Czy to jest głosowanie na chybił trafił?
Przetrwają najsilniejsi - VOIVOD
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Przetrwają najsilniejsi - VOIVOD
Czy to jest głosowanie na chybił trafił?
- LukaSieka
- -#The Man Who Would Be Spammer

pisałeś kilkakrotnie hardcore, a nie punk. A różnica między tymi gatunkami jest, tak jak między Discharge, G.B.H., a Bad Brains i Poison Idea.
So what if the master walked on the water.
I don't see him trying to stop the slaughter.
Brytyjski hard core to jest hard core punk, nie było tam innego. Hard core używano w USA, ale takim mianem określali się też Dead Kennedys. Chodziło mi o ten hard core punk, który inspirował np. Venom.
- Adrian S.O.S.
- -#Rainmaker

Hard core i hard core punk w tym przypadku to to samo. Oczywiście jak ktoś chce szukać dziury w całym to nagle się przypomni hard core z USA. Chociaż o tym nie pisaliśmy.
- AncientMariner
- -#Clansman

Nie widzę w tym konsekwencji. Głosowanie po War and Pain na Rrroooaaarrr można zrozumieć. Ktoś woli bardziej progresywne Voivod, ale na Nothingface? Naprawdę ciężko pojąć. No chyba, że ktoś zaznajomił się jedynie z Noise Years, bo pozostałe (oprócz nowszych) są faktycznie dość trudno dostępne.
- LukaSieka

No jasne. W Anglii nie było kapel hardcore
Mam wrażenie że Vorgel ani punka, ani hardcora nie słucha tak jak nie słucha industrialu i za bardzo sie na tych gatunkach nie zna, bo z punkiem i hardcorem jest tak samo jak z metalem. Różnice w niektórych gatunkach są niewielkie, ale są. Dlatego inaczej się nazywają. Co z tego że zespoły crust albo d-beat mają w swoich utworach elementy i tempa Discharge skoro do innych punkowych zespołów tak na dobra sprawę podobne nie są. Dischrage to punkowy zespół, który później miał elementy metalowe, a nie hardcorowe. Tak samo G.B.H.
A pomijając juz nawet to, to nie wiem o co Vorgelowi chodzi bo nie widziałem na forum żeby ktoś pisał o lubowaniu się w muzyce zespołów takich jak Dischrage, G.B.H., Broken Bones.
A pomijając juz nawet to, to nie wiem o co Vorgelowi chodzi bo nie widziałem na forum żeby ktoś pisał o lubowaniu się w muzyce zespołów takich jak Dischrage, G.B.H., Broken Bones.
To jest wszystko to samo, niewiele się różni. Crust punk czy hard core. Wszystkie ewentualne drobne różnice wynikają z okresu kiedy nagrywali, ale tak naprawdę doszukiwanie się w tym graniu różnic to jak próba złapania słonia w siatkę na motyle.
Nie jest tak samo jak z metalem w gatunku bazującym na 3-4 riffach na krzyż. Metal miał wiele oblicz ze względu na skomplikowanie samej muzyki. W muzyce punkowej czy hard core różnić może się wokalista (bo głos jest zawsze najbardziej unikalny w muzyce), ale w muzyce sensu stricto czyli bez wokalu różnice są tak minimalne, że nie ma sensu tego nawet analizować. Oczywiście stary punk, ten z lat 70 opierał się na patentach typowych dla rock and rolla, zaś wszystkie te hard core, crust punki itd (a o tym piszemy) bazowały na skali chromatycznej i trytonach. W zasadzie każdy z nich, dlatego pojawiła się ta etykietka hard core, bo to sprawiało wrażenie muzyki bardziej agresywnej.
Hehehe crust punk i hard core to to samo. To jakby pisac ze Rush to to samo co King Crimson. Nie mam pytań
Między Rush i King Crimson jest przepaść, a między crust punk a hard core nie. A jak ktoś nie wierzy niech sprawdzi te nazwy. Bo mnie się nie chce pisać już oczywistości.
Po tym jak przeczytałem że industrial i nu metal to to samo myślałem ze nic juz mnie nie zaskoczy.Djuk_416 pisze: ↑pt cze 07, 2019 1:29 pm Mam wrażenie że Vorgel ani punka, ani hardcora nie słucha tak jak nie słucha industrialu i za bardzo sie na tych gatunkach nie zna, bo z punkiem i hardcorem jest tak samo jak z metalem. Różnice w niektórych gatunkach są niewielkie, ale są. Dlatego inaczej się nazywają. Co z tego że zespoły crust albo d-beat mają w swoich utworach elementy i tempa Discharge skoro do innych punkowych zespołów tak na dobra sprawę podobne nie są. Dischrage to punkowy zespół, który później miał elementy metalowe, a nie hardcorowe. Tak samo G.B.H.
Zabawny jest to, że wiele zespołów crustowych wprost mówi że nie lubi hardcore'a i hardcore'owej postawy. Maja przez to w swojej muzyce elementy metalowe, a żadnych core'owych. To samo tyczy sie muzyki punkowej. Tak samo punki nie lubią hardcore'a i na odwrót. Mimo to widze można się na tym forum dowiedzieć ciekawych rzeczy
Ile razy mam jeszcze napisać, że interesuje mnie muzyka nie postawa? Muzycznie te zespoły się niewiele różnią, nie da się za dużo zbudować na trzech riffach na krzyż.
- LukaSieka

