Wywiady i newsy

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Re: Wywiady i newsy

Post autor: dostoevsky »

Jeśli chodzi o najnowszą twórczość Maiden, to znakiem rozpoznawczym jest bardziej schematyczne niż dawnej podejście do kompozycji (intro - zwrotka - refren - zwrotka - refren - bridge - refren x 2, outro (a w zasadzie intro bis)), a także wyraźne zwolnienie tempa. Mam tu na myśli grę Nicko, który nie zasuwa na bębnach jak na CSIT czy Deja Vu (a nawet Dream of Mirrors), chociaż na takim EOTC zagrał naprawdę znakomicie.

Wolniejsze tempo wcale nie musi być mankamentem, takie If Eternity czy Benjamin (albo "The Alchemist" z solowego Bruce'a) to jedne z moich ulubionych utworów, dlatego mam nadzieję że zarówno Adrian jak i Bruce będą mieli duży wkład w nowy album. No i bardzo ciekawi mnie co nowego skomponuje Janek.
Awatar użytkownika
pucha
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: pucha »

Jeśli chodzi o nowy album to ja trzymam za słowo Bruce'a który powiedział mi w Rzeszowie że na nowym albumie będzie więcej kawałków w stylu "Empire Of The Clouds" i "The Red And The Black" :dance:

Panowie, spójrzmy prawdzie w oczy: ostatnim prawdziwie dobrym "szybkim strzałem" Ironów był "Rainmaker" - 16 lat temu. Potem jak już robili szybkie i zwarte kawałki, wychodziły dosyć przeciętnie, że wspomnę tylko "Different World" (fajny, ale daleko mu do klasyki), "When the River Runs Deep" (ja lubię, ale tak jak DW, daleko do strzałów z lat 80-tych) czy "Speed of Light". Więc życzę sobie i Wam aby na nowej płycie było jak najmniej szybkich strzałów a jak najwięcej kompozycji w których Ironi A.D. 2019 czują się po prostu dobrze.
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

Czyli 3/4 epiki 14-20 minut i 120 minutowy album? :D
Awatar użytkownika
Mikojaski
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Mikojaski »

Tak jest!
While you sleep in earthly delight, Someone's flesh is rotting tonight
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Michał »

pucha pisze: wt kwie 23, 2019 9:23 am Jeśli chodzi o nowy album to ja trzymam za słowo Bruce'a który powiedział mi w Rzeszowie że na nowym albumie będzie więcej kawałków w stylu "Empire Of The Clouds" i "The Red And The Black" :dance:

Panowie, spójrzmy prawdzie w oczy: ostatnim prawdziwie dobrym "szybkim strzałem" Ironów był "Rainmaker" - 16 lat temu. Potem jak już robili szybkie i zwarte kawałki, wychodziły dosyć przeciętnie, że wspomnę tylko "Different World" (fajny, ale daleko mu do klasyki), "When the River Runs Deep" (ja lubię, ale tak jak DW, daleko do strzałów z lat 80-tych) czy "Speed of Light". Więc życzę sobie i Wam aby na nowej płycie było jak najmniej szybkich strzałów a jak najwięcej kompozycji w których Ironi A.D. 2019 czują się po prostu dobrze.
o to to +1
Jeśli szybkie utwory mają być jak SoL to lepiej żeby ich nie było. Nie ma tragedii, ale te dłuższe utwory wychodzą lepiej i ciekawiej.
Bym się nie obraził gdybyśmy dostali coś a'la TBOS v2 :wink:
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM

Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

Pamiętam jak kiedyś, przed laty pokusiłem się na eksperymentalne przycięcie utworów Maiden w programie do edycji dźwięku. Chyba był to materiał z AMOLAD. Powywalałem niektóre dłużyzny. Starałem się to zrobić dokładnie i starannie, żeby nie było tego majstrowania słychać. Wyszły mi z tego kawałki 2-3 minuty krótsze. Jaka killerska płyta się zrobiła. Mniam. Muszę tego poszukać. Nawet śmialiśmy się z kumplami, że Shirley powinien ode mnie uczyć się jak poskramniać progresywne zapędy wobec ograniczonego zasobu pomysłów na kompozycje.

