Newsy muzyczne

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Re: Newsy muzyczne

Post autor: gumbyy »

Ja nie słucham więcej, bo nie chcę żeby mi się osłuchał przed resztą materiału ;)
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
kam
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: kam »

Do Red Hot Chili Peppers wraca John Frusciante.
https://www.last.fm/user/kamooo
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Teraz rak:

Przedstawiciele jednej z największych agencji koncertowych doszli do wniosku, że bilety są zbyt tanie. Mają pomysł, jak podnieść ceny.

Jak podaje portal „Marketwatch” dyrektor generalny Live Nation Entertainment Inc., Michael Rapino, twierdzi, że bilety na koncerty są „niewiarygodnie tanie” w porównaniu z innymi gałęziami rozrywki. Jego słowa potwierdza przewodniczący Ticketmaster, Joe Berchtold.

Według „Pollstar” średnia cena biletu na 100 największych tras wynosiła w USA w 2019 roku 96,17 dolarów. Oznacza to, że w ciągu pięciu lat wzrosła o 23% a od 1996 roku aż o 250%.

Oto średnie ceny biletów na największe koncerty w USA w ciągu ostatnich pięciu lat:

2015: 78,30$
2016: 81,21$
2017: 85,67$
2018: 94,78$
2019: 96,17$

Live Nation twierdzi jednak, że średnia cena biletu na koncert plenerowy wynosi 48 dolarów i jest ona zdecydowanie za niska. Jak twierdzi profesor Jim Angel z Georgetown University, ceny biletów są niższe niż być powinny z powodu artystów, którzy nie chcą wyjść na chciwych:

W podobny sposób bankierzy obniżają początkową wartość swoich produktów, żeby zachęcić inwestorów i nie chcą, żeby zostały jakieś niesprzedane produkty.

Berchtold twierdzi jednak, że na niskich cenach tracą najwięcej artyści, którzy nie zdają sobie sprawy, ile na tym interesie zarabiają pośrednicy:

Teraz zaczyna do nich docierać, że to nie fani najczęściej korzystają z niskich cen. Uważamy, że artyści mają prawo czerpać pełne zyski z tego, co robią lub też domagać się technologii, która spróbuje ograniczyć sprzedaż biletów do fanów (a nie do automatycznych botów) i ograniczy możliwość odsprzedawania biletu.

Jednym z rozwiązań mogłyby być aukcje, które lepiej odzwierciedlałyby rynkowe zapotrzebowanie na bilety. Inne rozwiązanie mogłoby zostać zaczerpnięte z przemysłu lotniczego, gdzie linie lotnicze ustalają ceny biletów dynamicznie biorąc pod uwagę aktualne zapotrzebowanie na poszczególne miejsca. Jeszcze inne ograniczałoby możliwość odsprzedania biletu.

W 2019 roku obroty Live Nation Entertainment wzrosły o 43%.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Invader pisze: czw sty 02, 2020 10:16 pm Berchtold twierdzi jednak, że na niskich cenach tracą najwięcej artyści, którzy nie zdają sobie sprawy, ile na tym interesie zarabiają pośrednicy
Invader pisze: czw sty 02, 2020 10:16 pm W 2019 roku obroty Live Nation Entertainment wzrosły o 43%.
;)

Ruchome ceny biletów na koncerty... miazga...
www.MetalSide.pl
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

gumbyy pisze: czw sty 02, 2020 11:00 pm
Invader pisze: czw sty 02, 2020 10:16 pm Berchtold twierdzi jednak, że na niskich cenach tracą najwięcej artyści, którzy nie zdają sobie sprawy, ile na tym interesie zarabiają pośrednicy
Invader pisze: czw sty 02, 2020 10:16 pm W 2019 roku obroty Live Nation Entertainment wzrosły o 43%.
;)

Polecam mniejsze i podziemne koncerty. Tam nie ma takich jaj ;)
Awatar użytkownika
Lando
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Lando »

Powinni jeszcze dać sobie możliwość przemieszczania ludzi po całym obiekcie według uznania. Czytaj, mam bilet na trybuny, ale na miejscu dowiaduję się, że mam iść na płytę by obiekt był równomiernie wypełniony...
Night Mistress Fan Club Łódź
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

To w zasadzie już dzisiaj czasem ma miejsce, chociaż raczej z korzyścią dla widzów. Np. przesadzanie na inne trybuny, zazwyczaj bliższe i droższe, żeby część wyłączyć a na reszcie zrobić tłok.

Ja również jestem zwolennikiem tych małych koncertów (z tych dużych nazw zostały pojedyncze, na które się wybieram), ale one często słabo się spinają finansowo.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

pz pisze: pt sty 03, 2020 2:24 pm To w zasadzie już dzisiaj czasem ma miejsce, chociaż raczej z korzyścią dla widzów. Np. przesadzanie na inne trybuny, zazwyczaj bliższe i droższe, żeby część wyłączyć a na reszcie zrobić tłok.

