Nocny Kochanek - Randka w ciemność 2020

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Re: Nocny Kochanek - Randka w ciemność 2019

Post autor: Geri666 »

Lando pisze: sob sty 12, 2019 9:46 am
blackmailer pisze: pt sty 11, 2019 9:37 pm 3. Al Dente - niezłe riffy, ale znowu... tekst! BOŻE, WIDZISZ I NIE GRZMISZ?! Tak jak w przypadku poprzedniego numeru, nie rozumiem. "Dziś będzie dęte"... POWAŻNIE??? Ja pierdole XD
To byłby dla mnie zdecydowanie numer jeden na płycie gdyby własnie nie ten tekst... :roll:
A czy nie o to w tej ich muzyce chodzi? Slucham Kochanka jako odpoczynku od ciezszej i powazniejszej muzyki i w tym sie sprawdza.
Mozecie podac przyklad ich tekstowego kunsztu, skoro podobno tutaj obnizyli loty? Czy "Szatan zezre twoje jaja" jest bardziej poetyckie od "dzis bedzie dente"?
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

geri92 pisze: sob sty 12, 2019 2:00 pm Czy "Szatan zezre twoje jaja" jest bardziej poetyckie od "dzis bedzie dente"?
No według mnie to tak dużo bardziej... "Szatan zezre twoje jaja" w kontekscie teksu Diabła jest całkiem zabawny i daje niezły rym. "dziś będzie dęte" to już dla mnie chamstwo i prostactwo. Ich teksty potrafiły być zabawne i satyryczne, na drugim albumie już zaczęło się chamstwo, czasem mam wrażenie, że wrzucają losowe słowa, żeby tylko się rymowało. Takie coś się sprawdzało przy muzyce BFF.

A co do regresu tekstowego jeszcze... na debiucie mamy takiego Wojownika, Karate, które mają naprawdę fajne zabawne teksty (już nie będę się rozwodził nad poczuciem humoru słuchacza), ale jeśli zaczynają bawić po prostu teksty chamskie, bo powiedział "chuj" hehehehe... no to jest chyba różnica.
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

"chu je" to zawsze się gdzieś tam pojawiały. Ale zgadzam się, że ucztujący diabeł był zabawny, a dęte nie. Niestety polubili to słowo.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

pz pisze: sob sty 12, 2019 3:00 pm "chu je" to zawsze się gdzieś tam pojawiały.
Nie chodziło mi konkretnie o to słowo, ale o ogólny poziom żartu i odbiór tego typu liryków :D
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
Lando
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Lando »

geri92 pisze: sob sty 12, 2019 2:00 pm A czy nie o to w tej ich muzyce chodzi? Slucham Kochanka jako odpoczynku od ciezszej i powazniejszej muzyki i w tym sie sprawdza.
Mozecie podac przyklad ich tekstowego kunsztu, skoro podobno tutaj obnizyli loty? Czy "Szatan zezre twoje jaja" jest bardziej poetyckie od "dzis bedzie dente"?
Żeby nie było, nie uważam, że obniżyli loty czy coś w tych klimatach. Po prostu mieli lepsze utwory. Gorsze z resztą też. Tutaj jest jakoś tak momentami.. obleśnie? :D No nie wiem. Ale masz rację w 100% - ta muza ma taka być, teksty takie mają być :) I ja to w pełni akceptuję. Z resztą przyznam, że ostatnio zacząłem właśnie tego wspomnianego utworu najczęściej słuchać ze wszystkich :mryellow: Chociaż nadal... ta "rurka w kakale"... :lol:

