Ja wszystko rozumiem ale miejmy szerszą perspektywę. Nie oznacza to, że dla KOGOŚ nie może być trudne w odbiorze ale tak szerzej to nie jest specjalnie "trudna" muzyka.
Senjutsu - opinie na temat albumu
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Senjutsu - opinie na temat albumu
- Rainmaker.
- -#Ancient mariner

Ale ludzie co wy gadacie, jak na muzykę Iron Maiden to nowy album jest dość trudny w odbiorze, dawno, dawno, dawno temu mówili że : The X Factor: jest trudny w odbiorze, jeśli chodź trochę w tym prawdy to dla mnie Senjutsu to BDSM w wersji ekstremum w porównaniu do "The X Factor "
Ale wiesz... jak ktoś ma wąskie horyzonty, to może mu sprawiać problemy odbiór takiego materiału...Zdan pisze: ↑czw wrz 02, 2021 12:32 amJa wszystko rozumiem ale miejmy szerszą perspektywę. Nie oznacza to, że dla KOGOŚ nie może być trudne w odbiorze ale tak szerzej to nie jest specjalnie "trudna" muzyka.
www.MetalSide.pl
Ale ja rozumiem tylko wtedy wypadałoby stwierdzić, że to jest "trudne jak na Maiden" czy coś podobnegogumbyy pisze: ↑czw wrz 02, 2021 12:48 amAle wiesz... jak ktoś ma wąskie horyzonty, to może mu sprawiać problemy odbiór takiego materiału...
- Rainmaker.
- -#Ancient mariner

Kuu...wa chciałem tylko napisać że jak na twórczość Iron Maiden jest to dość trudny album w odbiorze, wiadomo że są mega trudniejsze albumy, ale jak na Maidenów nie jest o light...gumbyy pisze: ↑czw wrz 02, 2021 12:48 amAle wiesz... jak ktoś ma wąskie horyzonty, to może mu sprawiać problemy odbiór takiego materiału...
-
Deleted User 5490
-
Deleted User 5490
Dla mnie album jest trudny w odbiorze, bo jest na nim po prostu za dużo Harrisowego męczenia buły.
-
Deleted User 2259
Po 5 odsłuchach czas na oceny:
Senjutsu - 6,5/10
Stratego - 6/10
Writing - 5,5/10
Lost - 7,5/10
Days - 6/10
Machine - 6/10
Darkest - 6,5/10
Celts - 6/10
Parchment - 6,5/10
Hell - 7,5/10
Ocena końcowa - 6.40/10 , czyli taka sama jak TBoS
< chyba po pijaku te oceny poprzedniczce wystawiłem> Senjutsu jak na ten moment mi się bardziej podoba, tak czy inaczej, jedna z dwóch najsłabszych płyt Iron Maiden moim zdaniem, ale nie jestem zawiedziony.
Senjutsu - 6,5/10
Stratego - 6/10
Writing - 5,5/10
Lost - 7,5/10
Days - 6/10
Machine - 6/10
Darkest - 6,5/10
Celts - 6/10
Parchment - 6,5/10
Hell - 7,5/10
Ocena końcowa - 6.40/10 , czyli taka sama jak TBoS
Mocno podobne mam wrażenie po 3 odsłuchach. Niżej u mnie Celts i Lost. Wyżej Parch. Reszta +/- 0,5Mizantrop pisze: ↑czw wrz 02, 2021 10:45 am Po 5 odsłuchach czas na oceny:
Senjutsu - 6,5/10
Stratego - 6/10
Writing - 5,5/10
Lost - 7,5/10
Days - 6/10
Machine - 6/10
Darkest - 6,5/10
Celts - 6/10
Parchment - 6,5/10
Hell - 7,5/10
Ocena końcowa - 6.40/10 , czyli taka sama jak TBoS< chyba po pijaku te oceny poprzedniczce wystawiłem> Senjutsu jak na ten moment mi się bardziej podoba, tak czy inaczej, jedna z dwóch najsłabszych płyt Iron Maiden moim zdaniem, ale nie jestem zawiedziony.
www.MetalSide.pl
Według mnie ten album jest inny, ale prosty w odbiorze. Na pewno nie jest to poziom TXF i AMOLAD.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Słucham słucham i wiem jedno - nic tu nie chcę przewinąć. Podobnie miałem na BNW, DoD i Amolad.
Na TFF i TBoS nie zawsze miałem ochotę na niektóry kawałki studyjnie i czekałem, aż dojdzie do fajniejszych kawałków płyta.
