TSA,Turbo czy Kat

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Kogo najlepiej lubisz ?

TSA
37
23%
Turbo
42
27%
Kat
79
50%

Liczba głosów: 158

Deleted User 5490

Re: TSA,Turbo czy Kat

Post autor: Deleted User 5490 »

Wicie co. Zróbmy karierę. Nagrajmy płytę. Ja gówno potrafię, może jeszcze paru takich tu się znajdzie. Razem zawojujemy świat.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

Felcio pisze: sob sie 17, 2019 11:25 am
Zdan pisze: sob sie 17, 2019 11:10 am Na szczęście jesteśmy w temacie metalu. Tutaj umiejętności techniczne nie zawsze są najistotniejsze a wręcz czasem przeszkadzają. Venom czy Bathory to legendy gatunku pomimo (a może z powodu?) miernych umiejętności i kiepskiej produkcji. Najwyraźniej tam chodziło o coś innego...;)
Venom tak na prawdę nagrywał najlepsze płyty kiedy nie potrafili grać. Kiedy się nauczyli było już co raz gorzej.
Lubię Venom bez Cronosa ale zabawne jest właśnie to co napisałeś - bo to prawda. Kiedy byli na początku swojej muzycznej drogi to nagrywali najlepsze rzeczy (dwie pierwsze płyty plus single!). W przypadku Bathory było odrobinę inaczej ale i tutaj na początku drogi nie chodziło o to by było ładnie, technicznie i przyjemnie.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Vorgel »

Pierre Dolinski pisze: sob sie 17, 2019 11:24 am Vorgel. Co do Venom to nie przekonałeś mnie. Dla mnie to zawsze byli krzykliwi, szpanerscy dyletanci. Nie poznałem żadnej innej twórczości Quorthona poza Bathory, gdzie mnie nie zachwycił wykonawstwem i brzmieniem. Co do Mayhem się zgadzamy.

Zdan. Nie wiem na jakim poziomie obecnie są muzycy Mayhem, bo sorry - po takich początkach jakie mieli postanowiłem nie wracać do takiej muzyki. Zresztą nie lubię świrów, więc nie słucham.
Posłuchaj płyt Hammerheart i Twilight of the Gods Bathory. Są naprawdę mocne i brzmią odpowiednio dobrze (choć nie idealnie, ale brzmienie pasuje). Posłuchaj też Venom The Waste Lands, mało znany album, bardzo dobry wykonawczo, z utworami momentami zaskakującymi (np. Clarisse).

Zdaniem Abbadona, oryginalnego perkusisty Venom, ten zespół składał się z dwóch muzyków dla których najważniejszą rzeczą było ćwiczenie mięśni na siłowni i szpanowanie przed panienkami, oraz nim samym, gościem który starał się to wszystko ogarnąć, także od strony managementu. Moim zdaniem wyszło całkiem nieźle, w dodatku ilu się nimi inspirowało.
Awatar użytkownika
Felcio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Felcio »

Vorgel pisze: sob sie 17, 2019 11:15 am Mayhem nie potrafili grać wcale, poza Euronymousem czy jak mu tam było, który miał jakieś zaplecze techniczne i od początku był liderem zespołu. Inna sprawa, że oni nie chcieli umieć grać, a to dyskwalifikuje ich jako muzyków.
Akurat umiejętności techniczne w black metalu nie są potrzebne. Moze by nawet (jak napisał ktoś wyżej) przeszkadzały. Taka specyfika tej muzyki. Większej wagi przywiązuje się do klimtu i tekstów. To nie death metal zeby latać po gryfie z góry na dół.
Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer

Post autor: LukaSieka »

Vorgel pisze: sob sie 17, 2019 11:41 am Zdaniem Abbadona, oryginalnego perkusisty Venom, ten zespół składał się z dwóch muzyków dla których najważniejszą rzeczą było ćwiczenie mięśni na siłowni i szpanowanie przed panienkami, oraz nim samym, gościem który starał się to wszystko ogarnąć, także od strony managementu.
Abaddon gadał tak o Venom kiedy byli pokłóceni z Cronosem. Wcześniej, tak samo dziś nie mówi takich rzeczy. Może jedynie o wspomnianym Cronosie. Ze względu na konflikt między nimi panujący. Abaddon do tej pory przeżyć nie może, że to Cronos ciągnie ten prawdziwy Venom....W kilku wywiadach z lat 80-tych i potem pod koniec 90tych opowiadał o samej muzyce Venomi, ich klimacie, tekstach i wkładzie jaki mieli wszyscy muzycy tej kapeli i rozwój całego ruchu black i thrash metalowego.
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Abaddon:

"Zająłem się managementem, swoim studiem i wytwórnią. Inni członkowie zespołu zawsze byli zainteresowani jedynie ćwiczeniem na siłowni i rzeczami tego rodzaju. I temu się zaczęli poświęcać w tamtym czasie.

