Redneck Rock USA

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

PowerSeventhSon
-#Trooper
-#Trooper

Re: Redneck Rock USA

Post autor: PowerSeventhSon »

Seks, imprezy, picie nie jest ani prawicowe ani lewicowe. To są zwykłe ludzkie nawyki, które są tak samo związane z rock and rollem jak i Fryderykiem Chopinem czy Milesem Davisem.

Konserwatyzm w muzyce hard-rockowej, heavy-metalowej jest dlatego, ze jest to muzyka oparta o pewny ramy, których nie możesz dowolnie zmieniać. To jest tak samo jak piłka nożna. Nie możesz do zespołu piłkarskiego złożonego z jedenastu chłopów wprowadzić np. dwóch kobiet bo to już nie będzie piłka nożna, tak samo jak nie możesz zlikwidować spalonego czy zwiększyć rozmiaru bramek. W innych gatunkach można sobie dowolnie zmieniać ramy np. w rocku alternatywnym czy w popie. W klasycznym ( samo to słowo jest konserwatywne) hard-rocku czy heavy-metalu nie. Ta muzyka poza tym jest słuchana przez prostych ludzi hołdującym prostym zwyczajom. Dlatego lubisz filmy śp. Stanisława Barei a nie np. jakieś gówniane rzeczy z tego całego Netfliksa typu ten serial co to teraz wszyscy lubią, coś tam Stranger. Dlatego, że ukształtował cię heavy-metal.
Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Metalophil »

Dzosef pisze: ndz sie 04, 2019 1:10 pm
Felcio pisze: ndz sie 04, 2019 12:13 pm
LukaSieka pisze: ndz sie 04, 2019 11:31 am A czy Rose Tattoo to esencja normalności? Jeżeli dla kogoś chlanie, ćpanie na umór i orgie po prawie każdym koncercie to normalność, to pewnie tak.
Wszyscy muzycy Manowar, ZZ Top, Kiss, Rose Tattoo prowadzili bardzo rodzinny, normalny i godny naśladowania styl życia :D
Eric Adams z synem polują razem na dzika zwierzyne, a rodzice Joeya zamieszkali u niego w domu gdy ojciec był ciezko chory.
I raczej nie popierają adopcji dzieci przez pary homoseksualne ;)
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

PowerSeventhSon pisze: ndz sie 04, 2019 1:12 pm Seks, imprezy, picie nie jest ani prawicowe ani lewicowe. To są zwykłe ludzkie nawyki, które są tak samo związane z rock and rollem jak i Fryderykiem Chopinem czy Milesem Davisem.

Konserwatyzm w muzyce hard-rockowej, heavy-metalowej jest dlatego, ze jest to muzyka oparta o pewny ramy, których nie możesz dowolnie zmieniać. To jest tak samo jak piłka nożna. Nie możesz do zespołu piłkarskiego złożonego z jedenastu chłopów wprowadzić np. dwóch kobiet bo to już nie będzie piłka nożna, tak samo jak nie możesz zlikwidować spalonego czy zwiększyć rozmiaru bramek. W innych gatunkach można sobie dowolnie zmieniać ramy np. w rocku alternatywnym czy w popie. W klasycznym ( samo to słowo jest konserwatywne) hard-rocku czy heavy-metalu nie. Ta muzyka poza tym jest słuchana przez prostych ludzi hołdującym prostym zwyczajom. Dlatego lubisz filmy śp. Stanisława Barei a nie np. jakieś gówniane rzeczy z tego całego Netfliksa typu ten serial co to teraz wszyscy lubią, coś tam Stranger. Dlatego, że ukształtował cię heavy-metal.
Zadaję kłam temu ostatniemu stwierdzeniu - lubię zarówno Bareję jak i Stranger Things. Na równi klasyczne westerny z Almodovarem czy Kenem Russellem. ;)
Awatar użytkownika
Felcio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Felcio »

