I co dalej z Iron Maiden? ...

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

BeBe
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Re: I co dalej z Iron Maiden? ...

Post autor: BeBe »

Rainmaker. pisze:
Blood Brother pisze:nie masz już sie co kłócić z Garfieldem bo go zbanowali. :roll:

No i dobrze zrobili bo "ostatnio na mój gust gość smuci. Wypalił się" :lol: :lol:
Popieram teksty i chwyty zaczęły się powtarzać :P

BTW. Mam do was pytanie od kiedy liczy sie powstani IM od oficjalnej pierwszej płyty czy od Soundhouse Tapes ??
Bonzo
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Bonzo »

nie no chyba od kiedy zebrało się kilku kolesi którym sie zachcialo coś osiagnąc na tym świecie, i nie wiedamo czemu im się to udało :!:
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

To nie jest temat o kocie G. tylko o przyszłości Maiden więc nie off-topujcie. ;)

Oficjalnie datę powstania zespołu różnie się liczy... Czasem mówi się właśnie o początkach (tzn. od kiedy Steve założył swój zespół), ale w oficjalnych newsach pojawiają się także daty wydania Soundhouse Tapes czy pierwszego albumu. Więc wg. różnych oficjlanych źródeł Maideni mają od ok. 25 do 30 lat. :)
Mlody
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Mlody »

nie wiem po co to cale zamieszanie. chlopaki graja taka muzyke jaka lubia grac. niektore zespoly np. metallica chcialy pojsc do przodu i najlepiej im to nie wyszlo bo wiekszosc fanow zaczela odwracac sie plecami od nich. jesli chodzi o styl gry Dave to faktycznie moze sie chlopak trozke juz wypalil i i niechce sie mu juz kombinowac, ale i tak nadal gra rewelacyjnie o czym wielu gitarzystow moze tylko pomazyc.
Awatar użytkownika
Rainmaker.
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Rainmaker. »

Mlody pisze:jesli chodzi o styl gry Dave to faktycznie moze sie chlopak trozke juz wypalil i i niechce sie mu juz kombinowac, ale i tak nadal gra rewelacyjnie o czym wielu gitarzystow moze tylko pomazyc.
Mi wydaje się że wielu ludzi na tym forum tak naprawdę nie zdaje sobie sprawy że Dave jest najważniejszym gitarzystą w Maiden, to przecież on najdłużej był i jest u boku Harrisa w zespole, uważam że co jak co ale dziś bez Dava Iron Maiden by się rozpadło, Steve obecnie nie ciągnołby tego zespołu bez niego - przynajmniej tak mi się wydaje... Cenie tego gościa przede wszystkim za to że był z Maiden na dobre i na złe :wink: i zawsze jakoś było.
Clans
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Clans »

Rainmaker. pisze:
Mlody pisze:jesli chodzi o styl gry Dave to faktycznie moze sie chlopak trozke juz wypalil i i niechce sie mu juz kombinowac, ale i tak nadal gra rewelacyjnie o czym wielu gitarzystow moze tylko pomazyc.
Mi wydaje się że wielu ludzi na tym forum tak naprawdę nie zdaje sobie sprawy że Dave jest najważniejszym gitarzystą w Maiden, to przecież on najdłużej był i jest u boku Harrisa w zespole, uważam że co jak co ale dziś bez Dava Iron Maiden by się rozpadło, Steve obecnie nie ciągnołby tego zespołu bez niego - przynajmniej tak mi się wydaje... Cenie tego gościa przede wszystkim za to że był z Maiden na dobre i na złe :wink: i zawsze jakoś było.
Czy ja wiem, czy by sie rozpadli? Wielu mówiło ze bez Bruce'a Ironi to juz nie to samo, wielu sie od nich odwrocilo, a jednak znalazl sie czlowiek ktory potrafil go zastapic (ale czy byl lepszy od niego, to juz jest inna kwestia). Wg mnie z Davem bylo by podobnie- pewnie Ironi by sie nie rozpadli ale to napewno nie bylo by juz to samo bez niego.
BeBe
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Tak ale Dave jest od początku zespołu (nie licząć Steve) i to on według mnie jest główną gitarą Maiden. Człowiekiem ktory pamięta stare dobre i złe czasy, wzloty i upadki . Niby bez Bruciego nie było by Maiden, Dianno wcale nie był zły w niekótrych momentach nawet bardziej mis się podoba niż Dickinson ale był głupi i zatracił się w dragach. Tak więc za podstawę Maiden uważam Steve i Dave oczywiście (jedyni z klasycznego składu)
Ostatnio zmieniony ndz wrz 19, 2004 10:34 pm przez BeBe, łącznie zmieniany 1 raz.
edii
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: edii »

A dla mnie najważniejsze jest kto i jaką muzykę komponuje dlatego stawiam na Adriana i Bruca moim zdaniem ich kompozycje są od lat najlepszymi dokonaniami Iron Maiden. :D
Maciey
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Po pierwsze drugie i trzecie

