Nowa studyjna płyta Iron Maiden. Premiera 03/09/2021

Wszystko na temat nowej płyty.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Re: Nowa studyjna płyta Iron Maiden. Co wiemy na dziś?

Post autor: Vorgel »

Żaden z tych zespołów nie wyznacza żadnych trendów, ani nie gra niczego co nie byłoby grane wcześniej. Korn rzeczywiście swego czasu był czymś nowym, co nie oznacza, że dobrym. Tak, byłem wtedy jednym z tych, co na nich pluli, bo to szajs i dalej tak uważam. Ale swoich fanów znaleźli. Fanom true metalu pozostały legendy metalu, choć niejeden przez krótki okres jarał się Hammerfall czy Primal Fear.
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: erosinho »

Debiut Korna to z całą pewnością nie jest szajs, a bardzo dobra i jak na połowę lat 90-tych mega odkrywcza muzyka. To był powiew świeżości którego teraz w metalu i w ogóle w muzyce rockowej brakuje. Korn, Pantera, System Of A Down powodowały, że fani nie musieli oglądać się na stare gwiazdy, bo było dużo świeżej i dobrej muzy granej przez nowe kapele. Jak tych nowych i ciekawych kapel zabrakło, to znowu na piedestał wrócili herosi z lat 80-tych.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

To nie jest śmiech na sali.
Ludzie zawsze mają tendencję do chodzenia na rzeczy modne. Na Maiden nie chodza metale, na Mete nie chodzą metale, tylko rzesze przypadkowych ludzi. Te zespoły bazują na wielkiej sławie z lat 80, gdy były promowane przez wytwórnie, MTV i tak to przeszło z pokolenia na pokolenie.

Metal z definicji nie jest czymś masowym. To, że kilkanaście kapel dorobiło się statusu komercyjnej gwiazdy nic tu nie zmienia. Metal wraca do klubów i małych hal, do publiki która żyje zespołem, a nie przypadkowych randomów.
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Vorgel pisze: pn wrz 30, 2019 11:45 am Żaden z tych zespołów nie wyznacza żadnych trendów, ani nie gra niczego co nie byłoby grane wcześniej. Korn rzeczywiście swego czasu był czymś nowym, co nie oznacza, że dobrym. Tak, byłem wtedy jednym z tych, co na nich pluli, bo to szajs i dalej tak uważam. Ale swoich fanów znaleźli. Fanom true metalu pozostały legendy metalu, choć niejeden przez krótki okres jarał się Hammerfall czy Primal Fear.
Żadnego z tych zespołów nei słuchałeś wiec juz zamknij morde bo ile mozna
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

Dzosef pisze: pn wrz 30, 2019 2:01 pm
Vorgel pisze: pn wrz 30, 2019 11:45 am Żaden z tych zespołów nie wyznacza żadnych trendów, ani nie gra niczego co nie byłoby grane wcześniej. Korn rzeczywiście swego czasu był czymś nowym, co nie oznacza, że dobrym. Tak, byłem wtedy jednym z tych, co na nich pluli, bo to szajs i dalej tak uważam. Ale swoich fanów znaleźli. Fanom true metalu pozostały legendy metalu, choć niejeden przez krótki okres jarał się Hammerfall czy Primal Fear.
Żadnego z tych zespołów nei słuchałeś wiec juz zamknij morde bo ile mozna
Spokojnie. Jak pojdzie na koncert ktoregokolwiek z tych zespolow, to wszystkie plyty beda 10/10 i nagle zespol bedzie innowacjny.
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: erosinho »

Dzosef pisze: pn wrz 30, 2019 2:00 pm Na Maiden nie chodza metale, na Mete nie chodzą metale, tylko rzesze przypadkowych ludzi.
Na Mete - zgoda, sam widziałem laski siedzące cały koncert na dupie a tańczące przy Whiskey In The Jar, jakiś tam % widzów to randomy.
Na koncertach Maiden widuję samych metali, rzeszy przypadkowych widzów nie odnotowałem.
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Bo na Maiden METALE się jednoczą \m/
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

