The Writing on the Wall - opinie

Wszystko na temat nowej płyty.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Jak oceniasz nowy utwór Iron Maiden

10
7
13%
9
7
13%
8
11
21%
7
9
17%
6
6
11%
5
4
8%
4
3
6%
3
1
2%
2
3
6%
1
2
4%
0
0
Brak głosów

Liczba głosów: 53

pz
-#Administrator
-#Administrator

Re: 15.07.2021 premiera nowego singla: The Writing on the Wall

Post autor: pz »

gumbyy pisze: wt lip 20, 2021 10:10 pm
Caladan Brood pisze: wt lip 20, 2021 9:28 pm Gumbyy, obawiam się, że o nowym kawałku powiedziano już wszystko. Opinie powielają się jak patenty w nowych kawałkach Maiden.
To nie znaczy, że trzeba spamować w nim. Ja wchodzę, żeby o singlu poczytać. Temat o sprzęcie masz tu: viewtopic.php?f=3&t=9447&start=20
Przecież szukamy sprzętu, na którym ten numer wreszcie zabrzmi dobrze. jak najbardziej w temacie ;)

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

pz pisze: wt lip 20, 2021 10:12 pm
gumbyy pisze: wt lip 20, 2021 10:10 pm
Caladan Brood pisze: wt lip 20, 2021 9:28 pm Gumbyy, obawiam się, że o nowym kawałku powiedziano już wszystko. Opinie powielają się jak patenty w nowych kawałkach Maiden.
To nie znaczy, że trzeba spamować w nim. Ja wchodzę, żeby o singlu poczytać. Temat o sprzęcie masz tu: viewtopic.php?f=3&t=9447&start=20
Przecież szukamy sprzętu, na którym ten numer wreszcie zabrzmi dobrze. jak najbardziej w temacie ;)
Ale okazuje się, że takiego sprzętu nie ma :lol: :lol:
www.MetalSide.pl
Hospes
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Hospes »

A w którym nagraniu na YT poprawili dźwięk? W oficjalnym z teledyskiem? Nie zwracałem na to uwagi wcześniej, ale spróbuję się wsłuchać.
A co to jest to Spotify? Nie chce mi się specjalnie w necie szukać, myślę że prędzej co niektórzy mi tu szybko i skrótowo opowiedzą :-) Czy to jest jakaś płatna usługa? Czy trzeba jakiś program zgrać na komputer aby z tego korzystać? I czy rzeczywiście jakość dźwięku w tym Spotify jest taka dobra?
Co do singla to uważam, że jest dobry. Po pierwszym odsłuchaniu miałem trochę mieszane odczucia, lecz bardziej przeważało w stronę, że nie jest źle i że po prostu trzeba więcej razy szybko posłuchać. Melodie mi się podobają, solówki też są całkiem całkiem, głos Dickinsona "normalny" bym powiedział ;-) nie razi, nie przeszkadza :-) Bardzo ciekaw jestem nowej płyty - reszty utworów. Długości kawałków świadczą chyba o tym, że jest to kontynuacja stylu grania z ostatnich albumów. Ale czy rzeczywiście tak jest? Bo co można ująć w utworze ponad 10 minut jak nie coś podobnego do Imperium Chmur, Czarne i Białe, Księga Dusz? ;-) Ja tam jestem pozytywnie nastawiony, liczę że to będzie następna porcja dobrej muzyki ulubionego zespołu, do której będę wracał :-) A dlaczego mam pozytywną opinię (choć nie hurraoptymistyczną) o nowym singlu? Pewnie też dlatego, że to nowy materiał po prostu. Niespodzianka, zainteresowanie, czekanie za czymś nowym od zespołu. Zobaczę, jak ten utwór będę odbierał po dłuższym okresie czasu.
"Still my heart calculate and pray"
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

Obawiam się, że pewne sprawy pozostaną na zawsze w wyobraźni słuchającego. Ma on wielkie pole do popisu w wyobrażaniu sobie tego czego najbardziej pragnie, żeby być szczęśliwym.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Spotify to taki Netflix z muzyką ;)
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Deleted User 5490

Inna sprawa. Myślałem, że obniżenie stroju pomoże Dickinsonowi w śpiewaniu. Tak się niestety nie dzieje. Dzięki obniżeniu stroju męczy się mniej, ale daleko mu do optymalnej formy. Obawiam się, że ten wokal, schowany pod buczeniem basu i nie na pierwszym planie, to skutek nawet bardziej świadomych kamuflażowych sztuczek Cavemana, niż efekt niechlujstwa.
Awatar użytkownika
Journeyman666
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Journeyman666 »

Hospes pisze: wt lip 20, 2021 10:21 pm A w którym nagraniu na YT poprawili dźwięk? W oficjalnym z teledyskiem? Nie zwracałem na to uwagi wcześniej, ale spróbuję się wsłuchać.
A co to jest to Spotify? Nie chce mi się specjalnie w necie szukać, myślę że prędzej co niektórzy mi tu szybko i skrótowo opowiedzą :-) Czy to jest jakaś płatna usługa? Czy trzeba jakiś program zgrać na komputer aby z tego korzystać? I czy rzeczywiście jakość dźwięku w tym Spotify jest taka dobra?
Jeśli korzystasz ze Spotify z przeglądarki to możesz korzystać bez ograniczeń i za darmo (open.spotify.com). Od czasu do czasu poleci Ci tylko jakaś reklama, chyba że masz włączonego adblocka. Jeśli korzystasz z aplikacji na telefonie to niestety masz pewne ograniczenia co do odtwarzania i jest to mocno frustrujące jeśli nie masz wykupionego premium.
Co do jakości, jest dobra, a na pewno lepsza niż na youtubie.
Awatar użytkownika
Frank Drebin
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Frank Drebin »

Gumbyy, zapoznaj się z definicją spamu, napisaliśmy nt. sprzętu raptem kilka postów, straciłbyś znacznie mniej czasu na przescrollowanie strony w dół niż na bawienie się w forumową straż miejską.