A dzisiaj pierwszy tegoroczny koncert NK zaliczony. Póki co to taka mała rozgrzewka przed trasą :) Z nowych utworów, podczas Żyrardowskiego koncertu w ramach WOŚP, zabrzmiały - "Randka w Ciemno" ; "Dr.O.Ngal" oraz "Czarna Czerń". Ogólnie było dobrze. Fajna nowa płachta, podoba mi się ta grafika, ciesze się, że to nie ta okładki :) Już się nie mogę doczekać inauguracji w Gdyni :)
Night Mistress Fan Club Łódź
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Światowa, a nawet galaktyczna premiera Randki w ciemno: https://youtu.be/OLmfuxNwHqw
Czarna czerń https://youtu.be/4Ny5jM3pGAo
Dziewczyna z kebabem https://youtu.be/wk5-u2a9W3g
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
mic7
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: mic7 »

Roberrcik pisze: sob sty 12, 2019 12:49 pm Czego innego spodziewaliście się po tekstach Nocnego? Trzecia płyta i dalej zaskoczenie, że znajdują się tam różne zwroty - dla niektórych śmieszne, dla niektórych trochę mniej. Nie widzę sensu narzekania na poszczególne kawałki i nazywania ich "debilnymi", bo to może odnieść się do całej ich twórczości, która de facto ma mieć właśnie taki wydźwięk.
+1
Na żadnych kabaretach nie wybawiłem się(w pozytywnym znaczeniu) tak dawno jak w piątek w Empiku na spotkaniu z NK.Chyba tylko raz Kazon odpowiedział poważnie na pytanie (i to była jego jedyna wypowiedź ),chłopaki mają tę umiejętność absurdalnego humoru ,tych niedopowiedzeń,nie wiem czy to była reżyserka ,jeśli tak to zrobili to po mistrzowsku,Łukasz Wiewiór zręcznie podsuwał tematy a chłopaki robili show.
Co do chamstwa w tekstach ,dalej tego nie podzielam aczkolwiek wydaje mi się ,że na nowej płycie te wulgaryzmy są bardziej zawoalowane i nie rażą tak jak na Zdrajcach.
Płyta jest dobra ,niby wszystko to już słyszeliśmy wcześniej ale formuła się jeszcze nie wyczerpała,moi faworyci to stonerowy Tirowiec ,Koń,Dr Ongal i Czarna Czerń za muzykę.
Jak się zwlokę to pod PKiN dziś zahaczę :B
Clan Of Xymox 7.02 ; E.Clapton 29.04 ; Hellhaim,Orgasmatron 16.05 ;Metallica 19.05 ;Savatage + 11.08 ;Deep Purple 8.10 ; Acid Drinkers 12.12
pz
-#Administrator
-#Administrator

mic7 pisze: ndz sty 13, 2019 12:32 pm Chyba tylko raz Kazon odpowiedział poważnie na pytanie (i to była jego jedyna wypowiedź )
To fakt. Ich wywiady i spotkania są mocno absurdalne. Oczywiście w pozytywnym sensie, w klimacie NK. Wiadomo, że jak idziesz na takie spotkanie, to właśnie tego oczekujesz. Ale jak zadasz pytanie Kazonowi (zwłaszcza dotyczące gitary), to on może zupełnie poważnie gadać godzinami :)

mic7 pisze: ndz sty 13, 2019 12:32 pm Płyta jest dobra ,niby wszystko to już słyszeliśmy wcześniej ale formuła się jeszcze nie wyczerpała,moi faworyci to stonerowy Tirowiec ,Koń,Dr Ongal i Czarna Czerń za muzykę.
Moim zdaniem ta płyta jest zdecydowanie lepsza niż Zdrajcy. Nie ma co prawda kawałka, który by był aż tak chwytliwy jak Dżentelmeni, ale płyta jest równa, bardziej złożona i mniej przystępna muzycznie. Tekstowo też lepiej. Wiadomo, że są to teksty w stylu i klimacie NK, czyli o "dupach i chlaniu", ale pomijając pojedyncze wersy (głównie w kilka wersów w Czerni i sformułowanie "dęte" - też mnie wyjątkowo razi) jest spoko, bez nadmiaru chamstwa.

