Strαtego - opinie

Wszystko na temat nowej płyty.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Jak oceniasz nowy utwór Iron Maiden

10
4
8%
9
4
8%
8
21
40%
7
9
17%
6
8
15%
5
3
6%
4
0
Brak głosów
3
1
2%
2
1
2%
1
1
2%
0
1
2%

Liczba głosów: 53

Siwy
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Re: Strαtego - opinie na temat nowego singla

Post autor: Siwy »

remi pisze: czw sie 19, 2021 7:23 pm
Scoobany pisze: czw sie 19, 2021 7:21 pm Utwór naprawdę dobry, ale rzeczywiście osoba, która przyklepała utwór z tak schowanym wokalem, powinna dostać kopa w jaja. Zwłaszcza że nie ma tutaj czego chować, bo wokal Bruce'a w średnim rejestrze jest naprawdę przyjemny.

Jest szansa że to jakoś poprawią, tak jak skorygowali TWOTW, gdzie na początku Bruce brzmiał, jakby śpiewał w kiblu?
Na Apple Music jest lepiej niż na YT
Nie, nie jest.

Podoba mi się bardziej niż pierwszy singiel. Bruce śpiewa w przyjemnych rejestrach, nie ma piania. Melodia prosta, ale wpadająca w ucho. Na temat solo Jana zostało już wszystko napisane. O brzmieniu również. Ja bym wstęp trochę skrócił.
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: dostoevsky »

Uwielbiam ten moment od mniej więcej 1:52 kiedy kończy się refren, wchodzi post-chorus i Bruce z tekstem "I hear you caaaling my naaaame".

Rzeczywiście są tu echa BNW, sam zaczynam je dostrzegać.

Ten kawałek to może być rodzaj mostu między ciężkim kolosem jakim ma być pierwszy numer a bardziej powolnym TWOTW.

Obawiałem się, że dostaniemy "Maiden by the numbers" a jest coś naprawdę świeżego. Ale fajnie.
Awatar użytkownika
Widmoo
-#Invader
-#Invader

Post autor: Widmoo »

To ride the storm to an empire of the clouds...
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

Lepsze niż pierwszy singiel, na plus niezły wokal i chwytliwy refren. Numer nadaje się na singiel bardziej niż pierwszy kawałek. Mimo to nie budzi u mnie wielkiego entuzjazmu. Klawisze w tle nieco wku***ją a mogły być fajnym dodatkiem. Takie 7/10. Obleci.
Ostatnio zmieniony czw sie 19, 2021 9:10 pm przez Emilio, łącznie zmieniany 1 raz.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Widmoo pisze: czw sie 19, 2021 9:05 pm Tu chyba jest lepsza wersja
https://www.youtube.com/watch?v=E25ryfPS-LM
To chyba rzeczywiście najlepsza wersja z dostępnych.
Deleted User 626

Post autor: Deleted User 626 »

Eeee... tam.. Dobrze jest.

Od początku jest jazda.

Coś innego w końcu.

PS: Ciekawe, że jak słuchałem na laptopie w Spotify na słuchawkach to myślałem, że mam uszy zawoskowane. Jak puściłem na smartfonie na tych samych słuchawkach to jakbym od laryngologa wyszedł :D

PS2: Najlepiej na YT Music jak dotąd.
Awatar użytkownika
Widmoo
-#Invader
-#Invader

Post autor: Widmoo »

Pierwszy odsłuch - tragiczne brzmienie. Miałem ochotę wyłączyć po 2 min.

Po 4 odsłuchu mogę powiedzieć, że kawałek bardzo pasuje do solowego Bruce'a, ale bez fajerwerków. Brzmi nie jak typowe Maiden. Wywaliłbym klawisze, solo Janka woła o pomstę do nieba. Aż się prosi, żeby Adrian wjechał tam ze swoim solo i było by super. Fajnie, że Bruce nie pieje i nie ma zbędnych powtórzeń.

Ogólnie kawałek spoko, ale szału nie ma. Przypomina mi Mercenary z BNW. Gdybym nie był fanem nie zachęcił by mnie do odsłuchania całej płyty. Stratego i TWOTW nie przekonują mnie. Mam nadzieję, że to najsłabsze ogniwa płyty i potem będzie już tylko lepiej.
To ride the storm to an empire of the clouds...
Awatar użytkownika
Rainmaker.
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Rainmaker. »

Wreszcie coś bardziej ambitnego i ciekawszego, o dziwo wokal Bruca na duży plus, nie ma tego stękania z ostatnich płyt. Oby tak dalej.
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Widmoo pisze: czw sie 19, 2021 9:23 pm Ogólnie kawałek spoko, ale szału nie ma. Przypomina mi Mercenary z BNW. Gdybym nie był fanem nie zachęcił by mnie do odsłuchania całej płyty.
Myślę, że większość tutaj zna Maiden na tyle dobrze, że po pierwszym odsłuchu wie doskonale, że to nie jest "główne danie" z Senjutsu. I raczej ocenia ten numer jako odpowiednik Mercenary czy Alchemista.

