Senjutsu - opinie na temat albumu

Wszystko na temat nowej płyty.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Jak oceniasz nowy album Iron Maiden

10
11
9%
9
12
10%
8
18
14%
7
25
20%
6
11
9%
5
5
4%
4
21
17%
3
8
6%
2
7
6%
1
3
2%
0
5
4%

Liczba głosów: 126

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Re: Senjutsu - opinie na temat albumu

Post autor: gumbyy »

Frank Drebin pisze: ndz paź 03, 2021 5:29 pm zalogowałem się specjalnie po to, żeby trollować i bezpodstawnie oczerniać wiekopomne arcydzieło, jakim jest "Senjutsu"
https://www.youtube.com/watch?v=XhybAEYGnOc

;)
www.MetalSide.pl
Deleted User 6661

Post autor: Deleted User 6661 »

Ja jeszcze nie wystawiłem oceny. Nie spieszy mi się też do jakiejś dłuższej wypowiedzi. Wiem jednak, że o ile TBOS zapętlałem przez parę miesięcy, do Senjutsu wracam 1-2 razy w tygodniu - ale nigdy nie słucham w całości. Jest tu o wiele więcej drażniących momentów i rozwiązań niż na TBOS, ale z drugiej strony to na Senjutsu jest takie arcydzieło jak Hell On Earth.
Awatar użytkownika
Cold
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Cold »

All About Music 9.5/10
All Music 4/5
Blabbermouth 9/10
Classic Rock UK 9.5/10
Classic Rock DE 8/10
Glide Magazine 10/10
Hard Force 10/10
Interia Muzyka 8/10
Kerrang! 4/5
Laut DE 4/5
Louder Sound 4.5/5
Metal Hammer DE 6.5/7
Metal DE 8/10
Metal Bomb 10/10
Metal Observer 9.5/
NME 4/5
Novinky 9/10
ONET 5/6
Powermetal 8.5/10
Spark 9/10
Świat Muzyki 8/10
Teraz Rock 5/5
Time–For–Metal 8/10
The Guardian 10/10
The Independent 4/5
The Rolling Stone 4.5/5
Ultimate Classic Rock 10/10
Whiplash.net 7/10
Wikimetal 10/10

Tak świat przyjął Senjutsu.
Oczywiście autorzy powyższych not i recenzji, to głuche pnie, sekciarze, wyznawcy dziaders metalu, prasowi klakierzy, maidenowi włazidupce, a przede wszystkim głupole :B

Bo przecież prawdziwi "fachofcy" i prawdziwe "rockowe melomany" to tylko na Sanatorium :wink: :mryellow:
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Cold pisze: pn paź 04, 2021 6:45 pm Tak świat przyjął Senjutsu.
Oczywiście autorzy powyższych not i recenzji, to głuche pnie, sekciarze, wyznawcy dziaders metalu, prasowi klakierzy, maidenowi włazidupce, a przede wszystkim głupole :B

Bo przecież prawdziwi "fachofcy" i prawdziwe "rockowe melomany" to tylko na Sanatorium :wink: :mryellow:
No takiego incydentu kałowego to tutaj dawno nie było XD
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
Cold
-#Rainmaker
-#Rainmaker

blackmailer pisze: pn paź 04, 2021 6:48 pm

Ktoś się tu niesłusznie chyba poczuł łajnem trafiony? :lol:
Ależ skądże! Nie taka była intencja - temat to opinie na temat Senjutsu. Wrzuciłem więc kilkanaście rzeczy z wiki :mrgreen:
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Cold pisze: pn paź 04, 2021 6:56 pm
blackmailer pisze: pn paź 04, 2021 6:48 pm

Ktoś się tu niesłusznie chyba poczuł łajnem trafiony? :lol:
Ależ skądże! Nie taka była intencja - temat to opinie na temat Senjutsu. Wrzuciłem więc kilkanaście rzeczy z wiki :mrgreen:
Mnie to komu się podoba Sepuku zwisa i powiewa. Sam oceniłem płytę myślę całkiem nieźle, bo na 6.5. Ale sugerowanie się reckami największych portali muzycznych, które mają deale z największymi zespołami no to... jak oglądanie tvpis i wierzenie, że to co tam mówią to prawda XD
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Dokładnie. Kij mi do tego, co kto myśli o jakiejkolwiek płycie. Ale podpieranie się Kerrangiem, Metal Hammerem i innymi Guardianami to już sroga sprawa. Wystarczy przypomnieć, jak znawcy muzyki™ z podobnych czasopism oceniali debiut Black Sabbath w momencie wydania.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Cold
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Ktoś na forum pisał, że internety w czambuł nabijają się z Senjutsu, ale jakoś tego na portalach nie widać.
Nikim i niczym się nie sugeruję, proszę tego mi nie imputować. Moje zdanie na temat Senjutsu - tylko i wyłącznie na podstawie wielokrotnych odsłuchów. Płyta niezła - z trzema wybitnymi (jak dla mnie) pieśniami.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Nie wiem, czy nie odnosisz się do mojej wypowiedzi (która nawet nie wiem, czy została tu zapostowana), jakoby na Rate Your Music Senjutsu miało jedną z najniższych not w historii kapeli. Rzuciłem na to okiem teraz i dalej tak jest, 3.15 to nie jest szczególnie dużo (według mnie za mało, także patrząc przez pryzmat innych ocen). W tym przypadku głosują słuchacze i RYM jest jednak dość ważnym portalem, w sumie to takie IMDB dla muzyki.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

