The Writing on the Wall - opinie

Wszystko na temat nowej płyty.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Jak oceniasz nowy utwór Iron Maiden

10
7
13%
9
6
12%
8
11
21%
7
9
17%
6
5
10%
5
5
10%
4
3
6%
3
1
2%
2
3
6%
1
2
4%
0
0
Brak głosów

Liczba głosów: 52

Awatar użytkownika
Saul
-#Invader
-#Invader

Re: 15.07.2021 premiera nowego singla: The Writing on the Wall

Post autor: Saul »

MaidenFan pisze: czw lip 15, 2021 11:02 pm
Emilio pisze: czw lip 15, 2021 10:59 pm A kiedy można się spodziewać okładki płyty? ;)
Prawdopodobnie poniedziałek.
Czy ja dobrze słyszę, że utwór jest w dropie D? Ktoś potwierdzi/zaprzeczy? :D
Nie, jak zawsze klasycznie w E :)
Edit:
Moj bład, faktycznie jest drop D, sorry za pomyłkę :roll:
Ostatnio zmieniony wt lip 20, 2021 12:45 pm przez Saul, łącznie zmieniany 1 raz.
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: IgorW »

Pierre Dollinski, ty naprawdę masz dobrze dobrany nick bo faktycznie pierdolisz dokumentnie od rzeczy :D. Już niech wystarczy fakt, że powołujesz się na jakieś oczywistości, że każdy wypowiada się za siebie, wcześniej jednak, zapominając o tym subiektywizmie oznajmiasz, że brzmieniem może być "dobre albo złe" :P. I jeszcze ta śmieszna napinka, jakoby kogoś to poruszyło, że, parafrazujśc, "ośmielasz się mieć inne zdanie 😅. Stary, nikogo nie interesuje jakie masz zdanie, bo pierdol3nie od rzeczy w internetach to nie jest żaden wyznacznik niezależności w poglądach. Ale skoro już to zdanie posiadasz i chcesz podyskutować, to niech twoja wypowiedź zawiera chociaż minimum logicznej spójności 😁 A zamiast filozofować i gubić się między swoją pierwszą a trzecią sentencją, skumaj, że postrzeganie zjawiska takiego jak brzmienie albumu to rzecz bardzo indywidualna.
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

mnie miks siadl.
glowny motyw gitarowy troche MEH.
za to fajny, nosny refren, solowka Adriana swietna, Bruce - OK.
generalnie na plus, ale numer mus mi sie jeszcze "ulezec" ;)
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

No niektórzy dopierdalają się na siłę. Nic nowego.

Gdyby dzisiaj wychodził Somewhere in time, to działoby się to samo co w 86 roku. Najlepsza wg wielu płyta Maiden byłaby dziś jechana ze wszystkch stron - że syntezatory, że to już nie brzmienie pierwszych 5 płyt, a że Wasted Years popowe etc etc

Nostalgia niektórych chyba trochę zaślepia :P Lata 80 już nie wrócą. Ani nie będziecie młodsi, ani ZOMO juz nie będzie napierdzielać pałami po nerach, ani Maideni nie nagrają następnego Piece Of Mind. Chłopaki też nie mają wehikułu czasu.

Nie bronię krytyki, niektóre argumenty fajnie wysuwacie np o produkcji. Dobrze się to czyta i jest to w miarę merytoryczne.

Źle natomiast czyta się to stękanie, że nie nagrali następnego Firepower w stylu Piece Of Mind z domieszką lat 80 xd

Najlepsze, że niektórzy chyba naprawdę sądzili, że nagle zmeinią swój styl, który prezentują od 95 roku. Ciekawe jakie mieli przesłanki ku temu, poza swoimi pobożnymi życzeniami :D
Awatar użytkownika
kobi
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: kobi »

Parę razy przesłuchałem, numer jest przeciętny. Niby tragedii nie ma, ale nie rodzi u mnie potrzeby klikania "replay". Męczy mnie to mało dynamiczne brzmienie i wokal Bruce'a, znowu pieje. Rozumiem oczywiście wiek i ekstremalną eksploatację głosu przez te wszystkie lata, ale da się chyba tworzyć linie wokalne dostosowane do warunków, bez niepotrzebnego zapuszczania się w za wysokie rejestry. Ale i tak fajnie że coś nowego stworzyli, czekam na album i mam nadzieję że znajdzie się tam przynajmniej jeden kawałek który wyrwie mnie z butów i zostanie ze mną na dłużej.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Geri666 pisze: pt lip 16, 2021 11:41 am
Najlepsze, że niektórzy chyba naprawdę sądzili, że nagle zmeinią swój styl, który prezentują od 95 roku. Ciekawe jakie mieli przesłanki ku temu, poza swoimi pobożnymi życzeniami :D
No ale ten kawałek jest specyficzny nawet jak na nowoczesne Maiden i podejrzewam, że nie wszyscy zwolennicy ostatnich płyt są z niego zadowoleni.

