Senjutsu - opinie na temat albumu
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Senjutsu - opinie na temat albumu
Pierre Dolinski zderzyłeś się już sam ze sobą czy jeszcze nie? 
-
Deleted User 5490
Nie, ale ty już zdążyłeś to zrobić ze sobą zanim ja spróbowałem. Masz palmę pierwszeństwa. Nie potrzebuję udowadniać, że to możliwe. Ty to udowodniłeś.
Dziękuję za komplement. Przeczytać coś takiego od człowieka, który wartość merytoryczną w swoich wypowiedziach przedstawia tylko wtedy jak coś skojarzy mu się z gównem albo ogólnie treścią przewodu pokarmowego to wielka nobilitacja 
-
Deleted User 5490
Tak myślałem, że będziesz wniebowzięty.
Album przesłuchany prawie 3 razy. Pierwsze wrażenia: chyba prace nad nowym materiałem trwały krótko, ponieważ wydają mi się niektóre utwory takie pokombinowane, zakręcone, nie za bardzo spójne, jakby niedopracowane. Szczególnie dłuższe kawałki mają takie etapy (fragmenty), pomiędzy którymi zdają się być "niedorobione" przejścia - innymi słowy słuchasz sobie spokojnie, muzyczka płynie i nagle traci się rytm, płynność, bo zaczyna się inna partia gitar, zagrywka itp. Poza tym, jak dotąd trudno mi zapamiętać poszczególne frazy z niektórych kawałków, nie wbijają się tak w pamięć, nie są tak charakterystyczne i jednocześnie robiące aż tak duże wrażenie. Podobnie z solówkami - nie powiem że są nijakie, badziewne, lecz też troszkę mało charakterystyczne, odznaczające się jakoś szczególnie. Z drugiej jednak strony są też dość przyjemne fragmenty, zagrywki, a więc nie mogę powiedzieć tak ostro jak niektórzy forumowicze, że muzyka całkiem jest do niczego. Szczegółowo o poszczególnych utworach na razie nie napiszę, bo jeszcze zbyt mało razy ich słuchałem. Aaaa, jeszcze jedna rzecz - przy pierwszym odsłuchu miałem niekiedy wrażenie, że właśnie gubi się rytm, że dźwięki tak nie po kolei do siebie pasują, coś mi zaburzało odbiór płynny. Zacząłem się zastanawiać, czy to jest tak celowo nagrane, czy coś innego. Przy drugim odsłuchu wyszła prawdopodobna przyczyna - znów mi zaczął szwankować odtwarzacz cd. Z początku przeskakiwał minimalnie, ale w końcu coraz bardziej i w efekcie w czwartym utworze na drugim CD przy 6 minut coś tam cofał do 5 minut coś tam. Zdenerwowałem się, bo nowy materiał powinien być odtwarzany bez takich problemów co zaburza odbiór i daje efekt niechlujnie nagranych dźwięków. Podłączyłem do odsłuchu drugi odtwarzacz i na razie już było lepiej, poza drobnymi momentami, gdzie nadal nie wiem czy to tak jest nagrane czy coś pod względem sprzętu nadal nie tak.
"Still my heart calculate and pray"
Jakby ci przeskakiwał po kilkanaście sekund do przodu, to tylko z korzyścią dla płyty.
No tak, ale nie przy każdym utworze :-) gdybym miał takie techniczne możliwości, to bym pokombinował trochę i zrobił te utwory po swoich przeróbkach
ale z tym odtwarzaczem to mi już nie do śmiechu. Jakiś czas temu też przeskakiwał, potem się uspokoiło i słuchało się różnych płyt dobrze, a teraz pechowo na nowym Maiden zaczął się paplać ponownie... Cała nadzieja w drugim, dobrze że kiedyś dokupiłem drugi, miał zostać jeden a stało się że zostały dwa.
"Still my heart calculate and pray"
Czasem wystarczy laser przeczyścić, np. wacikiem nasączonym alkoholem.
Kiedyś tak miałem i powodem były zbyt potężne drgania. Jak głośniej się muzykę puszczało to bass potrafił tak zadziałać na odtwarzacz, że płyta w środku się przemieszczała i cofało. Pomogło podklejenie odtwarzacza takimi gąbeczkami jak się pod meble czasami wstawia.Hospes pisze: ↑ndz wrz 05, 2021 6:50 pm No tak, ale nie przy każdym utworze :-) gdybym miał takie techniczne możliwości, to bym pokombinował trochę i zrobił te utwory po swoich przeróbkachale z tym odtwarzaczem to mi już nie do śmiechu. Jakiś czas temu też przeskakiwał, potem się uspokoiło i słuchało się różnych płyt dobrze, a teraz pechowo na nowym Maiden zaczął się paplać ponownie... Cała nadzieja w drugim, dobrze że kiedyś dokupiłem drugi, miał zostać jeden a stało się że zostały dwa.
