A jakie znaczenie ma to, ile znaczy dany zespół? Survivor to zabawa, w której sobie głosujemy na płyty, jedynym kryterium powinna być popularność, żeby zabawa nie stała.
Otóż mylisz się i jednocześnie masz rację.Vorgel pisze:A Opeth to co jest? Muzyka poważna ? KISS więcej wnieśli do muzyki rockowej i nawet metalowej niż Opeth. Są o wiele bardziej wpływowi. Scott Ian, chłopaki z Death Angel i wielu innych. Zapytaj ich. Chucka Schuldinera już niestety nie zapytasz, ale znajdziesz i jego wypowiedź na temat wpływu na niego tego zespołu. Masz racje, gdzie przy tym stawiać Opeth, dwa różne światy, dwie różne ligi.blackmailer pisze: ↑ndz lip 14, 2019 11:43 pm
Kiss to od zawsze dla mnie zabawny produkt amerykańskiej śmiesznej kulturki, gdzie przy tym stawiać Opeth? Błagam... Vorgel, naprawdę ja wiem, że dawno nie byłeś na żadnym koncercie i w końcu poszedłeś na Kiss, ale szanujmy się XD Chyba, że znów sobie zaczynasz przeczyć i twierdzić, że nad muzykę ważniejsza jest popularność i to jakie ktoś robi show?
KISS nie wnieśli nic do muzyki, ale wniesli bardzo dużo do rocka. Chuck, Ian, Mustaine i wielu innych chwyciło za gitarę nie dlatego, że powalił ich techniczny kunszt w Rock and Roll All Nite, bogactwo kompozycyjne w Shout it Loud, nie podejrzewam żeby płakali na Beth.
To co robiło KISS, przy swoich fajnych i prostych piosenkach, to wniesienie koncertów na wyższy poziom, z makijażem, pirotechniką i efekciarstwem. Kazdy chciał być jak Ace Frehley, mimo że ten był słabym gitarzystą. Byli jak Superman, dziecięcy bohater, ale jako dorosły widzisz śmiesznego gościa w majtkach na spodniach. Nie można odmówić KISS napisania wielu hiciorów, kawalków idealnych do spędzania czasu z dziewczyną, ale nie oszukujmy sie, muzycznie nie wymyślili nic wyjatkowego, porównując co robili Judas Priest na płytach typu SWOD i SAS to jest po prostu przepaść.
Opeth natomiast to jeden z najbardziej interesujących, eklektycznych i wszechstronnych zespołów w ogóle. Muzycznie Mikael jest 20 poziomów ponad wszystkimi członkami KISS, zarówno byłymi jak i obecnymi.