Z ciekawostek na wczorajszym koncercie Kazon był chyba jeszcze w klimacie czwartkowego występu z Made in Warsaw (Tribute to Deep Purple), bo pod koniec koncertu pozwolił sobie na wplecenie kilku "obcych" zagrywek w swoją grę.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
Deleted User 5155

Post autor: Deleted User 5155 »

Uważam, że w naszej rodzimej muzyce formuła NK - takiego poznawczego dysonansu (jajcarskie teksty + świetna muzyka) - jest czymś nowym. A jeśli nie nowym - to na unikalnym (in +) poziomie. Nie kojarzę czegoś podobnego, tzn. nie kojarzę tak inteligentnych (w niedomówieniach i piętrowych wręcz skojarzeniach) tekstów połączonych z - nieodkrywczą, ale na świetnym poziomie - muzyką.
Płyty słucha mi się znakomicie. Absolutnie nie razi mnie pozorna (rzeczywista?) obscena wynikająca ze skojarzeń. Są momenty, kiedy normalnie chichram się w głos. Jak np. przy wrzuconym w tło chórku - a'la Modern Talking - w Alu Dente (a mógłby być Al Capone?) czy też przyczynie bezsenności dr. Ngala. Albo całej zwrotce o pękniętej gumie pod Radomiem. Albo o tonch tudzież zakręconych włosach Andrzeli. Nie zapominając o bufecie Ewy Sonnet lub Kwaśniewskim i Borysewiczu czy innych pop-bohaterach. Brakuje jeszcze Avengersów :lol: . Już wcześniej widoczny bezdyskusyjny talent do tekstowania w określonym stylu widać tu praktycznie w każdym kawałku.
O ile na "Zdrajcach" pojawiły się (dla mnie) wahnięcia na tle super równego "Hewi" to ta płytka jest równa i na bardzo wysokim poziomie. Uważam, że jest to muzyka ambitniejsza - wbrew temu, co (pozornie) próbują nam sugerować teksty. Choć... początkowo Czarną czerń postrzegałem jako pastisz Mety (co samo w sobie byłoby i ambitne i ryzykowne). Ale nawet jeśli - i tak jest to kawałek świetnej muzyki z jeszcze lepszym zakończeniem. Możliwe, że bez zaakceptowania proponowanej formuły NK może być trudno lub wręcz niesłuchalny. Cieszę się, że mnie ten problem nie dotyczy.
I już się jaram na koncerty :dance:
PS. Już kiedyś pisałem, ale powtórzę - gdyby tę muzykę zapodać po angielsku - odbiór byłby mocno inny. Nie wiem, czy warto sobie zapodawać takie ćwiczenie.
Ostatnio zmieniony ndz sty 13, 2019 3:00 pm przez Deleted User 5155, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mic7
-#Nomad
-#Nomad

Czy jest lepsza niż Zdrajcy to jeszcze nie wiem ,czas pokaże ,na pewno tak jak mówisz nie ma tam zdecydowanych hiciorów gotowych na listę Antyradia ;) ale przez to jest ciekawsza i nie znudzi się tak jak Zdrajcy(mnie ta płyta się przejadła) bo będziemy ją dłużej rozgryzać /odkrywać.No i znowu mam ochotę przejść sie na ich gig (ostatnimi czasy tak jak płyta ,przejedli mi się).
Chłopaki mówili ,że „Zdrajca Metalu” był przymierzany już na Hewi Metal ale numer był niedopracowany i odłożyli go na później ,tak samo kilka kawałków przy okazji Randki w Ciemność mają odłożonych ,część nie zmieściła się na płytę.
Heh nie wiedziałem ,że O.Arkadiusz(duzo nawijał po japońsku ;p) i Żurek (przygrywał bez przerwy na flecie co prowokowało jakieś nowe teksto-śmieszki i inne rurki w kakale :lol: ) to tacy showmani i rozprawiali na równi z Krzyśkiem choć do niego należało podsumowanie i ta kropka nad I.

