Nowa studyjna płyta Iron Maiden. Premiera 03/09/2021

Wszystko na temat nowej płyty.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Deleted User 5490

Re: Nowa studyjna płyta Iron Maiden. Premiera 03/09/2021

Post autor: Deleted User 5490 »

gumbyy pisze: pn lip 19, 2021 6:38 pm
Pierre Dolinski pisze: pn lip 19, 2021 6:36 pm Nie wiem co tam będzie na tej płycie w warstwie tekstowej i czy będzie koncepcyjnie. Jakoś ten samuraj na okładce z tytułem pisanym napisem stylizowanym na japońszczyznę nie kojarzy mi się z okładką w stylu "koniec wieńczy dzieło", czyli okładkę płyty pożegnalnej. Następną 18tą, pożegnalną płytę nagrają w 2030 roku i wtedy dopiero zobaczysz...
A na okładce będzie nagrobek Eddiego nawiązujący do LAD ;)
Albo Eddie stojący nad nagrobkiem z napisem Iron Maiden. :wink:
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Długością utworów się nie sugeruję. Na BoS moje ulubione to If Eternity i Book of Souls. Oba długie i dobre. Za to okładka... jedna z najgorszych. W zasadzie tylko Dance of Death jest gorsza. I ponownie to napiszę, strasznie mnie wkurza ta "komputerowa" grafika marnej jakości. BoS (podobna koncepcyjnie - Eddie na czarnym tle) była bardzo dobra (chociaż można było tam sporo fajnych szczegółów wrzucić (jak na grafikach ze środka książeczki) a ta jest słaba ze względu na jakość Eddiego.

Martwi mnie też brak prawilnego wydania w jewelu. Tylko rozpadająca się tekturka. No i na koniec, szkoda, że dwa CD - nie lubię zmieniać płyt w trakcie odsłuchu jednego albumu.

Tyle marudzenia na teraz. Czekam na wydanie i wtedy się oceni jakość muzyczną i tekstową materiału. :)

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Zakkahletz pisze: pn lip 19, 2021 5:40 pm
Schizoid pisze: pn lip 19, 2021 4:11 pm
Geri666 pisze: pn lip 19, 2021 4:05 pm Uuu Murray nic nie napisał?
Na szczęście nie :jee:
Aż tak go nie lubisz?
Uważam, że jako kompozytor jest od dawna skończony

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
remi
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: remi »

pz pisze: pn lip 19, 2021 6:55 pm Długością utworów się nie sugeruję. Na BoS moje ulubione to If Eternity i Book of Souls. Oba długie i dobre. Za to okładka... jedna z najgorszych. W zasadzie tylko Dance of Death jest gorsza. I ponownie to napiszę, strasznie mnie wkurza ta "komputerowa" grafika marnej jakości. BoS (podobna koncepcyjnie - Eddie na czarnym tle) była bardzo dobra (chociaż można było tam sporo fajnych szczegółów wrzucić (jak na grafikach ze środka książeczki) a ta jest słaba ze względu na jakość Eddiego.

Martwi mnie też brak prawilnego wydania w jewelu. Tylko rozpadająca się tekturka. No i na koniec, szkoda, że dwa CD - nie lubię zmieniać płyt w trakcie odsłuchu jednego albumu.

Tyle marudzenia na teraz. Czekam na wydanie i wtedy się oceni jakość muzyczną i tekstową materiału. :)
Nie rozumiem zupełnie braku jewel case. To jest tak głupie a niestety coraz więcej zespołów to robi. Na szczęście w Japonii się jakimiś głupotami ekologicznymi nie przejmują i pewnie obi będzie w plastiku.
Deleted User 5490

To raczej niektóre płyty CD powinny być biodegradowalne, a nie opakowania. :wink:
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

remi pisze: pn lip 19, 2021 7:02 pm
pz pisze: pn lip 19, 2021 6:55 pm Długością utworów się nie sugeruję. Na BoS moje ulubione to If Eternity i Book of Souls. Oba długie i dobre. Za to okładka... jedna z najgorszych. W zasadzie tylko Dance of Death jest gorsza. I ponownie to napiszę, strasznie mnie wkurza ta "komputerowa" grafika marnej jakości. BoS (podobna koncepcyjnie - Eddie na czarnym tle) była bardzo dobra (chociaż można było tam sporo fajnych szczegółów wrzucić (jak na grafikach ze środka książeczki) a ta jest słaba ze względu na jakość Eddiego.

