Ceti & Grzegorz Kupczyk

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

lochinvar
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Re: Ceti & Grzegorz Kupczyk

Post autor: lochinvar »

krusejder pisze: wt mar 03, 2020 10:16 am To i ja się wytłomaczę, czemu uważam tę płytę za najlepszą od "Cienia anioła". Dostrzegając jej wady:
- w produkcji,
- w autorze tekstów,
- w robieniu nagrania "na szybkiego"
etc etc.

przedstawię zalety:
- Kupczyk każdy tekst po polsku śpiewa lepiej niż w innym języku,
- mimo wszystko, w tekstach nie ma wtop takich jak słynny ZAKALEC w pięknej balladzie Świece i deszcz , który morduje piosenkę na wieczność https://www.youtube.com/watch?v=pBmV4T_jJA0
- słychać, że zespołowi chce się grać, a nie powstaje materiał na siłę.

Liczę, że zrobią polskojęzyczne wersje najlepszych numerów z ostatniej dekady, włączą je do setlisty i projekt anglojęzycznego CETI nigdy już więcej nie wróci!!
:pijak:
Raczej nie sądzę, że będą polskojęzyczne wersje utworów wskazanych wyżej.
Prędzej będzie anglojęzyczna wersja ostatniej płyty.
Też bym chciał, aby kolejne płyty były polskojęzyczne albo przynajmniej w dwóch wersjach językowych, wiadomo jakich.
Jedna osoba odpowiadała za produkcję, miksy, masteringi, ale ostatecznie to lider i być może TT musieli to zaakceptować.
Zrobiłem sobie odpoczynek od tej płyty, aby sprawdzić po kilku dniach jaki będę miał odbiór.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

krusejder pisze: wt mar 03, 2020 10:16 am - Kupczyk każdy tekst po polsku śpiewa lepiej niż w innym języku,
Pełna zgoda, chociaż jego angielski z czasem też znacznie się poprawił. Jednak po polsku brzmi dużo lepiej.

krusejder pisze: wt mar 03, 2020 10:16 am - słychać, że zespołowi chce się grać, a nie powstaje materiał na siłę.
Myślę, że tutaj jest spora zasługa T.Targosza, który odpowiadał za kompozycje. Na ostatnich koncertach, które widziałem na scenie wyglądał "najlepiej". Widać było po nim, że granie sprawia mu przyjemność.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
lochinvar
-#Long distance runner
-#Long distance runner

gumbyy pisze: wt mar 03, 2020 8:07 pm Chyba sobie żartujesz z tą rzeczową rozmową :lol:
Parę osób sprowadziło wiele wątków na dziwaczne tory, no to czasami się dostosowałem, a potem co niektórym zaczęło to przeszkadzać.
Pamiętaj, heavy metal to nie żarty, no chyba, że chodzi o NK i AD. :wink:
Takie CETI z NK i AD na jednej trasie ...
No dobra, przegiąłem. :facepalm:
AD nagrywa płytę w języku ojczystym.
To już całkowite przegięcie.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

lochinvar pisze: wt mar 03, 2020 8:29 pm
gumbyy pisze: wt mar 03, 2020 8:07 pm Chyba sobie żartujesz z tą rzeczową rozmową :lol:
Parę osób sprowadziło wiele wątków na dziwaczne tory, no to czasami się dostosowałem, a potem co niektórym zaczęło to przeszkadzać.
Śmiechłem.... przecież to Ty jesteś głównym bałaganiarzem tego forum. Nie potrafisz rozmawiać na dany temat, nie potrafisz przedstawić argumentów, na argumenty innych forumowiczów odpowiadasz "z dupy". Nie odpowiadasz na konkrety, odbijasz na inne tory... itp itd. Spamujesz, nabijasz posty o tym samym, albo w kilku kolejnych wypowiedziach potrafisz zaprzeczyć sam sobie i później przychodzisz nad tym do porządku dziennego...

