Senjutsu - opinie na temat albumu

Wszystko na temat nowej płyty.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Jak oceniasz nowy album Iron Maiden

10
11
9%
9
11
9%
8
19
15%
7
25
20%
6
11
9%
5
5
4%
4
20
16%
3
8
6%
2
7
6%
1
3
2%
0
5
4%

Liczba głosów: 125

Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Re: Senjutsu - opinie na temat albumu

Post autor: Zdan »

gumbyy pisze: czw wrz 02, 2021 12:30 am
Zdan pisze: czw wrz 02, 2021 12:20 am Najlepsze jest, że ktoś napisał, że muzyka "trudna w odbiorze". Plizz - trudny w odbiorze to może być jakiś szalony free jazz, naprawdę popieprzone progresywne granie albo ekstrema. To jest hejwi metal tylko po prostu niezbyt chwytliwy.
No wiesz... ludzie mają różne ograniczenia i takie "Senjutsu" może być dla kogoś trudne w odbiorze.
Ja wszystko rozumiem ale miejmy szerszą perspektywę. Nie oznacza to, że dla KOGOŚ nie może być trudne w odbiorze ale tak szerzej to nie jest specjalnie "trudna" muzyka.
Awatar użytkownika
Rainmaker.
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Rainmaker. »

Geri666 pisze: czw wrz 02, 2021 12:22 am
Zdan pisze: czw wrz 02, 2021 12:20 am Najlepsze jest, że ktoś napisał, że muzyka "trudna w odbiorze". Plizz - trudny w odbiorze to może być jakiś szalony free jazz, naprawdę popieprzone progresywne granie albo ekstrema. To jest hejwi metal tylko po prostu niezbyt chwytliwy.
Dla mnie np trudny w odbiorze jest Zappa xd Kiedyś może go ogarnę.
Ale ludzie co wy gadacie, jak na muzykę Iron Maiden to nowy album jest dość trudny w odbiorze, dawno, dawno, dawno temu mówili że : The X Factor: jest trudny w odbiorze, jeśli chodź trochę w tym prawdy to dla mnie Senjutsu to BDSM w wersji ekstremum w porównaniu do "The X Factor " :mrgreen:
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Zdan pisze: czw wrz 02, 2021 12:32 am
No wiesz... ludzie mają różne ograniczenia i takie "Senjutsu" może być dla kogoś trudne w odbiorze.
Ja wszystko rozumiem ale miejmy szerszą perspektywę. Nie oznacza to, że dla KOGOŚ nie może być trudne w odbiorze ale tak szerzej to nie jest specjalnie "trudna" muzyka.
Ale wiesz... jak ktoś ma wąskie horyzonty, to może mu sprawiać problemy odbiór takiego materiału...
www.MetalSide.pl
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

gumbyy pisze: czw wrz 02, 2021 12:48 am

Ale wiesz... jak ktoś ma wąskie horyzonty, to może mu sprawiać problemy odbiór takiego materiału...
Ale ja rozumiem tylko wtedy wypadałoby stwierdzić, że to jest "trudne jak na Maiden" czy coś podobnego ;) Może zresztą tak było i to przegapiłem - wtedy oczywiście czapka z głowy i przepraszam.
Awatar użytkownika
Rainmaker.
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Rainmaker. »

gumbyy pisze: czw wrz 02, 2021 12:48 am

Kuu...wa chciałem tylko napisać że jak na twórczość Iron Maiden jest to dość trudny album w odbiorze, wiadomo że są mega trudniejsze albumy, ale jak na Maidenów nie jest o light...
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

Schizoid pisze: śr wrz 01, 2021 11:49 pm
Pierre Dolinski pisze: śr wrz 01, 2021 11:25 pm Zamknij ryj śmieciu.
Tak z ciekawości, do kogo to było? Bo mam deleted user.
Do delete usera. :lol:
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

Dla mnie album jest trudny w odbiorze, bo jest na nim po prostu za dużo Harrisowego męczenia buły.
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Po 5 odsłuchach czas na oceny:

Senjutsu - 6,5/10
Stratego - 6/10
Writing - 5,5/10
Lost - 7,5/10
Days - 6/10
Machine - 6/10
Darkest - 6,5/10
Celts - 6/10
Parchment - 6,5/10
Hell - 7,5/10