Cronos uczy czegoś w rodzaju aerobiku. Zawsze kiedy rozmawiamy o tym, on wykłóca się, że ma w pokoju pełno prawie nagich kobiet przez prawie godzinę każdego dnia miesiąca. Ciężko mi z tym dyskutować. To wszystko co zawsze, poza mną, interesowało zespół. Chcieli zarabiać będąc z dala od muzyki. Mnie interesowała zawsze przede wszystkim muzyka"

https://www.karsmakers.nl/metal-e-zine/abaddon.htm
Awatar użytkownika
LukaSieka

Vorgel pisze: sob sie 17, 2019 12:33 pm Abaddon:

"Zająłem się managementem, swoim studiem i wytwórnią. Inni członkowie zespołu zawsze byli zainteresowani jedynie ćwiczeniem na siłowni i rzeczami tego rodzaju. I temu się zaczęli poświęcać w tamtym czasie.

Cronos uczy czegoś w rodzaju aerobiku. Zawsze kiedy rozmawiamy o tym, on wykłóca się, że ma w pokoju pełno prawie nagich kobiet przez prawie godzinę każdego dnia miesiąca. Ciężko mi z tym dyskutować. To wszystko co zawsze, poza mną, interesowało zespół. Chcieli zarabiać będąc z dala od muzyki. Mnie interesowała zawsze przede wszystkim muzyka"

https://www.karsmakers.nl/metal-e-zine/abaddon.htm
Czyli jest tak jak pisałem. I się nie dziwię, że Abaddon mówił takie rzeczy skoro byli skłóceni z Mantasem i Cronosem, a dopiero pół roku później doszli do porozumienia i reaktywowali Venom w oryginalnym składzie. Po wydaniu "Cast In Stone" mówił kompletnie co innego. Sam w wywiadzie dla Metal Hammer powiedział, że największy wkład w Venom mieli Cronos i Mantas, bo to oni napisali najwięcej muzyki w tym zespole, a płytę "'Possessed" Mantas i Cronos napisali praktycznie we dwójkę, bo on był czym innym zajęty.
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Moim zdaniem powiedział prawdę wtedy, kiedy Venom nie istniał. A jak Venom się reaktywował, mówił to, co chciał by fani usłyszeli. Zresztą nie widzę nic dziwnego w tym, że Cronosa interesowały panienki i o to mu zawsze chodziło. To szczere z jego strony.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

A wracając do właściwego tematu, za tydzień w Szczecinku Kat+Roman i Turbo na jednej scenie, a na dokładkę Vader.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
octavian
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: octavian »

Obrazek
Awatar użytkownika
LukaSieka

Vorgel pisze: pt sie 23, 2019 10:49 am Moim zdaniem powiedział prawdę wtedy, kiedy Venom nie istniał. A jak Venom się reaktywował, mówił to, co chciał by fani usłyszeli. Zresztą nie widzę nic dziwnego w tym, że Cronosa interesowały panienki i o to mu zawsze chodziło. To szczere z jego strony.
Z tym, że to jest tylko i wyłącznie Twój wniosek wyjęty na podstawie tego co mówił Abaddon kiedy był wkurzony na Cronosa :). Cronos w żadnym czytanym przeze mnie wywiadzie z różnych lat nie mówił o takich głupotach. A wywiadów z nim czytałem akurat dużo. Mówił za to dużo o muzyce i swoich światopoglądach.
Ostatnio zmieniony pt sie 23, 2019 11:52 am przez LukaSieka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

To nie są głupoty, to są ważne rzeczy. O muzyce za dużo powiedzieć nie mógł, bo w Venom muzyka zawsze była na drugim planie. Tzn nie zawsze, ale jak była na drugim, wtedy im się najlepiej powodziło ;)
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

A ten Abaddon to z TSA,Turbo czy Kata? Idźcie na priv z tymi przepychankami, albo to tematu Venom :D
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
AncientMariner
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: AncientMariner »

Vorgel pisze: pt sie 23, 2019 11:51 am To nie są głupoty, to są ważne rzeczy.
Jeżeli opowiadanie przez muzyków o uprawianiu aerobiku z dziewczynami to są ważne w muzyce rzeczy to ja nie mam pytań. Gdzie ten świat zmierza...
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Nie chodzi o aerobik, a o kobiety w ogóle. Jeśli ktoś nie jest gejem, to się interesuje kobietami. Co w tym dziwnego?
Awatar użytkownika
Felcio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Felcio »

Wole osobiście jak w wywiadach muzycy mówią o muzyce. Ale jak ktoś lubi czytać w wywiadach o kobietach i to jest dla niego wazne to spoko
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Ostatecznie padło na Kata. Za Diabelski Dom cz. 1. Kompozycyjnie numer na miarę starego Mercyful Fate, nie ma chyba lepszego wyróżnienia w metalu. Gdyby jeszcze dobrze zarejestrowali dźwięk....
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Pierwszy mix tej płyty brzmi lepiej, niż ostateczny. Trochę bardziej w stylu NWOBHM. No i mam wrażenie, że słowa Romana są bardziej zrozumiałe.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Djuk_416 »

słuchał juz ktos Without Looking Back ??
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Djuk_416 pisze: wt wrz 17, 2019 4:10 pm słuchał juz ktos Without Looking Back ??
Słuchałem... taki przyjemny heavy metal ;) ze starym Katem to nie ma nic wspólnego.
www.MetalSide.pl
ODPOWIEDZ