To nie przypadek, że kilka osób dało Ci ignora, a kolejne nie mają ochoty na dyskusję z Toba.
www.MetalSide.pl
lochinvar
-#Long distance runner
-#Long distance runner

W sumie koncert CETI z Nocnym Kochankiem to byłby niezły pomysł. Pytanie jak na to muzycy. W sumie i tu i tu klasyczne hard'n'heavy granie, polskie teksty. Musiałby się odbyć na zasadzie podwójnego headlinera. Społeczeństwo wie już, że heavy metal to nie tylko sieczka, a i teksty mogą być bardzo przystępne, takie z przymrużeniem oka. Czas na teksty bardziej wymagające, a te gwarantuje CETI. Na koniec wspólne zaśpiewanie i zagranie Szalonego Ikara, Przegadane Dni i Już Nie Z Tobą.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

lochinvar pisze: wt mar 03, 2020 10:50 pm W sumie koncert CETI z Nocnym Kochankiem to byłby niezły pomysł. Pytanie jak na to muzycy. W sumie i tu i tu klasyczne hard'n'heavy granie, polskie teksty. Musiałby się odbyć na zasadzie podwójnego headlinera. Społeczeństwo wie już, że heavy metal to nie tylko sieczka, a i teksty mogą być bardzo przystępne, takie z przymrużeniem oka. Czas na teksty bardziej wymagające, a te gwarantuje CETI. Na koniec wspólne zaśpiewanie i zagranie Szalonego Ikara, Przegadane Dni i Już Nie Z Tobą.
Po co o tym piszesz? :lol: :lol: nic z tym nie zrobisz, a nas Twoje wymysły nie interesują.

Tak wiem, zaraz napiszesz, że to forum i w temacie piszesz o zespole. Ale nie, nie piszesz. Tylko trolujesz. Zobaczyłeś, że Dzosef coś napisał, więc od razu wrzuciłeś posta o NK. Słabe...

Do wcześniejszych wpisów zupełnie się nie odniosłeś, więc po raz kolejny próbujesz trolować, sprowadzając rozmowę na inne tory Za to dostałeś upomnienie od administracji i teraz powinieneś wyłapać drugie, przedostatnie.

Ode mnie tyle w Twoim temacie.
www.MetalSide.pl
lochinvar
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Wróciłem po prostu do tematu, chyba, że zapomniałeś o czym jest.
Na zaczepki użytkownika o nicku Dzosef nie odpowiadam. Jego zniewagi i wulgaryzmy mnie nie interesują. Niech tymi kwestiami interesują się inne podmioty.
Nie wiem co masz na myśli mówiąc "trolujesz". Jesteś w Polsce proszę więc używaj języka polskiego. Zapożyczenia z innych języków mnie nie interesują. To, że pojawił się wspomniany przez Ciebie użytkownik jest bez znaczenia, gdyż mnie ignoruje, a ja nie zwracam uwagi na jego zaczepki. O NK wspomniałem przed pojawieniem się wspomnianego przez Ciebie użytkownika. Dalszy post był tylko kontynuacją. Zrobić w zakresie wspomnianego marzenia nic nie muszę, myślę, że z czasem do tego dojdzie.
Temat nie jest mój. Każdy ma prawo w nim pisać. Co do ostrzeżenia, to jaka podstawa?Twoja hipoteza? Na pewno nie regulamin.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

lochinvar pisze: wt mar 03, 2020 11:17 pm Zapożyczenia z innych języków mnie nie interesują.
"Okej" jak rozumiem też nie używasz? No, teraz już potwierdziłeś, żeś troll :lol:

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

lochinvar pisze: wt mar 03, 2020 11:17 pm Nie wiem co masz na myśli mówiąc "trolujesz". Jesteś w Polsce proszę więc używaj języka polskiego. Zapożyczenia z innych języków mnie nie interesują.
Jak najbardziej słowo istnieje w j.polskim. Może nie wiesz, ale bardzo wiele słów pochodzi z obcych języków. To naturalny sposób tworzenia nowych słów. Jak poszukasz w słownikach internetowych znajdziesz bez trudu definicję. Np tutaj:
https://sjp.pl/trolling
lub tutaj:
https://dobryslownik.pl/slowo/trollowa%C4%87/222154/
lochinvar pisze: wt mar 03, 2020 11:17 pm Temat nie jest mój. Każdy ma prawo w nim pisać. Co do ostrzeżenia, to jaka podstawa?Twoja hipoteza? Na pewno nie regulamin.
No więc za to co powyżej. Celowe pisanie głupot w celu zdenerwowania innych użytkowników.

