Pojedynek tytanów: Cowboys from Hell vs Vulgar Display of Power

Zbiór ankiet i Waszych opinii dotyczących innych zespołów.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Który z nich cenisz bardziej?

Cowboys from Hell
9
50%
Vulgar Display of Power
9
50%

Liczba głosów: 18

Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Re: Pojedynek tytanów: Cowboys from Hell vs Vulgar Display of Power

Post autor: Vorgel »

Ja napisałem, że Get What You Deserve to jest brutalna płyta, nie porównywałem ją z żadną inną, napisałem co na niej słyszę. To jest bardzo intensywna i ciężka muzyka co chyba każdy przyzna. Natomiast dostałem odpowiedź, że tam jest Onkel Tom i punk. No więc ja tam punka nie słyszę, jest za to metal i to dość agresywny. Nie obchodzi mnie to czy ktoś nazwie to thrashem czy czymś innym. To jest płyta metalowa. Jeszcze raz zachęcam do wysłuchania i może ktoś postronny się wypowie.
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: erosinho »

Dowcip:
Jedzie gość autostradą pod prąd i słyszy komunikat w radio: "proszę uważać, jakiś idiota jedzie autostradą pod prąd". Gość chwilę się zastanawia: "Idiota? Ich tu są całe setki!!!".

To tak trochę odnośnie dyskusji z Vorgelem.

Ps. Żeby nie było - nie uważam Vorgela za idiotę, natomiast jego postawa w kontrze do wszystkich i wszystkiego przypomniała mi ten dowcip.
Awatar użytkownika
Cold
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Cold »

Waśnie przesłuchałem Get What You Deserve. Od punkowych naleciałości aż się roi, szczególnie ta charakterystyczna punkowa perkusyjna napierdzielanka. Mocno trzeba się starać, aby wpływu punka tam nie usłyszeć.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Perkusyjna napierdzielanka jest obecna w całym thrash metalu

Zatem trochę edukacji, to jest punk

https://www.youtube.com/watch?v=268C3N2dDYk

https://www.youtube.com/watch?v=LslHO8X__-Q

https://www.youtube.com/watch?v=DODDYP-b7oY

To nie jest punk

https://www.youtube.com/watch?v=9uQSRaRWmdw
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Djuk_416 »

Vorgel pisze: wt lut 23, 2021 6:36 pm To jest płyta metalowa.
No tak metalowa. Nikt przecież tego widze nie podważał jak dotąd. To ze muzyka ma punkowy charakter nie znaczy że nie moze być metalowa :wink: Dziwne że niby taki znawca, taki fan a takich prostych rzeczy nie wie :)
Ostatnio zmieniony wt lut 23, 2021 6:48 pm przez Djuk_416, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Tu też jest napierdzielanka, płyta Better Off Dead. Nazwij to punkiem (swoją drogą tutaj już więcej punkowego groovu, bo taki był thrash metal, ale to nie jest punk)

https://www.youtube.com/watch?v=U5K4Bbk1AJ0
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Vorgel pisze: wt lut 23, 2021 6:45 pm Perkusyjna napierdzielanka jest obecna w całym thrash metalu

Zatem trochę edukacji, to jest punk

https://www.youtube.com/watch?v=268C3N2dDYk

https://www.youtube.com/watch?v=LslHO8X__-Q

https://www.youtube.com/watch?v=DODDYP-b7oY
Taki wielki znawca punk rocka a zna trzy zepsoły na krzyż. Echhh... Proponowałbym posłuchać czegoś innego. Angielskiego grania i punka z USA poza stylem gry perkusji na Get What You Deserve raczej nie uświadczysz
Ostatnio zmieniony wt lut 23, 2021 6:52 pm przez Djuk_416, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Wspominana tutaj płyta Tapping the Vein

Napierdalanka "punkowa" jak w kawałkach z Get What You Deserve

https://www.youtube.com/watch?v=L5Uips_FEmE

Rzeczywiście. Tego nie było.