Co do Dickinsona - imo prolog jego problemów z wokalem nastąpił już na BNW (brzmiał tak jakoś poważnie/staro/bez wcześniejszego pazura) i na DoD. Prawdziwy spadek formy zaliczył na AMOLAD - tam już wokale kłuły w uszy - i osiągnął apogeum na TFF. NA szczęście na TBOS i w omawianym singlu jest już nieco lepiej.
FotD = TOP5 albumów Maiden
Hospes
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Hospes »

Dzięki. A jeżeli korzystam z przeglądarki to czy muszę wgrywać (ściągać) jakieś oprogramowanie, aby słuchać utworów?
"Still my heart calculate and pray"
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Michał »

Hospes pisze: wt lip 20, 2021 10:38 pm Dzięki. A jeżeli korzystam z przeglądarki to czy muszę wgrywać (ściągać) jakieś oprogramowanie, aby słuchać utworów?
Nie, tylko musisz założyć konto.
https://open.spotify.com/
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM

Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

Hospes pisze: wt lip 20, 2021 10:21 pm A w którym nagraniu na YT poprawili dźwięk? W oficjalnym z teledyskiem? Nie zwracałem na to uwagi wcześniej, ale spróbuję się wsłuchać.
Coś skopali na początku i mix był zupelnie inny niż albumowy, jakiś dziwny efekt na wokalu Bruce'a i wokal był bardziej schowany.
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

Schizoid pisze: wt lip 20, 2021 8:06 pm Szczerze mówiąc, to nie wiem, kto z weteranów wydał w ostatnich 10 latach coś wybitnego. Do głowy przychodzi mi chyba tylko David Bowie, ale w metalu nie znajduję takiej płyty. Najbliżej takiego osiągnięcia był Accept z Blood Of The Nations, ale ta płyta ma już 11 lat.
Całkowita zgoda odnośnie Bowiego, "Blackstar" to kapitalny album.
Accept aż sobie włączyłem, żeby usłyszeć tą wybitność, ale słyszę tylko (całkiem sympatyczną) kwadratowość ;)
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

I w tej kwadratowości zawarli wszystko to, co dobre w tradycyjnym heavy metalu ;)

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

Schizoid pisze: I w tej kwadratowości zawarli wszystko to, co dobre w tradycyjnym heavy metalu ;)
Mnie już chyba niespecjalnie jara tradycyjny heavy metal. To by w sumie tłumaczyło moje zamiłowanie do tych nowych wytworów Maiden :D
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Czaję to. Na tym etapie jest dosłownie kilka kapel z nurtu heavy, do których regularnie wracam. Są też płytowe wyjątki, które lubię sobie zapuścić raz na jakiś czas, ale na tym koniec.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
brezdi
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: brezdi »

To i ja się dorzucę. Singla przesłuchałem kilkanaście razy. I podoba mi się. Mam ochotę posłuchać go po raz kolejny. Nie męczy mnie, dobrze się przy nim bawię. Nie miałem żadnych oczekiwań, fajnie, że coś nagrali. Koniec recenzji :D lubię dawne maiden, lubię nowe maiden. Zawsze był to jeden z moich ulubionych zespołów ale nigdy w top 3. Nigdy przesadnie nie padałem przed nim na kolana i nigdy nie wieszałem psów. Jedyne czego u nich nienawidzę to nagłośnienie koncertów i ta popelina z nim związana. Za to u mnie mają bęcki o każdej porze dnia i nocy. Ale to nie miejsce teraz na takie wywody. Fajny singiel, fajnie, że będzie nowa płyta. Będę czekał, będę słuchał
Awatar użytkownika
Widmoo
-#Invader
-#Invader

Post autor: Widmoo »

https://www.youtube.com/watch?v=PEtBbQIAH9s
Raphael Mendes nagrał cover :)
To ride the storm to an empire of the clouds...
Deleted User 5490

Co tu dużo gadać. Uczeń już dawno przerósł mistrza formą. Od razu słucha się przyjemniej i ogólnie brzmi to lepiej od oryginału. Można? Można.
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zakkahletz »

Szanuję Raphaela, jestem pod wrażeniem Jego talentu i brzmi to dobrze, ale nie lepiej od oryginału, bo tam naprawdę nie ma wstydu z żadnej strony.
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

Zakkahletz pisze: sob lip 24, 2021 3:02 pm Szanuję Raphaela, jestem pod wrażeniem Jego talentu i brzmi to dobrze, ale nie lepiej od oryginału, bo tam naprawdę nie ma wstydu z żadnej strony.
+1

Porównywanie 20+ letniego gościa na podstawie coveru dopracowanego w studio XDD
Wystarczy włączyć byle jaki live Raphaela, zobaczyć jak szybko pada w takim DoD czy Hallowed be thy Name i nagle czar pryska, nawet HBTN z najnowszej koncertówki brzmi o niebo lepiej (co by nie mówić śpiewane przez 60 letniego dziadka z dziurą w języku i bez kilku zębów) :D Nie mówiąc o tym jakby Raphael miał śpiewać to co 2 dzień przez kilka miesięcy :D
Ale tak, tak, dawno temu przerósł mistrza.
ODPOWIEDZ