Albo tak jak sajki mówi - laser.
Z ciekawości, subwoofer stał na ziemi czy w pobliżu odtwarzacza?MaidenFan pisze: ↑ndz wrz 05, 2021 7:02 pm Kiedyś tak miałem i powodem były zbyt potężne drgania. Jak głośniej się muzykę puszczało to bass potrafił tak zadziałać na odtwarzacz, że płyta w środku się przemieszczała i cofało. Pomogło podklejenie odtwarzacza takimi gąbeczkami jak się pod meble czasami wstawia.![]()
Albo tak jak sajki mówi - laser.
Everything I hear influences me. I can't tell you all my influences as a musician.
Lemmy
Lemmy
Na ziemi i dość daleko od odtwarzacza.
No to fajny sub w takim razie 
Everything I hear influences me. I can't tell you all my influences as a musician.
Lemmy
Lemmy
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Odkąd wyszedł leak zrobiłem sobie przerwę od forum i postanowiłem nic nie czytać, aż mocno się z nową płytką nie osłucham. Najpierw ją katowałem wsłuchując się bardzo uwaznie, potem towarzyszyła mi jako normalna muzyka tła w trakcie pracy, sprzątania, czy grania na Plejce.
Jestem ZACHWYCONY tym albumem. Mocny kandydat na mój ścisły top Maiden obok Syna i Frontiera. Uwielbiam ten zespół i micha mi się cieszy, że byli w stanie dostarczyć tak świetną muzykę. Pewnie mocniej się wypowiem w tematach o poszczególnych kawałkach. Rozumiem oczywiście, że wiele osób wolałoby żeby zjadali własny ogon i nagrywali rockery, ale mi się ten wydłużony, lekko mroczny, bardziej emocjonalny styl bardzo podoba.
Dla mnie płyta roku, jeśli nagle Atlantean Kodex nic nie wymyśli to nic nie jest w stanie tego przebić. Jeśli rzeczywiście odbędzie się ta mini trasa z Senjutsu w całości to jade na wszystkie koncerty.
Jestem ZACHWYCONY tym albumem. Mocny kandydat na mój ścisły top Maiden obok Syna i Frontiera. Uwielbiam ten zespół i micha mi się cieszy, że byli w stanie dostarczyć tak świetną muzykę. Pewnie mocniej się wypowiem w tematach o poszczególnych kawałkach. Rozumiem oczywiście, że wiele osób wolałoby żeby zjadali własny ogon i nagrywali rockery, ale mi się ten wydłużony, lekko mroczny, bardziej emocjonalny styl bardzo podoba.
Dla mnie płyta roku, jeśli nagle Atlantean Kodex nic nie wymyśli to nic nie jest w stanie tego przebić. Jeśli rzeczywiście odbędzie się ta mini trasa z Senjutsu w całości to jade na wszystkie koncerty.
Powiem od siebie tak: cieszę się, że ktoś może się cieszyć taką muzyką. Dla każdego coś miłego w życiu 
-
Deleted User 626
Nie spotkałeś bo wszyscy się powiesili po przesłuchaniudostoevsky pisze: ↑ndz wrz 05, 2021 12:23 pmSam odrzucam argumenty pod tytułem "kiedyś to było", to akurat w przypadku TNOTB mamy obiektywne kryterium jakim jest jego kulturowa i muzyczna spuścizna: wielu muzyków metalowych wskazuje m.in. na tę płytę jako źródło inspiracji. Sam uwielbiam "X Factora", ale nie spotkałem się jeszcze z muzykiem, który by stwierdził, że ten album go ukształtował bądź szczególnie zainspirował. Jak będzie w przypadku "Senjutsu" to dopiero czas pokaże.Clanowy pisze: ↑ndz wrz 05, 2021 11:29 amO właśnie. Mam tak samo. Lepszy/gorszy to jest kwestia nazewnictwa. Ja bym powiedział, że wolę dziś słuchać Senjutsu niż NOTB ale czy jest lepszy? Tego się raczej nie da stwierdzić obiektywnie. Nie ma tu wymierności. Inne czasy.pz pisze: ↑ndz wrz 05, 2021 11:03 am Takie porównania (Number vs Senjutsu) łatwiej robić komuś kto poznawał oba albumu w przeciągu ostatnich kilku lat. Ja Numbera słucham ponad 20 lat, poznając go miałem kilkanaście lat. Teraz przy czterech dyszkach odbiór nowych płyt jest jednak inny. Myślę, że mniej i inne emocje wywołują. Pamiętam, że wtedy RTTH mogłem słuchać w kółko "śpiewając" sąsiadom, Stratego to nie grozi mimo, że przypasował mi ten numer.
