Redneck Rock USA

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

PowerSeventhSon
-#Trooper
-#Trooper

Re: Redneck Rock USA

Post autor: PowerSeventhSon »

Metalophil pisze: ndz sie 04, 2019 2:04 pm
PowerSeventhSon pisze: ndz sie 04, 2019 1:18 pm
Akurat to nie ja wspominałem o Kiss. Przypisywanie konserwatyzmu i prawicowości KISS jest mocno naciągane.
Ja wspominałem, ale nie w kontekście konserwatyzmu i prawicowosci, a republikańskosci w znaczeniu amerykańskim - przywiązania do symboli narodowych, tudzież szacunku dla historii i armii.

Tak, ale w takim razie konserwatywne jest również Judas Priest dlatego, że utwór z ostatniej płyty Never the Heroes opowiada o żołnierzach. Armia to reprezentacja społeczeństwa dlatego dziwię się lewicowcom, że tak ją zwalczają. Idea wojska to idea obrony ludności przeciw zagrożeniu. Co innego krytykować wysoko postawioną generalicje jak Black Sabbath w War Pigs, to zawsze trzeba rozgraniczać.
Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Metalophil »

PowerSeventhSon pisze: ndz sie 04, 2019 2:08 pm
Metalophil pisze: ndz sie 04, 2019 2:04 pm
PowerSeventhSon pisze: ndz sie 04, 2019 1:18 pm
Akurat to nie ja wspominałem o Kiss. Przypisywanie konserwatyzmu i prawicowości KISS jest mocno naciągane.
Ja wspominałem, ale nie w kontekście konserwatyzmu i prawicowosci, a republikańskosci w znaczeniu amerykańskim - przywiązania do symboli narodowych, tudzież szacunku dla historii i armii.

Tak, ale w takim razie konserwatywne jest również Judas Priest dlatego, że utwór z ostatniej płyty Never the Heroes opowiada o żołnierzach. Armia to reprezentacja społeczeństwa dlatego dziwię się lewicowcom, że tak ją zwalczają. Idea wojska to idea obrony ludności przeciw zagrożeniu. Co innego krytykować wysoko postawioną generalicje jak Black Sabbath w War Pigs, to zawsze trzeba rozgraniczać.
Nie wysnuwalbym takiego wniosku na podstawie jednego utworu. Podmiot liryczny nie musi wyrażać poglądów autora tekstu. Zresztą jego wydźwięk jest niejednoznaczny.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Vorgel »

Metalophil pisze: ndz sie 04, 2019 12:17 pm
Dla stwierdzenia ogólnego kierunku w jakim idzie przekaz płynący z wytworu kultury nie mają przesądzającego znaczenia osobiste preferencje jego autora. Wit Stwosz był bodaajże zabójcą. Czy ktoś w związku z tym kwestionuje religijny wydźwięk ołtarza w Kościele Mariackim? ;)
I to jest właśnie to, o czym chciałem napisać, ale nie wiedziałem jak to ująć i zostało to ujęte w prosty i czytelny sposób. Fani metalu nie identyfikowali się z feminizmem, LGBT i innymi lewicowymi wymysłami. Wystarczy obejrzeć dokument Dream Deceivers o procesie Judas Priest, by zobaczyć fanów metalu bawiących się bronią, szeroko dostępną w USA, będących wręcz kwintesencją tego, co tam uchodzi za prawicowe. Przecież Jello Biafra w swoich tekstach krytykował metal za seksizm, za odwoływanie się do wojny, nazywał to cock-rock i uznawał za reakcyjne. Wiedział o czym pisze. Fakt jest faktem, w dużym uproszczeniu metal jest bardziej prawicowy niż lewicowy. Bo ta muzyka ma taką naturę. Nikt przy tekstach Testamentu nie studiował ekologii i nie robił z tego wielkiego halo. Po prostu jest metal, jest zabawa bez ograniczeń typu poprawność polityczna. Lewica zawsze dzieli włos na czworo, bo lewica z natury uważa, iż ma receptę na wszystko i może kontrolować każdą sferę życia nawet mówić jak masz wodę spuszczać w kiblu. Prawica nie zajmuje się nieistotnymi z punktu widzenia życia społecznego tematami. Chyba, że lewica uruchamia temat i trzeba im tłumaczyć, że to nieistotne vide ostatnie cyrki związane z paradami LGBT.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

Na szczęście 90% metalu to czysty eskapizm - ta sama kategoria co fantastyka, komiksy, horrory, RPG i inne tego typu przysmaki. Nie dziwne, że wśród metalowców mnóstwo jest tzw. nerdów i geeków. Sprawy te się mocno łączą.
PowerSeventhSon
-#Trooper
-#Trooper

