Newsy muzyczne
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Newsy muzyczne
Pierwsze miejsce to oczywiście "Pleasure To Kill" jak już wspominałem 
Testament Gathering może dla Ciebie lepsza od kilku klasyków, ale nie sądzę byś ją stawiał na miejscu 1. The Antichrist też lubisz najbardziej z dyskografii Destruction? Saxon Lionheart też wątpię byś uważał za najlepszy album tego zespołu.Zdan pisze: ↑śr mar 10, 2021 5:42 pm Proszę bardzo:
Testament "The Gathering" - lepsza od kilku klasyków
Exodus "Tempo of the Damned" - można powiedzieć, że w druga w kolejce jeśli chodzi o płyty Exo
Destruction "The Antichrist" - spokojnie do postawienia obok klasyków a może i lepsze niż np. płyta bez Schmiera.
Saxon "Lionheart" - z pewnością lepsza niż np. taki "Crusader", "Rock The Nations" czy "Destiny".
Diamond Head - właściwie dwie ostatnie są lepsze niż wszystko co nagrali po debiucie.
Satan - tutaj można się kłócić czy nowe są lepsze niż debiut ale na pewno na tym samym poziomnie.
To kilka przykładów z głowy. Tak wiem nie mam racji, jestem głuchy i tak dalej![]()
Chyba nie zrozumiałeś o co mi chodziło. Zespoły, które mają tyle płyt co Saxon czy Testament wiadomo, że ze starszych coś może nam nie przypasować. Ale ja się pytałem, które nowe jest lepsze od najlepszej klasyki dla nas.
Satan to jest czwartoligowy zespół i tutaj w ogóle bez znaczenia co tam jest klasyką i czy cokolwiek
Czwartoligowy to jest Twój gust
To raz 
Pytałeś na początku o stare płyty. A! Jeśli pytasz o Testament to w sumie de facto chętnie postawię "The Gathering" na pierwszym miejscu. W przypadku Saxon "Lionheart" na luzie gdzieś obok klasyków, tak samo z Destruction. W przypadku Exo to "Tempo" jest zaraz obok "Bonded..." i bardzo blisko.
Chciałem tylko wykazać, że nowsze tematy spokojnie można postawić obok starych.
Pytałeś na początku o stare płyty. A! Jeśli pytasz o Testament to w sumie de facto chętnie postawię "The Gathering" na pierwszym miejscu. W przypadku Saxon "Lionheart" na luzie gdzieś obok klasyków, tak samo z Destruction. W przypadku Exo to "Tempo" jest zaraz obok "Bonded..." i bardzo blisko.
Chciałem tylko wykazać, że nowsze tematy spokojnie można postawić obok starych.
No tak, ale postawisz Gathering na pierwszym tylko na potrzeby tej dyskusji
Normalnie w każdym z tych przypadków wymienisz przynajmniej jeden stary album wyżej. Zresztą nikt przecież nie będzie kwestionował wartości historycznej takiego Wheels of Steel, kiedy wartość historyczna Lionheart jest żadna i nie ma tam wiekopomnych klasyków 
To Ty jesteś od rankingów a nie ja
Ale chętnie postawię na pierwszym miejscu też poza dyskusją "The Gathering". Co do argumentu o wartości historycznej - śmieszy mnie to niepomiernie. Powiem szczerze, że na koncercie wolałbym usłyszeć numery z "Lionheart" niż któryś z tych wymęczonych klasyków. Patyna historyczna ma też minus - coś może być ograne do wyrzygania. Poza tym dobry numer to dobry numer
Stary automatycznie nie jest lepszy (np. taki "Crusader" ma swoją wartość historyczną a dobry tam jest jeden numer cały) 
Na Crusader podoba mi się dokładnie co drugi numer startując od tytułowego. Ale sam tylko utwór Crusader rozwala całe Lionheart na kawałki. Ja nie pamiętam jednego utworu z Lionheart. Nawet jeśli taki kawałek Wheels of Steel jest ograny do wyrzygania, to chociaż go pamiętam. Z nowego Saxona nie pamiętam praktycznie nic. Z Saxon XXI wieku pamiętam linię basu w Killing Ground 
Twoje problemy z pamięcią i słuchem nie oznaczają, że to są złe płyty albo, że nie ma nich hitów (na "Lionheart" to tak z dobrych kilka mogę wymienić)Vorgel pisze: ↑śr mar 10, 2021 6:08 pm Na Crusader podoba mi się dokładnie co drugi numer startując od tytułowego. Ale sam tylko utwór Crusader rozwala całe Lionheart na kawałki. Ja nie pamiętam jednego utworu z Lionheart. Nawet jeśli taki kawałek Wheels of Steel jest ograny do wyrzygania, to chociaż go pamiętam. Z nowego Saxona nie pamiętam praktycznie nic. Z Saxon XXI wieku pamiętam linię basu w Killing Ground![]()
Akurat Lionheart zapamiętałem jako płytę bez hitów, na niektórych innych jakieś kawałki rzucały się w uszy, ale teraz ich już nie pamiętam. Crusader to jest potęga i miazga. Każdy stary fan Saxon postawi ten numer przed Lionheart.