Tutaj PANIE, nic a nic mnie nie męczy. Tak jak wcześniej pisałem: BNW 10/10, DoD 9/10, AMOLAD 9/10, TFF 7,5/10, TBoS 8,5/10, Senjutsu 9/10.
BNW mi nigdy nic nie pobije bo jakby nie patrzeć, tam było wszystko co Reunion może pokazać/zaskoczyć/podjarać reszta to bardzo dobre lub dobre inkarnacje z kilkoma perełkami typu Journeyman, Paschendale, Empire of the Cloud, Legacy, Benjamin.
Na TFF i TBoS nie zawsze miałem ochotę na niektóry kawałki studyjnie i czekałem, aż dojdzie do fajniejszych kawałków płyta.
Tutaj PANIE, nic a nic mnie nie męczy. Tak jak wcześniej pisałem: BNW 10/10, DoD 9/10, AMOLAD 9/10, TFF 7,5/10, TBoS 8,5/10, Senjutsu 9/10.
BNW mi nigdy nic nie pobije bo jakby nie patrzeć, tam było wszystko co Reunion może pokazać/zaskoczyć/podjarać reszta to bardzo dobre lub dobre inkarnacje z kilkoma perełkami typu Journeyman, Paschendale, Empire of the Cloud, Legacy, Benjamin.
Może mam kiepską pamięć, ale... tak zażartej dyskusji o nowym albumie, tak kwiecistych opinii o utworach oraz tak kolorowego odnoszenia się do wypowiedzi innych komentujących to przy The book of souls nie było :-) Coś niesamowitego, nie żałuję, że nadal czytam to forum :-) Coś pięknego, tyle że czasem nie nadążam z przeczytaniem wszystkiego, no a tematy o nowym materiale muszą być ogarnięte :-)
"Still my heart calculate and pray"
Przypuszczam, bo tego nie weryfikowałem, że jest po prostu więcej aktywnych użytkowników forum.
Co innego jednak ocena poziomu dyskusji - ta jest momentami bardzo słaba. Sporo opinii wypisywanych jest na granicy skakania sobie do oczu i jakiegoś nachalnego przekonywania, że druga strona nie ma racji, jest głucha, jest bezkrytyczna albo nadmiernie krytyczna. Niby niski poziom zrozumienia (u części userów), że inni mają prawo do swojego odbioru tej czy innej płyty to coś co mocno zniechęca do czytania tych wypocin.
Co innego jednak ocena poziomu dyskusji - ta jest momentami bardzo słaba. Sporo opinii wypisywanych jest na granicy skakania sobie do oczu i jakiegoś nachalnego przekonywania, że druga strona nie ma racji, jest głucha, jest bezkrytyczna albo nadmiernie krytyczna. Niby niski poziom zrozumienia (u części userów), że inni mają prawo do swojego odbioru tej czy innej płyty to coś co mocno zniechęca do czytania tych wypocin.
- Saimon1995
- -#Moderator

Po dwóch pełnych odsłuchach... nie mam zdania. Nie wszystko mi się tu podoba, to jasne, niektóre kompozycje nie przykuwają uwagi. Brzmią jakby były lepione z 1000 motywów. Są, na szczęście, wyjątki - dwa kolosy, zamykające całość, Stefana. Podtrzymuję też opinię, że "Stratego" to jeden z lepszych krótszych numerów, które Maideni nagrali po reunionie.
Też mam takie wrażenie. "Chcesz mnie przekonać na siłę do swojego zdania!", "NIE, to TY chcesz mnie przekonać na siłę do swojego zdania!".IgorW pisze: Co innego jednak ocena poziomu dyskusji - ta jest momentami bardzo słaba. Sporo opinii wypisywanych jest na granicy skakania sobie do oczu i jakiegoś nachalnego przekonywania, że druga strona nie ma racji, jest głucha, jest bezkrytyczna albo nadmiernie krytyczna. N
-
Deleted User 626
Zgadzam się w przedmówcami. Stąd pewnie pomysł na 2 tematy - "szambo i perfumeria". Niestety niektórzy z uporem maniaka zachowują się jak w Krakowie w latach 90-tych i "wjeżdżają ze sprzętem" na osiedle wrogaDejavu pisze: ↑czw wrz 02, 2021 12:48 pmTeż mam takie wrażenie. "Chcesz mnie przekonać na siłę do swojego zdania!", "NIE, to TY chcesz mnie przekonać na siłę do swojego zdania!".IgorW pisze: Co innego jednak ocena poziomu dyskusji - ta jest momentami bardzo słaba. Sporo opinii wypisywanych jest na granicy skakania sobie do oczu i jakiegoś nachalnego przekonywania, że druga strona nie ma racji, jest głucha, jest bezkrytyczna albo nadmiernie krytyczna. N
Wracając do tematu to - oczywiście wg mnie:) - Senjutsu chce się słuchać i cieszę się, że wydali taką płytę.