W ogóle ten singiel przypomniał mi, jaką patologią jest ten fandom XD
Ktoś: no to brzmienie leży i kwiczy
Rycerz Iron Maiden: UUUU ZNALAZŁ SIĘ ZNAWCA PIERDOLONY, PEWNIE SŁYSZAŁ W ŻYCIU DWIE PŁYTY

Co za porażka xDDDD naprawdę, to jest chyba najgorsza grupa fanów jaką widziałem. Zero dystansu do sprawy, fascynacja przerażająca się w jakąś formę kultu, do tego skrajnie konsumenckie podejście do zespołu. I gówno w papierku kupią i będą bronić, jeśli ma na sobie logo IM.

A sam utwór mnie strasznie zdziwił, ta kampania reklamowa zapowiadała coś totalnie innego. Nie wiem, czemu wybrali takie coś na singla. Z rok temu przyszła mi do głowy taka teoria, że IM zamienia się w Deep Purple. Jak na razie mam kolejne potwierdzenie tej tezy. Według mnie ten proces zaczął się już jakiś czas temu, ale tutaj ewidentnie widać, że rajcują ich podobne klimaty.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

sekcjazwlok pisze: pt lip 16, 2021 10:50 am Jeżeli bijesz w moją stronę
Nie biję w twoją stronę. My już skończyliśmy.
A do nielogicznych wypocin IgoraW nie będę się odnosił. Wczoraj dałem się wciągnąć w bagno. Dzisiaj podziękuję. Niech sam popływa.
barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: barsiarz »

Ale wiesz Schizoid, że to działa w dwie strony? Tzn. są rycerze maiden ale też anty-rycerze którzy każdą pochwalną opinię wyśmiewają, obrażając przy tym usera różnymi epitetami i ogólnie czują się "bardziej konesersko" bo nie leży im nowe IM. A gawiedź się nie zna.
Każdy kij ma dwa końce i każda skrajność jest zła.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

No ale ja tutaj widzę narzekanie na brzmienie utworu. Czy to uraża kogokolwiek?

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

A ja piszę ogólnie, nie tylko o opiniach dotyczących brzmienia.
Awatar użytkownika
Mikojaski
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Mikojaski »

No tutaj podobnie jak w dziale Polityka, co tam dziale, w Polsce całej, czyli silna polaryzacja społeczeństwa, i obie strony patrzą z wyższością na tych drugich :lol:
While you sleep in earthly delight, Someone's flesh is rotting tonight
barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Dokładnie, wszak przykład idzie z góry.
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

Schizoid pisze: pt lip 16, 2021 12:04 pm No ale ja tutaj widzę narzekanie na brzmienie utworu. Czy to uraża kogokolwiek?
Ja się szczerze zastanawiam na ile jest to narzekanie na brzmienie, a na ile jest to narzekanie na kompozycję :P

Spojrzałem z ciekawości na maidenfans i też ktoś ciekawą opinię wyraził, że raczej oczekiwał mrocznej, biblijnej opowieści, a nie western-bluesowo-celtyckiego kawałka. Mi akurat przypadł do gustu, ale jakby nagrali mroczne, biblijne opowieśći w stylu TXF czy TBOS, to też bym nie narzekał :D

A co do teledysku - mi ni przypadł do gustu, nie lubię takich animowanych pierdół jak od jakichś Gorillaz.
Deleted User 5490

Schizoid pisze: pt lip 16, 2021 12:04 pm No ale ja tutaj widzę narzekanie na brzmienie utworu. Czy to uraża kogokolwiek?
Tylko tych, którzy uważają, że jedynie oni mają prawo do autorytatywnego wypowiadania treści, zaś ci którzy mają inne zdanie, są nic nie warci, gadają od rzeczy i trzeba ich programowo gnoić dokąd się nie zamkną, bo mojsza racja jest bardziej mojsza niż twojsza i liczy się morda szerzej otwarta, bo głośniejszy w domyśle zawsze ma rację.
Tylko tych, którzy twierdzą, że zdanie innych ich nie obchodzi, ale cały czas się do niego odnoszą z pogardą w tonie, tak jakby mieli monopol na wyrażanie swoich bzdurnych racji, jednocześnie zupełnie nie rozumiejąc, że ich zdanie też może nie obchodzić innych i ci mogą po cichu uważać takiego adwersarza za zwykłego, obumbanego idiotę.
Tylko tych, którzy uważają za oczywizm to, że każdy mówi za siebie, ale w tonie i treści ich wypowiedzi widać, że mają totalny problem ze zrozumieniem tego oczywizmu.
Tylko tych, którzy każde swoje nielogiczne słowa i tezy ubierają w szatę nieomylności, jednocześnie zarzucając innym nielogiczność.
Tylko tych. :)

