Redneck Rock USA

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

Re: Redneck Rock USA

Post autor: Metalophil »

Ja tylko chciałbym zauważyć, że republikanizm to nie jest kościółkowa prawica a'la ZChN. I żeby być republikaninem czy mieć takie sympatie to nie trzeba w życiu prywatnym być świętym ;) A jeśli chodzi o KISS, to libertarianizm w warunkach USA zaliczany jest jako nurt prawicowy. Gorący zwolennik GOP C. Eastwood też jest libertarianinem. Poza tym, KISS byli rozwazani w kontekście występu na inaugurację prezydentury Trumpa, no i w wypowiedziach często odwołują się do amerykańskości, narodu, flagi itd. ;) Typowo rednecki zespół :P
Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

LukaSieka pisze: ndz sie 04, 2019 11:31 am Tak na prawdę to powszechnie wiadomo, że blues, rock 'n' roll, heavy metal od zawsze kierował się i reprezentował poglądy wolnościowe, równościowe i solidarnościowe.
Czyli takie, z których każdy, po doprecyzowaniu, można uznać za - w jakims sensie -typowy zarówno dla prawicy, jak i lewicy.

Np. równość wobec prawa to hasło prawicowe, a równość społeczna - lewicowe ;) Solidarność to klasyczna wartość chadecka. A wolność to bardzo szerokie pojęcie. Np. w PRL rządziła lewica, a z wolnością było jak było. Zresztą wolność to właśnie typowa wartość republikańska i konserwatywnych liberałów, czyli klasycznej prawicy.
Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer
-#The Man Who Would Be Spammer

Post autor: LukaSieka »

Metalophil pisze: ndz sie 04, 2019 11:59 am Np. w PRL rządziła lewica, a z wolnością było jak było. Zresztą wolność to właśnie typowa wartość republikańska i konserwatywnych liberałów, czyli klasycznej prawicy.
Heh, Stalin tez był "lewicowy", i ta cała jego "lewica" prawie wcale nie różniła się tego co robił Hitler.
A jeżeli dla kogoś blues jest muzyką o prawicowym wydźwięku to ja nie mam pytań....
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

LukaSieka pisze: ndz sie 04, 2019 12:03 pm
Metalophil pisze: ndz sie 04, 2019 11:59 am Np. w PRL rządziła lewica, a z wolnością było jak było. Zresztą wolność to właśnie typowa wartość republikańska i konserwatywnych liberałów, czyli klasycznej prawicy.
Heh, Stalin tez był "lewicowy", i ta cała jego "lewica" prawie wcale nie różniła się tego co robił Hitler.
Hitler też był lewicowcem i stal na czele socjalistycznej partii pracy.
Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

LukaSieka pisze: ndz sie 04, 2019 12:03 pm jeżeli dla kogoś blues jest muzyką o prawicowym wydźwięku to ja nie mam pytań....
Nikt tu tak nie twierdzi. U swych korzeni z całą pewnością nie.
Awatar użytkownika
Felcio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Felcio »

LukaSieka pisze: ndz sie 04, 2019 11:31 am A czy Rose Tattoo to esencja normalności? Jeżeli dla kogoś chlanie, ćpanie na umór i orgie po prawie każdym koncercie to normalność, to pewnie tak.
Wszyscy muzycy Manowar, ZZ Top, Kiss, Rose Tattoo prowadzili bardzo rodzinny, normalny i godny naśladowania styl życia :D
Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

Felcio pisze: ndz sie 04, 2019 12:13 pm
LukaSieka pisze: ndz sie 04, 2019 11:31 am A czy Rose Tattoo to esencja normalności? Jeżeli dla kogoś chlanie, ćpanie na umór i orgie po prawie każdym koncercie to normalność, to pewnie tak.
Wszyscy muzycy Manowar, ZZ Top, Kiss, Rose Tattoo prowadzili bardzo rodzinny, normalny i godny naśladowania styl życia :D
Dla stwierdzenia ogólnego kierunku w jakim idzie przekaz płynący z wytworu kultury nie mają przesądzającego znaczenia osobiste preferencje jego autora. Wit Stwosz był bodaajże zabójcą. Czy ktoś w związku z tym kwestionuje religijny wydźwięk ołtarza w Kościele Mariackim? ;)
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

To albo nie znają się na polityce i nie mają poglądów albo są konserwatywni i po prawej stronie. Trzeba się zdecydować. Na pewno bardzo duża część ówczesnej sceny hardcore punk była anty-republikańska. Thrash metalowcy chcieli być pro-społeczni, anty-wojenni etc ale oczywiście przyjmuję założenie, że nie mieli pojęcia o czym gadają. Metal generalnie to muzyka eskapistyczna i z tej samej estetyki co komiksy, pulpowa fantastyka i filmy klasy B. Polityka pojawia się tam w komiksowo-groteskowym zwierciadle. Nawet taki "Indians" Anthrax to niezbyt głęboka refleksja (choć oczywiście w zestawieniu z mainstreamem przynajmniej porusza problem).
Awatar użytkownika
Felcio
-#Clansman
-#Clansman

