Przecież trasy/koncerty organizuje się z dużym wyprzedzeniem. Nikt z dnia na dzień nie powie "dobra, zagramy na MF". Nikt nie będzie pakował sie w granie gdy sytuacja z epidemią nie jest opanowana. Hellfest, Graspop... i wszystko jasne. Nie ma co się czarować, ze latem będą festiwale.
02-04/06/2022 - Mystic Festival - Gdańsk
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: 02-04/06/2021 - Mystic Festival - Gdańsk
www.MetalSide.pl
-
Zakkahletz
- -#Rainmaker

Nie chodzi o "mówienie z dnia na dzień", czy to ze strony zespołów, czy organizatora. Można przeprowadzić rozmowy, zostawić otwarte furtki, a JEŻELI ogólna sytuacja pozwoli, zrobić taki fest, o jakim wspomniałem w swoim poprzednim wpisie.
"Otwarte furtki"? To nie wyjście na piwo kilku znajomych, tylko biznes oparty na grubych pieniądzach. Kapele muszą ogarnąć swoje tematy (transport, technika, produkcja), organizatorzy muszą zrobić swoje - ogarnąć kapele, noclegi, sprzęt oświetleniowy, nagłośnieniowy, sceny itp - tego nikt nie będzie robił, gdy nie ma pewności, że impreza się odbędzie. Nie wspominając o tym, że zespoły MUSZĄ być w trasie, żeby zagrać na MF. Nikt specjalnie na jeden festiwal nie będzie jechał.Zakkahletz pisze: ↑sob lut 27, 2021 8:29 pm Nie chodzi o "mówienie z dnia na dzień", czy to ze strony zespołów, czy organizatora. Można przeprowadzić rozmowy, zostawić otwarte furtki, a JEŻELI ogólna sytuacja pozwoli, zrobić taki fest, o jakim wspomniałem w swoim poprzednim wpisie.
A mały fest, czy koncert w klubie można zrobić w każdej chwili. Kilka lokalnych kapel skrzyknąć to nie problem. I jak będzie opcja, że koncerty będą dozwolone, to przecież takie będą się odbywały. Jak w zeszłym roku było.
www.MetalSide.pl
-
Zakkahletz
- -#Rainmaker

Zespoły POWINNY, ale w szczególnych warunkach NIE MUSZĄ być w trasie, żeby na festiwalu zagrać. Nie przekonuj (przynajmniej mnie), gumbyy, że ten fest nie byłby do zrobienia, gdyby zaistniały sprzyjające okoliczności w tym roku. Oczywiście: w odmiennym składzie, z przewagą zespołów z Polski, w dużym klubie lub małej halce, ew. w plenerze lub w połączeniu z plenerem, np. 1 scena na zewnątrz i 1 wewnątrz. Inna sprawa, że pewno te sprzyjające okoliczności nie zajdą, a zatem taki fest nie zostanie zrealizowany.gumbyy pisze: ↑sob lut 27, 2021 9:25 pmNie wspominając o tym, że zespoły MUSZĄ być w trasie, żeby zagrać na MF. Nikt specjalnie na jeden festiwal nie będzie jechał.
A mały fest, czy koncert w klubie można zrobić w każdej chwili. Kilka lokalnych kapel skrzyknąć to nie problem. I jak będzie opcja, że koncerty będą dozwolone, to przecież takie będą się odbywały. Jak w zeszłym roku było.
Dlaczego ten festiwal zaplanowany jest w tygodniu, a nie w weekend? Zagraniczne zespoły są z "łapanki", czytaj - grają na innych festiwalach weekendowo, co obniża koszty ściągnięcia ich na imprezę w tygodniu.Zakkahletz pisze: ↑sob lut 27, 2021 10:04 pmZespoły POWINNY, ale w szczególnych warunkach NIE MUSZĄ być w trasie, żeby na festiwalu zagrać. Nie przekonuj (przynajmniej mnie), gumbyy, że ten fest nie byłby do zrobienia, gdyby zaistniały sprzyjające okoliczności w tym roku. Oczywiście: w odmiennym składzie, z przewagą zespołów z Polski, w dużym klubie lub małej halce, ew. w plenerze lub w połączeniu z plenerem, np. 1 scena na zewnątrz i 1 wewnątrz. Inna sprawa, że pewno te sprzyjające okoliczności nie zajdą, a zatem taki fest nie zostanie zrealizowany.gumbyy pisze: ↑sob lut 27, 2021 9:25 pmNie wspominając o tym, że zespoły MUSZĄ być w trasie, żeby zagrać na MF. Nikt specjalnie na jeden festiwal nie będzie jechał.
Gdyby okoliczności były sprzyjające, to wiadomo, że organizatorzy z wielką chęcią i radością zorganizowali by ten festiwal. A takich w tym roku nie będzie. Covid i ograniczenia z nim związane: zakaz organizowania imprez masowych, albo ograniczenie ilości widzów na takich. Albo kwarantanna po przyjeździe/wyjedzie z Polski/kraju innego.
Wyobrażasz sobie, że organizatorzy MF zrobią edycję z zespołami w klubie, gdzie zagrają Furia, Gruzja, Tester Gier, Mgła i Vader? Po co im to? Biorąc pod uwagę, że mają/mieli plan wypłynięcia z MF na szerokie wody.
Nie wiem czy wiesz, ale Graspop jest odwołany (17-20 czerwca), Hellfest (18-20.06) też...
www.MetalSide.pl
-
Zakkahletz
- -#Rainmaker