PowerSeventhSon pisze: ndz sie 04, 2019 1:12 pm Konserwatyzm w muzyce hard-rockowej, heavy-metalowej jest dlatego, ze jest to muzyka oparta o pewny ramy, których nie możesz dowolnie zmieniać. To jest tak samo jak piłka nożna. Nie możesz do zespołu piłkarskiego złożonego z jedenastu chłopów wprowadzić np. dwóch kobiet bo to już nie będzie piłka nożna, tak samo jak nie możesz zlikwidować spalonego czy zwiększyć rozmiaru bramek. W innych gatunkach można sobie dowolnie zmieniać ramy np. w rocku alternatywnym czy w popie. W klasycznym ( samo to słowo jest konserwatywne) hard-rocku czy heavy-metalu nie. Ta muzyka poza tym jest słuchana przez prostych ludzi hołdującym prostym zwyczajom. Dlatego lubisz filmy śp. Stanisława Barei a nie np. jakieś gówniane rzeczy z tego całego Netfliksa typu ten serial co to teraz wszyscy lubią, coś tam Stranger. Dlatego, że ukształtował cię heavy-metal.
Powiedziałbym że jest przez to raczej bardziej hermetyczna niż konserwatywna. Konserwatywny za bardzo kojarzy mi się z terminem politycznym, a jak wiadomo wiele zespołowy hard rockowych i heavy metalowych nie miało w ogóle nic wspólnego. Raczej wręcz przeciwnie.

A jeżeli dla kogoś teksty i śpiewanie o rock n rollowym trybie życia, o tych wszystkich imprezach, kobietach nie jest muzyką to ja wymiękam. Gdzie w ZZ Top albo Kiss pojawiają się prawicowe teksty i propagowanie pro-rodzinnego stylu życia ?
PowerSeventhSon
-#Trooper
-#Trooper

Prawda jest taka, że czasami o poglądach decyduje przypadek. Do jakiejś rzeczy jesteśmy uprzedzeni i zostaje do z nami na całe życie. Nie dziwię się, że metalowcy często mają poglądy lewicowe bo prawica kojarzy im się z wyśmiewającym ich pajacem, który udaje wzór cnót . Równie dobrze ci sami ludzie mogli by mieć poglądy prawicowe gdyby na swojej drodze spotkali pajaca, który wyzywa ich do męskich szowinistów czy faszystów. Uważam jednak, że teraz to lewica bardziej wchodzi z butami w nasze życie czego np. przykładem jest socjalistyczna Szwecja. Przykładów oczywistego naruszania ludzkiej wolności stamtąd można mnożyć.

Akurat to nie ja wspominałem o Kiss. Przypisywanie konserwatyzmu i prawicowości KISS jest mocno naciągane, ale już w ZZ Top, Lynyrd Skynyrd takie wartości są bardzo obecne, ale to może kwestia bardziej mojego odczucia.
Ostatnio zmieniony ndz sie 04, 2019 1:19 pm przez PowerSeventhSon, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

PowerSeventhSon pisze: ndz sie 04, 2019 1:12 pm Dlatego lubisz filmy śp. Stanisława Barei a nie np. jakieś gówniane rzeczy z tego całego Netfliksa typu ten serial co to teraz wszyscy lubią, coś tam Stranger. Dlatego, że ukształtował cię heavy-metal.
Niezbyt mądre zdanie. Lubię i Bareje i Stranger Things, tym bardziej że jego akcja dzieje się w złotych latach heavy metalu i nawet serialowa muzyka do tego nawiązuje Jednocześnie jestem metalheadem i umiarkowanym konserwatystą. Na dodatek nie jestem katolikiem. Nie widzę tu żadnych sprzeczności.
PowerSeventhSon
-#Trooper
-#Trooper

No dobra, nie chodzi mi o sam serial. Chodzi mi ogólnie o to, że Netfliks jest przeciwieństwem czasów VHS gdzie człowiek musiał wyjść z domu by pooglądać film. Nie tak jak teraz gdy wszystko jest w necie. Netfliks dla filmów jest tym samym co Spotify dla muzyki. To zabijanie tego co było piękne czyli inicjatywy w człowieku. Nic nie zastąpi nagrywania utworów na kasety z audycji radiowych czy wypożyczalni kaset VHS. Te czasy powinny wrócić i mam nadzieję, że wrócą. Budowało to szacunek dla wszystkiego bo było trudno dostępne.
Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