- blackcocker
- -#Moderator

Przecież tutaj takie głosy się pojawiają od wyjścia sratego XDDD skomplikowane, przemyślane, nieoczywiste, dosłownie jakby maideni nagrali jakiś awangardowy numer
#blackcocker2023
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
04: Hexvessel(?), Thy Catafalque, Kasia Lins/Hellripper
05: Metallica, Furia
06: Mystic Festival, Metallica, Iron Maiden + Alter Bridge + Queensryche, Alter Bridge, The Warning(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
04: Hexvessel(?), Thy Catafalque, Kasia Lins/Hellripper
05: Metallica, Furia
06: Mystic Festival, Metallica, Iron Maiden + Alter Bridge + Queensryche, Alter Bridge, The Warning(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Znaczy może gdzieś na tej płycie są moment które nie brzmią jak Maiden - z tym kłócił się nie będę. Ale to tylko w obrębie samej twórczości Maiden może być nowatorskieblackmailer pisze: ↑czw wrz 02, 2021 2:32 pmPrzecież tutaj takie głosy się pojawiają od wyjścia sratego XDDD skomplikowane, przemyślane, nieoczywiste, dosłownie jakby maideni nagrali jakiś awangardowy numer
Nie miałem czasu przesłuchać w całości, słuchałem po jednym kawałku co jakiś czas.
Wniosek pierwszy, dość oczywisty, wiekszosc mogłaby byc tak z 1/3 krótsza.
Wniosek drugi, powtórka z TBoS. Da się słuchać, jest to typowe Maiden, ale myśle ze jak przy poprzedniczce, raczej nie przesłucham zbyt często całej płyty.
Ogólnie nie jestem zaskoczony, zawiedziony tez nie. Single moim zdaniem idealnie nakreśliły kierunek.
Moim zdaniem Harris niezle odrobił lekcje z autoplagiatu, mi on absolutnie nie przeszkadza, ale z drugiej strony wierze, ze może to być irytująca postawa twórcza dla niektórych fanów.
Dickinson śpiewa na miarę swoich możliwości i w sumie nie mam co się go czepiać.
Nicko jak zwykle zrobił swoje.
Tres Amigos - chyba tu jest największy zawód. Po pierwszym odsłuchu, żadna solówka mi nie została w głowie tak jak ta Adriana z WotW.
Na ten moment na plus jak dla mnie tytułowy, pierwszy singiel, Time Machine i Pergamin
Wniosek pierwszy, dość oczywisty, wiekszosc mogłaby byc tak z 1/3 krótsza.
Wniosek drugi, powtórka z TBoS. Da się słuchać, jest to typowe Maiden, ale myśle ze jak przy poprzedniczce, raczej nie przesłucham zbyt często całej płyty.
Ogólnie nie jestem zaskoczony, zawiedziony tez nie. Single moim zdaniem idealnie nakreśliły kierunek.
Moim zdaniem Harris niezle odrobił lekcje z autoplagiatu, mi on absolutnie nie przeszkadza, ale z drugiej strony wierze, ze może to być irytująca postawa twórcza dla niektórych fanów.
Dickinson śpiewa na miarę swoich możliwości i w sumie nie mam co się go czepiać.
Nicko jak zwykle zrobił swoje.
Tres Amigos - chyba tu jest największy zawód. Po pierwszym odsłuchu, żadna solówka mi nie została w głowie tak jak ta Adriana z WotW.
Na ten moment na plus jak dla mnie tytułowy, pierwszy singiel, Time Machine i Pergamin
To mój główny zarzut do tej płyty. Bo sama w sobie nie jest zła. Nie jest to może drugi "Piece Of Mind" czy "Powerslave" ale ogólnie pozytywnie się zaskoczyłem. Przesłuchałem 5 razy, na głośnikach i słuchawkach. Płyta jest dość spójna, żaden utwór nie odstaje, zwłaszcza in minus. W tym momencie najbardziej podobają mi się single (chociaż jak wyszły to aż tak mi nie podeszły - chyba musiałem do nicj dojrzeć) i tytułowy. Z resztą jeszcze się usłuchuję.
Pewnie kupię, ale czy będę po nią częściej sięgał? Na tą chwilę nie wiem, może być jak z Book of Souls, że będzie głównie stała na półce
Night Mistress Fan Club Łódź