Jedno co zdecydowanie różni płytę Get What You Deserve to dużo gorsza produkcja i brzmienie. Jest to niskobudżetowa płyta. Reszta to niewielkie detale, ale może Tomowi chodziło o to, że więcej jest krótkich utworów i stąd tak sobie porównał.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Djuk_416 pisze: wt lut 23, 2021 6:51 pm Taki wielki znawca punk rocka a zna trzy zepsoły na krzyż. Echhh... Proponowałbym posłuchać czegoś innego. Angielskiego grania i punka z USA poza stylem gry perkusji na Get What You Deserve raczej nie uświadczysz
To są tylko 3 przykłady. Mam dawać link do każdego punkowego utworu jaki znam? Zastanów się.
Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer

Post autor: LukaSieka »

Djuk_416 pisze: pn lut 22, 2021 2:02 pm Moim zdaniem Aber Bitte Mit Sahne to typowo niemiecki humor. Tak niemiecki, jak cały Sodom jest niemiecki. I trochę dziwne że o tak punkowej, zajeżdżającej niemieckimi motywami zaczerpniętymi z ichniejszego punka płycie Vorgel wypowiada się brutalna :) Generalnie taki Die Stumme Ursel i Eat Me z Get What You Deserve to podobny rodzaj humoru co Aber Bitte Mit Sahne
Wracając do "Aber Bitte Mit Sahne!" to mam podobne zdanie. To samo mógłbym napisać o wymienionych "Die Stumme Ursel" i "Eat Me". Tego typu humor już z resztą był na "Tapping The Vein" i kawałkiem "Wachturm".
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Taki "humor" był już na Agent Orange w postaci Ausgebombt, natomiast to jest co innego niż wieśniacki cover.
Ponieważ to leci tak, wyróżnia się prostym rytmem i melodyjnością, ale w ramach akceptowalnych dla gatunku

https://www.youtube.com/watch?v=pQB0mLc8ksQ

A tak brzmi wiocha, mająca charakter pubowej przyśpiewki, chyba każdy słyszy różnicę

https://www.youtube.com/watch?v=c-dTzguESSg
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Vorgel pisze: wt lut 23, 2021 6:53 pm
Djuk_416 pisze: wt lut 23, 2021 6:51 pm Taki wielki znawca punk rocka a zna trzy zepsoły na krzyż. Echhh... Proponowałbym posłuchać czegoś innego. Angielskiego grania i punka z USA poza stylem gry perkusji na Get What You Deserve raczej nie uświadczysz
To są tylko 3 przykłady. Mam dawać link do każdego punkowego utworu jaki znam? Zastanów się.
Mógłbyś chociaż trochę się wysilić i za przykład podać coś z niemieckiego punka. Coś co przypomina styl gry Andy Bringsa na Get What You Deserve zamiast rzucać byle jakimi, z reszta nietrafionymi przykładami
Awatar użytkownika
LukaSieka

Vorgel pisze: wt lut 23, 2021 7:03 pm Taki "humor" był już na Agent Orange w postaci Ausgebombt, natomiast to jest co innego niż wieśniacki cover.
Ponieważ to leci tak, wyróżnia się prostym rytmem i melodyjnością, ale w ramach akceptowalnych dla gatunku
Akurat "Ausgebombt" z lp "Agent Orange" to żaden humorzasty kawałek, który miałby rozśmieszać. Jedynie wersja "Ausgebombt" z dwunastocalówki była nagrywana dla jaj.
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Niemiecki punk? Ale taki gdzie grają pod bawarską wioskę? Ja znam doskonale niemiecką muzykę ludową i tamtejsze przyśpiewki piwne. Ich podejście w temacie nie różni się wiele od naszego. Tyle, że u nas jest pod wódkę i kiełbasę, a tam pod piwo i precla. Spędziłem tam w sumie trochę czasu. I to uważam za wiochę, ale o ile w kwestii tych przyśpiewek to ma być wiocha, bo jest w tym celu o jakim piszę, o tyle przeszczepianie tego do metalu uważam za żenujące. Jedynie Tankard z racji charakteru tej twórczości może to ujść na sucho. Onkel Tom, dopóki robi to sobie jako Onkel Tom jest ok. Ja na Get What You Deserve nie słyszę tej wioski w żadnym utworze. Słyszę ją natomiast w coverze, tak ten cover to jest Onkel Tom, Get What You Deserve to jest Sodom. I o tym cały czas piszę. To że jest gdzieś "punkowa napierdalanka" nie robi z tego bawarskiej wioski.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

