Mercyful Fate

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Re: Mercyful Fate

Post autor: Zdan »

Vorgel pisze: sob sie 03, 2019 11:52 pm Diamond Head nie grałem, ale MF owszem. Gdyby to było coś skomplikowanego jak późniejszy metal, to bym nie zagrał, bo za trudne, ale Evil, to hard rock, świetny rock and rollowy pazur, w Coven i Demon Bell też są takie akcenty. To jest klasyka.
Tak. To jest klasyka. Klasyka metalu ;)
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Wait... bo nie wiem czy dobrze rozumiem nową definicje heavy metalu... To co łatwo zagrać na gitarze to jeszcze hard rock, a co trudno to już heavy? XD
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

01: Alter Bridge
02: Vltimas, Turbo, Faetooth, Turbo

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

blackmailer pisze: ndz sie 04, 2019 1:22 am Wait... bo nie wiem czy dobrze rozumiem nową definicje heavy metalu... To co łatwo zagrać na gitarze to jeszcze hard rock, a co trudno to już heavy? XD
To co Vorgel umie zagrać na gitarze to hard rock a to co nie to heavy metal ;)
Iron Heavy Wrock
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: Iron Heavy Wrock »

Dwie pierwsze najlepsze. To nie jest kwestia pokoleń bo sam nie znoszę kuców urodzonych w latach ...w sumie chyba 95 w górę. Zresztą co to ma za znaczenie. Takie utwory jak Curse of Pharaox, Night of the Unborn, Come to the Sabbath, Into the Coven, Welcome Princess of Hell, Black Funeral, A Dangerous Metting....nie wiem jak można takich utworów nie lubić!
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Vorgel »

blackmailer pisze: ndz sie 04, 2019 1:22 am Wait... bo nie wiem czy dobrze rozumiem nową definicje heavy metalu... To co łatwo zagrać na gitarze to jeszcze hard rock, a co trudno to już heavy? XD
Ten pierwszy metal był jeszcze stosunkowo prosty, ten późniejszy już był trudniejszy, bo zaczęto kombinować. Do Evil nie potrzeba tak naprawdę znać metalu by to zagrać, można siedzieć w hard rocku i to tak samo buja. Pamiętam wywiad z Tomem Arayą, który powiedział, że jak dołączył do Slayer nie miał pojęcia o metalu i nie znał Iron Maiden. Ale na Show No Mercy jest prosty metal, w sumie oparty o te same patenty co Melissa.
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Ale co to w ogóle za forma klasyfikacji gatunku? XD
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

01: Alter Bridge
02: Vltimas, Turbo, Faetooth, Turbo

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Tak samo Piggy z Voivod. Weźmy solówki z War and Pain i z Angel Rat, obie płyty są proste ale zupełnie inne. Jednak to jest takie samo podejście solówek, bo Piggy nie grał tak naprawdę metalu na War and Pain, on grał rock and roll, tyle że szybciej, głośniej na chaotycznym podkładzie rytmicznym. Lemmy z Motorhead też mówił, że grał rock and roll, nie żaden metal. Były cytaty na tym forum. Ja się nie chcę kłócić czy Melissa to hard rock czy metal, to są etykietki. Pewnie, że można to nazwać metalem, ale to są po prostu hard rockowe patenty bez zbytniego kombinowania.
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Adrian S.O.S. »

To znaczy że jak np. weźmy na to Behemoth z tym swoim brzmieniem w niektórych utworach wykorzystywał patenty hard rockowe, punkowe albo heavy metalowe to grają hard rock, punk i heavy metal ?
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Vorgel pisze: ndz sie 04, 2019 11:22 am Tak samo Piggy z Voivod. Weźmy solówki z War and Pain i z Angel Rat, obie płyty są proste ale zupełnie inne. Jednak to jest takie samo podejście solówek, bo Piggy nie grał tak naprawdę metalu na War and Pain, on grał rock and roll, tyle że szybciej, głośniej na chaotycznym podkładzie rytmicznym. Lemmy z Motorhead też mówił, że grał rock and roll, nie żaden metal. Były cytaty na tym forum. Ja się nie chcę kłócić czy Melissa to hard rock czy metal, to są etykietki. Pewnie, że można to nazwać metalem, ale to są po prostu hard rockowe patenty bez zbytniego kombinowania.
Czyli mamy definicję - metal (ten w ujęciu heavy) to hard rock zagrany szybciej, głośniej i z bardziej chaotyczną lub intensywną rytmiką. Próbuję to powiedzieć tutaj od jakiegoś czasu ale jakoś nie wchodzi. A etykietki to bardzo normalne i ludzkie zachowanie i dla wielu są istotne.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