Post autor: Maciey »

Po pierwsze: Odwalcie się od Dave'a. To świetny gitarzysta, i gdy przeglądam płytę w sklepie i widzę przy utworze w nawiasie nazwisko Murray, to wiem, że mi się ten utwór spodoba. :solo
Po drugie: Cieszmy się zespołem, póki istnieje. :solo
Po trzecie: Po trzecie... nie mam już nic do powiedzenia. :wink:
Maciey zaprasza na forum w rytmie cha cha, nigdy w rytmie cza cza.
BeBe
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Narazie Iron Maiden nie zapowiada, żeby się rozpadło może będzie grać tak długo jak Ozzy albo Scorpions, zresztą życzę im jak najlepiej wydania wielu płyt i zrobieniu wielkich Show (na które przynajmniej w tym roku pojade :D). Pozdro.
Awatar użytkownika
Majek
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Majek »

WICKER MAN pisze:Właśnie... :)
Więc o co chodzi? Maideni mają się lepiej niż kiedykolwiek przedtem i nikt nie jest w stanie ich zatrzymać. 8)
Oby tak było...
Co do Dave'a nie wydaje mi się aby się wypalał. Chociaż jeśli odszedł by z Maiden to Steve miałby duży problem. Rzeczywiście on zawsze był oparciem dla reszty i znaleźć kogoś na jego miejsce było by na prawdę ciężko. No, ale na razie przecież nie jest źle. Mamy w planach nowe DVD, trasę koncertową, potem płytę. Zobaczymy jak będzie. Pozdrawiam :D
Sim0n
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Sim0n »

Ja maiden kocham za to co i jak graja.. jesli nowy album mial by miec wykorzystane te same patenty tyle ze w nowych aranzacjach to bede zdowolony bo uslysze maiden takie jakie znam od zawsze i jakie chce slyszec.. jezeli chodzi o eksprrymentowanie to na pewno nie chcial bym zobaczyc gitarnikow z 7 strunami i 5 czy 6 strunowym basie.. zgadzam sie z tym ze to Adrian I Bruce maja teraz najwiecej ciekawych pomyslow.. chcialbym zeby zagrali troche ciezej.. co do Davea to jest on swietnym gitarzysta ale jak dla mnie zapetlil sie w tych samych patentach i jego solowki nie sa juz tak nieprzewidywalne jak kiedys.. Janick duzo zyskal w moich oczach bo jak dla mnie jego gra sie poprawila i stala sie bardziej ciekawa (sola na DOD).. Adrian to gitarzysta ktory ma tak wiele pomyslow na gre a brzmienia jakich uzywa sa tak fascynujace ze mnie ciarki po plecach przechodza.. to co zrobil na DOD to kawal pieknego grania i to jego kompozycji chce najbardziej.. oczywiscie jesli Janick bedzie pisal takie utwory jak DOD a Dave jak Rainmaker no i oczywiscie Harris jak NML to ich utworow tez chce!
a to ze wydaja teraz DVD i maja to robic to bardzo dobrze.. niech wydaja i jezdza w trase i niech sprawiaja dalej tyle przyjemnosci fanom.. mysle ze to jeszcze nie koniec Maiden i ze beda grali nam swietny heavy metal jeszcze dlugo.. a nawet jesli nie to zawsze bedzie mozna obejrzec w domu na DVD ich koncerty..
Stranger
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Stranger »

Prawdopodobnie ciezkie utwory nie podobaja sie Harrisowi. Pewnie z tego wzgledu nie zgodzil sie na granie live Montsegur -ktory zapewe bylby swietnym utworem na koncert, ta perkusja, gitary... mimo ze wszyscy pozostali czlonkowie zespolu chcieli go zagrac. A moze po prostu 7 utworow z nowej plyty na koncercie to za duzo.

Chcialbym uslyszec te ciezsze utwory Adriana i Brucea oprawione stylem Iron Maiden. Miejmy nadzieje ze na przyszlej plycie znajdzie sie choc ich czesc.
Janick jest swietny, ale trzymalbym go pod kontrola w pisaniu materialow. Jest bardzo aktywny i ma wiele pomyslow, jednak 2 utwory na plycie jego autorstwa to chyba gorna granica. A solowki to ma niesamowite, ten poczatek podczas Gates of tomorrow brzmi jak krzyk jakiegos wscieklego kota :)

Wydaje mi sie w sumie ze gitarzysci troche za bardzo ze soba rywalizuja w kwestii solowek. Mam wrazenie ze sola na DoD to nieustanny wyscig gitarzystow w tym kto zagra je szybciej. Sa wspaniale jednak chcialoby sie czasem uslyszec takie powolne solo w stylu Powerslave czy Alexander the great. Ostatnio nie bylo za wiele na to miejsca, powolny fragment przy Wildest Dreams i swietna solowa gitara przy elektrycznym Journeyman.
Awatar użytkownika
Premus
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Premus »