LukaSieka pisze: wt lut 23, 2021 7:08 pm Akurat "Ausgebombt" z lp "Agent Orange" to żaden humorzasty kawałek, który miałby rozśmieszać. Jedynie wersja "Ausgebombt" z dwunastocalówki była nagrywana dla jaj.
Żaden z nich, poza tym biesiadnym bzdetem nie miał rozśmieszać, miał to być krótki scorcher jak u Venom i tyle. Ausgebombt to jest luźniejszy utwór, bez napinki, melodyjny, z "punkowym" rytmem. Podobnie jak inne tu zaprezentowane. Chociaż jest dużo lżejszy od utworów z Get What You Deserve.
Awatar użytkownika
Cold
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Cold »

Motto - za klasykiem:
„I żadne płacze i żadne krzyki nie przekonają nas, że białe jest białe a czarne jest czarne.”

Na Get What You Deserve wszyscy słyszą wpływ punka, jedynie Vorgel nie. Jeśli specjalista-otolaryngolog w osobie Vorgela stwierdza, że punka w czymś nie słychać, to nie słychać i basta. Reszta na badanie słuchu :evil:

Vorgelu! Bakałarzu wszech muzyki rockowej i nie tylko. Znawco, tutorze, ekspercie, mentorze, mistrzu, fachuro… Trolluj nam! Króluj nam!
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Ja się pytam, czy uważasz Get What You Deserve za płytę punkową. I czy słyszysz też wpływy punka we wcześniejszych utworach, czy tylko tam. I jak to się ma do wieśniackiego coveru.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

A tu "punk" na Persecution Mania

https://www.youtube.com/watch?v=QYHz8kfioiA

Widzisz, zdradzę Ci tajemnicę, thrash powstał z połączenia punka i nowej fali brytyjskiego metalu. "Punk" nie pojawił się na Get What You Deserve po raz pierwszy. To jest jednak taki "punk" jak i cały thrash jest punkowy. A wiejskie piwne przyśpiewki to jednak co innego. Nawet jeśli nagrywały je zespoły punkowe i metalowe.
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Vorgel pisze: wt lut 23, 2021 7:13 pm Niemiecki punk? Ale taki gdzie grają pod bawarską wioskę?
Ja takich niestety nie znam i myślę a raczej wiem na pewno że Andy Brings podczas nagrywania choćby Jesus Screamer czy Silence Is Consent takimi rzeczami sobie głowy nie zaprzątał. W Niemczech było natomiast dużo dobrego punka w latach osiemdziesiątych przy którym Andy uczył się grać na gitarze. Rozmawiałem z nim po koncercie The Traceelords na festiwalu Wacken ze 20 lat temu. Opowiadał dlaczego odszedł z Sodom przed Masquerade in Blood i czego zawsze najbardziej lubił słuchać. W sumie dzięki niemu poza znanymi przeze mnie już wcześniej Canal Terror, Rawside, Toxoplasma, Daily Terror, Chaos Z, Molotow Soda, S.I.K., Hass i kilkoma innymi niemieckimi grupami poznałem np Vorkriegsjugend, Die Zusamm-Rottung, Razzia albo Popperklopper
Awatar użytkownika
LukaSieka

Vorgel pisze: wt lut 23, 2021 7:17 pm
LukaSieka pisze: wt lut 23, 2021 7:08 pm Akurat "Ausgebombt" z lp "Agent Orange" to żaden humorzasty kawałek, który miałby rozśmieszać. Jedynie wersja "Ausgebombt" z dwunastocalówki była nagrywana dla jaj.
Ausgebombt to jest luźniejszy utwór, bez napinki, melodyjny, z "punkowym" rytmem. Podobnie jak inne tu zaprezentowane. Chociaż jest dużo lżejszy od utworów z Get What You Deserve.
"Ausgebombt" z założenia, to miał być utwór który będzie przypominał jak najmocniej tylko się da jeden zespół na M, który przez Franka, Toma i Chrisa był (i jest) ubóstwiany.
ODPOWIEDZ