Bitwa Artystów - komentarze

Zbiór ankiet i Waszych opinii dotyczących innych zespołów.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Re: Bitwa Artystów - komentarze

Post autor: Zdan »

Za Encyklopedią PWN:

"estetyka [gr. aisthētikḗ (epistḗmē) od aísthēsis ‘wrażenie zmysłowe (nauka o wrażeniach)’], pojmowana jako dyscyplina filozoficzna jest wiedzą o przedmiotach pięknych i przeżyciach z nimi związanych, potraktowana zaś jako oddzielna nauka — jest ogólną teorią sztuki.
W wąskim znaczeniu (według podziału M. Dessoira) — dyscyplina filozoficzna, pojmowana bądź jako nauka o pięknie oraz o przeżyciach z nim związanych (filozofia starożytna, zwłaszcza Platon; tak rozumiany termin estetyki wprowadził A. Baumgarten w pracy Aesthetica 1750–58), bądź też jako teoria sztuki, tj. nauka o wytworach artystycznej działalności człowieka, stanowiąca odrębną dyscyplinę nauki (głównie filozofia odrodzenia).
W szerokim znaczeniu, przyjmowanym na ogół współcześnie, estetyka jest pojmowana niejednolicie: bądź jako ogólna teoria sztuki (obejmująca zarówno teorię sztuki tzw. czystej, jak i sztuki użytkowej), bądź jako teoria piękna dzieł sztuki i przedmiotów naturalnych; zakres badań tak pojmowanej estetyki obejmuje wiele różnorodnych zagadnień; jako przedmioty badań estetyki, określające zarazem jej zadania jako nauki, wymienia się zwłaszcza: treść i formę; dzieł artystycznych, genezę i funkcje zjawisk estetycznych (B. Croce, J.G. Herder, H. Taine, G.B. Vico, F. Mehring, G. Lukács), doznania estetyczne i przeżycia artystyczne towarzyszące procesom twórczości i percypowania dzieł sztuki (J. Volkelt, A. Shaftesbury, E. Burke), przyczyny i prawa ogólne (ustalane w samej estetyce, ale także biologiczne, psychologiczne, socjologiczne itp.) rządzące zjawiskami artystycznymi, a zwłaszcza kształtowaniem się ocen dotyczących tego, co piękne (lub brzydkie), wreszcie wartości estetyczne, ogólne kryteria i kanony piękna (w aspekcie historyczno-opisowym — G.E. Lessing, W.G. Bielinski lub normatywnym)."

Ciężko mi stwierdzić z tej definicji ale może chodziło o jakąś inną ;)
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Zdan pisze: ndz lip 12, 2020 2:00 pm Ciężko mi stwierdzić z tej definicji ale może chodziło o jakąś inną ;)
Z encyklopedii Vorgelum, a o jaką inną ;)
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Vorgel »

blackmailer pisze: ndz lip 12, 2020 2:00 pm Nie da się porównać, ale w swoich niszach są na tym samym poziomie... Co to za nisze?
Muzyka taneczna i funk w szerokim rozumieniu.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Blisko Zdan, blisko. Przerobiłeś już podanych autorów? ;)
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Vorgel pisze: ndz lip 12, 2020 2:10 pm Blisko Zdan, blisko. Przerobiłeś już podanych autorów? ;)
Estetyka nie była moją ulubioną częścią filozofii więc przyznam się, że nie ;) Ale jeśli mi wskażesz gdzie piszą, że obiektywnie RHCP ma niską wartość estetyczną (i jak to stwierdzić oraz co w muzyce funk miałoby wysoką) to chętnie się dokształcę ;)
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

Zdan pisze: ndz lip 12, 2020 2:17 pm
Vorgel pisze: ndz lip 12, 2020 2:10 pm Blisko Zdan, blisko. Przerobiłeś już podanych autorów? ;)
Estetyka nie była moją ulubioną częścią filozofii więc przyznam się, że nie ;) Ale jeśli mi wskażesz gdzie piszą, że obiektywnie RHCP ma niską wartość estetyczną (i jak to stwierdzić oraz co w muzyce funk miałoby wysoką) to chętnie się dokształcę ;)
Dobra Zdan skoncz te dyskusje. Powinienes bana wylapac, zreszta ja tez, bo mamy czelnosc sluchac nie tylko metalu, a to jest FORUM METALOWE.
Jebac to, odpalam Methenyego xD
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

geri92 pisze: ndz lip 12, 2020 2:24 pm
Dobra Zdan skoncz te dyskusje. Powinienes bana wylapac, zreszta ja tez, bo mamy czelnosc sluchac nie tylko metalu, a to jest FORUM METALOWE.
Ja to miałem okresy gdzie słuchałem tylko punk rocka/hardcore oraz odjazdów z lat 60 i 70 ;) Ban automatycznie po prostu ;)
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

Ja RHCP nie slucham i nie lubie. Jestem w stanie zaakceptowac jednak, ze dla niektorych graja zajebiscie.
Malo tego, jakby Flea chcial, to by taki riff bassowy czy solo wykrecil, ze taki Harris to by sie zesral - i to jest absolutnie ok. Ale wiadomo - metal najwyzsza forma sztuki.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Zdan pisze: ndz lip 12, 2020 2:25 pm

Ja to miałem okresy gdzie słuchałem tylko punk rocka/hardcore oraz odjazdów z lat 60 i 70 ;) Ban automatycznie po prostu ;)
Ja ostatnio metalu praktycznie nie słucham, więc chyba pora się z Wami pożegnać :?