:D :D :D
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Poszukaj koniecznie ;)

A co do rockerów to rzeczywiście w ostatnich latach nie wypadały zbyt okazale.
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

Od 2007 zmieniałem kilka razy konfigurację w kompie. Niektóre dyski poszły do komisu a coś tam zostało i poszło w kieszenie zewnętrzne. W każdym razie ja wtedy ze swojej roboty byłem zadowolony i taka wersja płyty podobała mi się nawet bardziej od oryginału. Całość trwała trochę może 55 min może mniej.
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

Wg mnie z krótszych szybszych utworow wyszedl im DEATH OR GLORY
Swoją droga straszna cisza jesli faktycznie cos tworza w Paryzu
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zakkahletz »

Uniwersytet w Helsinkach postanowił przyznać Bruce'owi doktorat honoris causa. :D
www.helsinki.fi/en/news/teaching-studyi ... sophy-2019
Python
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Python »

Zakkahletz pisze: ndz kwie 28, 2019 5:23 pm Uniwersytet w Helsinkach postanowił przyznać Bruce'owi doktorat honoris causa. :D
A gdzieś można przeczytać uzasadnienie tej nominacji?
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zakkahletz »

Nie znalazłem żadnego poza tym, że "jest wokalistą Iron Maiden, jednego z najpopularniejszych na świecie zespołów rockowych wszech czasów". Jak dla mnie takie uzasadnienie co do Bruce'a wystarczy ;), ale swoją drogą możliwe, że jakieś szersze pojawi się na/po ceremonii (pod koniec maja), być może jako część laudacji, jeżeli zostanie wygłoszona. Bruce'a nie będzie na ceremonii, przynajmniej zgodnie z aktualnym komunikatem.
Awatar użytkownika
Tweener
-#Invader
-#Invader

Post autor: Tweener »

Python pisze: ndz kwie 28, 2019 6:10 pm
Zakkahletz pisze: ndz kwie 28, 2019 5:23 pm Uniwersytet w Helsinkach postanowił przyznać Bruce'owi doktorat honoris causa. :D
A gdzieś można przeczytać uzasadnienie tej nominacji?
Podobno rektor Uniwersytetu w Helsinkach był na zeszłorocznym koncercie i po wysłuchaniu słów intra "Doctor, doctor, please" postanowił przychylić się do prośby wokalisty zespołu.
prodiża kabel wskazał mi drogę
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

1 maja 1976 roku odbył się pierwszy koncert Iron Maiden. W ówczesnym składzie IM byli: Steve Harris, Paul Day (wokal), Dave Sullivan (gitara), Terry Rance (gitara) i Ron Matthews (perkusja).
Deleted User 6661

Post autor: Deleted User 6661 »

Jest gdzieś dostępna setlista tego gigu?
Awatar użytkownika
pucha
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Raczej nawet sam Steve Harris tego nie pamięta :)
Aczkolwiek powołując się na wspomnienia byłych członków i uczestników tego koncertu, setlista Maiden zawierała jakieś 5-6 utworów autorskich oraz masę coverów, głównie UFO, Deep Purple czy Montrose. Z autorskich numerów istniały już wtedy Wrathchild (jako Rothchild), Purgatory (znane przez pierwsze lata jako Floating), Burning Ambition, Iron Maiden, Prowler czy Strange World, więc zapewne były one prezentowane live. Z tego co mi wiadomo, nie zachowało się żadne nagranie bootlegowe z Dayem na wokalu, ale istnieje kilka bootlegów z jego następcą, czyli Dennisem Wilcockiem, które też są dość ciekawe. Niestety, to świety Graal, bootleg z 77' roku z jakiegoś pubu z West Ham został zrobiony tylko w 4 kopiach i jest strzeżony lepiej niż korona królowej brytyjskiej :D
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: erosinho »

Zespół powstał w grudniu 75, pierwszy koncert zagrali w maju 76. Myślisz że przez 5 miesięcy zdołali napisać i dopracować 6 kawałków, które później znalazły się na dwóch pierwszych płytach?
Awatar użytkownika
pucha
-#Long distance runner
-#Long distance runner

5 miesięcy to masa czasu zeby stworzyć i ograć tak proste numery jak "Wrathchild" :) Poza tym pierwsze wersje bankowo bardzo różniły się od tych które my znamy z pierwszego longa.
cloud
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: cloud »

Za 22 minuty na YT premiera Flight of Icarus z Legacy of the Beast tour:
https://www.youtube.com/watch?v=X9oGkvpkefg
UP THE IRONS !!!
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

Czyżby jakaś zapowiedź koncertowego wydawnictwa? Choć znając życie raczej poczekają aż tegoroczna odsłona się skończy i pewnie w przyszłym roku coś się na rynku ukaże.
ODPOWIEDZ