I w kategoriach kuzyna Mercenary czy Alchemista jest naprawdę bardzo dobrze.
MaidenZary
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: MaidenZary »

Cytując byłego premiera : "Yes!, Yes! , Yes!"
Awatar użytkownika
Cold
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Cold »

Utwór muzycznie podoba mi się bardzo.
Gdyby jeszcze nadać mu potężne, a nie przytłumione brzmienie...
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zakkahletz »

Nie wypowiem się o formie ani treści "Stratego", dla mnie za wcześnie na to. Jedynie zwrócę uwagę na kreatywność sprawcy/-ów zniekształcenia tytułu piosenki w temacie tego wątku, i to w obecnej formie, już po usunięciu "kałowego" przymiotnika. :mryellow:
MaidenZary
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: MaidenZary »

Bardzo jednoznaczny post w dziale dla malkontentów zdradza autora zmiany 🙂 jestem super ciekawy Days of future past, który będzie o minute krótszy od stratego.
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

Jeśli myślisz o mnie, to jesteś w błędzie. Nie mam uprawnień admińskich ani moderatorskich na forum. Ani jawnych, ani ukrytych. Nie jestem też sztukmistrzem od takich hocków klocków.
Ostatnio zmieniony czw sie 19, 2021 10:00 pm przez Deleted User 5490, łącznie zmieniany 1 raz.
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Treśc tematu moze tylko zmienic jego autor, badz mod/admin
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

Zakkahletz pisze: czw sie 19, 2021 9:54 pm Nie wypowiem się o formie ani treści "Stratego", dla mnie za wcześnie na to. Jedynie zwrócę uwagę na kreatywność sprawcy/-ów zniekształcenia tytułu piosenki w temacie tego wątku, i to w obecnej formie, już po usunięciu "kałowego" przymiotnika. :mryellow:
ależ zagranie! Nawet nie zauważyłem :D
200-iq.jpg
Deleted User 5490

Mi się podoba, ale nie jam jest autorem zmiany.
Awatar użytkownika
Frank Drebin
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Frank Drebin »

Postanowiłem najpierw napisać opinię, a dopiero potem przeczytać wcześniejsze wpisy forumowiczów, żeby się żadnym przypadkiem podświadomie nie zainspirować.

Przesłuchałem kawałek po raz pierwszy dopiero kilkanaście minut temu i w sumie okazał się być miłym zaskoczeniem. Wokal Bruce'a bardzo ok, fajne galopujące tempo, ciekawy motyw ok. 3:40, czuć metal, a utwór trochę mi się kojarzy klimatem z BNW. Ogólnie na plus. Szkoda tylko, że cała płyta będzie się składać prawie z samych kolosów.

Aha zapomniałbym dodać - słuchając Startego nie mam wrażenia (przez większość utworu), że to już 10x razy kiedyś było.
Ostatnio zmieniony czw sie 19, 2021 10:10 pm przez Frank Drebin, łącznie zmieniany 1 raz.
FotD = TOP5 albumów Maiden
Deleted User 5490

Frank Drebin pisze: czw sie 19, 2021 10:05 pm Postanowiłem najpierw napisać opinię, a dopiero potem przeczytać wcześniejsze wpisy forumowiczów, żeby się żadnym przypadkiem podświadomie nie zainspirować.

Przesłuchałem kawałek po raz pierwszy dopiero kilkanaście minut temu i w sumie okazał się być miłym zaskoczeniem. Wokal Bruce'a bardzo ok, fajne galopujące tempo, ciekawy motyw ok. 3:40, czuć metal, a utwór trochę mi się kojarzy klimatem z BNW. Ogólnie na plus. Szkoda tylko, że cała płyta będzie się składać prawie z samych kolosów.
Nie zdziwię się ani trochę, jeśli będzie to najlepszy utwór na płycie. Jeśli można tu mówić w jakikolwiek sposób o najlepszości....
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Z taką solówką nie może być najlepszy, no chyba, że będą jeszcze gorsze solóweczki :B
ODPOWIEDZ