25-26/06/2019 - Mystic Festival 2019 - Kraków

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: 25-26/06/2019 - Mystic Festival 2019 - Kraków

Post autor: krusejder »

Nie przesadzajmy! Ale kolega może za 10 lat będzie sobie pluł w brodę że odpuścił koncert KD
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Mikson pisze: czw cze 27, 2019 2:03 pm Nie wiem czemu zespół jest tutaj często wyśmiewany, wirtuozeria to to nie jest, ale tak jak wspomniałem wiele starszych utworów z początkowych płyt (bo głównie ich słuchałem) jest naprawdę spoko. Ale ja się nie znam :)
To bardzo proste. Ten zespół gra na jedno kopyto do tego stopnia, że to aż obrzydliwe. To samo można zarzucić Motorhead, ale nawet Lemmy czy inny Slayer to bardziej różnorodna muzyka. Byłem wczoraj na jakichś 25 minutach Sabatonu i te koszmarne klawisze popsuły mi uszy. Sama estetyka, w której ta kapela się obraca też nie jest zachęcająca.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zakkahletz »

Carcass: 7/10. Rzucili uczciwy deathmetalowy ochłap należycie doprawiony melodią. Set jak dla mnie mógłby być dłuższy. Zadowoleni z przyjęcia, zapowiedzieli nowy album na przyszły rok. I live niechaj zjadą do Wawy! :)

Crowbar: 6/10. Zamulenie długotrwałymi upałami dało się we znaki publiczności, wśród niej i mnie, w związku z czym nie było opcji, żeby wykrzesać z siebie tyle entuzjazmu, na ile liczył i do czego nakręcał Brodacz. :( Ogólnie, sympatycznie zagrana mieszanka "pancernych ślimaków" i "grzańców".

Within Temptation: 8/10. Tak wysoka ocena gigu grupy, której fanem nie jestem bierze się z optymalnych warunków organizacyjno-rozrywkowych, w których się odbył. Wszystko tam i "zagrało", i zagrało. ;) Na następny ich koncert zamierzam się wybrać z Córką.

Wczoraj znacznie lepiej niż przedwczoraj wyszło mi chłodzenie organizmu - wszystkie sztuki zaliczone akurat w wydłużającym się cieniu rzucanym przez Arenę albo w jej klimatyzowanym wnętrzu, do tego piwko, woda i lody.

I potwierdzam słowa o ochronie: "miękkie", a zarazem profesjonalne podejście.
Awatar użytkownika
Lando
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Lando »

Byłem drugiego dnia. Upał straszny. Mieliśmy jechać bez noclegu, ale dobrze, że jednak się zdecydowaliśmy przenocować, bo po koncertach byłem padnięty :(
W planach mieliśmy zaliczyć Signing Session Within Temptation, ale niestety nie udało się z powodu zbyt dużej ilości osób. Na szczęście na Grand Magus się dostaliśmy, więc autografy i fotka są fajną pamiątką :)
Z koncertów które widziałem:
- Municipal Waste - widziałem niestety tylko połowę, ale bardzo mi się podobało. Był to jeden z zespołów dla których się wybierałem i nie zawiodłem się. Na pamiątkę mam kostkę :)
- Crowbar - w sumie dość przypadkowo na nich się wybrałem, wcześniej znałem ich tylko z nazwy. I pozytywnie jestem zaskoczony, konkretnie łoili :)
- Emperor - zupełnie nie mój klimat, ale skoro już grali to kawałek z daleka posłuchałem. Nadal nie moja bajka, a już zwłaszcza w taki upał :)
- Trivium - kolejne pozytywne zaskoczenie - słuchałem ich wcześniej z youtube i jakoś mi się nie spodobali. A na żywo całkiem nieźle zagrali. Chyba dam im kolejną szansę :)
- Within Temptation - rewelacja !!! Sharon wraz z kolegami zawsze dają radę i teraz też się nie zawiodłem. Jechaliśmy głównie na nich i jak zawsze warto było.
- King Diamond - trzeba przyznać, że wraz z wiekiem King jest coraz lepszy. Moja żona stwierdziła, że na starość coraz lepiej śpiewa :D To moje drugie spotkanie z Królem - i jeśli ktoś nie widział (a będzie miał okazję) - to gorąco polecam :)
- Sabaton - można się czepiać, że muzycznie to nic odkrywczego, że Joakim nie jest jakimś super wokalistą. Ale na żywo Sabaton to petarda. To moje kolejne spotkanie z nimi (chyba już piąte) i za każdym razem wychodzę zadowolony. Na tej "wojskowej" trasie mają naprawdę konkretną oprawę, dużo piro - w połączeniu z muzyką robi to ogromne wrażenie.
Podsumowując - bardzo fajny wyjazd. Within Temptation i Sabaton oglądałem z barierki, Crowbar i Municipal Waste z drugiego rzędu :D
Co do samego festiwalu - warto pochwalić kulturalną i ogarniętą ochronę, dobrze wszystko oznaczone itd. Na minus - merch, który wyprzedał się praktycznie pierwszego dnia oraz brak kraftowego piwa, które to niby było zrobione na ten festiwal. Tzn pewnie pierwszego dnia było :D Oczywiście, można się czepiać, że czasówka i rozkład zespołów mógł nie każdemu podpasować (by obejrzeć całe Within Tempattion i Sabaton musieliśmy zrezygnować z początku i końca koncertu Kinga) no ale tak jest zawsze. Jeśli w przyszłym roku będzie dobry skład z miłą chęcią się wybiorę :D
Night Mistress Fan Club Łódź
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