A ja dalej słucham raz dziennie Senjutsu i zajebiście 8)
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Siwy
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Siwy »

Wiem, że przekonanych już nie przekonam, ale serio uważam, że ten jeden, jedyny Hell on Earth jest naprawdę dobry. Mało tego, napiszę że to najlepszy kawałek Harrisa (być może całego Maiden) od lat pod każdym względem i o ile argumenty przeciw Senjutsu uważam za sensowne i je rozumiem, o tyle moim zdaniem tu mamy tzw. wyjątek od reguły.

Owszem tu też można zarzucić poniższe 7 grzechów głównych:
Pierre Dolinski pisze: ndz paź 03, 2021 1:03 am 1. Pełno autoplagiatów
2. Kiepskie wokale
3. Nudne, przypadkowe, plączące się solówki sklejane z kawałków.
4. Nieśmiertelne intro/outro basu od których ma się ochotę puścić....
5. Beznadziejna realizacja brzmienia. Ten album brzmi kiepsko.
6. Tasiemcowe dłużyzny, które powodują, że jest nudno, kwadratowo, schematycznie i ma się przesyt. Wyjątkowo kiepskie aranżacje. Muzyka do kosy i łopaty. Zero finezji.
7. Z małym wyjątkiem dotyczącym Senjutsu(które ma inne mankamenty) w ogromnej przewadze kroczące tempa. Dziaders rock dla małolatów, którzy nie pamiętają dni chwały zespołu.
Ale wydaje mi się, że mogę na nie odpowiedzieć:

1. Może jakieś drobne są, ale nic mocno rażącego.
2. Najlepiej brzmiący Bruce od lat.
3. Ok, solówki nie są zbyt porywające, ale w przeciwieństwie do większości z tej czy poprzednich płyt, zostają w głowie.
4. Tutaj bardzo pasuje, pewnie jakby dali tylko w tym numerze, to nikt by nie narzekał na te intra/outra.
5. No tu nie mam kontrargumentu, bo po prostu go nie ma :B, mogę dać jedynie tłumaczenie, że Maideni po prostu kiepsko brzmią na płytach.
6. Tu się nic nie dłuży, jest odpowiedni wstęp, rozwinięcie z ekscytującą kulminacją i zakończenie. Znowuż, gdyby nie poprzednie kawałki, których konstrukcje są podobne, ale wykonanie gorsze, to pewnie tego argumentu by nie było.
7. Tu chyba nie wiem czy dobrze rozumiem o co chodzi, ale jeżeli dobrze rozumiem, to wydaje mi się, że tempo jest odpowiednio przełamywane i te zmiany miejscami są przewidywalne, ale również zaskakujące i tego utworu nie uważam za dziaderski.

Podsumowując, wydaje mi się, że największym problemem Hell on Earth, jest to, że trafił na tę płytę, a nie na każdą wcześniejszą.

Oczywiście jak już pisałem, nie oczekuję nagłych zachwytów. Nawet będę mocno zdziwiony, jeżeli osoby, którym Snorejutsu nie przypadło do gustu, przyznają mi rację :P
Siwy
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Siwy »

Schizoid pisze: pn paź 04, 2021 8:09 pm Nie wiem, czy nie odnosisz się do mojej wypowiedzi (która nawet nie wiem, czy została tu zapostowana), jakoby na Rate Your Music Senjutsu miało jedną z najniższych not w historii kapeli. Rzuciłem na to okiem teraz i dalej tak jest, 3.15 to nie jest szczególnie dużo (według mnie za mało, także patrząc przez pryzmat innych ocen). W tym przypadku głosują słuchacze i RYM jest jednak dość ważnym portalem, w sumie to takie IMDB dla muzyki.
Średnia Sanatoryjna to 6.53, czyli powiedzmy 3.27 w skali pięciostopniowej, więc wynik lepszy, ale zbliżony. W każdym razie wynik 6 - 6.5 wydaje mi się, sprawiedliwy dla tego albumu.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

No ja daję 7, ale jak ktoś wycenia na pół punkta-punkt niżej, to spoko, rozumiem i wiem dlaczego.