No a jak myślisz – wiem?
To po co mieć nadzieję na MF?
www.MetalSide.pl
-
Zakkahletz
- -#Rainmaker

Niewiele w tym nadziei, więcej zwykłego zastanowienia. Aktywności kulturalne są ważne dla mnie, dlatego po prostu o tym myślę.
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Nie no ten Mystic się nie odbędzie i nawet nie ma sensu ciągnąć tematu. Tylko organizatorzy powinni jak najszybciej to oglosic bo nie każdy wie czym jest Hellfest i jak ten biznes działa
-
Deleted User 5490
Trudno. Pojadę do Gdańska w innym terminie i typowo w celu włóczęgowskim. Lubię łazić po tym mieście.
- johnny_o
- Ten, Który Czyta Wszystko
W tym, czy przyszłym roku? Całe szczęście Judas Priest to poważna firma i na pewno nie odwoła swojego występu na dwa miesiące przed festem. Prawda?
Dokładnie. Zupełnie jak Iron Maiden. Czekają tylko aż Morawiecki im stadion zwolni, żeby przyjechać.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Tak, bo to jest decyzja zespołu żeby odwołać trasę 
Dopóki nie jest na papierze, że w czerwcu imprezy się nie mogą odbywać, nie można odwołać/przełozyc
Dopóki nie jest na papierze, że w czerwcu imprezy się nie mogą odbywać, nie można odwołać/przełozyc
-
Deleted User 4876
Hm Pearl Jam nie ma na papierze, że imprezy nie mogą się odbywać w lipcu 2021 a mimo to przełożyli na 2022. Czyli jednak da się bez kwita od mateusza, ale wiadomo - diabeł tkwi w szczegółach. Maiden maja klauzulę w kontrakcie, że koncert może być odwołany tylko z kontrasygnatą mateusza 
- johnny_o
Decyzja zespołu/managementu po analizie sytuacji?
Patrz przykład Pearl Jam, do odwołania nie potrzeba żadnego papieru. Wystarczy ogólny obraz na kontynencie, sytuacja w poszczególnych krajach nie ma wielkiego znaczenia.
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

xD
Nie wiem jaka umowe miało Pearl Jam, nie wiem kiedy ogłaszali swoją trase, nie wiem w jakich krajach. Jest duzo neiwiadomych, natomiast kazdy w obozie IM i JP wie, że koncerty w tym roku się nie odbędą - natomiast z róznych powodów prawnych nie moga jeszcze ich odwołac.
- johnny_o
Naprawdę nie potrzeba żadnej szczegółowej wiedzy nt. zapisów kontraktowych czy trasy jakiegokolwiek zespołu. To co piszesz o IM i JP to oczywista oczywistość która tyczy się większości zespołów. Mój pierwotny komentarz skierowany był w stronę organizatorów festów, którzy już od jakiegoś czasu wiedzą że tegoroczna edycja się nie odbędzie, a mimo to udają że jest inaczej i bez cienia żenady nadal sprzedają bilety.Dzosef pisze: ↑śr mar 31, 2021 8:59 am xD
Nie wiem jaka umowe miało Pearl Jam, nie wiem kiedy ogłaszali swoją trase, nie wiem w jakich krajach. Jest duzo neiwiadomych, natomiast kazdy w obozie IM i JP wie, że koncerty w tym roku się nie odbędą - natomiast z róznych powodów prawnych nie moga jeszcze ich odwołac.
Priest w końcu przesunęło trasę, to i Mystic zaktualizował datę. 2-4 czerwca 2022 + jakiś special warm up day.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
-
Deleted User 4876
No własnie dostałem maila ze moje JP w Tilburgu 26 lipca 2022...chyba jednak zwrócę... najwyżej kupię za rok.