Thin Lizzy poznałem bardzo późno, miałem jakoś 23-24 lat. Jedno z ostatnich muzycznych odkryć muzycznych. Jak byłem młodszy to inne rzeczy w muzyce się liczyły więc bym chyba nie docenił. Idealny zespół do niektórych sytuacji w życiu. Muzycznie to chyba nikt nie miał tylu wybitnych gitarzystów w składzie. Klimat przede wszystkim.
Chciałem też dać Megadeth, żeby się usprawiedliwić, mówiąc pół żartem. Było bardzo blisko Top 50, ale jednak wygrały stare hard-rockowe dziady ze Scorpions i Ufo.Wybór padłby na Countdown to Extinction. Temu zespołowi w przeciwieństwie do innego, powszechnie znanego złagodzenie stylu wyszło na dobre. Blisko też był debiut Angel Witch, Hellbound Tygers of Pan Tang i miało być też Back in Black AC/DC ale jednak wypadło.
Top 50 płyt Wyzwanie- Hard Rock Fan
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
-
Hard Rock Fan
- -#Prisoner

-
Deleted User 2259
Re: Top 50 płyt Wyzwanie- Hard Rock Fan
Jeszcze 10 płyt Honorable Mentions możesz dać jak coś. I mogą tam byc nie tylko studyjne, ale i ep, czy koncertówki.
-
Hard Rock Fan
- -#Prisoner

Te co się nie załapały? No dobra. Dam tylko zespoły, których na tamtej liście nie ma by było troszkę ciekawiej.
Megadeth-Countdown to Extinction
Angel Witch-Angel Witch
Tygers of Pan Tang-Hellbound
Magnum- Eleventh Hour
Motley Crue- Shout at the Devil (samego zespołu po całości nie lubię)
Def Leppard- High and Dry
Queensryche- Warning
Virgin Steele- Age of Consent
Overkill- Feel the Fire
ZZ Top- Fandango
Koncertówki to byłoby do bólu standardowo. Nie ma sensu pisać o oczywistościach typu Live after Death, Made in Japan czy Unleashed in the East.
Megadeth-Countdown to Extinction
Angel Witch-Angel Witch
Tygers of Pan Tang-Hellbound
Magnum- Eleventh Hour
Motley Crue- Shout at the Devil (samego zespołu po całości nie lubię)
Def Leppard- High and Dry
Queensryche- Warning
Virgin Steele- Age of Consent
Overkill- Feel the Fire
ZZ Top- Fandango
Koncertówki to byłoby do bólu standardowo. Nie ma sensu pisać o oczywistościach typu Live after Death, Made in Japan czy Unleashed in the East.
Stargazer, Light i Tarot Woman to trzy fantastyczne numery. Stargazer to dla mnie najlepszy numer z Dio na wokalu, a nie wiem czy w ogóle nie mój ulubiony (chociaż taki ranking to ciężko ułożyć).
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
-
Hard Rock Fan
- -#Prisoner

Stargazer to chyba najbardziej monumentalna kompozycja hard-rocka lat '70. Tutaj nawet słynne Child in Time by ten pojedynek przegrało. Wszyscy muzycy wzbili się na najwyższy poziom. Jeden z moich najlepszych kolegów wyżej np. stawia Gates of Babylon. Są różne opinie.