Nie rozumiem zupełnie braku jewel case. To jest tak głupie a niestety coraz więcej zespołów to robi. Na szczęście w Japonii się jakimiś głupotami ekologicznymi nie przejmują i pewnie obi będzie w plastiku.
Ale w tym nie ma nic ekologicznego. Jewel kupujesz i stoi w niezmienionej formie całe lata na półce, a ten papierek się zużywa dość szybko, jeżeli słuchasz płyty w miarę regularnie. Ekologicznie (i uczciwie) byłoby wydawać trwałe opakowania. Nie mówię oczywiście o jakichś wydaniach typu książka (czy innych kolekcjonerskich formatach), ale o podstawowym wydaniu do posłuchania.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
wojteq
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: wojteq »

pz pisze: pn lip 19, 2021 7:07 pm
remi pisze: pn lip 19, 2021 7:02 pm

Ale w tym nie ma nic ekologicznego. Jewel kupujesz i stoi w niezmienionej formie całe lata na półce, a ten papierek się zużywa dość szybko, jeżeli słuchasz płyty w miarę regularnie. Ekologicznie (i uczciwie) byłoby wydawać trwałe opakowania. Nie mówię oczywiście o jakichś wydaniach typu książka (czy innych kolekcjonerskich formatach), ale o podstawowym wydaniu do posłuchania.
Same here. Mnie się też nie podoba ten trend. Te digipacki wyglądają tandetnie w porównaniu do klasycznego solidnego pudełka. Ale już wolę digipack niż format "książki", bo z tym czymś to już w ogóle nie wiem co zrobić :P Akurat w przypadku Senjutsu zastanowię się nad Boxsetem, ale zależy co tam na BR wrzucą. Mam tylko zestaw 2.1, więc jakiś specjalny mix albumu i tak by mi nic nie dał :P Gdyby to jednak był jakiś materiał wideo, no to już prędzej ;) Taka fajna pamiąta z (być może) ostatniego albumu Ironów.
barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: barsiarz »

Tylko te dwa wymienione przez Ciebie mają 8 i 10 minut, a tu są tylko 3 utwory poniżej 7 minut. Trzy ostatnie powyżej 10. Ja wiem, że to nie musi nic oznaczać, ale chyba jednak na tyle dobrze znamy ostatnią ich twórczość, by wiedzieć co się święci.

Że digipack to też lipa. Aczkolwiek też są lepsze i gorsze, o czym już nie raz dyskutowaliśmy.
Awatar użytkownika
remi
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: remi »

Nie dziwi mnie brak piosenki od Dave’a.

Dziwi mnie brak piosenki od Bruce’a (może wszystkie siły na solo?!
I zaskoczył mnie duet Smith/Harris na otwieracz. Chyba takiej sytuacji jeszcze nie było.

Edit. Sorry była. different World
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Michał »

dostoevsky pisze: pn lip 19, 2021 6:09 pm Czy ktoś z Was zna kanji i jest w stanie rozszyfrować napis z okładki?
Wg tłumacza Google i skanowania obrazem jest to po prostu tytuł zapisany w oryginale.

Z japońskiego które wykryło pierwonie tłumaczy jako "taktyka"
Załączniki
Screenshot_20210719_193119.jpg
Ostatnio zmieniony pn lip 19, 2021 7:31 pm przez Michał, łącznie zmieniany 1 raz.
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM

Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

Co do digipacków to istnieje nie-zerowa szansa, że w Japonii wydadzą to prawilnie w jewelu.
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

Co im znów odpierdala, żeby wydawać podwójny album? Niech on będzie lepszy niż ostatni... Bo serio, ale będzie to ostatnia płyta, którą kupię od nich i się skończy babci sranie. Ale czasy kawałków są mordercze...
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

Michał pisze: pn lip 19, 2021 7:30 pm
dostoevsky pisze: pn lip 19, 2021 6:09 pm Czy ktoś z Was zna kanji i jest w stanie rozszyfrować napis z okładki?
Wg tłumacza Google i skanowania obrazem jest to po prostu tytuł zapisany w oryginale.