Dużo jest też wśród fanów metalu, zwłaszcza starszej daty gości, którzy jednak nie boją się ciężkiej pracy fizycznej i biorą życie wprost. Ten cały charakter rpg/ fantasy metalu to jest kwestia ostatnich 20 lat. Gdyby w latach 80 czy 90 coś takiego pokazać fanom heavy-metalu pewnie by to z miejsca odrzucili. Dziś zresztą wszystko się spłaszczyło i tak naprawdę wszystko jest dla wszystkich i dla nikogo. Młodzi ludzie interesują się wszsytkim na "5 minut" by potem to porzucić i mieć coś nowego. Nowe pokolenie w ogóle nie umie budować jakichś relacji i zainteresowania. To są ludzie, którzy w centrum stawiają siebie dlatego nie ma u nich naturalnej chęci do poznawania.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

PowerSeventhSon pisze: ndz sie 04, 2019 2:37 pm Dużo jest też wśród fanów metalu, zwłaszcza starszej daty gości, którzy jednak nie boją się ciężkiej pracy fizycznej i biorą życie wprost. Ten cały charakter rpg/ fantasy metalu to jest kwestia ostatnich 20 lat. Gdyby w latach 80 czy 90 coś takiego pokazać fanom heavy-metalu pewnie by to z miejsca odrzucili. Dziś zresztą wszystko się spłaszczyło i tak naprawdę wszystko jest dla wszystkich i dla nikogo. Młodzi ludzie interesują się wszsytkim na "5 minut" by potem to porzucić i mieć coś nowego. Nowe pokolenie w ogóle nie umie budować jakichś relacji i zainteresowania. To są ludzie, którzy w centrum stawiają siebie dlatego nie ma u nich naturalnej chęci do poznawania.
Jedno nie wyklucza drugiego. Chodzi mi raczej o to, że jeśli mówimy o tematyce poruszanej przez metal to są to rzeczy dokładnie z tej samej półki co wspomniane komiksy, horrory i cała reszta. To eskapistyczna muzyka (jak generalnie cała muzyka ale tutaj to jest dodatkowo podkreślone).
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

PowerSeventhSon pisze: ndz sie 04, 2019 1:21 pm No dobra, nie chodzi mi o sam serial. Chodzi mi ogólnie o to, że Netfliks jest przeciwieństwem czasów VHS gdzie człowiek musiał wyjść z domu by pooglądać film. Nie tak jak teraz gdy wszystko jest w necie. Netfliks dla filmów jest tym samym co Spotify dla muzyki. To zabijanie tego co było piękne czyli inicjatywy w człowieku. Nic nie zastąpi nagrywania utworów na kasety z audycji radiowych czy wypożyczalni kaset VHS. Te czasy powinny wrócić i mam nadzieję, że wrócą. Budowało to szacunek dla wszystkiego bo było trudno dostępne.
Moim zdaniem kanalizacja zabiła higiene. Nic nie zastapi wychodzenia do lasu i zakopywanie nieczystości. A mycie w rzece? To były emocje
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Dzosef pisze: ndz sie 04, 2019 3:59 pm
PowerSeventhSon pisze: ndz sie 04, 2019 1:21 pm No dobra, nie chodzi mi o sam serial. Chodzi mi ogólnie o to, że Netfliks jest przeciwieństwem czasów VHS gdzie człowiek musiał wyjść z domu by pooglądać film. Nie tak jak teraz gdy wszystko jest w necie. Netfliks dla filmów jest tym samym co Spotify dla muzyki. To zabijanie tego co było piękne czyli inicjatywy w człowieku. Nic nie zastąpi nagrywania utworów na kasety z audycji radiowych czy wypożyczalni kaset VHS. Te czasy powinny wrócić i mam nadzieję, że wrócą. Budowało to szacunek dla wszystkiego bo było trudno dostępne.
Moim zdaniem kanalizacja zabiła higiene. Nic nie zastapi wychodzenia do lasu i zakopywanie nieczystości
+100
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
Felcio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Felcio »

Vorgel pisze: ndz sie 04, 2019 2:29 pm Fakt jest faktem, w dużym uproszczeniu metal jest bardziej prawicowy niż lewicowy
Tak samo prawicowy jest heavy metal jak blues, rock 'n' roll i punk z których się wywodzi :lol:
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

No cóż, ja z Johhnym Ramone nie chcę dyskutować ;)
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Vorgel pisze: ndz sie 04, 2019 4:59 pm No cóż, ja z Johhnym Ramone nie chcę dyskutować ;)
Ja z kolei mogę ;)
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

W tym o VHS-ach itp jest troszkę racji

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Dzosef pisze: ndz sie 04, 2019 3:59 pm
Moim zdaniem kanalizacja zabiła higiene. Nic nie zastapi wychodzenia do lasu i zakopywanie nieczystości. A mycie w rzece? To były emocje

Mycie w rzece z krokodylami, piraniami i innymi miłymi zwierzątkami :) Obecnie można się co najwyżej umyć w rzece z szambem, nawozami z pól, a ostatnio z jakąś plamą ropy... to są dopiero emocje :)

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Felcio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Felcio »