Felcio pisze: ndz sie 04, 2019 1:17 pm
PowerSeventhSon pisze: ndz sie 04, 2019 1:12 pm A jeżeli dla kogoś teksty i śpiewanie o rock n rollowym trybie życia, o tych wszystkich imprezach, kobietach nie jest muzyką to ja wymiękam. Gdzie w ZZ Top albo Kiss pojawiają się prawicowe teksty i propagowanie pro-rodzinnego stylu życia ?

Zapytam od drugiej strony: co ma śpiewanie o rock n rollowym trybie życia wspólnego z lewicą?

Przynajmniej nie mają tekstów o miłości jednego chłopa do drugiego, wspaniałości aborcji tudzież autentycznie antychrzescijanskich. To, jak na współczesne czasy, całkiem sporo ;)
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

PowerSeventhSon pisze: ndz sie 04, 2019 1:21 pm No dobra, nie chodzi mi o sam serial. Chodzi mi ogólnie o to, że Netfliks jest przeciwieństwem czasów VHS gdzie człowiek musiał wyjść z domu by pooglądać film. Nie tak jak teraz gdy wszystko jest w necie. Netfliks dla filmów jest tym samym co Spotify dla muzyki. To zabijanie tego co było piękne czyli inicjatywy w człowieku. Nic nie zastąpi nagrywania utworów na kasety z audycji radiowych czy wypożyczalni kaset VHS. Te czasy powinny wrócić i mam nadzieję, że wrócą. Budowało to szacunek dla wszystkiego bo było trudno dostępne.
Ja z kolei mam nadzieję, że jednak nie powrócą bo na część tego się załapałem i to wszystko było siermiężne jak cholera. Jednak "nowoczesność" ma swoje plusy i porzucanie jej w imię jakiś sentymentów i nostalgii jest moim zdaniem idiotyczne. Technologia i dostępność dzieł kultury (nawet filmów klasy z) to jednak dobra rzecz.
Awatar użytkownika
Felcio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Felcio »

Metalophil pisze: ndz sie 04, 2019 1:24 pm Zapytam od drugiej strony: co ma śpiewanie o rock n rollowym trybie życia wspólnego z lewicą?
Nie ma za wiele, ale tym samym jest zaprzeczeniem tego co konserwatywne i prawicowe
Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer

Post autor: LukaSieka »

Generalnie polityka to straszne gówno. Staram się nie łączyć jej z muzyką, sportem itd.
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

PowerSeventhSon pisze: ndz sie 04, 2019 1:21 pm No dobra, nie chodzi mi o sam serial. Chodzi mi ogólnie o to, że Netfliks jest przeciwieństwem czasów VHS gdzie człowiek musiał wyjść z domu by pooglądać film. Nie tak jak teraz gdy wszystko jest w necie. Netfliks dla filmów jest tym samym co Spotify dla muzyki. To zabijanie tego co było piękne czyli inicjatywy w człowieku. Nic nie zastąpi nagrywania utworów na kasety z audycji radiowych czy wypożyczalni kaset VHS. Te czasy powinny wrócić i mam nadzieję, że wrócą. Budowało to szacunek dla wszystkiego bo było trudno dostępne.
To nie ma nic wspólnego z podziałem swiatopogladowo-politycznym, o którym tu dyskutujemy. Wrzutka od rzeczy :P Nowoczesność nie jest sama w sobie niczym złym, zwlaszca w technice. Chyba żaden republikanin nie chciałby na codzień słuchać muzyki z adaptera Bambino ;) i jezdzic maluchem.
Ostatnio zmieniony ndz sie 04, 2019 1:32 pm przez Metalophil, łącznie zmieniany 1 raz.
PowerSeventhSon
-#Trooper
-#Trooper