lochinvar pisze: wt mar 03, 2020 11:17 pm Zrobić w zakresie wspomnianego marzenia nic nie muszę, myślę, że z czasem do tego dojdzie.
(przypominam, ze chodzi o wspólny koncert Ceti i NK)
Nie ma żadnego powodu, dla którego NK miałby brać zespół Grzegorza na support.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

pz pisze: wt mar 03, 2020 11:35 pm
Jest! Kiedyś GK brał NM na support. Jak wyglądała współpraca zespołów, to już spytaj chłopaków przy okazji.
Ale tak czy inaczej, byłoby to lepsze niż Łódka lub Zenek Męczykupa.
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
lochinvar
-#Long distance runner
-#Long distance runner

krusejder pisze: śr mar 04, 2020 12:36 am
Jest! Kiedyś GK brał NM na support. Jak wyglądała współpraca zespołów, to już spytaj chłopaków przy okazji.
Ale tak czy inaczej, byłoby to lepsze niż Łódka lub Zenek Męczykupa.
Dziękuję za odpowiedź.
Jak wskazałem w swoim uprzednim poście, nie chodziło mi o supportowanie jednego zespołu względem drugiego.
Wiem, że teraz na topie jest NK czy się to komuś podoba czy nie. Nie jest to żadne podpuszczanie, a jak ktoś ma problem z zaakceptowaniem tego faktu, to ja mu na to nie pomogę. To raczej użytkownik o nicku Dzosef kieruje względem mnie zniewagi i obraźliwe słowa, czego już nikt nie dostrzega, ale rozumiem dlaczego. Niech tę kwestię rozstrzyga administracja forum.
CETI, jak zauważyłem, też wielu użytkownikom nie odpowiada. Czy jak piszę o tym zespole też "troluję"? Rozumiem, że na forum mają być tematy jedynie słuszne. Ja do tej reguły nie będę się stosował.
Dla popularyzacji hard'n'heavy taka trasa byłaby wskazana. Żadnych supportów. Dwa headlinery. Raz jeden zespół gra ostatni, raz drugi. NK jest na topie, ale GK to ikona polskiej muzyki rockowej. Nie ma co się obrażać.
Polecam wywiad z NK na stronie metalside.pl. Kazon bardzo wiele mądrych rzeczy powiedział, Żurek zresztą też. To ten wywiad był dla mnie inspiracją do tego co napisałem. Można nie lubić NK, ale trzeba docenić, podobnie jak CETI czy GK.
Marzeniem jeszcze większym byłaby trasa CETI i NM, gdzie byłyby wykonywane jedynie utwory polskojęzyczne, no ale biorąc pod uwagę aktualną popularność NK i ich zobowiązania z tym związane, jest to raczej niemożliwe.
Co do tego co napisał pz. Tak jak nie lubię rusycyzmów, tak nie lubię zapożyczeń z języka angielskiego, chociaż wiem, że to wchodzi drzwiami i oknami oraz zdarza mi się samemu ich używać.
Co do wypowiedzi Schizoida: słowa "ok" czy "okej" staram się nie używać, bo kojarzy mi się z pewną reklamą. Raczej mówię "tak", "dobrze".
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

No więc za to co powyżej. Celowe pisanie głupot w celu zdenerwowania innych użytkowników.
Dej Pan spokój... przecież tu tylko o to chodzi. Ja już w poprzednim swoim poście przewidzialem, że tak bedzie. Tu chodzi o nabijanie kolejnych postów i szukanie kogoś kto odpowie, żeby tylko kolejnym wpisem odpowiedzieć :lol:
www.MetalSide.pl
lochinvar
-#Long distance runner
-#Long distance runner

gumbyy pisze: śr mar 04, 2020 8:52 am
Dej Pan spokój... przecież tu tylko o to chodzi. Ja już w poprzednim swoim poście przewidzialem, że tak bedzie. Tu chodzi o nabijanie kolejnych postów i szukanie kogoś kto odpowie, żeby tylko kolejnym wpisem odpowiedzieć :lol:
Pytanie ?
Po co obrażasz (sam wiesz gdzie) ?
Nie pasuje Ci, po co odpowiadasz ?
Daj mi ignora i będziesz miał kłopot z głowy.
Temat jest inny, a celowo przekierowujesz go na moją osobę.
Pytanie?
Dlaczego mnie trolujesz ?
Boli Cię, że CETI mogłoby wystąpić na jednej scenie z NK ?
Niech to zrobią, na przekór tym, o których mówili: Kazon i Żurek.
Awatar użytkownika
Lando
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Lando »

