Przetrwają najsilniejsi - OFFTOP
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
-
Deleted User 2259
Re: Przetrwają najsilniejsi - OFFTOP
Angus jest na 25 pozycji. Briana wymień na MacAlpine'a, tzn na odwrót, ale to jak zdazysz.
Spokojnie mógłby wskoczyć May a wypaść powiedzmy Pete Blakk.
Wiem, dlatego zmieniłem komentarz.
Maya reprezentuje Nuno Bettencourt, jego ulubiony gitarzysta
Też w sumie wolałbym Maya niż MacAlpine'a
Maya reprezentuje Nuno Bettencourt, jego ulubiony gitarzysta
Nie, nie bawisz się w to, więc nie układaj listy
Ostatnio zmieniony czw wrz 17, 2020 5:46 pm przez Vorgel, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Deleted User 357
Z całą sympatią do BG, obecność Olbricha przy nie obecności Crissa Olivy to jakiś żart
Najwięcej do powiedzenia mają ci, którzy później nie głosują.
BG ma tutaj więcej fanów niż Savatage
BG ma tutaj więcej fanów niż Savatage
-
Deleted User 357
Tak samo Wolfa Hoffmanna nie widzę
nie głosowałem przy basistach, i tam też się nie wypowiadałem.
I cyk print screen do folderu "Prawdy Wyroczni". Jak Lemmy mi świadkiem zrobię o tym kiedyś odcinek na Fuzzie
Będę czuł się zaszczycony.
PS. Zdan, to że ktoś jest bardziej znany, nie znaczy, że jest lepszy. Mój ulubiony gitarzysta KD to Andy LaRocque za spory całokształt. Jednak w top 3 solówek KD go nie ma. Dwie gra Blakk jedną Denner. Raczej wątpię czy tak zagrałby Brian May.
PS. Zdan, to że ktoś jest bardziej znany, nie znaczy, że jest lepszy. Mój ulubiony gitarzysta KD to Andy LaRocque za spory całokształt. Jednak w top 3 solówek KD go nie ma. Dwie gra Blakk jedną Denner. Raczej wątpię czy tak zagrałby Brian May.
Myślę, że nie będziesz bo jak już robię taki odcinek to będzie śmiesznie niż poważnie 
PS. Do kogo ta mowa?
Ja - wielbiciel undergroundu i podziemia doskonale wiem, że "znany nie znaczy dobry" 
PS. Do kogo ta mowa?
Jakby było poważnie, to byłoby śmiesznie.
PS. No to wskaż mi gdzie Brian May jest lepszy od gitarzysty King Diamond. Które solo.
PS. No to wskaż mi gdzie Brian May jest lepszy od gitarzysty King Diamond. Które solo.
- blackcocker
- -#Moderator

Oj będzie ciekawie 
#blackcocker2023
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Będzie śmiesznie, poważnie, z przekąsem i jeszcze ironicznie. Sobie też pojadę 
PS. Kunszt gitarzysty to nie tylko solówki. W tym przypadku mówię o całości twórczości. W tym kontekście oczywistym jest May >>> Blakk.
PS. Kunszt gitarzysty to nie tylko solówki. W tym przypadku mówię o całości twórczości. W tym kontekście oczywistym jest May >>> Blakk.
Ale to tutaj wybieramy po prostu najlepszego gitarzystę, a nie kompozytora piosenek czy osobowość sceniczną. To są oddzielne kategorie. Poza tym, ja nie wiem czym May się wsławił jako gitarzysta. Spróbujmy to rozkminić :
1. Mistrz riffu? No nie bardzo, na liście są mistrzowie riffu z klasyki Iommi, z thrashu Scott Ian, są znani z tego.
2. Genialne solówki? Nie odnotowałem, ani pod względem wirtuozerskim, ani tzw kultowości. Na liście jest sporo typowych wirtuozów jak Vai czy Malmsteen, są też muzycy którzy są w kanonie gitarzystów kultowych pod tym względem jak np Angus Young czy choćby Eric Clapton, sporo improwizujący w latach 60.
