Senjutsu - opinie na temat albumu

Wszystko na temat nowej płyty.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Jak oceniasz nowy album Iron Maiden

10
11
9%
9
12
10%
8
18
14%
7
25
20%
6
11
9%
5
5
4%
4
21
17%
3
8
6%
2
7
6%
1
3
2%
0
5
4%

Liczba głosów: 126

spider89
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Re: Senjutsu - opinie na temat albumu

Post autor: spider89 »

Dajcie linka do tego kawałka, macie może?
Awatar użytkownika
Cold
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Cold »

Jakiego linka? Przecież jaja sobie robią :wink:

https://www.youtube.com/watch?v=ImK0cugP6i8
spider89
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Myślałem że jakiś bonus doszedł, Oki dzięki 😄
Awatar użytkownika
marekkraw
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: marekkraw »

MaidenFan pisze: sob lis 20, 2021 10:12 pm 1. Hell on Earth
2. Senjutsu
3. Stratego
4. The Parchment
5. The Writing on the Wall
6. Days of Future Past
7. Darkest Hour
8. Lost in a Lost World
9. The Time Machine
10. Death of the Celts

Death of the Celts to najgorszy utwór od Wildest Dreams. Time Machine jest super do 03:00 minuty, potem jeśli nie słucham płyty w całości to skipuje. Miejscami drażnią mnie klawisze i to co gra Janick. Solówki Adriana na dobrym, ale nie bardzo dobrym poziomie (2x tytułowy, TWOTW, DOFP, Darkest Hour). Dave i Janick słabo, ale to trend utrzymujący się od jakiegoś czasu. Nicko - dla mnie ok, są głosy, że nierówno - wierzę, ale nie mam na tyle wykształconego słuchu żeby to słyszeć, serio, gdyby mi @Sardi z Batumi nie powiedział, to bym nie wiedział. Steve jak zawsze na wysokim poziomie, Bruce solidnie, drażni uszy tylko w jednym miejscu The Writing on the Wall.
No i HOE, najlepszy utwór po reunion, godnie zamknie dyskografię.
Album stawiam wyżej od TBOS, TFF i DoD, dobrze się bawię słuchając go.
Mam nadzieję, że uda się im jeszcze objechać trasę albumową, bo bardzo chętnie zobaczyłbym jak niektóre utwory prezentują się na żywo.
Ja jak słucham winyl to jakoś toleruje całą płytę , ale jak leci z tidala to przełączam Lost i Death. . Uważam te dwa utwory za kibel równy The Man Who Would.CO do Time Machine mam identczne zdanie. Z biegiem czasu album mnie nie znudził aczkolwiek słucham go już znacznie mniej niż z początku , utrawiło się moje top3 (Senjutsu,Parchemnt i Hell) które od samego początku się nie zmienia. Wydaje mi się że TBOS sprawiał mi dłużej frajdy ze słuchania pomimo swoich wad.
Vengeance will be mine, take what is yours and leave you to die, Fortune unachieved, riddled with spite, destroying your life, Liar that you are, facing yourself; you think you're a star.
Awatar użytkownika
Cold
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Cold »

Przez ostatni tydzień odsłuchiwałem The Book of Souls. Tak żeby porównać z Senjutsu. I niestety, miałem wrażenie, że słucham wielkiego, sztywnego kloca. Nawet te kawałki, które podobały mi się bardzo (np. Czerwone i czarne, If Eterniny... czy Imperium) wydały mi się nieco nużące. Przy słuchaniu Senjutsu, wrażenie klockowatości dużo rzadziej (druga część Lost in a Lost World, momentami w Death of the Celts). Mam nadzieję, że to nie tylko z powodu niedawnego wydania płyty. Dla mnie Senjutsu to album spójniejszy i bardziej równy od poprzednika.
Awatar użytkownika
remi
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: remi »