No tak, ale późniejszy metal odchodził od tego formatu w kierunku bardziej skomplikowanych riffów.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Adrian S.O.S. pisze: ndz sie 04, 2019 11:43 am To znaczy że jak np. weźmy na to Behemoth z tym swoim brzmieniem w niektórych utworach wykorzystywał patenty hard rockowe, punkowe albo heavy metalowe to grają hard rock, punk i heavy metal ?
Nie znam całej twórczości Behemotha więc trudno mi się wypowiadać. Z tego co słyszałem, to oni rzężą nowocześnie brzmiący death metal, jakiego oczywiście wiele.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Vorgel pisze: ndz sie 04, 2019 1:45 pm No tak, ale późniejszy metal odchodził od tego formatu w kierunku bardziej skomplikowanych riffów.
Rzecz jasna pojawiały się bardziej skomplikowane formalnie riffy czy aranżacje ale generalnie jeśli mówimy o heavy metalu to określenie "hard rock zagrany szybciej, z większym ciężarem, mocą etc." doskonale pasuje. To pozwala rozgraniczyć oba gatunki.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

No ale jak Lemmy powiedział, że nie gra metalu, to ja się z nim nie będę kłócił, bo wiem o co mu chodzi.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Ja też wiem o co mu chodzi. Widziałem jego wypowiedzi w tym temacie które sobie przeczyły. Oczywiście Motorhead to kapela którą "przywłaszczyć" próbowali sobie zarówno metalowcy jak i punki ale i tradycyjni rockmani.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

https://metalshockfinland.com/2019/09/1 ... VsVUSAXQhs

"I didn’t expect Hank to just keep quiet about the reunion, that was a big shock. I lost contact with King years ago we had some differences, small arguments. So I didn’t expect King to call me for the reunion but Hank it’s a different story because we were working very close together for a long time. Hank even helped me with my new album, he did some of the guitar recordings and helped with the artwork.”

Dziwna sprawa. Może King się kumpluje z Weadem i stąd taki skład, może jest zły na Dennera o jakąś pierdołę. Cholera wie, na pewno wygląda to po prostu kiepsko.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
on_the_run
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: on_the_run »

Jeśli chodzi o 2 pierwsze płyty MF, to tam już były pewne podwaliny pod późniejszy black metal. Podobnie jeśli chodzi o Venom, czy Bathory i początki Celtic Frost. Pod tym kątem należy te kapele rozpatrywać. W takim jednostajnym rytmie Black Funeral wyraźnie słychać że to nie jest zwykły hard rock lub heavy ani nie podwaliny pod thrash.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

King Diamond w wywiadzie z 1996 roku powiedział, że Mercyful Fate nie miało nigdy nic wspólnego z black metalem. On sam black metalu nie lubi. Utrzymywał też, że kawałki które pisze mają źródła w brytyjskim hard rocku spod znaku Uriah Heep i Budgie, a także formacji Captain Beyond, której pierwszy album uważa za najlepszą płytę kiedykolwiek nagraną.

PS. Polecam posłuchać Bird of Prey, a zwłaszcza Look at Yourself 1:15, z czymś wam się to kojarzy? :D
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

MF muzycznie faktycznie nie przypomina późniejszego (ani nawet pierwszej fali choć z tym bywało różnie) black metalu. Natomiast klimatem, atmosferą, tematami poruszanymi w tekstach zdecydowanie może i stanowiło inspirację dla black metalowców. Emperor nie bez powodu nagrał "Gypsy" MF.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

MF jest oparte na hard rockowych riffach, które już wcześniej były grane ale z nieco innym podejściem. Tematykę utworów zainspirował Alice Cooper. King dostał olśnienia po zobaczeniu jego koncertu na trasie Welcome to My Nightmare. O tym koncercie też wypowiedział się, że to najlepsze show na jakim był. Połączenie tego z hard rockiem Uriah Heep dało Mercyful Fate.
ODPOWIEDZ