3. Wpływowy jako gitarzysta? Queen inspirowali jako grupa, podobnie the Beatles, nie sądzę jednak by akurat specjalnie Maya ktoś kopiował, był on zawsze elementem zespołu, solo niezauważalny. Pionierami wpływowości byli Hendrix, później Blackmore, a na wyższy poziom wciągnęli to Van Halen i Rhoads.
4. Unikalne brzmienie/styl? Jak na faceta, który sam sobie zrobił gitarę to brzmienie raczej takie unikatowe nie jest, brzmienie to miał Blackmore. May solo nie istnieje, z Queen wtapiał się w zespół i dobrze na tym wyszedł. Nie miał swojego stylu jako gitarzysta, ponoć inspirował się Hendrixem, nie słychać tego, nie słychać też ani unikatowych riffów jak np u gitarzysty Voivod, ani też solówek jak u Davida Gilmoura. Ale jedno trzeba mu oddać, próbę zagrania na gitarze rzeczy, których normalnie na gitarze się nie gra, chyba sekcja dęta w jakimś kawałku z Opery. To jednak trochę za mało.
Jako zespół Queen powinien być uwzględniany w takich zestawieniach, Brian May niekoniecznie. Tam się zdecydowanie wybijał Freddie.
1. Mistrz riffu? No nie bardzo, na liście są mistrzowie riffu z klasyki Iommi, z thrashu Scott Ian, są znani z tego.
2. Genialne solówki? Nie odnotowałem, ani pod względem wirtuozerskim, ani tzw kultowości. Na liście jest sporo typowych wirtuozów jak Vai czy Malmsteen, są też muzycy którzy są w kanonie gitarzystów kultowych pod tym względem jak np Angus Young czy choćby Eric Clapton, sporo improwizujący w latach 60.
3. Wpływowy jako gitarzysta? Queen inspirowali jako grupa, podobnie the Beatles, nie sądzę jednak by akurat specjalnie Maya ktoś kopiował, był on zawsze elementem zespołu, solo niezauważalny. Pionierami wpływowości byli Hendrix, później Blackmore, a na wyższy poziom wciągnęli to Van Halen i Rhoads.
4. Unikalne brzmienie/styl? Jak na faceta, który sam sobie zrobił gitarę to brzmienie raczej takie unikatowe nie jest, brzmienie to miał Blackmore. May solo nie istnieje, z Queen wtapiał się w zespół i dobrze na tym wyszedł. Nie miał swojego stylu jako gitarzysta, ponoć inspirował się Hendrixem, nie słychać tego, nie słychać też ani unikatowych riffów jak np u gitarzysty Voivod, ani też solówek jak u Davida Gilmoura. Ale jedno trzeba mu oddać, próbę zagrania na gitarze rzeczy, których normalnie na gitarze się nie gra, chyba sekcja dęta w jakimś kawałku z Opery. To jednak trochę za mało.
Jako zespół Queen powinien być uwzględniany w takich zestawieniach, Brian May niekoniecznie. Tam się zdecydowanie wybijał Freddie.
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Musi być Mark Shelton, nosz kurde
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Blakk za 3 płyty z KD, a brak Blackiego czy Sheltona to nieporozumienie.
Przydałby się też Kiko Loureiro. A najlepiej dwie bitwy - metalowa i rockowa
Przydałby się też Kiko Loureiro. A najlepiej dwie bitwy - metalowa i rockowa
Problemem jest to, że wiele zespołów ma więcej niż jednego gitarzystę, w przypadku metalowych na ogół są dwaj. W dodatku gitarzysta w zespole rockowym, a przede wszystkim metalowym to osoba tak samo ważna jak wokalista, a oni się częściej zmieniają. Z sekcją rytmiczną nie ma aż takiego dylematu. Widzę to po swoich listach. Podobnie luzik będzie z klawiszowcami.
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Dlatego mieszanie tego to bezsens, co wyszło już przy basistach.
Klawiszowcy?! Na METALOWYM forum?! Jakiś żart?
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Jak dla mnie można Blakka wymienić na Sheltona. Zwłaszcza, że jest LaRocque i Denner, który też grał w KD. Żeby było różnorodnie. Blackie Lawless niekoniecznie. Lepszy Holmes, którego wymieniłem. Blackie grał na basie na początku (po wywaleniu mojego kumpla Rika Foxa
)