Crust, punk, hardcore to różne gatunki muzyczne, tak jak heavy, thrash, doom, black.
W samym punku albo muzyce hardcore są spore różnice tak jak np. różnice między punkiem w stylu The Clash, Sex Pistols, a Discharge, Exploited i w hardcorze na podobę Black Flag, Circle Jerks, a Agnostic Front, Sick Of It All. No a co dopiero pomiędzy Dead Kennedys, a Sick Of It All. Punk i hardcore to różne style muzyczne. Crust to już kompletnie, bo zawiera sporo rzeczy zaczerpniętych z metalu. Najwięcej spośród innych punkowi pochodnych.
Grincore to pewnie też to samo, bo nie można za dużo zbudować na trzech riffach na krzyż
W samym punku albo muzyce hardcore są spore różnice tak jak np. różnice między punkiem w stylu The Clash, Sex Pistols, a Discharge, Exploited i w hardcorze na podobę Black Flag, Circle Jerks, a Agnostic Front, Sick Of It All. No a co dopiero pomiędzy Dead Kennedys, a Sick Of It All. Punk i hardcore to różne style muzyczne. Crust to już kompletnie, bo zawiera sporo rzeczy zaczerpniętych z metalu. Najwięcej spośród innych punkowi pochodnych.
To tez przedmówca własnie napisał, że muzyka crust:
No i na odwrót, bo masa zespołów hardcore nie przemyca w swojej muzyce metalu. A crustowe zespoły wręcz przeciwnie.
Grincore to pewnie też to samo, bo nie można za dużo zbudować na trzech riffach na krzyż
Electro Hippies, którzy byli zespołem crust punkowym mówili o sobie, że są po prostu zespołem punkowym. Jeff Walker wielokrotnie później mówił o sobie jako o punku. Bo to są tylko i wyłącznie etykietki. Sex Pistols to był stary punk lat 70, pisałem gdzie jest różnica. Exploited, Discharge używali już skali chromatycznej. Podobnie zresztą jak cała reszta załóg hard core punkowych. Exploited i Agnostic Front, mimo różnej filozofii byli podobni. Momentami wręcz metalowi.
- LukaSieka

No właśnie. A nikt nie mówił i nie tłumaczył co kto o sobie samym mówił, tylko pisał o muzyce, i o tym jakie elementy zawierają zespoły hardcore i crustowe, które je różnią.
Teraz Ty piszesz ciągle o filozofii zamiast muzyce. A muzycznie byli kompletnie inni. Stary punkowy zespół, który potem grał muzykę wzbogaconą o thrashowe zagrywki i kapela skrajnie hardcore'owa nowojorska, która miała 30 lat temu epizod z crossoverem.
Ostatnio zmieniony pt cze 07, 2019 4:39 pm przez LukaSieka, łącznie zmieniany 1 raz.
Motorhead to był zespół rock and rollowy. Słychać wyraźnie w riffach. A że grali go ostrzej i szybciej.