Kto ma rozum niech na trzeźwo poczyta i wyciągnie trzeźwe wnioski.
miki1972
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: miki1972 »

IgorW pisze: pt lip 16, 2021 8:42 am Posłuchałem już z pięć razy, raz na yt a reszta ze Spotify. Podoba mi się ten numer, zwłaszcza ta nienachalna motoryka i "pustynny" klimat (co fajnie współgra z bardzo dobrze zrealizowanym klipem). Jest tam kilka dźwięków, których w rym zespole jeszcze nie słyszałem, choć oczywiście żadne to odkrycie Ameryki. Świetne solówki, fajne melodie. Bruce brzmi okej, nie jest to wycie jak czasami na poprzednich płytach, z drugiej strony, mógłby zejść trochę niżej, bo w niższych dla niego rejestrach brzmi dziś najlepiej. Śmieszą niezmiernie utyskiwania tutejszych ekspertów od produkcji muzycznej na brzmienie :jee: Wybierzcie się do laryngologa albo zainwestujcie w coś bardziej adekwatnego od PCtowych brzęczków, zamiast rozpisywać się na 1000 znaków o tym, że to "najgorszy numer jaki słyszałem" (serio? to pogratulować szczęścia albo współczuć, że słyszałeś w życiu dopiero dwie płyty :) czy też lamentów, że "znowu ten Shirley". No jakoś kurła, nie patrząc na rozpacz trolii, tacy artyści jak Bonamassa czy IM wybierają tego producenta. Pewnie nie wiedzą co robią i powinni przyjść na konsultacje do Sanktuarium :lol:
No bardzo Cię polubłiem za ten komentarz kurła.
Reach out. Wrocław 2016
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

Geri666 pisze: pt lip 16, 2021 12:15 pm
Ja się szczerze zastanawiam na ile jest to narzekanie na brzmienie, a na ile jest to narzekanie na kompozycję :P

Spojrzałem z ciekawości na maidenfans i też ktoś ciekawą opinię wyraził, że raczej oczekiwał mrocznej, biblijnej opowieści, a nie western-bluesowo-celtyckiego kawałka. Mi akurat przypadł do gustu, ale jakby nagrali mroczne, biblijne opowieśći w stylu TXF czy TBOS, to też bym nie narzekał :D
Dokładnie na tym się najbardziej przejechałem. Spodziewałem się zupełnie innego klimatu i nawet przez pierwsze dziesięć sekund z gitarą akustyczną tak się wydawało, później wjechał ten riff i byłem zaskoczony, ale niekoniecznie pozytywnie.
Brzmienie jest słabe - to inna sprawa.
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

tylko upewnijcie sie, ze nie sluchacie na wbudowanym glosniku swojego teelfonu :P
miki1972
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: miki1972 »

wydra77 pisze: pt lip 16, 2021 10:41 am Nie zajelo chłopakom dużo czasu :D

https://m.youtube.com/watch?fbclid=IwAR ... e=youtu.be
heh najszybszy cover ever
Reach out. Wrocław 2016
Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: sajki »

No te kurna teksty o słuchaniu na odpowiednim sprzęcie są najlepsze. Normalnie Maiden niczym muzyka klasyczna musi być grane na sprzęcie za minimum 10 tysi żeby wszystkie niuanse wyłapać. Nie ważne, że mogę podać dziesiątki płyt, które i na głośniczkach z laptopa brzmią kilka razy lepiej niż te ostatnie Maideny.
Deleted User 5490

sajki pisze: pt lip 16, 2021 12:36 pm No te kurna teksty o słuchaniu na odpowiednim sprzęcie są najlepsze. Normalnie Maiden niczym muzyka klasyczna musi być grane na sprzęcie za minimum 10 tysi żeby wszystkie niuanse wyłapać. Nie ważne, że mogę podać dziesiątki płyt, które i na głośniczkach z laptopa brzmią kilka razy lepiej niż te ostatnie Maideny.
Nie znasz się, nie masz słuchu, nie masz gustu i nie kochasz zespołu... :lol:
ODPOWIEDZ