@Lando, a która trasa nie była wojskowa? XD
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
Lando
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Lando »

Źle się może wyraziłem, ale generalnie mniej wojenno-wojskowa była jak promowali Carolusa :) no poza tym na ostatniej trasie (z Acceptem) też ta pirotechnika nie była aż tak efektowna :)
Night Mistress Fan Club Łódź
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Lando pisze: czw cze 27, 2019 3:59 pmCo do samego festiwalu - warto pochwalić kulturalną i ogarniętą ochronę, dobrze wszystko oznaczone itd. Na minus - merch, który wyprzedał się praktycznie pierwszego dnia oraz brak kraftowego piwa, które to niby było zrobione na ten festiwal. Tzn pewnie pierwszego dnia było :D Oczywiście, można się czepiać, że czasówka i rozkład zespołów mógł nie każdemu podpasować (by obejrzeć całe Within Tempattion i Sabaton musieliśmy zrezygnować z początku i końca koncertu Kinga) no ale tak jest zawsze. Jeśli w przyszłym roku będzie dobry skład z miłą chęcią się wybiorę :D
Organizatorzy i część wystawców/sprzedawców (np. ci od kraftowego piwa) chyba w najśmielszych marzeniach nie byli przygotowani na TAKĄ sprzedaż. :shock: Chcąc kupić sobie szarą albo białą koszulkę festiwalową (a ta edycja MF ma je ekstra!) zrobiłem kilka podejść do merch standów i albo rezygnowałem przez kilometrową kolejkę, albo towar był już wyprzedany, albo nie było mojego rozmiaru. :facepalm: Truuudno, zobaczymy za rok. :)
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

Festiwal oceniam następująco w skali 1 do 10.

1 pkt. - za miłą ochronę, służbę zdrowia, że była, krążyła, opiekę nad niepełnosprawnymi, ciężarnymi itd. i obsługę. Miło i profesjonalnie.
1 pkt. - za smaczne żarcie. Sporo pojadłem. Nie miałem żadnych problemów żołądkowych. Znaczy się żarcie dobre.
1 pkt. - za dobre utrzymanie punktów sanitarnych. Nie brzydziłem się iść do toy toya. To bardzo dużo. Było naprawdę czysto.
1 pkt. - za w miarę umiarkowane ceny. Oczywiście zawsze może być taniej, ale to chyba nie jest dziwne, że na festiwalach właściciel terenu chce zarobić. Piwo było zróżnicowane, tańsze/droższe. Woda po 8zł a nie po 15. Jedzonko w cenach przeze mnie akceptowalnych. Nie czepiałbym się, bo nie należę do takich, co to chcą z gówna bat ukręcić. Wszystko musi mieć jakąś cenę. Z bąbelkami za 8 zeta. Kranówa była za darmo. :)
1 pkt. - za różnorodność muzyczną. Dla każdego coś fajnego. Ja cieszyłem się z Kinga Diamonda, Emperor, Possessed, Immolation, Carcass, Testament, Soulfly, Frogleap. To dużo.
1 pkt. - tu wahałem się czy go przyznać, ale dam - za nagłośnienie. Oczywiście były zespoły, którym akustyk zdupczył koncert. Tego co nagłaśniał Testament powiesiłbym za jaja na płocie. Natomiast bez przeszkód będąc 10 metrów od barierek mogłem zachwycić się koncertem Diamonda nie głuchnąc zarazem, po raz pierwszy usłyszałem muzykę Emperor w wersji live, rozumiejąc co grają, a nie zastanawiając się co to za hałas. Fajnie zabrzmiało Possessed, Carcass, Soulfly, Frogleap(tak w hali też można było dobrze nagłośnić). Zatem punkt jest.
- nie przyznaję 1 punktu za dobór headlinerów. Headlinerami powinni być King Diamond i Emperor. No ale to moje zdanie. Z drugiej strony może i dobrze, że nie byli, bo w hali na pewno brzmiałoby to mniej soczyście i klarownie za to pewnie z pogłosem.
- nie przyznaję 1 punktu za czasówkę, bo czasem człowiek musiał się zastanawiać, czy zostać na czymś do końca, czy lecieć biegiem pod inną scenę, żeby zdążyć na początek następnego koncertu. Małe przerwy 10 minutowe by się przydały. Owszem. Fest by się wydłużył, ale to kijowo wygląda jak ludzie w kulminacyjnym momencie koncertu jakiegoś zespołu spieprzają z sali, bo gdzieś zaraz zacznie się coś innego.
- nie przyznaję punktu za merch, bo zabrakło dla mnie koszulki "napier*@#$%^" w w rozmiarze adekwatnym do moich okazałych gabarytów. Sorry. Czuję się olany. A miałem wielką ochotę.
1 pkt. - przyznaję za ceny merchu. 60zł za koszulkę festiwalową, to nie było zdzierstwo.