erosinho pisze: pn wrz 30, 2019 3:49 pm
Dzosef pisze: pn wrz 30, 2019 2:00 pm Na Maiden nie chodza metale, na Mete nie chodzą metale, tylko rzesze przypadkowych ludzi.
Na Mete - zgoda, sam widziałem laski siedzące cały koncert na dupie a tańczące przy Whiskey In The Jar, jakiś tam % widzów to randomy.
Na koncertach Maiden widuję samych metali, rzeszy przypadkowych widzów nie odnotowałem.
To chyba nigdy w GC nie byles :D Zwlaszcza na FF tour. Masa przypadkowych ludzi, ktorzy podostawali wejsciowki od prezesow.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

blackmailer pisze: pn wrz 30, 2019 3:55 pm Bo na Maiden METALE się jednoczą \m/
Na Maiden jeżdżą zagorzali melomani i miłośnicy sztuki najwyższego poziomu, co szczególnie widać było na FTGGOG.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Na Maiden jeżdżą miłośnicy zajebistych "łooooooo"

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Na Maiden chodzą byli metale, metale letni, wannabe metale i true metale. Na Metallicę chodzą fani disco polo i Rihanny, bo to jest estetycznie twórczość pasująca do takich gustów.
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Schizoid pisze: pn wrz 30, 2019 4:06 pm
blackmailer pisze: pn wrz 30, 2019 3:55 pm Bo na Maiden METALE się jednoczą \m/
Na Maiden jeżdżą zagorzali melomani i miłośnicy sztuki najwyższego poziomu, co szczególnie widać było na FTGGOG.
Dokladnie, dodatkowo są to na pewno fani polifonii :D
pz pisze:Na Maiden jeżdżą miłośnicy zajebistych "łooooooo"
A że są to tylko i wyłącznie METALE, to nie ma przypadkowej publiki! Zagadka wyjasniona
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Vorgel pisze: pn wrz 30, 2019 4:14 pm Na Maiden chodzą byli metale, metale letni, wannabe metale i true metale. Na Metallicę chodzą fani disco polo i Rihanny, bo to jest estetycznie twórczość pasująca do takich gustów.
A podtarłeś się już?

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Vorgel pisze: pn wrz 30, 2019 4:14 pm Na Maiden chodzą byli metale, metale letni, wannabe metale i true metale. Na Metallicę chodzą fani disco polo i Rihanny, bo to jest estetycznie twórczość pasująca do takich gustów.
Dziwnie piszesz KISS
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Schizoid pisze: pn wrz 30, 2019 4:18 pm
A podtarłeś się już?
Plakatem Metalliki? Pozbyłem się ich dawno temu. Nawet chyba do tego posłużyły.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Czyli słuchając Metalliki doszło do jakiegoś wypadku i teraz jest jak jest. To wiele tłumaczy.

Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Tak, doszło do obrażenia mojego poczucia estetyki. Nawet jeśli nie kaszaniastą balladą, gdzie w 6 minut zaprzeczyli wszystkiemu co butnie opowiadali w latach 80, to bubble gum rockowym profanacyjnym coverem Whisky in the Jar pod koniec lat 90. Zwłaszcza w połączeniu z wideoklipem. Od tamtej pory to był dla mnie zespół na poziomie Spice Girls (które w tamtym czasie już zakładały 'metalowe' koszulki, to wcale teraz nie jest takie nowe).
Hospes
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Hospes »