Jak rozumiem w dyskusjach o muzyce liczy się ile kto jest fanem czegoś bo wtedy opinia ważniejsza?
Wyciągam statystykę koncertową. Crusader miejsce 6, Witchfinder General, miejsce 31 najwyżej z Lionheart. Oczywiście jest 20 lat różnicy ale Crusader był grany prawie 800 razy, a Witchfinder General nieco ponad 100. Oczywiście Crusader mógł być grany jeszcze więcej razy, bo na setlist nie ma wszystkich list, nie wszyscy pamiętają koncerty z lat 80, tymczasem nowsze są raczej na bieżąco uzupełniane. Więc ta przepaść może być jeszcze większa.
Udowodniłeś tym, że więcej razy grali ten numer - brawo
Bo niestety absolutnie nic więcej 
Bo się bardziej fanom podoba. Ma riff tłusty jak kurczak na GMO
Ten nowe plackowate Saxony wszystkie brzmią tak samo marnie 
A ja mówię, że Crusader brzmi marnie, płasko i bez mocy a Lionheart tłusto i potężnie
Gdzie dotarliśmy? Nigdzie
Tak w kółko to możemy długo 
Saxon to dla mnie też dobry przykład:
1.Unleash the Beast
2.The Inner Sanctum
3.Denim and Leather
4.Lionheart
Accept:
1.Płyty z Markiem
2.Płyty z U.D.O.
Z naszego podwórka Turbo:
1.Strażnik światła
2.Kawaleria Szatana
3.Piąty Żywioł
No i wracając do tematu, Kreatora też najbardziej lubię ostatni, bo jest po prostu heavymetalowy
1.Unleash the Beast
2.The Inner Sanctum
3.Denim and Leather
4.Lionheart
Accept:
1.Płyty z Markiem
2.Płyty z U.D.O.
Z naszego podwórka Turbo:
1.Strażnik światła
2.Kawaleria Szatana
3.Piąty Żywioł
No i wracając do tematu, Kreatora też najbardziej lubię ostatni, bo jest po prostu heavymetalowy
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Zawsze się znajdą jakieś dziwactwa
Ja też można powiedzieć nie jestem typowym fanem Saxon bo:
1. Innocence is No Excuse
2. Solid Ball of Rock
3. Crusader
4. Rock the Nations
5. Unleash the Beast
Fanem Accept zasadniczo nie jestem, ale tutaj też byłbym kontrowersyjny
1. Metal Heart
2. Eat the Heat
3. Russian Roulette
1. Innocence is No Excuse
2. Solid Ball of Rock
3. Crusader
4. Rock the Nations
5. Unleash the Beast
Fanem Accept zasadniczo nie jestem, ale tutaj też byłbym kontrowersyjny
1. Metal Heart
2. Eat the Heat
3. Russian Roulette
Nawet Vorgel nie lubi "odwiecznych klasyków" 
Przecież Crusader czy Innocence to klasyki. Metal Heart też. Metal to muzyka lat 80, wszystko co ukazało się w latach 80 można uznać spokojnie za klasykę metalu. Oczywiście w przypadku takiego Saxon są dwa okresy, jeden to wczesny metal czyli w ich przypadku prymitywna wersja Deep Purple, a drugi to metal komercyjny 'taki żeby się w USA podobało'
Ale i z jednego i z drugiego okresu pochodzą klasyki tego zespołu. O kawałku Crusader już pisaliśmy.
Tak - pisaliśmy
Nie doszliśmy do żadnego konkretnego wniosku w tym przypadku
Natomiast jeśli chodzi o Saxon to za "odwieczne klasyki" uznałbym te wszystki kotlety czyli - Princess of the Night, Wheels Of Steel, Denim and Leather etc.
Notabene - nigdy ale to nigdy nie wybrałbym "Innocence..." na topie Saxon. Nie lubię komerchy (choć ten album jest jeszcze bardzo znośny) 
Crusader, będący nr 6 na liście najczęściej granych utworów Saxon, pochodzący z płyty z 1984 roku i z pewnością uchodzi za klasykę
Wszystko co jest na Greatest Hit Live czy na Rock and Roll Gypsies, to jest klasyka Saxon. Podsumowanie dekady w metalu. A dalej, to już kwestia jak do tego podejdziemy. Od początku lat 90 upłynęły już 3 dekady. Ale metal w latach 90 przestał być gorącym towarem, przynajmniej heavy metal i nawet jeśli te wszystkie zespoły nagrywały dobre płyty, to te nowsze utwory już nie mogły się przebić. Chociaż Fear of the Dark Ironów to dalej jeden z ich głównych utworów koncertowych.
Jak klasyką Saxon ma być cover Christophera Crossa albo taki "Battle Cry" (to przykłady z płyt które podałeś) to ja dziękuję i wysiadam
Wolę około milion razy rzeczy z "Lionheart", "Killing Ground" czy "Unleash The Beast"