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

To narazie :) :o

zartowalem
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Schizoid pisze: ndz lip 12, 2020 2:30 pm
Zdan pisze: ndz lip 12, 2020 2:25 pm

Ja ostatnio metalu praktycznie nie słucham, więc chyba pora się z Wami pożegnać :?
Zmykaj słuchać dmuchania w trombkę ;)
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Żeby to wskazać, trzeba zrobić porównanie. Weź zatem takie Funkadelic albo Parliament i zestaw to z RHCP. RHCP to muzyka zrobiona na doraźny efekt, by zyskać uznanie mas, co zresztą się stało. Przy czym oceniam ich twórczość z lat 90. Tu jakiś rapik, tam jakaś ballada. O ile w pop metalu równie niską wartość estetyczną prezentowały zespoły typu Poison czy Motley Crue, o tyle w funk rocku, tzw rocku alternatywnym ich odpowiednikiem jest RHCP.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

geri92 pisze: ndz lip 12, 2020 2:29 pm Ja RHCP nie slucham i nie lubie. Jestem w stanie zaakceptowac jednak, ze dla niektorych graja zajebiscie.
Malo tego, jakby Flea chcial, to by taki riff bassowy czy solo wykrecil, ze taki Harris to by sie zesral - i to jest absolutnie ok. Ale wiadomo - metal najwyzsza forma sztuki.
Bo wiesz co by chciał. Flea to Harrisowi może buty pastować.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Vorgel pisze: ndz lip 12, 2020 2:38 pm

Żeby to wskazać, trzeba zrobić porównanie. Weź zatem takie Funkadelic albo Parliament i zestaw to z RHCP. RHCP to muzyka zrobiona na doraźny efekt, by zyskać uznanie mas, co zresztą się stało. Przy czym oceniam ich twórczość z lat 90. Tu jakiś rapik, tam jakaś ballada. O ile w pop metalu równie niską wartość estetyczną prezentowały zespoły typu Poison czy Motley Crue, o tyle w funk rocku, tzw rocku alternatywnym ich odpowiednikiem jest RHCP.
Poproszę odpowiednią filozoficzną literaturę która pozwala to stwierdzić ;)

A jeśli chodzi o basistów to Flea >>>> Harris ;)
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Literaturę sam sobie wymieniłeś, natomiast faktem jest, że zrobili tandetną balladę i sprzedali miliony płyt dzięki tej balladzie.

Harris>>>>>>>>>>>>>>>>Cronos>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Flea
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Wymieniłem autorów ale z całym szacunkiem - nie będę się przebijał przez cały ich dorobek ;)

A co do basistów:

Jaco Pastorius >>>>>>>>>>> Flea >>>>>>>>>>>>>> Harris >>>>>>>>>>>> Cronos ;)
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

To jak chcesz zrozumieć estetykę? ;) W sumie to też kwestia osłuchania z wieloma rzeczami, spróbuj tego Funkadelic ;)

Pastorius, Harris>>>>>>>>>Cronos>>>>>>Alec John Such>>>>>Alec John Such drunk>>>>Flea ;)
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Vorgel pisze: ndz lip 12, 2020 3:22 pm To jak chcesz zrozumieć estetykę? ;) W sumie to też kwestia osłuchania z wieloma rzeczami, spróbuj tego Funkadelic ;)

Pastorius, Harris>>>>>>>>>Cronos>>>>>>Alec John Such>>>>>Alec John Such drunk>>>>Flea ;)
Chłopie - mam płyty Funkadelic, Parliament, War, solowe Collinsa, Sly And the Family Stone ;)

To inaczej: Pastorius >>>>>>>>>>>> Les Claypool >>>>>>>>> Flea >>>>>>>>>>> Lemmy >>>>>>>>> Cronos.

Harrisa nie umieszczam ;)
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Flea nie pasuje do tego towarzycha. Kaszaniarz idący po to co łatwe. Wszyscy pozostali to albo wirtuozi, albo chociaż inspirowali do powstawania kilku podgatunków ciężkiego grania.
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Jeszcze ta ksywka ''Flea'' - no dajcie spokój, jedynie sound ma fajny imo.
ODPOWIEDZ