Ocena końcowa - 6.40/10 , czyli taka sama jak TBoS :lol: < chyba po pijaku te oceny poprzedniczce wystawiłem> Senjutsu jak na ten moment mi się bardziej podoba, tak czy inaczej, jedna z dwóch najsłabszych płyt Iron Maiden moim zdaniem, ale nie jestem zawiedziony.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Mizantrop pisze: czw wrz 02, 2021 10:45 am Po 5 odsłuchach czas na oceny:

Senjutsu - 6,5/10
Stratego - 6/10
Writing - 5,5/10
Lost - 7,5/10
Days - 6/10
Machine - 6/10
Darkest - 6,5/10
Celts - 6/10
Parchment - 6,5/10
Hell - 7,5/10

Ocena końcowa - 6.40/10 , czyli taka sama jak TBoS :lol: < chyba po pijaku te oceny poprzedniczce wystawiłem> Senjutsu jak na ten moment mi się bardziej podoba, tak czy inaczej, jedna z dwóch najsłabszych płyt Iron Maiden moim zdaniem, ale nie jestem zawiedziony.
Mocno podobne mam wrażenie po 3 odsłuchach. Niżej u mnie Celts i Lost. Wyżej Parch. Reszta +/- 0,5 :D
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Według mnie ten album jest inny, ale prosty w odbiorze. Na pewno nie jest to poziom TXF i AMOLAD.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
remi
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: remi »

Słucham słucham i wiem jedno - nic tu nie chcę przewinąć. Podobnie miałem na BNW, DoD i Amolad.
Na TFF i TBoS nie zawsze miałem ochotę na niektóry kawałki studyjnie i czekałem, aż dojdzie do fajniejszych kawałków płyta.

Tutaj PANIE, nic a nic mnie nie męczy. Tak jak wcześniej pisałem: BNW 10/10, DoD 9/10, AMOLAD 9/10, TFF 7,5/10, TBoS 8,5/10, Senjutsu 9/10.
BNW mi nigdy nic nie pobije bo jakby nie patrzeć, tam było wszystko co Reunion może pokazać/zaskoczyć/podjarać reszta to bardzo dobre lub dobre inkarnacje z kilkoma perełkami typu Journeyman, Paschendale, Empire of the Cloud, Legacy, Benjamin.
Hospes
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Hospes »

Może mam kiepską pamięć, ale... tak zażartej dyskusji o nowym albumie, tak kwiecistych opinii o utworach oraz tak kolorowego odnoszenia się do wypowiedzi innych komentujących to przy The book of souls nie było :-) Coś niesamowitego, nie żałuję, że nadal czytam to forum :-) Coś pięknego, tyle że czasem nie nadążam z przeczytaniem wszystkiego, no a tematy o nowym materiale muszą być ogarnięte :-)
"Still my heart calculate and pray"
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: IgorW »

Przypuszczam, bo tego nie weryfikowałem, że jest po prostu więcej aktywnych użytkowników forum.
Co innego jednak ocena poziomu dyskusji - ta jest momentami bardzo słaba. Sporo opinii wypisywanych jest na granicy skakania sobie do oczu i jakiegoś nachalnego przekonywania, że druga strona nie ma racji, jest głucha, jest bezkrytyczna albo nadmiernie krytyczna. Niby niski poziom zrozumienia (u części userów), że inni mają prawo do swojego odbioru tej czy innej płyty to coś co mocno zniechęca do czytania tych wypocin.
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

Po dwóch pełnych odsłuchach... nie mam zdania. Nie wszystko mi się tu podoba, to jasne, niektóre kompozycje nie przykuwają uwagi. Brzmią jakby były lepione z 1000 motywów. Są, na szczęście, wyjątki - dwa kolosy, zamykające całość, Stefana. Podtrzymuję też opinię, że "Stratego" to jeden z lepszych krótszych numerów, które Maideni nagrali po reunionie.
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

IgorW pisze: Co innego jednak ocena poziomu dyskusji - ta jest momentami bardzo słaba. Sporo opinii wypisywanych jest na granicy skakania sobie do oczu i jakiegoś nachalnego przekonywania, że druga strona nie ma racji, jest głucha, jest bezkrytyczna albo nadmiernie krytyczna. N
Też mam takie wrażenie. "Chcesz mnie przekonać na siłę do swojego zdania!", "NIE, to TY chcesz mnie przekonać na siłę do swojego zdania!".
Deleted User 626

