Newsy muzyczne
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
- Saimon1995
- -#Moderator

Re: Newsy muzyczne
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/202 ... al-45-lat/
Nie żyje Grzegorz "Guzik" Guziński - lider formacji Flapjack. Miał 45 lat. Był zakażony koronawirusem.
Nie żyje Grzegorz "Guzik" Guziński - lider formacji Flapjack. Miał 45 lat. Był zakażony koronawirusem.
Kurczę, "Guzik" wyglądał na okaz zdrowia, a tu wirus jednak górą. Smutne...
Marko Hietala odchodzi z Nightwish, na fb oswiadczenie.
While you sleep in earthly delight,
Someone's flesh is rotting tonight
-
Deleted User 4876
Po wyrzuceniu Tarji - to On było moim bohaterem w tej kapeli eh ( mimo, że to ponoć on naciskał na pozbycie się T ). Jako wokal i sceniczne zwierze robił robotę. A poza sceną bardzo sympatyczny gość.
Szanuję bardzo Marco za Tarot a jego decyzja w sprawie odejścia z Nightwish wydaje się przemyślana i podyktowana osobistymi powodami. Mam nadzieję, że to oznacza nowy album Tarot tak szczerze.
-
Zakkahletz
- -#Rainmaker

Teraz wskazane i pożądane byłyby: 1) nowy album Tarot, 2) odnowienie współpracy Nightwish z Anette i pożegnanie z Floor albo przesunięcie jej na pozycję wokalu wspierającego. 
A Floor przypadkiem nie jest bardzo dobrze przyjmowana przez fanów? Albo mi się wydawało - nie słucham Nightwish.
-
Zakkahletz
- -#Rainmaker

Jest dobrze przyjmowana przez fanów, ale nie przeze mnie.
Jestem fanem Anette, przed/w/po Nightwish. 
Nightwish i Floor to doskonała symbioza. Anetka nie pasowała do tego zespołu zupełnie. Jej charyzma koncertowa była na poziomie Fasolek 
O płytowych różnicach się nie wypowiem, bo tej muzyki nie słucham. Koncertowo spoko...
O płytowych różnicach się nie wypowiem, bo tej muzyki nie słucham. Koncertowo spoko...
www.MetalSide.pl
-
Zakkahletz
- -#Rainmaker

A nie Majki Jeżowskiej? Lubię i Majkę, i Anetkę.
Też chyba wolałem Anetkę, ale mimo wszystko wokalnie Floor bardziej pasuje do tej przefantazjowanej grupy. Anette to była taką nighwishową wersją Blaze'a
Gruba i łysa?
Mi zdecydowanie bardziej pasuje Floor (w Nightwishu). Na podstawie tego co widziałem na YT, bo na żywo widziałem tylko z Tarją. A płyt odkąd Tarja odeszła nie słuchałem (poza ostatnią, ale mi się nie podobała).
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Też uważam, że Floor zdecydowanie lepiej pasuje do Nightwish. Widziałem ich na żywo z Tarją (i było super) i z Anette (i była tragedia). Ale wszystko to kwestia gustu 
Night Mistress Fan Club Łódź
O Majka... pasuje idealnie
www.MetalSide.pl
Szok. Jakimś wielkim fanem Nightwish nigdy nie byłem ale akurat okres z Floor najbardziej cenię. I to jest ciekawe ponieważ płyty z nią nagrane - nie są złe czy wybitne. Ale koncerty z Wacken/Wembley czy Argentyny dość często słuchamy i oglądamy w domu. Jeżeli chodzi o albumy to częściej wracam albumów z Turunen. Swoją drogą - to jest dobry przykład jak wiele płyta traci bez wsparcia trasy. Ostatni album myślę, że wiele by zyskał live. A tak to przepadł...
No ale Hietala? Płyta solowa - dla mnie petarda. Dużo zdrowia dla niego i wsparcia.
Dość ciekawy jest ten wątek rozliczeń między zespołami a agencjami koncertowymi czy streamerami. Ktoś orientuje się jak to mniej więcej działa - bardziej ile plus minus taki zespól faktycznie dostaje do łapy?
No ale Hietala? Płyta solowa - dla mnie petarda. Dużo zdrowia dla niego i wsparcia.
Dość ciekawy jest ten wątek rozliczeń między zespołami a agencjami koncertowymi czy streamerami. Ktoś orientuje się jak to mniej więcej działa - bardziej ile plus minus taki zespól faktycznie dostaje do łapy?
Dobra decyzja. Mam ogromną nadzieję na reaktywację Tarota najpóźniej w 2022. Syn Marko powinien się sprawdzić za garami.
-
Deleted User 357
Alan z Primordial kiedyś wrzucał zdjęcia czeków ze Spotify na kwoty rzędu 0,05 eurocenta. Arjen Lucassen mówił że za to co dostaje ze Spotify może co najwyżej iść z żoną na lody. Ogólnie jak nie jesteś Metalliką to są to śmieszne sumy
Też mnie to ciekawiło i nawet planowałem podpytać kilku znajomych polskich muzyków jakiego rzędu są to kwoty (spotify), ale niestety w tym roku nie bardzo była okazja. Ale podejrzewam, że to bardziej platforma do zainteresowania sobą ludzi niż do zarobku.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
-
Deleted User 4876
N i ten tekst o merczu..od razu przypomina się sprawa Europe i Metal Mindu i ich koncertu w stolicy...
Jak się jest trzecioligowym zespołem, który cały swój potencjał ładuje w koncerty i granie coverów Pink Floyd to tak jest. Dawniej zespoły nie miały łatwiej, wręcz przeciwnie, żeby nagrać album na przyzwoitym poziomie musiały mieć kontrakt płytowy, bo nie dało się zmajstrować płyty na komputerze, trzeba było opłacić kosztowne studio i producentów. Musiały przykładać się do komponowania, bo do studia nie można było przyjść z niczym. Koncerty zaś promowały albumy, a nie stanowiły jedyną rozrywkę w oderwaniu od płyt. Internet zrobił swoje, to prawda, ale sami muzycy też nie pomogli by było inaczej. Chwytali się zawsze tego co łatwe i takie są efekty. Rock jest bardziej martwy od trupa ale dopiero plandemia ukazała skalę upadku.