Z japońskiego które wykryło pierwonie tłumaczy jako "taktyka"
Tak myślałem ze to tytul zapisany w oryginale
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

A ja się cieszę i jestem pozytywnie nastawiony na nowy album. Najprawdopodobniej już ostatni.

Jednocześnie chyba wyłączę się z dyskusji na jakiś czas, bo tyle szydery co tu się ostatnio przelewa z okazji nowego albumu to chyba jeszcze nigdy nie było. Praktycznie Maideni jeszcze nic nie zrobili, a są tutaj jebani na lewo i prawo za wszystko.

Krytykowani są użytkownicy którym się coś podoba i nie daj boże dadzą ocenę 8/10 singlowi. Żeby to była tylko krytyka w temacie albumu - ale są jeszcze wątki wzajemnej adoracji, gdzie jebanie i obgadywanie tych którym się album/singiel/droga którą podąża Maiden podba to norma.

Mam wrażenie że wręcz modna jest teraz szydera nowego Maiden pod sztandarem "kuurła kiedyś to było". No było i nie wróci.

Jeśli niektórzy szydercy są tacy błyskotliwi, to może w końcu zauważą, że Maideni się zestarzeli, mają inne pomysły na muzykę i chcą grac co innego.
Bystrzaki, zauważcie, że Maideni od 2006 roku zmienili kierunek i nic, kurwa, nic nie zapowiada, że nagle im się odmieni.

Żale niektórych o to, że kawałki są długie i nie ma rockerów, są dla mnie tak samo niedorzeczne jak żale że "jak to na nowym albumie Dianno nie zaśpiewa? To on już nie gra w Maiden? Co z tego że Dickinson od 30 lat, może im się na starość odmieni i wrócą do korzeni z Paulem". Tak samo jest to racjonalne.

Polecam zaakceptować przemijalność i zmiany/rozwój zespołu. Na lepsze/gorsze pewnie każdy ma swoje zdanie. Zaakceptować, nie znaczy polubić i słuchać. Po prostu się z tym pogodzić i dać się ludziom cieszyć nowym albumem w temacie nowego albumu.

Nie wiem, nie lepiej posłuchać sobie ulubionych albumóœ z lat 80, zamiast co chwilę stękać na forum i absolutnie obrzydzać wszystkim nową płytę jendocześnie obśmiewając ich na około?

Ja się wypisuję póki co, nie chcę sobie psuć oczekiwań na ostatnią płytę zespołu. Zamierzam ją osłuchać wieloktornie i się przy niej dobrze bawić :) (co nie znaczy od razu stawiać ją na piedestał)

Pozdro!
Awatar użytkownika
Widmoo
-#Invader
-#Invader

Post autor: Widmoo »

Liczyłem na krótsze utwory i 1 epic. Okładka całkiem niezła, ale to już nie jest ten Eddie co kiedyś, a szkoda.

2. Stratego (Gers/Harris) 4:59 - może będzie coś jak The Alchemist?

5. Days Of Future Past (Smith/Dickinson) 4:03 - hmm.. Mercenary? :P

7. Darkest Hour (Smith/Dickinson) 7:20 - ten kawałek może być o Churchillu, na podstawie filmu o takim samym tytule.

8. Death Of The Celts (Harris) 10:20
9. The Parchment (Harris) 12:39
10. Hell On Earth (Harris) 11:19

A na końcu to zemsta Harrisa za EOC :P
Najbardziej intryguje mnie tytuł Hell On Earth - brzmi on dosyć mocno i jestem bardzo ciekawy czego dotyczy.
To ride the storm to an empire of the clouds...
Deleted User 5490

Ale drama. :facepalm:
Lubisz Geri tworzyć rzeczywistość alternatywną. Zdolny z ciebie uczeń Goebbelsa. Zrób z nas jeszcze sektę. To tacy jak ty powodują wątki wzajemnej adoracji, bo ci którzy je zakładają nie robią tego bez powodu. Nie mają swobody wypowiedzi, bo są bez przerwy strofowani przez fanatyków w wątkach głównych, gdzie wasza panująca prawomyślność krępuje wolność wysławiania się.
Ostatnio zmieniony pn lip 19, 2021 9:57 pm przez Deleted User 5490, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Widmoo
-#Invader
-#Invader

Post autor: Widmoo »

Geri666 pisze: pn lip 19, 2021 9:43 pm
Mam wrażenie że wręcz modna jest teraz szydera nowego Maiden pod sztandarem "kuurła kiedyś to było". No było i nie wróci.