Zatem ode mnie 7/10 z życzeniami rozwoju w przyszłości i głębokimi refleksjami co można ulepszyć a co trzeba utrzymać na osiągniętym poziomie.
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

Ochrona niesamowicie pozytywna, wywalali fociarzy za kradniecie fantów, jak się dogadales z nimi to dawali wszystko co chciałeś, ale rozdawali to bardzo sprawiedliwie. Woda na barierce - mega plus, nie spodziewałem się. King Diamond jeden z najlepszych koncertów w moim życiu. Nigdy tego nie zapomnę, a na pewno będę starał się zobaczyć ich jeszcze kilka razy. Wracam za rok ;)
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Przyjemnie się czyta Wasze opinie. Widać, że udało się zrobić porządny festiwal wg "zachodnich" standardów (może jeszcze nie takich rozmiarów, ale dobry początek jest). Wśród wad czytam głównie o trzech:
1. Słaba dostępność gadżetów festiwalowych
Proste do poprawienia, a myślę, że wracając po takim czasie mogli się obawiać o potencjalną sprzedaż.
2. Czasówka
Też proste do poprawienia. Jeden zespół mniej, dłuższy czas trwania każdego dnia. Nie wiem czy to ten przyszłoroczny teraz to miejsce gdzie się kiedyś odbywał Coke Festiwal (lata temu, grało Muse), ale jeżeli tak, to tam spokojnie było miejsce na dwie sceny obok siebie. Wtedy można fajnie zgrać czasówkę, a jak ktoś nie ma ciśnienia może oglądać pod większym kątem spod sąsiedniej sceny
3. Dobór headlinerów
Mnie żaden nie ruszał, ale to były sprzedające nazwy. Myślę, że fanom cięższego grania, wynagrodziły to wcześniejsze zespoły.

Mam nadzieję, że nie w przyszłym roku nie zepsują nic z pozytywów, poprawią drobne niedociągnięcia i doczekamy się dobrej cyklicznej imprezy u nas w kraju.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer
-#The Man Who Would Be Spammer

Post autor: LukaSieka »

Djuk_416 pisze: czw cze 27, 2019 2:08 pm Carcass zagrali bardzo dobry koncert ale Immolation jest przed wszystkimi death metalowymi zespołami lata świetlne.
Obrazek
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Nie wiem jak można słuchać Immolation, przecież to brzmi jak hałas.
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Djuk_416 »

Dzosef pisze: pt cze 28, 2019 2:18 pm Nie wiem jak można słuchać Immolation, przecież to brzmi jak hałas.
Metal to nie tylko ładne i zgrabne melodyjki
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Słucham trochę death metalu, ale Immolation? Miałem nieprzyjemność ze cztery razy widzieć fragment na żywo.
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
Felcio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Felcio »

Immolation to ścisła czołówka death metalu. Chyba najbardziej szczera, prawdziwa, wytrwała death metalowa załoga obok Incantation. Na żywo brzmią jak armagedon. Ich płyty to tez idealny soundtrack do zagłady. Taki poziom koncertowy jest bardzo ciężko uzyskać. A oni grali już tak na początku lat dziewiecdziesiatych
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

A mnie zauroczył Possessed. Wyśmienici gitarnicy tam grają i pałkarz. Robią wrażenie. Dobrze brzmieli.
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Awatar użytkownika
SOBER1Z
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: SOBER1Z »

https://www.knockoutprod.net/pl/article ... tival-2020
Przez te dwa dni przez festiwal przewinęło się ponad 20 tysięcy widzów! Wśród publiczności pojawiło się wielu gości z zagranicy, m.in. Wielkiej Brytanii, Niemiec, Ukrainy, Czech, Słowacji, Szwecji, Norwegii, Finlandii, Rosji, Białorusi, Rumunii i Bułgarii.
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

ODPOWIEDZ