Cold pisze: śr lis 24, 2021 8:12 pm Przez ostatni tydzień odsłuchiwałem The Book of Souls. Tak żeby porównać z Senjutsu. I niestety, miałem wrażenie, że słucham wielkiego, sztywnego kloca. Nawet te kawałki, które podobały mi się bardzo (np. Czerwone i czarne, If Eterniny... czy Imperium) wydały mi się nieco nużące. Przy słuchaniu Senjutsu, wrażenie klockowatości dużo rzadziej (druga część Lost in a Lost World, momentami w Death of the Celts). Mam nadzieję, że to nie tylko z powodu niedawnego wydania płyty. Dla mnie Senjutsu to album spójniejszy i bardziej równy od poprzednika.
Zgadzam się. Wróciłem do Senjutsu po 3 tygodniach młócenia dyskografii Cradle of Filth bo wyszedł nowy album. Powrót do Senjutsu - bardzo przyjemny. Spójny solidny krążek. Prawie bez słabych momentów - na poprzedniku były piosenki do których już nie wracałem w 2015 roku (poza słuchaniem winyla), tutaj jest tak, że nawet potencjalnie słabsza jak Lost czy Time ma w sobie taki moment lub więcej dla którego warto słuchać i nie pomijać. Dodam, że nie ma tu dzieła na miarę Empire (wiem że utwór podzielił forum - dla mnie top 10 Maiden) ale nie ma też kawałków, które bym w szufli przeskoczył jak Great Unknown (jedyny kawałek w historii mego koncertowania z Maiden, który u mnie nie zyskał live); Shadows of Valley czy Man King.
Na Senjutsu są piosenki wybitne jak Hell, Parchment, Senjutsu i WOTW. Są fajne jak Stratego, Days, Celci czy Darkest Hour. I są dobre aczkolwiek przytłumione jakością reszty jak Lost czy Time. Przy czym 60% Lost jest świetne a połowa Time to miodzio.
Dalej utrzymuję 9/10.
Deleted User 626

Post autor: Deleted User 626 »

No ja teraz słucham w takiej konfiguracji:
1. Senjutsu - słucham
2. Stratego - słucham
3. The Writing on the Wall - coraz rzadziej 60/40 na skip
4. nie słucham
5. Days of Future Past - coraz rzadziej 60/40 na skip
6. Time Machine - słucham
7. Darkest Hour - słucham
8. nie słucham
9. The Parchement - a coraz rzadziej słucham.
10. Hell on Earth - słucham zawsze i na to czekam.
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

Clanowy pisze: pt lis 26, 2021 9:13 pm No ja teraz słucham w takiej konfiguracji:
a u mnie taka. Od września nie mam ochoty tego odpalać.

1. nie słucham
2. nie słucham
3. The Writing on the Wall - czasem słucham singla
4. nie słucham
5. nie słucham
6. nie słucham
7. nie słucham
8. nie słucham
9. nie słucham
10. czasem się zdarzy

zbyt dużo dobrej muzyki wyszło w tym roku, żeby się do tego przymuszać.
Siwy
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Siwy »

Ja od czasu, do czasu wracam do całej płyty i nie skipuję ani Stratego, ani Lost, ani Time Machine, ani Celtów. Był okres, kiedy dosyć często słuchałem samego Hell on Earth, ale już mi przeszło. Kolejny raz napiszę, że Book of Souls nie jestem w stanie wysłuchać całego na raz, nawet jak sobie leci w tle do czegoś tam, to po pierwszej płycie przerywam i raczej nie wracam do drugiej. Zdecydowanie Srajutsu lepiej mi podeszło i dla mnie nie jest aż tak przeciętne, jak oceniałem je na początku. Na pewno mam jakiś tam żal do zespołu, że jednak nie dopracowali tego materiału, bo jest tu potencjał na genialny krążek, ale chyba już się z tym żalem pogodziłem i jednak ślepa miłość wygrała :P
Awatar użytkownika
wojakwojak
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: wojakwojak »

Geri666 pisze: pt lis 26, 2021 10:50 pm
Clanowy pisze: pt lis 26, 2021 9:13 pm No ja teraz słucham w takiej konfiguracji:

1. nie słucham
2. nie słucham
4. nie słucham
5. nie słucham
6. nie słucham
7. nie słucham
8. nie słucham
9. nie słucham
10. czasem się zdarzy

Uprzejmie proszę o podanie tytułów płyt, które Twoim zdaniem wpadają do kategorii dobrej muzyki z tego roku, bo ja z tego roku słucham chyba jedynie Senjutsu. Cała reszta była na jeden raz, może kilka i do szuflandii na długi czas.
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Michał »

wojakwojak pisze: sob lis 27, 2021 8:01 pm

1. nie słucham
2. nie słucham
4. nie słucham
5. nie słucham
6. nie słucham
7. nie słucham
8. nie słucham
9. nie słucham
10. czasem się zdarzy

Uprzejmie proszę o podanie tytułów płyt, które Twoim zdaniem wpadają do kategorii dobrej muzyki z tego roku, bo ja z tego roku słucham chyba jedynie Senjutsu. Cała reszta była na jeden raz, może kilka i do szuflandii na długi czas.
Ostatnio choćby najnowszy Exodus, osobiście wałkuje mocno.
A senjutsu już nie pamiętam kiedy sluchalem i chyba sie to nie zmieni szybko.
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM

spider89
-#Wrathchild
-#Wrathchild

To ja znów wolę Blood on blood Running Wild, oczywiście do Senjutsu nadal powracam i z każdym kolejnym odsłuchem wpada coraz lepiej 😉
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

wojakwojak pisze: sob lis 27, 2021 8:01 pm Uprzejmie proszę o podanie tytułów płyt, które Twoim zdaniem wpadają do kategorii dobrej muzyki z tego roku, bo ja z tego roku słucham chyba jedynie Senjutsu. Cała reszta była na jeden raz, może kilka i do szuflandii na długi czas.
Zależy kto czego słucha, mogę polecić np:

* Cynic - Ascension Codes
* Operant - Traumkorper (syntezatorowy black metal)
* Kły - Chen
* Prąd - Octotanker
* Defacement - Defacement
* Gaahls WYRD - The Humming Mountain
* Havukruunu - Kuu Erkylan Ylla
* Seth - La Mursure Du Christ

Większosc z nich to jakiś powiew świeżości dla mnie. Mi się bardziej podobają niż nowe Maiden. Pozdrawiam :)
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

To masz bardzo ubogi gust, skoro tak uważasz.
Deleted User 5155

Post autor: Deleted User 5155 »

wojakwojak pisze: sob lis 27, 2021 8:01 pm Uprzejmie proszę o podanie tytułów płyt, które Twoim zdaniem wpadają do kategorii dobrej muzyki z tego roku, bo ja z tego roku słucham chyba jedynie Senjutsu. Cała reszta była na jeden raz, może kilka i do szuflandii na długi czas.
Mam to samo. Nawet udany Accept podzielił ten los.

Pierre Dolinski pisze: To masz bardzo ubogi gust, skoro tak uważasz.
Tia ... typowy dla pewnej grupy "argument" ad personam zamiast najlichszego bodaj ad-remu. Poza tym - biorąc pod uwagę autora oceny - to czysty komplement.
Awatar użytkownika
Frank Drebin
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Frank Drebin »

1. nie słucham
2. nie słucham
4. nie słucham
5. nie słucham
6. nie słucham
7. nie słucham
8. nie słucham
9. nie słucham
10. czasem się zdarzy

A czy koniecznie trzeba słuchać płyt z tego roku? Przecież na 100% nie znasz wszystkich udanych (i chociażby mniej znanych) płyt z dowolnego gatunku. I to nie jest żaden atak personalny, tylko naturalny stan rzeczy, bo wątpię, czy ktokolwiek ma aż tak rozległy stan muzycznej wiedzy.

Jak ktoś słucha w kółko (przeciętnego, moim zdaniem) Senjutsu, to niech sobie słucha, jego/jej wybór, tylko równolegle traci czas, który można poświęcić na poszukanie i poznanie znacznie lepszych (i wyprodukowanych starannie a nie na odpierdol) tutułów.
FotD = TOP5 albumów Maiden
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

pinio pisze: ndz lis 28, 2021 4:07 pm
Mam to samo. Nawet udany Accept podzielił ten los.

Pierre Dolinski pisze: To masz bardzo ubogi gust, skoro tak uważasz.
Tia ... typowy dla pewnej grupy "argument" ad personam zamiast najlichszego bodaj ad-remu. Poza tym - biorąc pod uwagę autora oceny - to czysty komplement.
Typowe dla wieprza, który tak ostentacyjnie ignoruje, że jak tylko ma okazję, to cytuje. Bujaj bycze wory komuchu.
Deleted User 5155

Post autor: Deleted User 5155 »

Pierre Dolinski pisze: ndz lis 28, 2021 8:12 pm Typowe dla wieprza, który tak ostentacyjnie ignoruje, że jak tylko ma okazję, to cytuje. Bujaj bycze wory komuchu.
Tum podex carmen extulit horridulum :lol: :lol: :lol:
Idź chłopie do swojego sracza i tam zanieczyszczaj powietrze. Możesz nawet odstawiać autorskie wersje "Impresji na temat trzęsienia ziemi w San Francisco" (https://pl.wikipedia.org/wiki/Gazy_jelitowe).
Awatar użytkownika
remi
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: remi »

Frank Drebin pisze: ndz lis 28, 2021 8:10 pm

Jak ktoś słucha w kółko (przeciętnego, moim zdaniem) Senjutsu, to niech sobie słucha, jego/jej wybór, tylko równolegle traci czas, który można poświęcić na poszukanie i poznanie znacznie lepszych (i wyprodukowanych starannie a nie na odpierdol) tutułów.
Tutaj gruba przesada. Kawałki jak Senjutsu, WOTW czy the Parchment są super "craft'ed" i nie ma tu krzty odpierdolu.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

remi pisze: wt lis 30, 2021 12:02 pm
Frank Drebin pisze: ndz lis 28, 2021 8:10 pm

Tutaj gruba przesada. Kawałki jak Senjutsu, WOTW czy the Parchment są super "craft'ed" i nie ma tu krzty odpierdolu.
Eeeee, nie. :) Niestety nawet singiel czy bardziej pomysłowe numery z tej płyty sprawiają wrażenie niedopracowanych. Nawet, jeżeli milo się ich słucha.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
ODPOWIEDZ