Żale niektórych o to, że kawałki są długie i nie ma rockerów, są dla mnie tak samo niedorzeczne jak żale że "jak to na nowym albumie Dianno nie zaśpiewa? To on już nie gra w Maiden? Co z tego że Dickinson od 30 lat, może im się na starość odmieni i wrócą do korzeni z Paulem". Tak samo jest to racjonalne.
Sanktuarium w latach 80-tych i 90-tych:
Po wydaniu Somewhere in Time.. Kur*a.. Co to jest.. tego się nie da słuchać. Maideni się skończyli! Niech wracają do Powerslave'a.
Po wydaniu No prayer.. Kur*a.. Co to jest.. tego się nie da słuchać. Maideni się skończyli! Niech wracają do Seventh Sona.
Po odejściu Bruce'a.. Kur*a.. Co to jest.. tego się nie da słuchać. Maideni się skończyli! Odchodzę z Brucem.
Po wydaniu BNW.. prawdziwi tru fani: kur*a co to jest niech wracają do lat 80-tych :P

Nie dogodzisz :D
To ride the storm to an empire of the clouds...
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

Pierre Dolinski pisze: pn lip 19, 2021 9:56 pm Ale drama. :facepalm:
Lubisz Geri tworzyć rzeczywistość alternatywną. Zdolny z ciebie uczeń Goebbelsa. Zrób z nas jeszcze sektę. To tacy jak ty powodują wątki wzajemnej adoracji, bo ci którzy je zakładają nie robią tego bez powodu. Nie mają swobody wypowiedzi, bo są bez przerwy strofowani przez fanatyków w wątkach głównych, gdzie wasza panująca prawomyślność krępuje wolność wysławiania się.
Ale ja nie jestem fanatykiem, jestem raczej neutralny. Tylko mam wrażenie, że jest teraz dziwna nagonka na tych, którzy czekają na nowy album i którym spodobał się singiel. I nie mów, że tak nie jest bo wystarczy posty w sraczu przeczytać, ostatnich kilka stron.

Mnie to trochę męczy i się wycofuję czekając na nowy album. Tyle.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

No Maideni zmieni styl. Owszem. Zmiana się ludziom nie podoba i wyrażają to. Po albumach a teraz po nowym singlu. Mają do tego święte prawo tak samo jak fani mają prawo oceniać singiel na 20/10 czy tam ile im się podoba. Jak można chwalić to można i na pełnej jechać.
Deleted User 5490

Geri666 pisze: pn lip 19, 2021 10:06 pm
Pierre Dolinski pisze: pn lip 19, 2021 9:56 pm Ale drama. :facepalm:
Ale ja nie jestem fanatykiem, jestem raczej neutralny. Tylko mam wrażenie, że jest teraz dziwna nagonka na tych, którzy czekają na nowy album i którym spodobał się singiel. I nie mów, że tak nie jest bo wystarczy posty w sraczu przeczytać, ostatnich kilka stron.

Mnie to trochę męczy i się wycofuję czekając na nowy album. Tyle.
Odwaliłeś emocjonalną dramę, bardzo stronniczą zresztą. To jakoś nie świadczy o tej neutralności. A jak chcesz poznać drugą stronę medalu, to poczytaj co się pisało 1- 2-3 dni temu w głównych wątkach o takich jak my i ile na mnie się gówna wylało. Na mnie przede wszystkim.
Ja Wam życzę orgazmicznych doznań po premierze nowego albumu, bo wygląda na to, że łykniecie go bez popity. Wy nie dajecie mi i takim jak ja nawet ponarzekać, że skończyły się dobre czasy i nie chcą wrócić.
ODPOWIEDZ