Oj, niektórzy to tutaj potrafią zatruć optymizm ;-) Ja tam czekam na nowy studyjny album, liczę bardzo na to, że to już nieodległy czas. A nawet sobie czasem myślę, że być może będą i dwa nowe albumy, niekoniecznie jednocześnie oczywiście :-) Szkoda, że tyle trzeba czekać. I zawsze będą obawy, jaki to materiał nowy się pojawi, czy podobny do ostatnich wydawnictw, czy może akurat niespodziewanie trochę inny? Byle mocno gitarowy, ciężki, lecz melodyjny, z ciekawymi partiami wokalnymi, z dobrą współpracą gitar i perkusji :-)
Co do słabego rokowania na to, że po zakończeniu muzycznego życia przez stare, "markowe" heavy metalowe kapele nie będzie już nic ciekawego, już nic tak legendarnego, co swego czasu porwało rzeszę ludzi, to przyznam, że powoli się z tym oswajam. Niestety tak się stało, że oprócz Iron Maiden nie znalazłem innego wykonawcy, którego wszystkie płyty mógłbym słuchać naprzemiennie. Tak jest u mnie z płytami Ironów, chociaż nie wszystkie są bardzo dobre, niektóre średnie. Zazdroszczę więc bardzo tym forumowiczom, którzy mają swoich ulubionych wykonawców więcej, i do tego wracają do całej ich dyskografii, a utwory w dużej części są oceniane wysoko i po prostu lubiane. Próbowałem "opanować" tak jak Iron Maiden również innych wykonawców, lecz żaden nie przypadł tak bardzo do gustu, właściwie sam nie wiem dlaczego. Próbowałem z takimi wykonawcami jak Metallica, Judas Priest, Saxon, Deep Purple, Black Sabbath, Accept, Helloween, Hammerfall i jeszcze z innymi, jednak pozostałem tutaj przy słuchaniu mocno wybiórczym, niektórych albumów po prostu nie chce mi się słuchać, nie podchodzą. Szkoda, a za 5-10 lat nie wiem czy będę już słuchał tylko tego, co wyszło kiedyś, natomiast całą dyskografię to Iron Maiden. Naprawdę zazdroszczę Wam tych specyficznych, otwartych gustów, że aż tyle się podoba i że tak często możecie do tego wracać - z różnymi wykonawcami.
"Still my heart calculate and pray"
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Hospes pisze: pn wrz 30, 2019 7:44 pm óbowałem "opanować" tak jak Iron Maiden również innych wykonawców, lecz żaden nie przypadł tak bardzo do gustu, właściwie sam nie wiem dlaczego. Próbowałem z takimi wykonawcami jak Metallica, Judas Priest, Saxon, Deep Purple, Black Sabbath, Accept, Helloween, Hammerfall
Mysle ze to kswetia poszukiwan. Mam kilku ulubiionych wykonawcow od lat i nie jest to zaden z wymienionych. Nie mozna byc po prostu hermetycznie zamknietym na jeden sluszny gatunek. Ja siegam do np proga czy jazzu i jest to idealna dla mnie rownowaga dla heavy metalu.

Co do Maidenow, chcialbym plyty jak najszybciej, ale Wicker powiedzial, zeby sie nie spodziewac w tym roku.
Hospes
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Hospes »

Można by powiedzieć, że jestem hermetycznie zamknięty na Iron Maiden :-) Oj, ubogi słuchacz :-) Co do innych gatunków muzycznych to owszem, słucham czasami, ale wracam tylko wybiórczo do niektórych wykonawców/utworów - nie mam ulubionego wykonawcy, a tym bardziej nie wracam do całej dyskografii. U mnie musi wszystko pasować: warstwa muzyczna (melodie, charakterystyczne riffy, najlepiej ciężka gitara elektryczna, mocno zaakcentowana perkusja, interesujące solówki, mile widziane również ciekawe, zróżnicowane kompozycje, np. zmiany tempa, tzw. wyciszenie w środku utworu, ciekawe powtórzenia, tzw. klamry spinające utwór itp.) oraz wokalna (tu jest dramat, ponieważ "wybrzydzam" niestety i nawet głosu Dickinsona się czepiałem, nie mówiąc już np. o Halfordzie; istotny jest głos oraz sposób śpiewania - i tu przykład: nie poszedłem mocno w Slayera chociaż muzycznie fajnie grali, natomiast wokalnie to nie to). Taka ciekawostka jeszcze: na przełomie szkoły podstawowej i średniej słuchałem głównie tzw. klasycznego popu ze skierowaniem w stronę czegoś takiego jak disco - numerem 1 dla mnie wtedy był Pet Shop Boys :-) Teraz się uśmiecham gdy sobie stare lata przypomnę, ale wrzucę czasem coś ze starszych nagrań tego duetu. Za to zawsze pomijałem klasyczne disco polo, rap, funky, soul i podobne takie, a z metalu gatunki, które charakteryzują się wokalem tak zademonstrowanym, że kompletnie nic nie można wyłapać (zdaje się są to death metal czy black metal - jakoś tak, nigdy nie byłem dobry w szufladkowaniu ;-)).
"Still my heart calculate and pray"
ODPOWIEDZ