Inna sprawa, że chyba mimo wszystko nie da się przełożyć skali 5-cio stopniowej na 10-cio stopniową. A ta pierwsza jest dla mnie bardzo ograniczająca i nie wiem, dlaczego jest stosowana gdziekolwiek.

pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Siwy pisze: pn paź 04, 2021 8:13 pm
Pierre Dolinski pisze: ndz paź 03, 2021 1:03 am 1. Pełno autoplagiatów
4. Nieśmiertelne intro/outro basu od których ma się ochotę puścić....
Ale wydaje mi się, że mogę na nie odpowiedzieć:

1. Może jakieś drobne są, ale nic mocno rażącego.
4. Tutaj bardzo pasuje, pewnie jakby dali tylko w tym numerze, to nikt by nie narzekał na te intra/outra.
1. Mnie razi jeden - intro do The Time Machine. Reszta jakoś przechodzi w tle i nie przeszkadza, ale ten jeden mnie irytuje.
4. Najbardziej wkurza mnie intro/outro w Hell on Earth. Moim zdaniem psuje ten numer, który byłby bardzo wysoko w moim rankingu numerów Maiden, gdyby nie one. Pisałem już gdzieś (i jeszcze kiedyś to powtórzę jak się zbiorę, żeby podsumować płytę) - intro ok 20s, outro na jedno powtórzenie motywu i było by cudownie.

Ogólnie Hell on Earth to mój numer 1. Świetne melodie, dobre sola, niezły Bruce, fajna zmiana nastroju. Tego oczekiwałem od Maiden. Drugi za to Senjutsu, może dlatego, że jest nietypowy. Wręcz mało "maidenowy". Najsłabiej bez zmian: Lost i Celtowie.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Schizoid pisze: pn paź 04, 2021 7:28 pm Dokładnie. Kij mi do tego, co kto myśli o jakiejkolwiek płycie. Ale podpieranie się Kerrangiem, Metal Hammerem i innymi Guardianami to już sroga sprawa. Wystarczy przypomnieć, jak znawcy muzyki™ z podobnych czasopism oceniali debiut Black Sabbath w momencie wydania.
Albo onetem ;)

Moja ocena będzie 6/10. Trochę wyżej od TBoS.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

Co tu się wydarzyło z tymi recenzjami, to aż mi się wierzyć nie chce :D
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Duży zespół wydał bezpieczny album, to czego oczekiwałeś? :wink:

Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

Chodzi mi o taki cherry-picking, i szukanie sobie recek pod tezę. Efekt potwierdzenia mocno.

Masz Cold w drugą stronę: https://www.reddit.com/r/ironmaiden/com ... l_find_on/

Mogłbym Ci takich przykładów znaleźć na pęczki. Sa one bardziej wartościowe od twoich, bo pisane przez fanów, którzy wydają na ten zespół masę pieniędzy, a nie przez zamówionych włazidupów z prasy, którzy te pieniądze od zespołu dostają.

No ale nie zrobię tego, bo to dziecinne takie argumenty, że pan w gazetce dał 8/10, a na forum Geri666 dał 2/10, czyli ch*ja się zna xd

btw - Senjutsu dalej dla mnie dno i metry mułu.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Przesadzasz. To nie jest zła płyta. Z drugiej strony od Maiden zawsze dużo oczekujemy, więc i oceny powinny być surowsze :)

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Cold
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Geri666 pisze: pn paź 04, 2021 8:51 pm Chodzi mi o taki cherry-picking, i szukanie sobie recek pod tezę. Efekt potwierdzenia mocno.

Masz Cold w drugą stronę: https://www.reddit.com/r/ironmaiden/com ... l_find_on/

Mogłbym Ci takich przykładów znaleźć na pęczki. Sa one bardziej wartościowe od twoich, bo pisane przez fanów, którzy wydają na ten zespół masę pieniędzy, a nie przez zamówionych włazidupów z prasy, którzy te pieniądze od zespołu dostają.

No i ok. Gość skrytykował Senjutsu, podając w większości dość rzeczowe argumenty i wyjaśnienia. Bez wyzywania od shitów, kału, mułu, łajna. Część jego twierdzeń to dla mnie rzeczy mocno naciągane. Chociażby to: ci, którzy kopią The X Factor, Brave New World i A Matter of Life and Death, będą zadowoleni z Senjutsu. Śmiała teza.

Na mój słuch i gust istnieje pewna ciągłość na linii: SSOASS - BNW - AMOLAD - Senjutsu. Poza tym ja naprawdę wolę, by powstawały takie rzeczy jak: Hell on Earth, The Parchment, Senjutsu, The Book Of Souls, If Eternity..., For the Greater Good of God, Kolorki, Talisman, Paschendale czy The Thin Line Between Love and Hate niż dajmy na to błahostki typu: Chains Of Misery, Wildest Dream, Death or Glory, Wratchild, Weekend Warrior, Hooks in You, No More Lies, From Here to Eternity czy The Apparition. Nic na to nie poradzę...
ODPOWIEDZ