lochinvar pisze: śr mar 04, 2020 10:30 am Boli Cię, że CETI mogłoby wystąpić na jednej scenie z NK ?
Byłem 6 lat temu w Lublinie w Muszli Koncertowej w Parku Saskim gdzie Night Mistress (oraz Młot Na Czarownice) supportowało Last Warrior Kupczyka :D stare dobre czasy :D Myślę, że mało kto wtedy słyszał tutaj zarówno o Night Mistress jak i o Młocie :D
Ale nie ukrywajmy, trasa CETI/Nocny Kochanek się obecnie nie wydarzy. Pojedynczy koncert - może jakimś festiwalu. Odpowiadając na następnego pytanie, które będzie - dlaczego? To proste. NK jest na tym etapie "kariery", ma wyprzedane duże sale, grało ostatnio nawet na Torwarze. Im niepotrzebny jest dobry support. Czemu? Bo ze znaną kapelą i w jakimś stopniu popularną trzeba się jakoś kasą dzielić. A tym bardziej gdyby CETI (bądź Turbo) miałoby być co-headlinerem (nie lubisz słów z obcego języka, ale nie znam tu polskiego odpowiednika). Biorąc zespół początkujący lub mało znany, narzucają im swoje warunki, zapewne oddają kasę odpowiednio mniejszą. Z resztą to widać po zespołach które ostatnio supportują NK - Zenek - Kabanos brał NK na początku ich drogi na swój support, teraz jest to pewnie w ramach rewanżu. Ereles - w studiu u Fonsa z tego zespołu NK nagrywa płyty; 8 Lat w Tybecie - nie wiem skąd ale chłopaki się znają, z resztą teraz Mariusz jest managerem obydwu zespołów ; Bodzis - wokalistą/gitarzystą Bodzisa jest... ojciec Żurka ; i najlepszy z tych wszystkich zespołów- Ballbreaker - z Trzeszczem też się chłopaki z NK długo znają, grali parę sztuk z Thermitem - no i Misiek zajmował się ich DVD z Progresji (i nie jestem pewien, ale chyba produkuje im też merch). Także to wszystko to są naczynia połączone. Tu ktoś z zewnątrz nie ma szansy. Mimo iż wiem, że Kupczyk jest ulubionym polskim wokalistą Krzyśka i zawsze z ogromnym szacunkiem się o nim wypowiadał
A już sytuacja w której miało by być tak, że CETI gra po NK była by druzgocąca dla CETI, bo 3/4 ludzi po NK by wyszła, albo udała się tam gdzie Panowie z NK wychodzą by dawać autografy czy robić sobie zdjęcia z ludźmi. I pod sceną by została garstka. To smutne, ale prawdziwe.

A co do nowej płyty - utwór "Machina Czasu" czasu mi się bardzo wkręcił w ostatnich dniach :D
Night Mistress Fan Club Łódź
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

. Im niepotrzebny jest dobry support. Czemu?
Bo ich publika to nie są fani metalu, tylko chujowego humoru, więc dobierają sobie podobnie "śmieszne zespoły".
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
Lando
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Lando »

Dzosef pisze: śr mar 04, 2020 11:11 am
. Im niepotrzebny jest dobry support. Czemu?
Bo ich publika to nie są fani metalu, tylko chujowego humoru, więc dobierają sobie podobnie "śmieszne zespoły".
Tak, niestety w dużym stopniu tam jest.
Night Mistress Fan Club Łódź
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

I to jest smutne, że nie próbują zupełnie odbić w inną stronę i chociaż wspomóc metalowego środowiska, tylko cementują swoje najgorsze cechy.
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: sajki »

Nawet nie żartuj. Grali już typowy heavy metal jako Night Mistress. Dla garstki fanów. Nikt tego praktycznie nie słuchał. Teraz grają dla pełnych sal i mają to zmienić bo komuś tam się nie podoba, że nie wspierają heavy metalu? Myślałem, że z takiego podejścia wyrasta się gdzieś tak koło 16. roku życia.
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

sajki pisze: śr mar 04, 2020 2:47 pm Nawet nie żartuj. Grali już typowy heavy metal jako Night Mistress. Dla garstki fanów. Nikt tego praktycznie nie słuchał. Teraz grają dla pełnych sal i mają to zmienić bo komuś tam się nie podoba, że nie wspierają heavy metalu? Myślałem, że z takiego podejścia wyrasta się gdzieś tak koło 16. roku życia.
Dzosefowi raczej chodzilo o branie przez NK w trase ciekawych supportow a nie jakichs pseudosmiesznych meczybul
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: sajki »

Nie wiem czy Kupczyk nie uniósł by się honorem, gdyby miał supportować NM.
ODPOWIEDZ