Kiedyś była sytuacja, że mama Phila Lynotta zbeształa bodajże Mitta Romneya, że użył w swojej kampanii wyborczej utworu legendy Boys Are Back in Town. Powiedziała, że jej syn nigdy w życiu nie miał nic wspólnego z prawicą dlatego, że miał przyjaciół homoseksualistów i wspierał biednych przeciwko bogatych. Przy całym szacunku dla mamy MISTRZA powiem tak. Dobrze, jest w tym jakaś prawda, tylko, że dzisiaj to wcale nie lewica upomina się o biednych robotników i to raczej homoseksualiści ograniczają wolność, a nie o nią walczą. Ograniczają ja kagańcem poprawności politycznej.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

LukaSieka pisze: ndz sie 04, 2019 1:27 pm Generalnie polityka to straszne gówno. Staram się nie łączyć jej z muzyką, sportem itd.
Im jestem starszy tym bardziej trzymam się daleko od polityki. Brzydzi mnie to wszystko i naprawdę mam inne rzeczy na głowie.
PowerSeventhSon
-#Trooper
-#Trooper

LukaSieka pisze: ndz sie 04, 2019 1:27 pm Generalnie polityka to straszne gówno. Staram się nie łączyć jej z muzyką, sportem itd.

Trudno jej nie łączyć ze sportem gdy masz kluby, które są historycznie lewicowe i prawicowe. Niestety polityka dotyka naszego życia, ale masz rację, że powinniśmy się od niej dystansować. Post, który napisałem był spowodowany moim ogromnym wzburzeniem na poprawność polityczną, która coraz bardziej mnie obraża. Mam poglądy wolnościowe, bronię ludzi, którzy spotykają się z krytyką (np. pracowników z Ukrainy) i dotyka mnie gdy jakiś pajac nazywa mnie faszystą czy męskim szowinistą. Tylko dlatego, że w 100% nie podzielam jego wyjętych z kosmosu poglądów na życie.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Na szczęście przez 99% czasu jestem na tyle zajęty, że nie muszę zajmować się polityką, rozmawiać o niej czy nawet o niej czytać. Mam około miliona ciekawszych tematów którymi mogę się zająć.
Awatar użytkownika
LukaSieka

Post autor: LukaSieka »

PowerSeventhSon pisze: ndz sie 04, 2019 1:31 pm

Trudno jej nie łączyć ze sportem gdy masz kluby, które są historycznie lewicowe i prawicowe. Niestety polityka dotyka naszego życia, ale masz rację, że powinniśmy się od niej dystansować.
Wiem, że są ludzie, którzy mają odmienne zdanie, ale do czego jest potrzebna na stadionach antifa albo z drugiej strony ci wszyscy naziści? Na co to komu? Pomijając oczywiście samych wymienionych?
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
PowerSeventhSon
-#Trooper
-#Trooper

To akurat jest skrajny debilizm, ale nie sposób np. pomijać fakt, że FC Barcelona jest klubem historycznie lewicowym, a Real Madryt prawicowym. Podobnie w Rzymie z prawicowym Lazio i lewicową AS Roma.
Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

PowerSeventhSon pisze: ndz sie 04, 2019 1:43 pm To akurat jest skrajny debilizm, ale nie sposób np. pomijać fakt, że FC Barcelona jest klubem historycznie lewicowym, a Real Madryt prawicowym. Podobnie w Rzymie z prawicowym Lazio i lewicową AS Roma.
Jak nie sposób, skoro ja np. o tym w ogóle nie wiedziałem. A sportem się interesuje. Zresztą mnie się wydawało, że w zamierzeniu ta dyskusja miała dotyczyć bardziej przywiązania do pewnych systemów aksjologicznych a nie związków z polityką w znaczeniu partyjnym.
Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

PowerSeventhSon pisze: ndz sie 04, 2019 1:18 pm
Akurat to nie ja wspominałem o Kiss. Przypisywanie konserwatyzmu i prawicowości KISS jest mocno naciągane.
Ja wspominałem, ale nie w kontekście konserwatyzmu i prawicowosci, a republikańskosci w znaczeniu amerykańskim - przywiązania do symboli narodowych, tudzież szacunku dla historii i armii.
ODPOWIEDZ