Post autor: Deleted User 626 »

Dejavu pisze: czw wrz 02, 2021 12:48 pm
IgorW pisze: Co innego jednak ocena poziomu dyskusji - ta jest momentami bardzo słaba. Sporo opinii wypisywanych jest na granicy skakania sobie do oczu i jakiegoś nachalnego przekonywania, że druga strona nie ma racji, jest głucha, jest bezkrytyczna albo nadmiernie krytyczna. N
Też mam takie wrażenie. "Chcesz mnie przekonać na siłę do swojego zdania!", "NIE, to TY chcesz mnie przekonać na siłę do swojego zdania!".
Zgadzam się w przedmówcami. Stąd pewnie pomysł na 2 tematy - "szambo i perfumeria". Niestety niektórzy z uporem maniaka zachowują się jak w Krakowie w latach 90-tych i "wjeżdżają ze sprzętem" na osiedle wroga :D

Wracając do tematu to - oczywiście wg mnie:) - Senjutsu chce się słuchać i cieszę się, że wydali taką płytę.
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Przecież tutaj takie głosy się pojawiają od wyjścia sratego XDDD skomplikowane, przemyślane, nieoczywiste, dosłownie jakby maideni nagrali jakiś awangardowy numer
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

04: Hexvessel(?), Thy Catafalque, Kasia Lins/Hellripper
05: Metallica, Furia
06: Mystic Festival, Metallica, Iron Maiden + Alter Bridge + Queensryche, Alter Bridge, The Warning(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

blackmailer pisze: czw wrz 02, 2021 2:32 pm
Przecież tutaj takie głosy się pojawiają od wyjścia sratego XDDD skomplikowane, przemyślane, nieoczywiste, dosłownie jakby maideni nagrali jakiś awangardowy numer
Znaczy może gdzieś na tej płycie są moment które nie brzmią jak Maiden - z tym kłócił się nie będę. Ale to tylko w obrębie samej twórczości Maiden może być nowatorskie ;)
Siwy
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Siwy »

Nie miałem czasu przesłuchać w całości, słuchałem po jednym kawałku co jakiś czas.

Wniosek pierwszy, dość oczywisty, wiekszosc mogłaby byc tak z 1/3 krótsza.

Wniosek drugi, powtórka z TBoS. Da się słuchać, jest to typowe Maiden, ale myśle ze jak przy poprzedniczce, raczej nie przesłucham zbyt często całej płyty.

Ogólnie nie jestem zaskoczony, zawiedziony tez nie. Single moim zdaniem idealnie nakreśliły kierunek.

Moim zdaniem Harris niezle odrobił lekcje z autoplagiatu, mi on absolutnie nie przeszkadza, ale z drugiej strony wierze, ze może to być irytująca postawa twórcza dla niektórych fanów.

Dickinson śpiewa na miarę swoich możliwości i w sumie nie mam co się go czepiać.

Nicko jak zwykle zrobił swoje.

Tres Amigos - chyba tu jest największy zawód. Po pierwszym odsłuchu, żadna solówka mi nie została w głowie tak jak ta Adriana z WotW.

Na ten moment na plus jak dla mnie tytułowy, pierwszy singiel, Time Machine i Pergamin
Awatar użytkownika
Lando
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Lando »

Siwy pisze: czw wrz 02, 2021 3:34 pm Wniosek pierwszy, dość oczywisty, wiekszosc mogłaby byc tak z 1/3 krótsza.
To mój główny zarzut do tej płyty. Bo sama w sobie nie jest zła. Nie jest to może drugi "Piece Of Mind" czy "Powerslave" ale ogólnie pozytywnie się zaskoczyłem. Przesłuchałem 5 razy, na głośnikach i słuchawkach. Płyta jest dość spójna, żaden utwór nie odstaje, zwłaszcza in minus. W tym momencie najbardziej podobają mi się single (chociaż jak wyszły to aż tak mi nie podeszły - chyba musiałem do nicj dojrzeć) i tytułowy. Z resztą jeszcze się usłuchuję.
Pewnie kupię, ale czy będę po nią częściej sięgał? Na tą chwilę nie wiem, może być jak z Book of Souls, że będzie głównie stała na półce :wink:
Night Mistress Fan Club Łódź
ODPOWIEDZ