Vorgel pisze: ndz sie 04, 2019 4:59 pm No cóż, ja z Johhnym Ramone nie chcę dyskutować ;)
Świetny przykład :) bo akurat Johnny zdawał sobie sprawę z tego że poglądy ma inne to jego zespół obraca się w klimatach lewicowych. Wystarczy obejrzeć video Ramones Mania. Johnny mówi tam o tym że zdaje sobie sprawę z tego że zespół me wydźwięk lewicowy i porusza tematy równości, zarówno białych, czarnych, żółtych, czerwonych, par hetero jak i homo seksualnych. Ale był tylko jedynym członkiem Ramonesów o takich poglądach. Nie miał widocznie siły przebicia. Dlatego Ramones zawsze będą kojarzeni z lewicowym i wolnościowym ruchem. Z resztą już sobie wyobrażam Joeya Ramone wykrzykującego jakieś durne prawicowe hasła :) Joey był ich kompletnym zaprzeczeniem. Dee Dee i Marky z resztą też
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Jeśli punk i pochodne to są rzeczy prawicowe to jak wytłumaczyć tam obecność ludzi pokroju pana Rollinsa albo kapeli M.D.C. (ultra lewackiej) czy homoseksualistów z The Dicks? ;)
PowerSeventhSon
-#Trooper
-#Trooper

Felcio pisze: pn sie 05, 2019 12:13 pm
Świetny przykład :) bo akurat Johnny zdawał sobie sprawę z tego że poglądy ma inne to jego zespół obraca się w klimatach lewicowych. Wystarczy obejrzeć video Ramones Mania. Johnny mówi tam o tym że zdaje sobie sprawę z tego że zespół me wydźwięk lewicowy i porusza tematy równości, zarówno białych, czarnych, żółtych, czerwonych, par hetero jak i homo seksualnych. Ale był tylko jedynym członkiem Ramonesów o takich poglądach. Nie miał widocznie siły przebicia. Dlatego Ramones zawsze będą kojarzeni z lewicowym i wolnościowym ruchem. Z resztą już sobie wyobrażam Joeya Ramone wykrzykującego jakieś durne prawicowe hasła :) Joey był ich kompletnym zaprzeczeniem. Dee Dee i Marky z resztą też
Lewicowe i wolnościowe? Przecież nikt teraz nie ogranicza wolności jak lewica. Być może lewica z lat '60 czy '70 miała jakieś postulaty wolnościowe, ale dziś lewica to zaprzeczenie wolności. Ogranicza wolność przez terror poprawności politycznej i dyktat urzędnika, który wchodzi z butami w najbardziej prywatne sfery życia. Nie mówię, że wszystko mi się podoba co jest związane z prawicą, też widzę sporo minusów, za dużo patrzenia w przeszłość, fanatyzm religijny itd, ale po stoktoć wolę to niż to co teraz się dzieje np. w lewicowej Szwecji. To jest nienormalne.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Nie można wyzywać homosiów od pedofilów i nawoływać do ich zagłady, najgorzej :(

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Felcio pisze: pn sie 05, 2019 12:13 pm Świetny przykład :) bo akurat Johnny zdawał sobie sprawę z tego że poglądy ma inne to jego zespół obraca się w klimatach lewicowych. Wystarczy obejrzeć video Ramones Mania. Johnny mówi tam o tym że zdaje sobie sprawę z tego że zespół me wydźwięk lewicowy i porusza tematy równości, zarówno białych, czarnych, żółtych, czerwonych, par hetero jak i homo seksualnych. Ale był tylko jedynym członkiem Ramonesów o takich poglądach. Nie miał widocznie siły przebicia. Dlatego Ramones zawsze będą kojarzeni z lewicowym i wolnościowym ruchem. Z resztą już sobie wyobrażam Joeya Ramone wykrzykującego jakieś durne prawicowe hasła :) Joey był ich kompletnym zaprzeczeniem. Dee Dee i Marky z resztą też
Co innego mówi Dee Dee Ramone, kiedy komentował swoje odejście. On się stał bardziej lewicowy, a Ramones było prawicowe i się w tym zespole nie odnajdywał. Znajdę cały cytat to wkleję.

PS. Prawica też jest za równością wobec prawa.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

" I would write things about getting down on my knees and praying for peace and all that, ya know? I was doing that kinda stuff and that's how I felt—and it was really hard to do that in the Ramones because they're very bigoted, very prejudice, and very right wing. And then I'd come out on the total left side of the field, and it was causing trouble."

"The Ramones stand for nothing but pure hate."

https://www.vice.com/en_us/article/qbep ... dee-ramone

To jest to, co powiedział Dee Dee o Ramonesach. (Jak komuś trzeba przetłumaczyć to przetłumaczę).
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

W punk rocku zawsze było miejsce i dla prawicowych i dla lewicowych poglądów. Tych drugich było po prostu sporo więcej zwłaszcza gdy wkraczamy w epokę hardcore punka.
ODPOWIEDZ