Ale generalnie zgadzam się z Tobą - i zawsze takie oceny będą sprowadzały się do indywidualnych gustów i guścików.
Były takie albumy, które recenzenci zjechali a fani pokochali.
PS: Raczej wolę używać sformułowania gusta. Guściki trącą brakiem zrozumienia dla drugiej strony. Bez urazy.
- dostoevsky
- -#Assassin

Clanowy, nie bądź proszę zamordystyczny - powiedzenie "są gusta i guściki" funkcjonuje w polszczyźnie nie od dziś.Clanowy pisze: ↑ndz wrz 05, 2021 8:04 pmNie spotkałeś bo wszyscy się powiesili po przesłuchaniudostoevsky pisze: ↑ndz wrz 05, 2021 12:23 pmSam odrzucam argumenty pod tytułem "kiedyś to było", to akurat w przypadku TNOTB mamy obiektywne kryterium jakim jest jego kulturowa i muzyczna spuścizna: wielu muzyków metalowych wskazuje m.in. na tę płytę jako źródło inspiracji. Sam uwielbiam "X Factora", ale nie spotkałem się jeszcze z muzykiem, który by stwierdził, że ten album go ukształtował bądź szczególnie zainspirował. Jak będzie w przypadku "Senjutsu" to dopiero czas pokaże.
Ale generalnie zgadzam się z Tobą - i zawsze takie oceny będą sprowadzały się do indywidualnych gustów i guścików.
Były takie albumy, które recenzenci zjechali a fani pokochali.Nie mam na myśli jakości tego albumu ale depresyjność i smutek jaki - przynajmniej ja odczuwam jak go słucham.
PS: Raczej wolę używać sformułowania gusta. Guściki trącą brakiem zrozumienia dla drugiej strony. Bez urazy.
Na ten moment nie jestem w stanie oderwać się od "Senjutsu" - i ku mojemu zaskoczeniu melodia z najmniej zjawiskowego "Death of the Celts" zaczęła dziś za mną chodzić.
-
Deleted User 626
Nie no jasne. Spoko. Życie mi to powiedzenie zohydziło. Jak to słyszę to tak jakby mi ktoś mówił "Ja mam gust a Ty guścik" albo "Mój gust jest lepszy niż Twój", "Moja racja jest mojsza niż Twojsza"
. Obiecuję poprawę.
Płyta u mnie zyskuje po kilku odsłuchach. W tym momencie nie mogę wchodzi mi Darkest Hour i single, ale te kawałki traktuję bez jakiegoś wstrętu - po prostu są moim zdaniem słabsze. Z długich numerów Harrisa imo Lost in A Lost World najsłabiej, ale to dobry utwór.
Autoplagiaty są i tu już jest kwestia na ile ktoś jest uczulony na takie rzeczy. Ja nie jestem i trochę się podśmiewuję jak coś ewidentnego usłyszę, ale nie dyskwalifikuje to dla mnie utworów. Oprócz wcześniej wymienionych kawałki podobają mi się mocno.
Autoplagiaty są i tu już jest kwestia na ile ktoś jest uczulony na takie rzeczy. Ja nie jestem i trochę się podśmiewuję jak coś ewidentnego usłyszę, ale nie dyskwalifikuje to dla mnie utworów. Oprócz wcześniej wymienionych kawałki podobają mi się mocno.
Na 100% tutaj nie było takiej intencji, ale fakt, ja nigdy też nie lubiłem tego powiedzenia, właśnie ze względu na to, że mam podobne skojarzenia jak Ty.
Przeglądam recenzje światowej prasy i widzę, ze zdecydowana większość jest BARDZO pozytywna. Chyba nawet lepsze recki niż przy okazji ostatniego LP. Pamiętam, że gdy wychodziło TFF czy DoD recenzje były mieszane - tutaj mamy prawie same pozytywne.
https://www.metacritic.com/music/senjutsu/iron-maiden
https://www.metacritic.com/music/senjutsu/iron-maiden
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."