Senjutsu - opinie na temat albumu

Wszystko na temat nowej płyty.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Jak oceniasz nowy album Iron Maiden

10
11
9%
9
12
10%
8
18
14%
7
25
20%
6
11
9%
5
5
4%
4
21
17%
3
8
6%
2
7
6%
1
3
2%
0
5
4%

Liczba głosów: 126

pz
-#Administrator
-#Administrator

Re: Senjutsu - opinie na temat albumu

Post autor: pz »

Wyprałeś jej mózg puszczając Senjutsu na okrągło. ;) Ja puszczam mniej więcej raz na dwa tygodnie. W połowie pierwszej płyty gubię wątek. Wolę teutońskie heavy od Accept mimo, że też jest nierówny i wyraźnie słabszy od pierwszych płyt z Markiem.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Cold
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Cold »

Geri666 pisze: sob gru 18, 2021 2:49 pm pełna zgoda - nic, podkreślam - nic jeśli chodzi o metal lepszego nie wyszło.

Najlepszy metal to intra/outra Harrisa na pół płyty!

Geri, niedawno w swoim rankingu płyt Maiden, na pierwszym miejscu umieściłeś The X Factor - płytę, gdzie ponad połowa kawałków ma intra / outra. Chyba nie zaczniesz przekonywać, że akustyczne wstępniaki np. do Blood On The World's Hands, 2 A.M., Sign Of The Cross czy The Edge Of Darkness są w jakiś sposób ciekawsze niż intra do The Writing on the Wall, Lost in a Lost World czy Hell on Earth.

Wielbiciel obfitującego w nudne intra The X Factor (patrz np. Blood On The World's Hands) równa z glebą Senjutsu i odmawia Stefanowi (starszemu od tamtej pory o ćwierć wieku) zabawy klimatami i swoją basówką :mrgreen: Taka nieścisłość, trudna do ogarnięcia na mój rozumek :wink:
Awatar użytkownika
marekkraw
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: marekkraw »

Dałem sobie na wstrzymanie z tym materiałem na jakiś miesiąc. Teraz właśnie od tygodnia leci , zazwyczaj wybiórcze kawałki ponieważ te które mi nie podeszły(Time Machine, Lost i Death Celts) nie przekonały mnie i nadal mocno obniżają ocenę całkowitą. Pozostałe utwory natomiast słucham z czystą przyjemnością.
Vengeance will be mine, take what is yours and leave you to die, Fortune unachieved, riddled with spite, destroying your life, Liar that you are, facing yourself; you think you're a star.
Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: sajki »

remi pisze: sob gru 18, 2021 3:53 pm nie męczy tam nikt buły".
:D
Ta płyta to jest definicja męczenia buły.
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

Cold pisze: sob gru 18, 2021 5:36 pm Wielbiciel obfitującego w nudne intra The X Factor (patrz np. Blood On The World's Hands) równa z glebą Senjutsu i odmawia Stefanowi (starszemu od tamtej pory o ćwierć wieku) zabawy klimatami i swoją basówką :mrgreen: Taka nieścisłość, trudna do ogarnięcia na mój rozumek :wink:
Serio uważasz, że Blood On The World's Hands ma nudne intro? Moim zdaniem super sprawa z basówką akustyczną, flażoletami robiącymi klimat i dźwiękami (z dżungli?) w tle. Zabawy klimatami Harrisowi nie odmawiam, tylko to co się sprawdziło i było nowe dla Maiden 26 lat temu, powtarzane w niekończoność traci jakikolwiek sens.

Na The X Factor żaden utwór nie jest rozciągnięty z braku pomysłu. Na Senjutsu wszystkie dłuższe właściwie są. No chyba, że powiesz mi, że takie Hell on Earth, które akurat jest świetne, potrzebowało 2 minut intro i 2 minut outro ;)
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

XD
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

blackmailer pisze: sob gru 18, 2021 10:03 pmXD
+1
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
Cold
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Cold »

Tak, serio uważam, że intro do Blood On The World's Hands nie pasuje do Maiden, luźne pobrząkiwania i zero melodii. Nie znaczy to, że będę bronił intra na Senjutsu. Też uważam, że jest ich za wiele.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Szczerze mówiąc to zadziwiające jest to, że coś takiego, jak intro w BOTWH powstało tak późno. Przecież Harris wywodzi się z okolic popisowej odmiany rocka - Uriah Heep, UFO, Genesis - zdawałoby się, że przy takich korzeniach chciałby robić takie rzeczy częściej i wcześniej. W końcu nawet gitarzyści mieli kilka minut na zabłyśnięcie podczas Walking On Glass granym w latach 80-tych.
Tak czy siak, intra z czasów TXF były jakąś nowością i ciekawostką. Ponad 25 lat po premierze tej płyty i całej tonie utworów okraszonych ogranym schematem to już jest nudne, nie zaskakuje i nie wprowadza żadnych nowinek do tej muzyki (co miało miejsce w 1995).