Może ja źle rozumuje, ale nie wiem jak można mówić osobie, że jest się katolikiem i np. gwałcicielem albo seryjnym mordercą. Wtedy chyba się jest przede wszystkim zwykłym hipokrytą. A czy to gadanie w wywiadach między rożnymi wybrykami, ciągłymi imprezami definiuje rockowych muzyków :) ? Nikt tak na prawdę z większości muzyków rockowych nie prowadził żadnego stylu życia o konserwatywnym i rodzinnym zabarwieniu. Te przechwałki muzyków z Kiss czy ZZ Top o tym ile oni nie zaliczyli panienek, ile nie wypili, nie wciągnęli kokainy i przyjęli heroiny na pewno o tym świadczą :)
Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

Felcio pisze: ndz sie 04, 2019 12:32 pm Może ja źle rozumuje, ale nie wiem jak można mówić osobie, że jest się katolikiem i np. gwałcicielem albo seryjnym mordercą.
Można, gdyż chrześcijanie zakładają że każdy człowiek jest istotą grzeszną. Wszystko zależy od jego stosunku do tego co robi/zrobił. Ale zarówno Ty, jak i ja mówimy o wyidealizowanych modelach. Według tego co mówisz, to wspomnianym katolikiem nie mógłby być nikt poza Jezusem, który na dodatek osobiście nie był katolikiem ;) Tymczasem dyskusja jest, jak mniemam, o bardzo ogólnych kierunkach/nastawieniach. Zresztą po co tu w ogóle wprowadzać elementy religijne, skoro dyskusja jest o politycznym podziale w USA? Republikanie nie są z automatu religijni, a demokraci antyreligijni.
Ostatnio zmieniony ndz sie 04, 2019 12:43 pm przez Metalophil, łącznie zmieniany 1 raz.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Najlepsze jest to, że najbardziej rodzinny tryb życia z muzyków prowadzi chyba Varg Vikernes - morderca i człowiek absolutnie anty-religijny. Jego konserwatyzm oznacza u niego skupienie się na rodzinie i samo wystarczalność bo kapitalistą i wolno-rynkowcem bym go nie nazwał. Do tego poganin. Ot - ciekawostka ;)
Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

Zdan pisze: ndz sie 04, 2019 12:41 pm Najlepsze jest to, że najbardziej rodzinny tryb życia z muzyków prowadzi chyba Varg Vikernes - morderca i człowiek absolutnie anty-religijny. Jego konserwatyzm oznacza u niego skupienie się na rodzinie i samo wystarczalność bo kapitalistą i wolno-rynkowcem bym go nie nazwał. Do tego poganin. Ot - ciekawostka ;)
To potwierdzenie tego co mówię. Stosowanie zasady pars pro toto jest bez sensu. Tak samo jak ocena kierunku twórczości na podstawie wycinka z życia prywatnego.
PowerSeventhSon
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: PowerSeventhSon »

Przepraszam, że piszę z tego konta ale zapomniałem hasła do tamtego. Mam problemy z pamięcią i dlatego zmieniam te konta. Proszę o zrozumienie. Teraz będę pamiętał bo sobie zapisałem na kartce.

Więc tak, po pierwsze Felcio każdy człowiek jest hipokrytą. Zawsze jest tak, że mówimy jedno a robimy drugie. Od tego nie da się uciec. Jedyny sposób na to to sobie powiedzieć, że jako ludzie popełniamy błędy i to jest normalne. Nie jesteśmy i nigdy nie będzie idealni bo gdyby Pan Bóg chciał by człowiek był idealny to by go nigdy nie stworzył. Uważam, że w muzyce rockowej i heavy-metalowej treści konserwatywne są bardzo obecne. Muzyka heavy-metalowa jest ograniczona pewnymi ramami, nie można jej zmieniać gdy się chce, gdy zrobili to nu-metalowcy to wszyscy heavy-metalowcy powiedzieli, że to jest kpina z gatunku i mieli rację. Męska przyjaźń która zawsze towarzyszyła heavy-metalowi to jest to co znamy z westernów i jest to w 100% konserwatywne. Wiem, że w latach 60 czy 70 konserwatyzm miał kompletnie inny wydźwięk niż teraz dlatego muzycy rockowi uchodzili za lewicowych. Tylko, że wtedy lewica była naiwna i ideowa i mogę się z nimi nie zgadzać, ale oni o coś tam walczyli. Dzisiejsza lewica to zwykły terror urzędnika, który wchodzi z brudnymi butami w moje życie. Poprawność polityczna to duże większe zagrożenie dla wolności niż fundamentalizm religijny,.