O czym mowicie Maiden ma swój styl muzyki i tego niech nie zmieniaja bo bedzie po nich -komercja. Ja nie widze powodu aby przestali juz grac uwazam ze chlopaki przechodza druga mlodosc w szczególnosci to mozna zauwazyc na koncertach jacy sa wysportowanie pewnie ze muza z cd nie zabrzmi tak jak na koncercie ja gdy 1y raz uslyszalem DOD to nie za bardzo mi to podeszlo ale naWe Wrocku to zabrzmialo inaczej duzo energii chlopaki wlozyli i tak ma byc.Teraz z niecierpliwoscia czekam na te dvd juz nie wspomne na dvd z trasy DOD o ktorym troche ucichlo.Popatrzmy na inne zespoly ktore zmienily styl Theatre o.T. Parad.L. Met. i td. co sie z nimi stalo co to zaslodka muza plakac sie chce Dlatego Maiden maja byc Maiden a nie ich 3je
Awatar użytkownika
mimski
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: mimski »

kirk_pazdzioch pisze:Granie na siedmiostrunowych gitkach jest ostatnio bardzo modne, ale nie chodzi o to, by IM podążali za modą, ale by spróbowali czegoś nowego, co zresztą daje wielkie możliwości.
A kwestia basu... Jakby Harris się nauczył grac ładnie na szóstce, to by mógło zaowocować jeszcze lepszymi partiami basu.
:D Jak widze Pazdzioch chce zrobic z Maiden drugich Dreamow :D . Bo siedmiostrunowa guitar to typowy sprzet Petrucciego, no a bas jak mozna sie domyslec nie przez przypadek szesciostrunowy :D .Podobno :wink: John Myung posiada takowy i z powodzeniem go uzywa. Dla tych ktorzy nie wiedza Myung to basista Dream Theater. Pazdzioch ja wiem ze Dream Theater to genialny zespol, ale oni graj progressive metal, a Iron Maiden to legenda heavy. Moze Maiden powinni zatrudnic jeszcze klawiszowca :wink: . Z gory mowie zebys sie nie obrazal. Tez uwielbiam Dreamow i stawiam ich na rowni z Maiden, a moze ostatnio nawet troche wyzej, co nie zmienia faktu ze Ironow lubie posluchac takimi jakimi sa.
To nie demokracja, ale własność prywatna, produkcja i dobrowolna wymiana są źródłem dobrobytu.
Stranger
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Stranger »

Niech najpierw Harris zacznie wykorzystywac w pelni te 4 struny :wink:
Mlody
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Mlody »

mimski pisze:
kirk_pazdzioch pisze:Granie na siedmiostrunowych gitkach jest ostatnio bardzo modne, ale nie chodzi o to, by IM podążali za modą, ale by spróbowali czegoś nowego, co zresztą daje wielkie możliwości.
A kwestia basu... Jakby Harris się nauczył grac ładnie na szóstce, to by mógło zaowocować jeszcze lepszymi partiami basu.
:D Jak widze Pazdzioch chce zrobic z Maiden drugich Dreamow :D . Bo siedmiostrunowa guitar to typowy sprzet Petrucciego, no a bas jak mozna sie domyslec nie przez przypadek szesciostrunowy :D .Podobno :wink: John Myung posiada takowy i z powodzeniem go uzywa. Dla tych ktorzy nie wiedza Myung to basista Dream Theater. ... Moze Maiden powinni zatrudnic jeszcze klawiszowca :wink: ...
w maidenach pojawil sie watek grania na gitarze 7 stunowej. Gral na niej Adrian utwor Children of the Damned na jednej z tras koncertowych. Jesli chodzi o klawiszowca to Maideni maja swojego czlowieka od tego jest nim Michael Kenny. :twisted:
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

Mlody pisze:w maidenach pojawil sie watek grania na gitarze 7 stunowej. Gral na niej Adrian utwor Children of the Damned na jednej z tras koncertowych.
Dokładnie był to 12-strunowy akustyk, którego Adrian używał już wcześniej grając solo z Bruce'm. http://www.geocities.com/adr_smith/imag ... rian06.jpg
Awatar użytkownika
mimski
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: mimski »

Mlody pisze: Jesli chodzi o klawiszowca to Maideni maja swojego czlowieka od tego jest nim Michael Kenny. :twisted:
Ale nie jest on stałym punktem w zespole jak np. Rudess w Dreamach. Kenny gra wtedy gdy Harris miał pomysł by w danym utworze w jakims fragmencie byly klawisze, a Rudess gra we wszystkich utworach jako jeden z muzykow tworzacych ten zespol.
To nie demokracja, ale własność prywatna, produkcja i dobrowolna wymiana są źródłem dobrobytu.
Haile Selassie
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Haile Selassie »

harris na plycie BNW tez udzielal sie na keyboardzie :P
ODPOWIEDZ