Newsy muzyczne

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Re: Newsy muzyczne

Post autor: Saimon1995 »

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/202 ... al-45-lat/

Nie żyje Grzegorz "Guzik" Guziński - lider formacji Flapjack. Miał 45 lat. Był zakażony koronawirusem.
Awatar użytkownika
Cold
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Cold »

Kurczę, "Guzik" wyglądał na okaz zdrowia, a tu wirus jednak górą. Smutne...
Awatar użytkownika
Mikojaski
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Mikojaski »

Marko Hietala odchodzi z Nightwish, na fb oswiadczenie.
While you sleep in earthly delight, Someone's flesh is rotting tonight
Deleted User 4876

Post autor: Deleted User 4876 »

Po wyrzuceniu Tarji - to On było moim bohaterem w tej kapeli eh ( mimo, że to ponoć on naciskał na pozbycie się T ). Jako wokal i sceniczne zwierze robił robotę. A poza sceną bardzo sympatyczny gość.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

Szanuję bardzo Marco za Tarot a jego decyzja w sprawie odejścia z Nightwish wydaje się przemyślana i podyktowana osobistymi powodami. Mam nadzieję, że to oznacza nowy album Tarot tak szczerze.
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zakkahletz »

Teraz wskazane i pożądane byłyby: 1) nowy album Tarot, 2) odnowienie współpracy Nightwish z Anette i pożegnanie z Floor albo przesunięcie jej na pozycję wokalu wspierającego. :P
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

A Floor przypadkiem nie jest bardzo dobrze przyjmowana przez fanów? Albo mi się wydawało - nie słucham Nightwish.
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Jest dobrze przyjmowana przez fanów, ale nie przeze mnie. ;) Jestem fanem Anette, przed/w/po Nightwish. :)
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Nightwish i Floor to doskonała symbioza. Anetka nie pasowała do tego zespołu zupełnie. Jej charyzma koncertowa była na poziomie Fasolek ;)

O płytowych różnicach się nie wypowiem, bo tej muzyki nie słucham. Koncertowo spoko...
www.MetalSide.pl
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

gumbyy pisze: wt sty 12, 2021 4:36 pmAnetka nie pasowała do tego zespołu zupełnie. Jej charyzma koncertowa była na poziomie Fasolek ;)
A nie Majki Jeżowskiej? Lubię i Majkę, i Anetkę. :B
Siwy
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Siwy »

Też chyba wolałem Anetkę, ale mimo wszystko wokalnie Floor bardziej pasuje do tej przefantazjowanej grupy. Anette to była taką nighwishową wersją Blaze'a
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Siwy pisze: wt sty 12, 2021 5:19 pm Anette to była taką nighwishową wersją Blaze'a
Gruba i łysa? :lol:

Mi zdecydowanie bardziej pasuje Floor (w Nightwishu). Na podstawie tego co widziałem na YT, bo na żywo widziałem tylko z Tarją. A płyt odkąd Tarja odeszła nie słuchałem (poza ostatnią, ale mi się nie podobała).

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Lando
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Lando »

Też uważam, że Floor zdecydowanie lepiej pasuje do Nightwish. Widziałem ich na żywo z Tarją (i było super) i z Anette (i była tragedia). Ale wszystko to kwestia gustu :)
Night Mistress Fan Club Łódź
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Zakkahletz pisze: wt sty 12, 2021 4:47 pm
gumbyy pisze: wt sty 12, 2021 4:36 pmAnetka nie pasowała do tego zespołu zupełnie. Jej charyzma koncertowa była na poziomie Fasolek ;)
A nie Majki Jeżowskiej? Lubię i Majkę, i Anetkę. :B
O Majka... pasuje idealnie :)
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Beny82
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Beny82 »

Szok. Jakimś wielkim fanem Nightwish nigdy nie byłem ale akurat okres z Floor najbardziej cenię. I to jest ciekawe ponieważ płyty z nią nagrane - nie są złe czy wybitne. Ale koncerty z Wacken/Wembley czy Argentyny dość często słuchamy i oglądamy w domu. Jeżeli chodzi o albumy to częściej wracam albumów z Turunen. Swoją drogą - to jest dobry przykład jak wiele płyta traci bez wsparcia trasy. Ostatni album myślę, że wiele by zyskał live. A tak to przepadł...
No ale Hietala? Płyta solowa - dla mnie petarda. Dużo zdrowia dla niego i wsparcia.

Dość ciekawy jest ten wątek rozliczeń między zespołami a agencjami koncertowymi czy streamerami. Ktoś orientuje się jak to mniej więcej działa - bardziej ile plus minus taki zespól faktycznie dostaje do łapy?
Awatar użytkownika
Sadek
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Sadek »

Dobra decyzja. Mam ogromną nadzieję na reaktywację Tarota najpóźniej w 2022. Syn Marko powinien się sprawdzić za garami.
Deleted User 357

Post autor: Deleted User 357 »

Beny82 pisze: wt sty 12, 2021 8:22 pm
Dość ciekawy jest ten wątek rozliczeń między zespołami a agencjami koncertowymi czy streamerami. Ktoś orientuje się jak to mniej więcej działa - bardziej ile plus minus taki zespól faktycznie dostaje do łapy?
Alan z Primordial kiedyś wrzucał zdjęcia czeków ze Spotify na kwoty rzędu 0,05 eurocenta. Arjen Lucassen mówił że za to co dostaje ze Spotify może co najwyżej iść z żoną na lody. Ogólnie jak nie jesteś Metalliką to są to śmieszne sumy
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Też mnie to ciekawiło i nawet planowałem podpytać kilku znajomych polskich muzyków jakiego rzędu są to kwoty (spotify), ale niestety w tym roku nie bardzo była okazja. Ale podejrzewam, że to bardziej platforma do zainteresowania sobą ludzi niż do zarobku.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Deleted User 4876

Post autor: Deleted User 4876 »

N i ten tekst o merczu..od razu przypomina się sprawa Europe i Metal Mindu i ich koncertu w stolicy...
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Vorgel »

Jak się jest trzecioligowym zespołem, który cały swój potencjał ładuje w koncerty i granie coverów Pink Floyd to tak jest. Dawniej zespoły nie miały łatwiej, wręcz przeciwnie, żeby nagrać album na przyzwoitym poziomie musiały mieć kontrakt płytowy, bo nie dało się zmajstrować płyty na komputerze, trzeba było opłacić kosztowne studio i producentów. Musiały przykładać się do komponowania, bo do studia nie można było przyjść z niczym. Koncerty zaś promowały albumy, a nie stanowiły jedyną rozrywkę w oderwaniu od płyt. Internet zrobił swoje, to prawda, ale sami muzycy też nie pomogli by było inaczej. Chwytali się zawsze tego co łatwe i takie są efekty. Rock jest bardziej martwy od trupa ale dopiero plandemia ukazała skalę upadku.
ODPOWIEDZ