Rose Tattoo dla mnie to przede wszystkim wspaniały rock and roll, tak samo jak Motorhead, AC/DC, Twisted Sister, W.A.S.P, Saxon czy inni. Nie należy tych muzyków kojarzyć tylko z seksem czy narkotykami czy nawet piciem alkoholu bo oni stworzyli coś więcej. Ta muzyka zawsze będzie z ludźmi bo jest prawdziwa i wiedzą o tym ludzie którzy np. po długiej podróży posłuchają Stone Dead Forever, Inject the Venom czy właśnie Astra Valley. Dziwię się, że kochacie rocka, a sprowadzacie muzykę tylko do tego. Kochacie rocka pewnie bardziej niż ja, bo z tego co widzę jesteście ogromnymi fanami.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Ja nigdy ale to nigdy nie sprowadzałem muzyki do ekscesów muzyka poza sceną. Ważne by być w tym wszystkim autentycznym. Lemmy jest najlepszym przykładem - to facet o konkretnych przekonaniach i rozrywkach. Nigdy nie twierdził, że jest gościem preferującym tradycyjny model rodziny i stroniącym od używek. Nie - on podkreślał, że narkotyki, alkohol i przede wszystkim kobiety są dla niego bardzo ważne. Oczywiście dla mnie najważniejsza jest muzyka ale cenię takich ludzi.
PowerSeventhSon
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: PowerSeventhSon »

Facet który chleje wódę i spotyka się z kumplami może być 100 razy większym konserwatystą niż ojciec rodziny chodzący w garniturze do kościoła. Co jedno ma drugiego? Znam sytuacje gdy to robotnik w fabryce miał poglądy prawicowe, a jego szef, pracodawca lewicowe. Przecież właśnie dlatego Trump wygrał wybory. Syte koty z korporacji go nienawidziły co to wspierają prawa kobiet, homoseksualistów i walkę z globalnym ociepleniem. Wkurzenie prostych ludzi z biednych stanów USA spowodowało, że wygrał w tak demokratycznych stanach jak np. Pensylvania. Czasy gdy to lewica reprezentowała prostych, biednych ludzi dawno minęły bo teraz lewica to wysoko postawieni urzędnicy i żyjący z dotacji unijnych ( w Europie) cwaniacy.
Ostatnio zmieniony ndz sie 04, 2019 1:06 pm przez PowerSeventhSon, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Dopisze dobre polskie konserwatywne zespoly

Kelthuz
Kelthuzzar
Saluth
Biała Pięść
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
Felcio
-#Clansman
-#Clansman

Zdan pisze: ndz sie 04, 2019 1:02 pm Ja nigdy ale to nigdy nie sprowadzałem muzyki do ekscesów muzyka poza sceną. Ważne by być w tym wszystkim autentycznym. Lemmy jest najlepszym przykładem - to facet o konkretnych przekonaniach i rozrywkach. Nigdy nie twierdził, że jest gościem preferującym tradycyjny model rodziny i stroniącym od używek. Nie - on podkreślał, że narkotyki, alkohol i przede wszystkim kobiety są dla niego bardzo ważne. Oczywiście dla mnie najważniejsza jest muzyka ale cenię takich ludzi.
Tak samo twierdzili muzycy innych zespołów jak np właśnie Kiss albo Manowar. Gdzie tutaj propagowanie swoich konserwatywnych poglądów? W tych tekstach w których śpiewają o seksie, zaliczaniu lasek i imprezach?
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Pewnie, że może być konserwatystą ale w takim razie na pewno nie reprezentuje tradycyjnego i rodzinnego trybu życia ;) Trzeba te dwie rzeczy rozróżnić. Mam znajomych o konserwatywnych poglądach których głównymi hobby jest właśnie metal oraz różnego rodzaju spożycie. Nigdy nie powiedziałbym, że reprezentują tradycyjny tryb życia - to raczej różnego rodzaju odszczepieńcy od społeczeństwa. Ich konserwatyzm zasadza się na umiłowaniu wolności. Chodzi o pewną konsekwencję - dlatego Lemmy był na wskroś autentyczny.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Felcio pisze: ndz sie 04, 2019 1:07 pm
Zdan pisze: ndz sie 04, 2019 1:02 pm Ja nigdy ale to nigdy nie sprowadzałem muzyki do ekscesów muzyka poza sceną. Ważne by być w tym wszystkim autentycznym. Lemmy jest najlepszym przykładem - to facet o konkretnych przekonaniach i rozrywkach. Nigdy nie twierdził, że jest gościem preferującym tradycyjny model rodziny i stroniącym od używek. Nie - on podkreślał, że narkotyki, alkohol i przede wszystkim kobiety są dla niego bardzo ważne. Oczywiście dla mnie najważniejsza jest muzyka ale cenię takich ludzi.
Tak samo twierdzili muzycy innych zespołów jak np właśnie Kiss albo Manowar. Gdzie tutaj propagowanie swoich konserwatywnych poglądów? W tych tekstach w których śpiewają o seksie, zaliczaniu lasek i imprezach?
No dlatego nie twierdzę, że Manowar i Kiss to zespoły o poglądach konserwatywnych/republikańskie. Mam znajomych - totalnych lewaków - kochających Kiss i Manowar :)
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Felcio pisze: ndz sie 04, 2019 12:13 pm
Eric Adams z synem polują razem na dzika zwierzyne, a rodzice Joeya zamieszkali u niego w domu gdy ojciec był ciezko chory.
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
ODPOWIEDZ