Ja również jestem zwolennikiem tych małych koncertów (z tych dużych nazw zostały pojedyncze, na które się wybieram), ale one często słabo się spinają finansowo.
Trzeba promować chodzenie na te mniejsze gigi to zaczną się finansowo spinać ;)
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Zdan pisze: pt sty 03, 2020 2:06 pm
gumbyy pisze: czw sty 02, 2020 11:00 pm
;)

Polecam mniejsze i podziemne koncerty. Tam nie ma takich jaj ;)
Mi tego nie musisz mówić... więcej zaliczam (i promuję) mniejszych koncertów, niż tych topowych ;)
www.MetalSide.pl
Deleted User 4876

Post autor: Deleted User 4876 »

z drugiej strony jakby na takie Pumpkins United rzucili ceny po 80 ojro to też by im się to pewnie sprzedało w większości krajów... a jak nie to wiadomo jakie jest podejście oragnizatorów...lepiej sprzedać mniej biletów za wyższą cenę niż więcej za niższą bo można zaoszczędzić na ochronie przy mniejszej frekwencji.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Mniejsze koncerty nie zastąpią większych, bo ludzie chodzą na takie wydarzenia dla konkretnych artystów, a nie dlatego, że nie mają co ze sobą zrobić w sobotni wieczór.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
pz
-#Administrator
-#Administrator

Nie rozumiem? Na które chodzą dla artystów a na które z nudów? Bo ja prawie zawsze chodzę posłuchać konkretnego zespołu.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Nieważne, źle przeczytałem powyższą dyskusję

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Ludzie się bogacą, a chodzenie na koncerty znanych gwiazd jest po prostu modne.
To co mnie cieszy to fakt, że poza Maiden nie interesują mnie topowe koncerty i mogę pomysły LN mieć w dupie, na tym ucierpią widzowie tworów typu Ed Sheeran, czy inny Kayne West.
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Ponieważ Motorhead nie istnieje, Maiden widziałem kilka razy a reszta mnie trochę grzeje to też mnie to nie rusza ale osobiście uważam to za absurdalne.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Z tej najwyższej ligi są jeszcze wykonawcy, których chciałbym zobaczyć (Springsteen, Knopfler) i Maiden jako ten jedyny, na którego wybieram się "regularnie". Do tego kilka zespołów poziom niżej (Judas, Helloween), więc tutaj może aż tak źle nie będzie. A reszta, to klubówki, organizowane zazwyczaj przez mniejsze agencje, więc liczę, że tragedii nie będzie.

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Dzosef pisze: sob sty 04, 2020 11:13 pm Ludzie się bogacą, a chodzenie na koncerty znanych gwiazd jest po prostu modne.
To co mnie cieszy to fakt, że poza Maiden nie interesują mnie topowe koncerty i mogę pomysły LN mieć w dupie, na tym ucierpią widzowie tworów typu Ed Sheeran, czy inny Kayne West.
Otóż to... niby wszyscy narzekają, że bilety drogie, a GC kończy się w innej gminie, a koncerty wyprzedane. To jednoznacznie wskazuje, że można ceny podnieść, bo popyt jest. To jakbyś prowadził kiosk z bananami. czynne od 10-18 i koło południa wszystko sprzedane, a więcej nie możesz zamówić, bo nie masz miejsca. Widzisz, że możesz zarobić podnosząc pomału cenę. Może nie sprzedasz do 12, tylko do 14, ale i tak profit. Tak działa LN - zobaczcie jak podnoszą się ceny z kolejnymi latami. Co kilka lat temu było sufitem, dzisiaj bywa podłogą. A sold out co koncert. I to na kilka miesięcy przed wydarzeniem. LN to firma (jak każda), która chce zarabiać jak najwięcej, wiec tutaj wszystko się zgadza.

Ja te koncerty zasadniczo olewam (oprócz IM), bo szkoda mi kasy na jeden koncert za którą mogę pojechać na festiwal. A z drugiej strony to aż tak dużego wyboru nie mam :lol: bo z tego co robią to ze 2-3 koncerty w roku są ewentualnie rozważane. W zasadzie zaliczam kluby i klubiki.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Pytanie ile z tych sold outów to konie i boty
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Dzosef pisze: ndz sty 05, 2020 6:10 pm Pytanie ile z tych sold outów to konie i boty
Dla organizatora to i tak bez znaczenia. On patrzy w tabelkę w pozycję "przychód ze sprzedaży biletów" i tam mu się wszystko zgadza.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Kolejne kompromitacje wspaniałej instytucji xD

https://www.blabbermouth.net/news/nine- ... l-of-fame/

ODPOWIEDZ