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

To i ja się finalnie wypowiedziałem: http://metalside.pl/recenzje/recenzja.php?id=1374
www.MetalSide.pl
Deleted User 5155

Post autor: Deleted User 5155 »

gumbyy pisze: pt sty 14, 2022 11:47 am To i ja się finalnie wypowiedziałem: http://metalside.pl/recenzje/recenzja.php?id=1374
Wsio ok, tylko po co :shock: równolegle w sraczu to wieszać? - zakładam przy tym, że treść jest taka sama :wink: ... Czy może nie :lol: ?
Całość spoko, choć rzekłbym, że solówek trochę nie doszacowałeś.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

pinio pisze: pt sty 14, 2022 1:37 pm
gumbyy pisze: pt sty 14, 2022 11:47 am To i ja się finalnie wypowiedziałem: http://metalside.pl/recenzje/recenzja.php?id=1374
Wsio ok, tylko po co :shock: równolegle w sraczu to wieszać? - zakładam przy tym, że treść jest taka sama :wink: ... Czy może nie :lol: ?
Sraczyk to osobny byt ;)
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

Kurczę, z ust mi tę recenzję wyjąłeś ;) Podpisuję się w 100%.

Dobra recka.
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

gumbyy pisze: pt sty 14, 2022 1:57 pm
pinio pisze: pt sty 14, 2022 1:37 pm
Sraczyk to osobny byt ;)
Ta. Oczywiście odezwał się ten co mi każe w sraczu siedzieć, bo tam niby moje miejsce, ale jak widać zagląda tam podglądać, jak się nudno robi.
Obłudny komuszek. :lol:
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

A właśnie wczoraj puściłem sobie w robocie pojedyncze numery z Senjutsu. Najpierw Hell on Earth. No i po 30 sekundach musiałem się przełączyć na spotify i "przewinąć" do końca intro, bo już mnie irytowało. Jak zaczęło się outro od razu wyłączyłem. Później puściłem Darkest Hour i ten numer przesłuchałem z przyjemnością w całości.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Geri666 pisze: pt sty 14, 2022 7:07 pm

Dobra recka.
Dzięki :D
www.MetalSide.pl
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zakkahletz »

Tradycyjnie kawał fajnego tekstu, gumbyy, dzielnie wymachujesz postrzępionym sztandarem metalu. ;)
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Zakkahletz pisze: pt sty 14, 2022 10:28 pm Tradycyjnie kawał fajnego tekstu, gumbyy, dzielnie wymachujesz postrzępionym sztandarem metalu. ;)
:shock: :mryellow: :wink:

Dzięki!
www.MetalSide.pl
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

Żeby Maiden chcieli dopasować się poziomem swoich kompozycji do poziomu ocen z recenzji.... w tych sprzedajnych mediach rzecz jasna.
Awatar użytkownika
primemover
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: primemover »

gumbyy pisze: pt sty 14, 2022 10:01 pm
Geri666 pisze: pt sty 14, 2022 7:07 pm

Dobra recka.
Dzięki :D
Przeczytałem recenzję i w zasadzie z większością zarzutów mogę się zgodzić . Mimo to ja oceniłem tą płytę dwa oczka wyżej. Dlaczego ?
Ciężko wytłumaczyć :) W przeciwieństwie do Book of Souls który mi się również kurzy na półce ( czy gdziekolwiek gdzie przepadł) jak autorowi recenzji
do Senjutsu wracam i będę wracać . Słuchając takich kobył jak Parchment albo Hell on Earth ciągle mam ciary , refren Days of Future Past ciągle pogrywa mi w głowie, od czasu do czasu pojawia się znikąd w losowych momentach dnia. Lost in a Lost World przymulony i rozciągnięty przypomina mi X -Factor które uwielbiam . Tytułowy Senjutsu - miazga w dodatku nieszablonowy kawałek jak na ironów.

Co do wykonania to racja solówki jak były nijakie tak są dalej no ale perka trochę ciekawsza niż na BoS ,Dickinson dużo lepiej niż na BoS .Produkcja wiadomo trochę lipa ale ja chyba w ogóle nie lubię brzmienia na żadnej płyt spod znaku Harris/Shirley (może Brave New World. )

Zwyczajnie dobrze mi się słucha całości , jest tutaj jakaś magia która sprawia że jestem w stanie przymknąć oko na niedociągnięcia . Minęło już ponad pół roku od premiery więc myślę, że można już zaryzykować i płytę ocenić w miarę chłodnym okiem.
ODPOWIEDZ