Ps Pozdro dla spotkanego Wickera 8)
Clan Of Xymox 7.02 ; E.Clapton 29.04 ; Hellhaim,Orgasmatron 16.05 ;Metallica 19.05 ;Savatage + 11.08 ;Deep Purple 8.10 ; Acid Drinkers 12.12
pz
-#Administrator
-#Administrator

pinio pisze: ndz sty 13, 2019 1:41 pm PS. Już kiedyś pisałem, ale powtórzę - gdyby tę muzykę zapodać po angielsku - odbiór byłby mocno inny. Nie wiem, czy warto sobie zapodawać takie ćwiczenie.

Też się nad tym zastanawialiśmy kiedyś, ale z drugiej strony chłopaki mają gdzieś co o nich mówią... wczoraj Krzysiek na początku koncertu powitał wszystkich fanów i antyfanów NK :)

Deleted User 5155

Post autor: Deleted User 5155 »

pz pisze: ndz sty 13, 2019 1:47 pm
pinio pisze: ndz sty 13, 2019 1:41 pm PS. Już kiedyś pisałem, ale powtórzę - gdyby tę muzykę zapodać po angielsku - odbiór byłby mocno inny. Nie wiem, czy warto sobie zapodawać takie ćwiczenie.

Też się nad tym zastanawialiśmy kiedyś, ale z drugiej strony chłopaki mają gdzieś co o nich mówią... wczoraj Krzysiek na początku koncertu powitał wszystkich fanów i antyfanów NK :)
I takiego podejścia szczerze im życzę.
barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: barsiarz »

Też nad tym myślałem, gdyby do tej muzyki zamienić kochankowe teksty na poważne w jakimkolwiek innym języku niż nasz, to... nie chcę użyć zbyt wielkich słów ale sami rozumiecie.
Pierwsze co mnie uderzyło jak usłyszałem po raz pierwszy NK to "kuźwa, muzycznie to jest zajebiste", nawet nie zwracałem szczególnej uwagi na teksty. Na nowej płycie muzycznie jest jeszcze lepiej, a kilka wersów mocniej żenujących tekstów da się przeżyć.
Na szczęście jak na razie córka mnie zapytała "czemu ten pan nie może jeść" a nie "co to rurka w kakale";-)
pz
-#Administrator
-#Administrator

A tak mi się jeszcze przypomniało... Andżela. Przecież to jest hicior od pierwszego przesłuchania. Ciekawe czy Zaplątany wypadnie z setu. W ogóle, to widzę to tak. Na scenę wjeżdżają klawisze Korg (powinny wyjechać z podłogi, ale to jeszcze nie ten budżet), obok nich stoi mały stolik i stołek z Ikei (jak fortepian to fortepian). W odpowiednim momencie Kazon (obowiązkowo z rozpiętą na klacie koszulą) wchodzi po stołku na stolik i gra solo (deszcz i upadającą różę możemy sobie darować). :mryellow:

Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

> Ciekawe czy Zaplątany wypadnie z setu.

Nawet Pan nie pomyśl, kiedykolwiek, że Zaplątany może wypaść z setu, że mogą go nie grać. Pomyślenie jest zbrodnią wobec Zaplątanego. Czy Pan rozumie?
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
pz
-#Administrator
-#Administrator

To 2 ballady? A raczej 3 razem z koniem? Sugerujesz, że Andżela nie trafi do setu? A w ogóle to czy Andżej ma na imię Andżela?

Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Nie wykluczam, że przy pełnym secie mogą grać 2-3 ballady
pz
-#Administrator
-#Administrator

Ja bym chciał, żeby wrócili do tego co im się kiedyś (w początkach kochankowych) zdarzało... zmiany w secie.

Awatar użytkownika
mic7
-#Nomad
-#Nomad

pz pisze: ndz sty 13, 2019 7:28 pm To 2 ballady? A raczej 3 razem z koniem? Sugerujesz, że Andżela nie trafi do setu? A w ogóle to czy Andżej ma na imię Andżela?
Andrzela była w Żyrardowie ?
pz
-#Administrator
-#Administrator

Nie, to był krótki set. Z nowej płyty Randa, Drągal i Czerń.

ODPOWIEDZ