor: Dreamdeath »

Sam słuchałem tych audycji ale niestety pamiętam tylko jak większość utwór Diabolic Force piratów z Running Wild który leciał przed Muzyką Młodych. Co robiło za dżingiel w Metalowych Torturach za cholerę nie pamiętam ale coś z heavy metalu albo speed to dobry trop
noizzer666
-#Prowler
-#Prowler

Post autor: noizzer666 »

Witam! Przez przypadek trafiłem na ten post szukając czegoś w necie i postanowiłem sprostować kilka spraw, mianowicie:
Metalowych Tortu słuchałem gdzieś od 1987 roku praktycznie do końca. Prowadzącymi byli od zawsze Roman Rogowiecki oraz nieżyjący już Grzegorz Miecugow, który miał za zadanie dokładne opisanie okładki nadawanej akurat płyty. Ani Mann, ani tym bardziej Niedźwiecki nie prowadzili nigdy Metalowych Tortur. Mann owszem miał swoją audycję z metalem, ale była to Kuźnia. Po roku 1989/90 audycja zmieniła na krótko nazwę na Metalikus, którą to audycję prowadził już tylko sam Rogowiecki. Tutaj na chwilę odniosę się do wcześniejszej wypowiedzi kogoś, że puszczany był grunge... Otóż Grunge wówczas raczkował i nikt nie wiedział w Polsce co to takiego. W Metalicusie od listopada 90 do lutego 91 poleciały kolejno całe płyty Deth, Testament, King Diamond, Kreato, Faith No More, Cinderella, Megadeth, Sepultura, Extreme, Deep Purple, Violoece, Sodom, Slayer, Motorhead i inne. No i koniec końców powstała Muzyczna Metalowa Poczta UKF (nie pamiętam tylko chronologii), którą przez długi czas prowadził Kris Brankowski (Ten od Muzyki Młodych) i rzeczywiście chyba juz na sam koniec 1991/1992 rok prowadzącym tę audycję był Krzysztof Wacławiak.
No a wracając do czołówki czy jak kto woli dżingla wprowadzającego do audycji Metalowe Tortury to zabijcie mnie, ale nie pamietam :) Skłaniam się do tego, iż Metalowe Tortury po prostu takowego nie miały.
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zakkahletz »

Archeologia audycji muzycznych to dobry temat do zgłębiania. :)
Kulem
-#Prowler
-#Prowler

Post autor: Kulem »

Czy w Metalowych Torturach dżinglem nie był początek utworu Black Sabbath "Iron Man*?
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Kulem pisze: pt sie 27, 2021 11:16 pm Czy w Metalowych Torturach dżinglem nie był początek utworu Black Sabbath "Iron Man*?
na 100% nie był to Iron Man
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

Już było pisane, że Diabolic Force Running Wild
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

widman pisze: sob sie 28, 2021 11:21 am Już było pisane, że Diabolic Force Running Wild
Diabolic Force był dżinglem do audycji Muzyka Młodych
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

Djuk_416 pisze: sob sie 28, 2021 11:26 am
widman pisze: sob sie 28, 2021 11:21 am Już było pisane, że Diabolic Force Running Wild
Diabolic Force był dżinglem do audycji Muzyka Młodych
A no tak, kurwa, pojebalo się, sorry
Kulem
-#Prowler
-#Prowler

Post autor: Kulem »

W rozmowie o "Metalowych Torturach" Rogowiecki mówi, że dżingla, chyba pierwszego w Polsce, zrobił dla niego Sreve Harris. Jakieś skojarzenia?
ODPOWIEDZ